Rodičák a nástup na mateřskou. Můžu nastoupit na rizikové?

allka3
14. lis 2021

Zdravím.
Jsem momentálně na rodičovské dovolené a malýmu je 13 měsíců. Rádi bysme měli druhé dítě, ale až trochu později. Rodicak mám na 2 roky a chtěla bych do konce toho být těhotná. A tak by mě zajímalo, jestli bych mohla případně nastoupit na rizikové po skončení rodičáku. Minule těhotenství, jsme musela být kvůli tvrdém břichu a krvácení. Tak, jak to vlastně funguje. Můžu nastoupit na rizikové nebo bych musela být předtím zaměstnává. Budu mít stejnou "neschopenku" jako předtím? Nebo to bude nějaký minimum. Jsem už z toho všeho zmatená. Tak budu ráda, když mi někdo poradí. Děkuji.

bara88
14. lis 2021

@allka3 tyjo to jsou otázky.jak můžeme vědět jestli půjdeš na rizikové vždyť nemůžeme vědět jaké těhotenství budeš mít. A jestli budeš mít nárok na neschopenku, pokud ti ji teda doktor dá, záleží na tom jestli máš pracovní smlouvu

petradt1986
14. lis 2021

@allka3 kazde tehotenstvi je jine. I kdyz otehotnis do dvou let, tak po ukonceni rodicaku, se budes muset vratit do prace. Je na lékaři, jestli te necha doma. Kdyz budes v poradku, tehotenstvi take tak te doma nenecha. A vse se pocita jestli se nemylim z práce před rodicakem. (Stejně jako materska). Tedy jestli ti trva jeste prac. smlouva.

arevb
14. lis 2021

@allka3 ano, všechno je možné. Pokud jsi ale stále zaměstnává. Otěhotníš ještě na rodičovské dovolené, ta Ti skončí, gynekolog Ti napíše PN, částka bude podobná jako u té první. A pak přejdeš na mateřskou dovolenou. Měla jsem to podobně

veroniquecz
14. lis 2021

Otázka jestli máš rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele do 2 let, nebo rodicivsky příspěvek na 2 roky?

allka3
autor
14. lis 2021

@veroniquecz právě, že jsem byla ve zkušební době, když jsem odešla na rizikové. Tak nevím, co a jak.

allka3
autor
14. lis 2021

@petradt1986 Chtěla jsem jen vědět možnosti, jaké bych měla. Pracovní smlouvu nemám. Nastupoval jsem do nové práce a už jsem byla těhotná (nevěděla jsem) první týdny jsme začala zvracel a musela odejít na rizikové. Takže jsem skončila ve zkušební době. Nevíte tedy, jak by to bylo kdybych otěhotněla ještě na rodicaku ale právě kvůli potížím nemohla nastoupit po ukončení do nové práce? Můžu nastoupit na rizikové? 🙈

allka3
autor
14. lis 2021

@veroniquecz rodičovský příspěvek na 2 roky

bara88
14. lis 2021

@allka3 v tom případě z čeho by si chtěla pobírat nemocenskou když nejsi zaměstnaná

allka3
autor
14. lis 2021

@bara88 a můžu se zeptat, jetsli Teda víte. Jak by se to řešilo? Kdybych nebyla schopná nastoupit do nové práce? Nemůžu být přece na pracáku. Nebo ano?

petradt1986
14. lis 2021

Budes se muset nahlasit na pracak. A kdyz uz budes tehotna, tak ti asi praci shanet nebudou. Budes pobirat minimalni podporu myslim (neco kolem 3-4tisic)asi 5 mesicu. , nejsem si jista. Mozna me tu nekdo opravi. A potom najedes primo na rodicak. Marodit nemas na koho. Kdyz si nezamestnana. Tak ze ne na neschopenku jit nemůžeš.

allka3
autor
14. lis 2021

@petradt1986 děkuji za objasnění

veroniquecz
14. lis 2021

@allka3 když nejsi zamestnana, tak logicky nemůžeš být v pracovní neschopnosti. Nárok na podporu taky mít nebudeš, protože nesplnis podmínku za poslední 2 roky alespoň 12 měsíců pracovat v zaměstnání, ve kterém se odvádí nemocenské. Takže buď si najít práci nebo se po vybráni RP přihlásit na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, ale byt doma zdarma. A samozřejmě nebudeš mit nárok na mateřskou, ale jen rodicivsky příspěvek ode dne porodu. A ještě detail - ani teď nejsi na rodičovské dovolené, prz nejsi zamestnana.

veroniquecz
Autor odpověď smazal
Zobraz
bara88
15. lis 2021

@veroniquecz kolik o tom víš že tady píšeš takové kraviny,i žena po rodičáku má nárok na podporu v nezaměstnanosti

veroniquecz
15. lis 2021

@bara88 omlouvám se, psala jsem to nevyspana. Je tam výjimka u osoby pečující o dítě do 4 let věku. Nemusíš hned tak prudce.

veroniquecz
15. lis 2021

@allka3 Omlouvám se, nárok mas, je tam výjimka při péči o dítě do 4 let, tady to mas hezky přehledně popsané:
https://www.mesec.cz/danovy-portal/dan-z-prijmu...

Každopádně zbytek platí.

veroniquecz
15. lis 2021

@bara88 a zbytek platí, nebude mít nemocenské ani mateřskou. Nejlepší cesta je proste jít pracovat alespoň 9 měsíců a mít pak nárok na vše - nemocenská, mateřská….

allka3
autor
16. lis 2021

Děkuji všem za rady a odpovědi. Nakonec jsem se rozhodla, že si prodloužím rodičovský příspěvek na 3 roky. Hezký den všem.