Nárok na PPM, musím odpracovat 270 dní?

markyska82
16. únor 2014

Potřebuji poradit. Jsem na rodičáku do 19.3.2014. (synovi budou 3 roky).
Volila jsem si 3 letou variantu, zaměstnavatele stále mám, smlouva na dobu neurčitou, nárok na PPM jsem měla.
Chceme druhé dítko, ale stále těhotná nejsem a do nástupu do práce to nestihnu.
Mám pár dotazů. 1)pokud nastoupím od 20.3 do práce a otěhotním třeba za 1–3 měsíce(tudíš porod do 4 let věku prvního dítěte),budu muset odpracovat 270 dní abych měla nárok na PPM? Jak by to bylo, pokud bych hned po otěhotnění šla na neschopenku?

2)kdybych porodila až potom co budou prvnímu dítěti 4 roky, tak bych musela odpracovat těch 270 dní, abych měla PPM, že?

3.Všude se píše, že pro nárok na PPM musím mít zaměstnavatele a účast na nem.poj.270 dní za poslední 2 roky před nástupem na mateřskou. Počítá se do toho i nemocenská, rodičák?

nolies
17. únor 2014

@markyska82 Ahojky, pokud budeš stále do nástupu na MD zaměstnaná, tak v obou případech máš nárok na mateřskou (pokud si měla nárok už u prvního dítěte a to podle toho co píšeš, mělas). Vůbec nezáleží na tom, kolik je prvnímu dítěti.

nolies
17. únor 2014

@markyska82 Ještě chci dodat, že to platí i v případě, že bys šla kvůli těhotenství na neschopenku.

deenyska
18. únor 2014

@markyska82 Ahoj... 1) jestliže máš zachovalý pracovní poměr, ať otěhotníš kdy otěhotníš, nárok v tvém případě na PPM bude, dítě v tom vůbec nehraje žádnou roli. Jak zmiňuješ v bodě 3, pro nárok na PPM musí být zachovalý pracovní poměr a účast na nem. pojištění nejméně 270 dní za poslední dva roky, ne, že 270 dní musíš fyzicky pracovat. Když jsi v pracovním poměru, splňuješ zákonné podmínky pro to, abys byla nemocensky pojištěna, tudíž jsi účastna na nemocenském pojištění. A je jedno, kde v rámci pracovního poměru zrovna "pobýváš", jestli na nemocenské nebo na rodičovské dovolené. Takže když otěhotníš a půjdeš hned na neschopenku, bude to úplně stejně. ... Jen bych ještě mimo tvou otázku chtěla dodat, že pro tebe je vlastně lepší pozice případ, že otěhotníš až po nástupu do zaměstnání, protože ze zákona má zaměstnavatel povinnost držet ženě místo 3 roky, to, že na ženu počká delší dobu, je už otázka jeho dobré vůle. Takže jakmile začneš chodit do práce a otěhotníš, tak máš vlastně nárok na další tři roky držení místa, což bys v případě navázání na rodičovskou dovolenou (tedy žádný návrat do práce mezi dětmi), neměla a bylo by to už jen v rukou v tvého zaměstnavatele.

2) Když porodíš až po dosažení 4 let věku staršího dítěte, je to úplně jedno. Z tvého dotazu jsem nabyla dojmu, že tě hodně zatěžuje vědomí, že načasování porodu hodně souvisí s věkem staršího dítěte. Klidně to pusť z hlavy, ať tě to nemate. V posuzování nároku na PPM starší dítě stát vůbec nezajímá, peněžitá pomoc v mateřství se řídí těmi podmínkami, které jsi sama uvedla.

3) Jak už jsem psala nahoře, nemocenská, mateřská i doba rodičovské dovolené se do účasti na nem. pojištění započítává, pokud jsi v té době měla zachovalý pracovní poměr, což jsi evidentně měla 😉

markyska82
autor
18. únor 2014

Díky za info.Ještě jedna věc.Týká se toho narození do 4 let věku dítěte - jestli jsem to pochopila,tak tam se jedná o výši PPM. Pokud se dítě narodí do 4 let věku staršího,počítá se PPM ze stejného základu jako první PPM.Pokud se narodí déle,počítá se ze základu za poslední rok(tuším)
Je to tak správně?

deenyska
1. bře 2014

@markyska82 🙂 ... zase to starší dítě 🙂.... tak ještě jednou, to starší dítko tam vůůůůůůbec, ale vůůůůůůůbec nehraje žádnou roli, pokud na něj něco nepobíráš 🙂. Nevím, jaký je vzorec pro výpočet PPM, to je otázka na OSSZ, ale tady je kalkulačka, tak možná z toho budeš moudřejší http://www.penize.cz/kalkulacky/materska-presny... . Z toho, co je v kalkulačce uvedeno, je patrné, že se posuzuje průměrný hrubý příjem za posledních 12 měsíců. Jak je to v případě navázání rodičáku na mateřskou netuším, ale když budu alespoň uvažovat 😎 , tak protože máš zachovalý pracovní poměr, budou brát ten poslední platový průměr, jaký jsi měla než si nastoupila na mateřskou s prvním dítětem. Kde by ho jinak vzali, že 🙂. Takže podle mě nějak takto, ale jsou to jen domněnky, tak to ber s rezervou 😉

beruska777
6. led 2015

@deenyska
@nolies prosím poraďte mi jsem zaměstnaná od 1.3.2014 na neschopence jsem od 13.11.2014, smlouva mi končí 31.8.2015, termín porodu začátkem srpna. spočítala jsem si, že fyzicky mám odpracovaných 257dní.budu mít na rok na mateřskou, když budu pořád na neschopence?počítá se do těch 270 dní i neschopnost?nebo se musím vracet do práce na měsíc?☹

whiskey
6. led 2015

nevadi ze jsi na neschopence budes mit narok na materskou normalne 🙂

deenyska
7. led 2015

@beruska777 Jasne...neposuzuje se,jak dloho jste fyzicky v praci,ale jak dlouho jste ucastna na soc.poj.,a to pocinaje datem vzniku pracovmiho pomeru jste az do doby,nez Vam skonci smlouva 😉

lucisek01
16. kvě 2015

Chci se zeptat nastoupila jsem do prace 20.srpna 2014, ted v kvetnu jsem zmenila praci , ale 30dubna jsem skoncila a hned 1ho kvetna jsem nastoupila,ted mam tri mesicni zkusebku, jsem ve 4tt,musim do srpna byt v praci pak bych sla na neschopenku? Budu mit pak narok na materskou? Porod cca konec ledna zacatek unora... dekuji

lucienne11
18. kvě 2015

Dobrý den, mohu zaměstnavateli při nástupu zatajit, že jsem těhotná už v prvním měsíci? Mohu mu říct, že nic takového neplánuji, počkat tam do konce zkušebky a potom jít na matěřskou? Jak to potom probíhá, pokud budu mít smlouvu na dobu určitou jeden rok? Dostanu výpověď a přijdu o mateřskou, nebo budou čekat, až se vrátím z mateřské a pak mi skončí smlouva? Děkuji za rady.

adelka21
18. kvě 2015

@lucienne11 zatajit to můžeš, nikdo to na tobě nepozná, otazka je, jestli se ti to zda jako ferove jednani. A nevim, jestli se nedelaji tehotenske testy pri vstupni zdravotni prohlidce. Rovnou po zkušební době, což standardně v CR jsou tři měsíce, nemůžeš jít na mateřskou, ta začíná 8 resp 6 týdnů před TP. Pokud mas dobu určitou, výpověď nedostavas, po roce se prostě ukončí pracovní poměr. Na peněžitou pomoc v mateřství mas nárok, pokud jsi za poslední dva roky byla účast na sociálního-nemocenskeho pojištění 270 dni. Doufám, ze neradim špatně, ale takhle to podle mne je 😉

lucienne11
18. kvě 2015

Máte pravdu, že moc férové to není. Ráda bych pro své miminko to nejlepší a bez peněz bych si toho moc nemohla dovolit, když je dnes všechno tak drahé. Přemýšlela jsem, že bych nastoupila do nějaké fabriky, kde sice rvou z člověka kůži, ale za dobré peníze. A hned jak by to bylo možné, tak bych na to hupla, abych měla nějakou normální mateřskou pro mrně, za kterou by se dalo vše potřebné pořídit.

adelka21
18. kvě 2015

@lucienne11 Tak tam musíš vydržet v té fabrice minimálně tech 270 dni, aby právě nějaky slušný peníze na mateřský byly. 😉 Tyto peníze nebudeš mít po celou dobu, později přecházíš na rodičovskou, což už asi víš 😉

selvinka
18. led 2016

@deenyska Moc pěkně jsi to autorce diskuze vysvětlila 😉 Mám k tomu svůj dotaz: Jsem stále zaměstnaná, smlouvu mám na dobu neurčitou. Lze si nastavit pobírání rodičovského příspěvku třeba do 3 a 1/2 let věku dítěte, v případě, že zaměstnavatel s tím bude souhlasit? U něj bych musela žádat o půl roku neplaceného volna (popřípadě kdy mám žádat? Hned při přechodu z MD na RD u současného dítěte nebo až se budou blížit jeho třetí narozeniny?) A také se chci zeptat: když mně skončí rodičák ve věku 3 let dítěte a já v té době budu třeba ve třetím měsíci těhotenství, můžu z RD přestoupit na nemocenskou, nebo se musím aspoň na jeden den po ukončení RD vrátit do práce a pak můžu jít na nemocenskou? Splním v obou dotazech účast na nem.poji. 270dní a budu mít znovu nárok na PPM u třetího dítěte? Mooc děkuji za odpověď 😉

xpila
18. led 2016

@selvinka Rodičovský příspěvek si můžeš nastavit jak chceš, to nemá se zaměstnavatelem nic společného, takže ani nepotřebuješ jeho souhlas. Jehl souhlas potřebuješ k tomu neplaceného volnu - hned po MD bych nežádala (nevíš, jak to dopadne), ale spíš mu to jen naznačila a pak požádala třeba 2-3 měsíce před koncem RD. Po ukončení RD do práce nemusíš a můžeš rovnou na neschopenku. V obou případech splníš podmínky pro PPM.

selvinka
18. led 2016

@xpila Tak já to napsala blbě - jasně, že RD si nastavuje každá sama dle své potřeby. Šlo mně o ten souhlas s neplaceným volnem... A je lepší si už teď při vyřizování RD ho dát do 3,5let věku syna a zaměstnavatel by zatím věděl, že budu doma tři roky a až pak bych teda požádala o neplacené volno? S mužem chceme ještě třetí dítě, ale jelikož máme kluky přesně po dvou letech, to třetí bychom rádi v rozmezí 3-4 let rozdílu od nejmladšího syna. A jelikož mě za chvilku čeká vyřizování RD (vím, že co tři měsíce se dá výše měnit), ale ptám se raději už teď na možnosti co a jak... Do práce se vracet nechci, ráda bych navázala z RD na další MD (popřípadě z RD na nemocenskou, pak na MD).

xpila
18. led 2016

@selvinka Pořád to píšeš blbě, zaměňuješ RP za RD 😉 Klidně si teď RP dej do 3,5 let a pak by sis ho případně zkrátila.

selvinka
18. led 2016

@xpila 😀 musím si na to dávat pozor, ať v tom pak nevzniknou zmatky 😀

deenyska
18. led 2016

Uff,tak tady nevím,jestli jsem kompetentní poradit,už se v tom nepohybuju několik měsíců a předpisy se pořád mění.Ale pokusím se.Pokud máš nárok na PPM,můžeš si pobírání rodičáku zvolit na libovolne dlouhou dobu,jen si částku 220tis. vydělíš počtem měsíců,po které chceš rodičák pobírat a výsledek uvedeš na sociálce.Nějaké další podmínky jsou při krátkém RP,ale 3,5 roku je ok.O poskytnutí doby rodičovské dovolené je potřeba zaměstnavatele požádat při přechodu na RP.Pokud zaměstnavatel poskytne RD na dalšího půl roku jen v podobě neplaceného volna,zeptala bych se přímo u něj,jakou formou by to chtěl.Jestli současně s RD nebo až v době,kdy situace nastane.Nevím,jaké jsou časové podmínky při žádání o neplacené volno.Sociàlce je to jedno,můžeš chodit do práce a brát rodičák,pokud nemáš dítě ve školce.

Jestliže v době rodičovské dovolené neskončí pracovní poměr,měly by být splněny obě podmínky pro nárok na PPM.Tak je to dnes,co bude za tři roky,těžko říct.Co se týče přestupu na nemocenskou,mělo by to být tak,že na ni nastoupíš hned,protože s angínou v době konce rodičáku bys taky nešla do práce,toto by mělo být stejné.Ale jak jsem psala,jsem už dlouho mimo tyhle věci,takže určitě si to ověř.Snad jsem trošku pomohla 😉

selvinka
18. led 2016

@deenyska Určitě, děkuju!!!

selvinka
18. led 2016

@deenyska Ono je možná asi stejně lepší (i finančně) nechat rodičák do 3 let dítěte a pak jít marodit. Sice omezené vycházky, ale i to se dá skloubit s dětma (snad!) 😉

xpila
18. led 2016

@deenyska No, máš v tom dost nepřesností. Jednak nárok na PPM automaticky neznamená, že si můžeš zvolit libovolnou výši RP. RP se neřeší na sociálce, ale na ÚP. O RD se žádá před koncem MD, ta nemá s RP nic společného. RD v podobě neplaceného volna neexistuje, je buďto RD a nebo neplacené volno. Při pobírání RP může klidně dítě chodit do školky, od dvou let neomezeně.

@selvinka Jasně, finančně to tak vyjde nejlíp. Ale jde o to, jestli by ti doktor jen tak neschopenku napsal.

deenyska
19. led 2016

No,asi takhle...přečti si to ještě jednou.Odpovídala jsem konkrétně,není důvod zatěžovat něčím dalším.Pokud vím,nárok na volbu je podmíněn PPM.Jasně,že si to nemůže vybrat třeba za rok,ale na toto se mě neptala,bavily jsme se o 3,5 roku.Pokud se něco změnilo,není mi známo,je-li tomu tak,budu ráda,když mě poučíš a rozšíříš mé obzory.RP se řeší na Státní sociální podpoře,která je odborem Úřadu práce,proto sociálce.Věř,že vím,kde jsem pracovala.Ostatně na konkrétní úřad se mě tazatelka
neptala,předpokládala jsem,že si rozumíme.Sociálka neni automaticky OSSZ.Dále...To,že píšu,že se o RD žádá před RP,je de facto totéž jako před koncem MD,to už je jen o slovíčkaření.A nevím,kde jsi vzala,ze slučuji RD s RP a dokonce s neplaceným volnem.Psala jsem,že rodičák může za určitých podmínek pobírat i při práci.A pak už jde o to,jak si to vyřeší se zaměstnavatelem,ne,že si vezme zákonnou RD jako náhradní volno.Tazatelka to ve svém dotazu napsala jasně.Jestli máš pocit,že si hraju na chytrou,když jsi mi udělala výčet nepřesností,ubezpečuji tě,že vím,o čem mluvím.A o čem nevím,na to upozorním,což jsem ve svém příspěvku udělala.Předpisy se mění a já uznávám,že jsem jistou dobu mimo ně.Ale z tvého příspěvku mám spíš dojem,že se ze mě snažíš udělat blbce,protože nic z toho výčtu není k meritu věci.
@xpila

deenyska
19. led 2016

@selvinka Záleží na tom,kdy bys chtěla další dítě a jakou nejvyšší mpžnou částku RP si můžeš zvolit.Kdybys otěhotněla dřív,můžeš si pak tu částku zvýšit,abys do porodu vybrala to co ti náleží.Ale pokud další plánuješ po těch 3 letech,určitě to bude finančně výjodnější tak jak píšeš,pokud dostaneš neschopenku.

xpila
19. led 2016

@deenyska Blbce z tebe nedělám, jen prostě ty nepřesnosti tam máš, tak nevidím nic špatného na tom, je opravit - tyto diskuze logicky nečte jen tazatelka, ale spousty dalších lidí.
A ne, nárok na volbu RP není podmíněn PPM. Stejně tak rodičák může při práci pobírat naprosto kdykoliv, klidně od prvního až do posledního dne. Takže si bohužel nemyslím, že tak úplně víš, o čem mluvíš - práce na ÚP je totiž jedna věc, ale s tím je spojeno spousty dalších věcí, především pak podrobná znalost zákoníku práce. Ale to je fuk.
Jinak RP by musela vybrat do nástupu na MD, ne až do porodu, takže další blbost.

selvinka
19. led 2016

@deenyska
@xpila Děkuju za vaše příspěvky, děvčata. Hodně mi toho bylo objasněno 😉
Chci se ještě zeptat - neplacené volno (budu stále konkrétní třeba toho půl roku po třetích narozeninách mladšího syna) mně zaměstnavatel nemusí povolit? Je to jeho dobrá vůle, že? A když by schválil, můžu ho třeba po měsíci nebo dvou čerpání "zrušit" a přejít místo toho na neschopenku? Nechci, abych zněla jako vypočítavá ženská, ale ptám se na své možnosti, které můžu čerpat nebo pochopitelně můžou nastat!

xpila
19. led 2016

@selvinka Ano, musí s tím souhlasit. A stejně tak zrušit lze pouze po dohodě, nemůžeš se najednou rozhodnout, že půjdeš do práce (ikdyž bys hned nastoupila na PN).

selvinka
19. led 2016

@xpila Ok. Moc děkuju!!!

deenyska
19. led 2016

@xpila Ano, uznávám, že v posledním příspěvku jsem si neuvědomila, že tazatelka bude mít nárok na PPM, to je ovšem moje nepozornost, ne neznalost, natož pak blbost. On totiž každý nemá nárok na PPM, takže reálná situace to je, pakliže má odpověď sloužit i dalším. Tímto se tazatelce omlouvám, že jsem jí uvedla v omyl. Přesto stále nevím, kde vidíš ty nepřesnosti v prní odpovědi, když jsem odpovídala konkrétně na konkrétní dotaz. Ne třeba v odpovědi omýlat sto dalších věcí, které se konkrétního případu netýkají, abych tím zbytečně mátla. To bych pak klidně mohla začít s tím, co vlastně dělá její manžel, jestli vůbec pracuje v ČR, jestli náhodou nepracuje v zahraničí, protože i toto je pro nárok na dávky dosti důležité. Ale tyto detaily jsou posuzovány přímo při žádosti o dávky, takže nevidím důvod, proč to sem cpát, když se na to nikdo neptal. Navíc jsme nabyla dojmu, že tazatelka je naprosto rozumný člověk a vzhledem ke způsobu podaného dotazu i člověk, který chápe, na co odpovídám.

Nárok na volbu není podmíněn PPM? A víc mi k tomu nenapíšeš? Pokud máš na mysli nárok na volbu prostřednictvím druhého rodiče, tak tam roli nárok na PPM také hraje, nemyslíš? Nebo máš namysli něco jiného? Ráda bych věděla víc. Co se RP týče, mám dojem, že jsem to už dvakrát psala, že se při něm může za jistých podmínek pracovat. Takže ne, kdykoliv, jak ty uvádíš. Podmínky si stačí najít v zákoně o státní sociální podpoře, který, mimochodem, upravuje nárok na dávky státní sociální podpory. Nikoliv zákoník práce, jak ses zřejmě snažila naznačit, že jsem tupec, pracující na ÚP, který nezná patřičný zákon. Ano, zákoník práce podrobně neznám, protože jsem nepracovala na zprostředkování zaměstnání atd., tudíž jsem ho ke své práci nepotřebovala. Ani jsem se tím nechlubila, naopak jsem tazatelce doporučila si vše ověřit. Takže vážně nechápu, o co ti jde. Jestli já jsem schopna si o něčem povídat, tak o zákoně o státní sociální podpoře. Ovšem i tady jsem přiznala, že se spoustu věcí mohlo změnit a nebojím se přiznat, že mám rezervy, ale to, co jsem napsala, za tím si stojím. Jestli tento zákon sama neznáš, tak ze mě přestaň prosím dělat hlupáka a nesnaž se mě přesvědčit, že o přiznávání dávek víš všechno na světě.

Souhlasím s tebou, že pokud jsou uvedeny nepřesnosti, upozornit na ně je potřeba. S tím problém nemám. Svou chybu uznám. Nicméně ty věci, na které jsi upozornila, nepřesnostmi nebyly, leda by byly vytrženy z kontextu. Ano, moje odpověď nesloučená s konkrétním dotazem může být zavádějící, ale opakuji, šlo o konkrétní odpověď na konkrétní dotaz a jako taková musí být přečtena celá. Myslím, že důvod svých odpovědí jsem vysvětlila v předchozím příspěvku.

xpila
19. led 2016

@deenyska Tak například rodičovskou dovolenou upravuje zákoník prace.
A co se tyče te volby RP bez nároku na PPM - ne, nemela jsem na mysli volbu pres druhého rodiče. Ale např. z titulu nároku na PN z důvodu porodu nebo při přechodu z jednoho RP na druhy, kdy během prvního RP zanikla smlouva a neni nárok na PPM. V obou případech je možné volit výši RP az do výše 7600 Kč, aniž by byl nárok na mateřskou.
A kdy se dle tebe nesmí při pobirani RP pracovat? To by me opravdu zajímalo. Žádné omezeni totiž neni.