Nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, rodičák

lenikarna
12. črc 2019

Ahoj holky příští měsíc ukončují dlouhodobou nemocenskou, mohu pak zažádat o peněžitou pomoc v mateřství? Mam na ni nárok??? A kdy pak vyřídit rodičák? Dělala jsem to před 5lety tak už si nepamatuji

borjuvka
12. črc 2019

@lenikarna pokud máte jak se říká odpracováno mate i po PN máte nárok na MD. Nastupuje se na ni6-8tydnu před termínem porodu, u jednoho dítěte trvá až 28tydnů. Pak RP se doporučuje cca měsíc až dva před ukončením. Já to mela týden a v pohodě. Jinak jde o něj žádat 3měsíce zpětně 😉

ajja87
12. črc 2019

Trochu se zahackuji, prosím,pokud bych po skončení RD ihned nastoupila na nemocenskou,budu mít nárok na mateřskou? před prvním dítětem jsem pracovala až do nástupu na MD a mám smlouvu ma dobu neurčitou.

radullah
12. črc 2019

@ajja87 jsem v podobné situaci, teď v červenci mi končí RD a nastupuji od srpna na nemocenskou (v práci mi neumožnili nástup na těch pár měsíců, než opět nastoupím na mateřskou, že pro mě nemají momentálně místo, nabídli mi neplacené volno a nemocenskou), budu do listopadu na neschopnosti a pak normálně klasicky 6-8 týdnů před porodem začínám pobírat mateřskou ve stejné výši, jako byla ta první - tedy z posledního skutečně odpracovaného roku (12 výplat).

sudylichozrout
12. črc 2019

@radullah Oni ti nemaji co nabizet nemocenskou, maji ti nabidnout to, ze budes doma za 100 procent mzdy. Je to prekazka na jejich strane. Na PN nechod, mas narok na to, aby se starali.

Navic k PN musi byt objektivni duvod a zalezi na lekari, zda ti ji vystavi. Res to se svym zamestnavatelem 🙂

radullah
12. črc 2019

@sudylichozrout řeším to s nima už od února, pracuju v bance, mojí pobočku mezitím zrušili a v náhradní není místo. Vyloženě se mě snažili donutit, abych dala sama výpověď...takový ty psychologický kecy, že maminky se už většinou nevrací, že to nezvládají, že budu muset na školení daleko od domova a domů jen na víkendy, že certifikace v ČNB jsou děsně těžký a jakmile je neudělám, dostanu od nich výpověď na hodinu pro nesplnění podmínek...no byl to boj. Rovnou jsem jim řekla, že jestli chtějí výpověď, ať mi ji dají, ale bude z jejich strany a s odstupným. Pak teda, že jediný, co mi můžou nabídnout je neplacený volno do 4 let věku dítěte a nějakou brigádu, kde budu dělat podržtašku ve vestibulu. Před odchodem na mateřskou jsem byla zástupce manažera pobočky, takže ani z tohodle jsem nebyla kdovíjak unešená. Jenže pak jsem po
několika potratech otěhotněla, v 7tt začala krvácet -hematom a klidový režim, zařazená do rizikové poradny. A mám útrum i s brigádou. Takže teď už asi fakt jen ta naschopenka, už nemám totiž žádný příjem.

sudylichozrout
12. črc 2019

@radullah no, ja bych se byt tebou obratila na inspektorat prace. Je to jejich problem, smlouva ti trva, oni ti tu praci fat musi, nebo te musi nechat doma za plnou mzdu. Nemohou svou nechut prehazovat na stat. Zkus to. Drzim palce.

borjuvka
12. črc 2019

@radullah pokud rizikové tak ta PN asi bude nejlepší řešení ne?

sudylichozrout
12. črc 2019

@borjuvka Nejlepsim a spravnym resenim je, aby ji platil zamestnavatel mzdu a nechal ji doma. Prekazka v praci lezi na jeho strane hriste. Ale zamestnavatele to casto zkousi, zenske ze strachu ci vycerpani couvnou (nedivim se, ten natlak musi byt na palici) a radeji nastoupi na PN. Zam. je z obliga, usetril a jeho povinnost, kterou nedodrzel, zaplatime my vsichni z nasich odvodu. A to je spatne.

borjuvka
12. črc 2019

@sudylichozrout v tomhle ano, to souhlasím, mate pravdu. Pokud by ji nahodou našli uplatnění tak by na tu PN nakonec bohužel šla z důvodu rizik.těhotenství... Ale zkusit to může proč ne ;)

margaret88
12. črc 2019

Mám to stejně. Teď v červenci mi končí rodičák na dceru a od srpna nastupuji na měsíc na neschopenku.(budu v 7m)V září už opět na mateřskou.Pracovala jsem v dřevovyrobě takže vrátit se opravdu nemůžu.Prac.smlouvu mám na neurčito.

sudylichozrout
12. črc 2019

@margaret88 To samé. Tvůj zaměstnavatel by ti měl dát jinou práci, nebo tě nechat doma za 100 % mzdy. To, že jdeš na neschopenku, je špatně. Je to špatně na všechny strany. Lékař a ty se do jisté míry dopouštíte pojistného podvodu, protože není důvod, abys na neschopence byla. Zaměstnavatel se vyvlékl z povinností, které mu ukládá zákoník práce a všechno tohle zaplatí ostatní občané.

lenikarna
autor
12. črc 2019

@borjuvka do práce jsem nastupovala v červnu loni a tento měsíc mi konci smlouva zaměstnaná jsem byla i předtím a na mateřskou bych měla nastoupit cca 8. 8. A na nemocenské jsem od května

j.a.n.i
12. črc 2019

@radullah Jak neumoznili? O tom oni nerozhoduji, bud pro tebe misto maji nebo je to prekazka na jejich strane a maji ti platit 100% platu. Co bys delala, kdyby ti doktor rekl, ze pro pn neni duvod a proste ji nenapise?

radullah
12. črc 2019

@j.a.n.i Ja teda doufala, že do doby nástupu prostě otěhotním a navážu tak víceméně plynule na další mateřskou, ale příroda to chtěla jinak, než jsme měli naplánované. Kdyby mi doktor nenapsal neschopenku (měla jsem ovšem i v prvním těhotenství kvůli hodně krátkému, dříve chirurgicky upravenému čípku - riziko, že budu muset ležet zašitá, abych vůbec donosila- a měla jsem proto vysoké riziko, že budu muset být v druhém opět brzy na neschopence), nabídli mi tu brigádu se stejnou hodinovou mzdou, jakou jsem měla na plný úvazek. Každopádně, na rizikovém jsem nakonec opravdu od 7tt a to až do konce, takže teď už není co řešit. Ale samozřejmě mě to taky naštvalo, do práce jsem po RD chtěla, počítala jsem s tím a řešila jsem to i s odbory, které mi byli úžasně nápomocní... ale hned z kraje, co jsme to řešili jsem otěhotněla a velice brzy už nebyla práce schopná.

radullah
12. črc 2019

@lenikarna jestli ti končí smlouva až teď, tak můžeš být taky v klidu. Po ukončení zaměstnání ti běží ještě 6m ochranná lhůta, ve které, když porodíš, máš nárok na mateřskou, což stíháš s přehledem 🙂

lenikarna
autor
12. črc 2019

Takže když půjdu ten příští měsíc vyřídit peněžitou pomoc v mateřství tak mě nepošlou zpátky?! A musím mít nějaké papíry z práce?

margaret88
12. črc 2019

@lenikarna PPM vyřizuje zaměstnavatel. Papír ti dá gynekolog.

lenikarna
autor
12. črc 2019

@margaret88 a neobešlo by se to rovnou protože můj zaměstnavatel včetně manažera a účetní jsou neschopní a bůh ví jestli by to vůbec odeslali

margaret88
12. črc 2019

@lenikarna tak to bohužel vůbec netuším.

lenoulinkaa
12. črc 2019

@lenikarna přílohu k žádosti musí poslat na ossz zaměstnavatel, takže se to bez nich neobejde.

j.a.n.i
12. črc 2019

@lenikarna ne, neobeslo, musíš pres zamestnavatele.

lenikarna
autor
15. črc 2019

A jak to udělám když zaměstnavatel na konci července končí?

lenikarna
autor
16. črc 2019

@lenikarna ?????

lenikarna
autor
16. črc 2019

@j.a.n.i 😐

radullah
18. črc 2019

@lenikarna šla bych se zeptat na ossz, tohle už je dotaz dost do hloubky. Podle mě, i když končí, musí být ještě nějakou dobu k dispozici pro bývalé zaměstnance a úřady...
Já třeba pracovala v bance Era, která byla vlastně podbankou ČSOB a Eru taky v průběhu mojí rodičovský zrušili. Ale všechno mi vyřizuje čsob..

lenoulinkaa
18. črc 2019

@radullah pokud jsi byla éra, tak ta se jen přejmenovala, ale pořád by měl být tvůj zaměstnavatel čsob.

radullah
18. črc 2019

@lenoulinkaa jo jo, zaměstnavatel je pořád stejný, ale Era jako banka zanikla a zase zůstala jen poštovka, která byla vždycky 🙂 Očekávali velký boom a ono to nevyšlo podle jejich představ no...pracovala jsem tam 7 let, zahrála si v jejich reklamě a tadá, je to fuč :D

j.a.n.i
19. črc 2019

@lenikarna Odlov si vcas ucetni, nic jineho s tim nenaděláš, pokud ten papír od ni budes mit, tak uz ho klidne na ossz muzes poslat sama.