Rodičák, mateřská a práce. Jak by to bylo?

ajja87
11. srp 2019

Ahoj holky, prosím o radu, v listopadu by mi měla koncit RD, rozhodla jsem se ovšem, že bych s dítětem byla doma do čtyř let, tudíž si prodloužila rodičak,v praci jsem požádala o neplacené volno(momentálně ještě bez vyjádření,zda mi bude vyhověno) a mezitím mi byla nabídnuta práce na půl úvazku u jiného zaměstnavatele.a teď trochu složitá situace..
1.pokud by mi nynější zaměstnavatel nevyhověl s neplaceným volnem,rozhodla jsem se, že dám výpověď a nastoupim k novému... můžu dát výpověď a dál pobírat RP a nastoupit do nového zaměstnání?
2.pokud by mi vyhověl a dal mi neplacené volno mohla bych si přivydělávat u jiného zaměstnavatele?
3.pokud bych otěhotněla z čeho by se mi počítala nová mateřská?kdybych vlastně měla dvě smlouvy, případně měla bych nárok na mateřskou pokud bych u nového zaměstnavatele neměla odpracovaný celý rok?





volném

anetka1701
11. srp 2019

Ahoj

1. můžeš pobírat RP a pracovat, není tam omezení - pouze při umístění dítěte mladšího než 2 roky do předškolního zařízení
2. ano, jde to - můžeš mít najednou smluv kolik chceš
3. tam si nejsem jistá na 100% ale tak na 90% by se počítala z původního - vyššího - zaměstnání, POKUD by smlouva stále trvala

malenka3
12. srp 2019

1. Ano, můžeš
2. Pokud je druhá práce ve stejném oboru, resp. zaměstnavatel pracuje ve stejném oboru, jako tvůj první, měla bys správně dle zákoníku práce požádat o jeho písemný souhlas, že je to možné. Jinak tě může vyhodit, když na to přijde. Pokud mají oba jiný předmět činnosti, nemusíš to řešit. Jde o předmět činnosti zaměstnavatele, ne o typ tvé práce.
3. Pokud stále trvá pracovní poměr, kde jsi čerpala ppm a stihneš nastoupit na md do 4 let věku prvního dítěte, pak budeš mít nárok na původní mateřskou.

Pokud k tomu budeš mít druhý pracovní poměr, pak z něj můžeš žádat mateřskou taky, pokud budeš mít alespoň 270 dnů, kde budeš účastna sociálního pojištění (tedy 9 měsíců pojištěná, nesmíš mít tedy DPČ do 3 tisíc a DPP do 10 tisíc, ze kterých se sociální neodvádí). A v době nástupu na md mít stále aktivní smlouvu nebo být v ochranné lhůtě (ta je max 180 dnů, ale ne víc, než trvala účast na tom sociálním).
Pak bys měla od sociálky spočítaný dvě ppm a posílali by ti pak součet těch dvou částek.

swetlusska
12. srp 2019

Držím palce, také něco podobného řeším. Teď aktuálně píšu žádost o NP a nevím jak zformulovat důvody, péče o dítě do 4 let jim asi "nebude stačit" 🙂 Takže pak holt dám výpověď. RP mám také nastavený do 4 let. Jinak ano, můžeš si přivydělávat i jinde, otázka je, jestli u toho původního zaměstnavatele setrvávat...

malenka3
12. srp 2019

@swetlusska a ty to nemáš to neplacené volno domluvené? Je lepší se domluvit dopředu, pak je jedno, co tam napíšeš, já žádný důvod neuváděla. Pokud domluvu předem nemáš, tak si hlídej, ať máš dost času na případnou výpověď s 2 měsíční výpovědní lhůtou.
Jinak udržet to původní zaměstnání i přes neplacené volno má právě důvod kvůli tomu, aby dostala i tu původní mateřskou. Když skončí, bude mít pak jen tu z toho druhého zaměstnání.

swetlusska
12. srp 2019

@malenka3 Já vím, ale nemám, zkoušela jsem s nimi mluvit, protože mi zrušili původní místo, ale nechtějí moc abych tu žádost dala. Přesto jí podám a uvidím. Výpověď se v nejhorším pokusím dohodou, jinak tam budou mít 2 měsíce naštvanýho zaměstnance na minimální úvazek. Tak uvidíme.

malenka3
12. srp 2019

@swetlusska no, ale víš, že když ti zrušili místo, tak máš nárok na odstupné? Nebylo by jednodušší se dohodnout na ukončení pracovního poměru s odstupným? Oni jsou povinni ti nabídnout místo podle tvé pracovní smlouvy. A když nemůžou, musí ti dát odstupné, pokud nebudeš souhlasit s novou smlouvou.

swetlusska
Autor odpověď smazal
Zobraz
malenka3
12. srp 2019

@swetlusska aha, služební zákon, tak to jo, to jsou jiný pravidla, než podle zákoníku práce 🙈 Tak to chápu, pokud už ses radila s právníkem, moc asi nenaděláš 😕

andzia1987
23. zář 2019

Zdravím neví někdo jak to je sem s malou a RP ale chodím do práce normálně tec onemocnialo mi druhé dítě můru jít s ním na paragraf nebo ne?

lenoulinkaa
23. zář 2019

@andzia1987 můžeš, při pobirani RP můžeš mít i placenou ocr