Po RD na MD, která varianta má vliv na výši mateřské?

jpetraa
21. lis 2013

Ahoj, potřebuji radu od někoho "z oboru" po 3 telefonátech na různé úřady jsem se dozvěděla pokaždé něco jiného, mám v tom totální zmatek:o( zkusím položit srozumitelně dotaz:
Jsem v pracovním poměru, čerpám RD,který mi skončí 6.12:, kdy budou dceři 3 roky. Nastoupit na MD můžu buď 6 nebo 8 týdnů před plánovaným termínem, v tom mám jasno, teď jde o to, co je výhodnější. RD se vyplácí kalendářně za celý prosinec, pokud nastoupím 8 týdnů před, tj. 7.12., vyplatí mi poměrnou část RD do 6.12. a od 7.12. už mi bude chodit mateřská...pokud nastoupím ale až o 14 dní později, tj. někdy kolem 20.12., dostanu větší část rodičáku a "ušetřím" 14 dní mateřské...je to takhle?? vzniklá přetržka těch 14 dní, kdy už nebudu na RD, ale ještě nebudu ani na MD se prý nijak řešit nemusí, sociální se neplatí a zdravotní taky ne-jedna verze, druhá je ta, že bych musela na PN. Bude mít některá z variant vliv na výši MD?(měla by být stejná jako u prvního dítěte?) |v případě, že bch musela na PN, je lepší rovnou nastoupit na MD od 7.12. a navázat tak na RD?
díky všem za odpověď

llluckaaa
21. lis 2013

@jpetraa Peti, já bych řekla, že finančně nejvýhodnějí bude nastoupit na MD co nejpozději. Těch 14 dní bys nějak vyřešit měla - buď PN (podle mě ideální řešení) nebo nástup do práce (což je samozřejmě pitomost) nebo domluvit neplacené volno (tady bys ale musela platit nějaké pojištění, to by ti asi víc poradila @j.a.n.i. doufám, že jsem nick napsala dobře...). PN nebude mít vliv na výši mateřské.

jpetraa
autor
21. lis 2013

@llluckaaa jo, v tom mám jasno, že nejvýhodnější je nastoupit co nejpozději, jen nevím, jak udělat ty věci kolem. volala jsem na pracák, na sociálku a do pojištovny a všude mi řekli něco jinýho:o(

llluckaaa
21. lis 2013

@jpetraa Těch 14 dní musíš nějak vyřešit a nejvýhodnější je podle mě PN. Neplacené volno by ti museli schválit v práci plus by něco platila. Ještě je samozřejmě požná varianta ukončení PP, ale ta by pro tebe byla určitě nevýhodná.
Snad se ozve paní, která tomu rozumí, mně tu dobře poradila.

jpetraa
autor
21. lis 2013

@llluckaaa mě zarazilo,že ani na těch úřadech nejsou zajedno:o)

llluckaaa
21. lis 2013

@jpetraa Tak to mě vůbec nezaráží 😀 Na našem úřadě nebyly zajedno ani dvě úřednice v kancelářích vedle sebe 😝

llluckaaa
21. lis 2013

Jé, já to napsala blbě, má to být @j.a.n.i 😅 Prosíme o radu. Děkujeme 🙂

jpetraa
autor
21. lis 2013

@llluckaaa :o))) díky za udičku na znalce:o)

j.a.n.i
21. lis 2013

@jpetraa Tak finančně nejvýhodnější je nastoupit na těch 14 dní do práce 😀 ale to bys je asi nepotěšila... jinak druhá možnost je PN (pokud ti ji doktor napíše), ale tahle varianta zaměstnavatele taky nepotěší, protože tu neschopenku bude platit on. Pak je další možností požádat na těch 14 dní zaměstnavatele o neplacené volno, pokud mu naznačíš, že mu jinak na těch 14 dní nastoupíš do práce, tak myslím, že se bránit nebude. Jinak sociální a zdravotní bys neplatila. A na výši další mateřské nemá neplacené volno, ani PN vliv.
A pak je poslední variantou ten nástup 8 týdnů před ale to bys pravděpodovně už nedostala rodičák za prosinec vůbec, protože je velká pravděpodobnost, že budeš mít mateřskou za prosinec vyšší jak rodičák.

jpetraa
autor
21. lis 2013

@j.a.n.i děkuji:o) takže ochranná lhůta se mě netýká(jsem si pak říkala, jestli to není třeba pro nezaměstnaný?)no...tak to budu muset vymyslet, mateřskou už mi doktorka napsala, ale asi by nebyl problém poprosit ji, aby to změnila, ještě jsem to neodevzdala. asi teda zažádám o neplacené volno-to asi přes účetní,že...

j.a.n.i
21. lis 2013

@jpetraa Nene, ta ochranná lhůta je při ukončení zaměstnání, tobě stále trvá.

akashka
21. lis 2013

@jpetraa no než si brat neplacené volno tak jdi radši rovnou na tu MD, já bych si teda nechala dat neschopenku to tě finančně vyjde nejlíp 😉

llluckaaa
21. lis 2013

@jpetraa Omlouvám se za mistifikaci 😉 Koukám, že se to je ve skutečnosti jinak, než jsem si myslela 😅

llluckaaa
21. lis 2013

@akashka Ale naplacené volno vyjde finančně výhodněji než dřívější nástup na MD, ne?

jpetraa
autor
21. lis 2013

@akashka ale při neplaceném volnu mi ještě vyplatí RD za celý prosinec,ne? Když půjdu na MD, budu už čerpat tu a RD nedočerpám celej..

akashka
21. lis 2013

@llluckaaa
@jpetraa a právě proto bych já šla radši na neschopenku 😉

jpetraa
autor
21. lis 2013

@akashka to nevím,jestli mi doktorka přepíše...zkusím tam zítra zavolat

j.a.n.i
21. lis 2013

@jpetraa Tak nástup na MD si můžeš přepsat sama, k tomu doktorku nepotřebuješ, to jen k té případné PN, jako zeptat se můžeš, ale nevím ☹

j.a.n.i
21. lis 2013

@akashka No, já tedy být doktorkou a někdo mi tam přijít, že chce neschopenku na 14 dní, protože je to výhodnější, tak tedy nevím, zda bych mu zrovna chtěla vyhovět.

jpetraa
autor
21. lis 2013

@j.a.n.i. no...taky bych z toho právě být doktorkou nebyla zrovna odvázaná...

llluckaaa
21. lis 2013

@jpetraa Já o něco takového svojí dr. kdysi požádala a byla v pohodě 😉

jpetraa
autor
21. lis 2013

@llluckaaa já jí zítra zavolám, tak nějak tajně si myslím, že by mohla být ochotná, ale uvidíme, dám vědět.O)

jpetraa
autor
22. lis 2013

@llluckaaa @j.a.n.i tak jsem zavolala a dozvěděla se, že neschopenku i napsat nemůže, protože když už jde být na MD(8 týdnů před termínem), nemůže mi na tu dobu 14 dní, než to bude týdnů 6 napsat neschopenku. jestli to můžu oddálit aspoň tím neplaceným volnem, to nevěděla..

llluckaaa
22. lis 2013

@jpetraa Hm, tak to jsem nevěděla. Ale teda já nastupovala 6 týdnů před porodem a 14 dní před tím jsem neschopenku měla 😒 Ale už je to dýl, třeba v tom byly nějaké změny.

jpetraa
autor
22. lis 2013

@llluckaaa no já už to tak nechám, znovu tam volat nebudu...jen teda bych potřebovala vědět, jestli by šlo aspoň to neplacený volno,to bude @j.a.n.i určitě vědět:o)

llluckaaa
22. lis 2013

@jpetraa Kdyby to šlo, tak si ho dej, budeš mít pár tisícovek k dobru 🙂 Budou se hodit na nějaké krásné šatičky, třeba 😀

kristipa
22. lis 2013

můžu poradit s tím neplaceným volnem v práci. mě končila rodičovská 31.5. a do půlky července jsem se domluvila se zaměstnavatelem na neplaceném volnu (rodinné důvody). nemusela jsem platit žádné pojištění akorát jsem to musela hlásit na zdravotní pojišťovně a mzdovce v práci jsem musela poslat nějaké lejstro od té zdravotní pojišťovny. spadla jsem do nějaké kategorie péče o dítě do x let (nepamatuju si do kolika) a v tom případě hradí zdravotní a sociální pojištění stát. s tím ostatním neporadím, zkušenost nemám.

jpetraa
autor
22. lis 2013

@kristipa a pak jsi nastoupila na MD 6 týdnů předem?

kristipa
22. lis 2013

já pak nastoupila do práce, ne na mateřskou. myslím, že je nejdůležitější se dohodnout se zaměstnavatelem, pokud s touhle variantou bude souhlasit tak je to fajn.

jpetraa
autor
22. lis 2013

@kristipa tak to je ale asi něco jinýho...

j.a.n.i
22. lis 2013

@jpetraa Není, funguje to stejně, je fuk, jestli pak jdeš na MD nebo do práce.