Rodičák na 1. dítě a mateřská na 2. dítě zároveň?

ollif
15. kvě 2013

Chtěla jsem se zeptat, jak je to s rodičákem na první dítě, když jsem začala pobírat mateřskou na druhé dítě. Myslela jsem, že rodičovský příspěvek automaticky zaniká, ale chodí mi oboje, což asi není správně. Narození druhého dítěte jsem na ÚP nehlásila. Tak nějak se domnívám, že by to měli vědět, když je vše centralizované... Jedná se tedy o chybu systému a budu muset příspěvek vrátit?

anina32
15. kvě 2013

@ollif Určitě to budou chtít vrátit, je to sice centralizované, ale levá ruka neví co dělá pravá, prostě kocourkov 😝

ollif
autor
15. kvě 2013

@anina32 To jsem si myslela... :-/ Je to fakt otřesný, jak to 'tam' vedou. Člověk aby všechno hlídal a ještě jim radil, co maj dělat.

blueapple
15. kvě 2013

@ollif nahlásit je to potřeba. Zažádejte si o přerušení vyplácení RP. Na ÚP Vám poradí, každopádně tam co nejdřív zajděte !
p.s. hlídat si to je bohužel naše vlastní povinnost, nikdo za nás nic neudělá.

ollif
autor
15. kvě 2013

@blueapple kdybych se speciálně na toto v létě paní úřednice neptala... Bylo mi řečeno, že novou peněžkou (jak oni říkají mateřské) automaticky zaniká rodičovský příspěvek na první dítě.
No už se těším na 'příjemně' strávené dopoledne s dvěma dětmi na ÚP.

martinkka
15. kvě 2013

@ollif já jsem se na to na ÚP ptala, jak mi doktor vypíše mateřskou, musim to myslim do osmi dnů nahlásit na ÚP, dostala jsem k tomu formulář a donést kopii toho papíru na mateřskou ( nevzpomínam si, jak se přesně jmenuje 😅 )budou to chtít určitě vrátit

veruska007
15. kvě 2013

Taky jsem se na to ptala, jak dostanu lístek na mateřskou, tak než ho hodím do práce, mám ho přijít ukázat na ÚP.

petrasipkova1
15. kvě 2013

🙂 centralizovaný systém je, ale určitě se z něj nedovíme, že se Vám narodilo miminko, jak byste si to představovala, že budeme projíždět každý den každou maminku, jestli nemá PPM ? Byla to Vaše povinnost a teď budete muset přeplatek vrátit, aneb neznalost zákona neomlouvá, že ? Jinak si myslím, že to vedeme na ty podmínky co máme k práci dost dobře 🙂 Hezký den.

jajulin
15. kvě 2013

@ollif taky jsem to tak měla - narození druhého dítěte jsem nehlásila (v bláhové důvěře v centralizaci úřadů) a pak jsem přeplatek vracela. Spíš mě tady zarazila jedna věc: jak věkově máš děti od sebe, že sis rodičák nestihla vyčerpat?

zoyka
15. kvě 2013

@petrasipkova1 Já myslím, že paní vůbec nenarážela na (ne)schopnost úředníků, ale spíš na to, že v době moderních technologií si to software nepohlídá sám. Peníze z internetového bankovnictví taky nepošlete, když na účtu nejsou, a nemusíte si to hlídat sama, že... No ale víme, jaké jsou na ÚP se softwarem problémy, že ano...

ollif
autor
15. kvě 2013

@petrasipkova1 jak jsem už napsala, bylo mi řečeno, že se nemusím starat, je to prý automatika... Tak jsem se taky nestarala 😀 Jinak to neberte osobně,já si spíš stěžovala na systém jako takový a na ty hlavy, co vymýšlejí s-karty a podobný vtipnosti. I když je pravda, že mi to mohla paní úřednice sdělit. No nic, neznalost zákona neomlouvá, to máte recht. Asi jsem si to představovala moc jednoduše, vždyť výplata mateřské (pokud se nemýlím) jde taky přes sociálku, takže jsem myslela, že se jim tyto informace spárují. S vrácením peněz jsem vlastně počítala, 'takže problém vidím spíš v návštěvě úřadu s 2 dětmi. Myslím, že to pro mne bude velmi výživné, už abych se na to začala psychicky připravovat.

ollif
autor
15. kvě 2013

@jajulin Děti mám od sebe 18 měsíců. Jakmile jsem měla v létě potvrzeno těhotenství, běžela jsem na úřad zvýšit si rodičák a poptat se, co a jak.

vilibalda
15. kvě 2013

@ollif Já byla dopředu nahlásit, že nastoupím v lednu na druhou mateřskou, nechala jsem si pozastavit rodičák, že až budu vědět výši PPM, tak mi rozdíl za leden doplatí. K mému překvapení pak došel jakýsi doplatek za únor a pak oficiǎlní dopis, že za březen bude dorovnání menší... Tak jsem se vydala na úřad, že mi to asi nepatří. Po dlouhé debatě paní naznala, že je to tak a že mám peníze za únor a březen vrátit. Že mi přijde dopis, kolik a na jaký účet zaplatit. Dopis přišel, častka v něm byla, ale účet ne. Po nějaké době přišel další dopis, tentokrát i s účtem, ale co mě naštvalo, že v odůvodnění bylo, že jsem nenahlásila další PPM!!! Jestli jsem něco nenahlásila, tak že se mi narodilo další dítě. To jsem netušila, že se musí, když jsem s předstihem byla řict, že chci rodičák ukončit 😠 no udělali ze mě blbce, i když jsem sama hlásila, že něco asi není ok a sama upozorňovala na to, že mi ty peníze nepatří 😖

petrasipkova1
15. kvě 2013

@ollif pokud Vám byla podána taková informace z ÚP, tak musela mít pracovnice zatmění mozku 😅 , právě že to jsou úplně rozdílné systémy a organizace, které nejsou vůbec nějak propojeny, PPM vyplácí Správa sociálního zabezpečení, ale RodP Úřad práce a proto se to musí hlásit. Neberu to vůbec osobně, jen mě fascinuje, jak to všichni rychle hodí na někoho jiného 🙂 V poho, hlavně ať to přežijete, se dvěmi dětmi by se mi taky nechtělo někde něco řešit.

ollif
autor
15. kvě 2013

@vilibalda Jo jo, je to holt věda 😀 Ale daly jsme se na vojnu, tak musíme bojovat.

jajulin
15. kvě 2013

@petrasipkova1 moje zkušenost je ta, že úřednice jsou většinou milé (aspoň já jsem na žádnou semetriku zatím nenerazila), ale občas mají zatmění mozku. V červenci jsem si vyřizovala živnosťák, paní jsem se výslovně ptala, na jaké úřady to mám ještě nahlásit. Prý vůbec nikde, vše ohlašují sami. A teď po necelém roce mi ze sociálky přišel dopis, proč posílám roční zůčtování daně, když u nich nemám nahlášeno podnikání. Takže asi tak 😉

petrasipkova1
15. kvě 2013

@jajulin
já doufám zatmění nemám. Selským rozumem bych si myslela, že i když zařizuji živnostňák, tak nemusím podnikat, můžu být i na ÚP, takže bych se po započetí podnikání přihlásila na důchodové a zdravotní. Tak poučení pro příště všechno všude nahlásit, radši zbytečně než pozdě. 😀

terde
15. kvě 2013

@ollif paní na ÚP Ti to řekla dobře - on RodP (rodičovský příspěvek) opravdu automaticky zaniká s "nástupem" další PPM (peněžitá pomoc v mateřství) - ovšem na ÚP nemůžou vědět, že máš další PPM, když jim to neoznámíš.. ono totiž PPM vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, kdežto RodP vyplácí ÚP - a tak úžasný systém opravdu nemáme, aby byly dvě instituce propojené jedním počítačovým systémem 😉 🙂

terde
15. kvě 2013

jééé, koukám, že už to přede mnou napsala petrasipkova1 🙂 no jo, to je tak, když člověk nečte do konce 😉

snowvwhite
15. kvě 2013

Tak to já věděla, že to musim ohlásit, ale nebyla sem si přesně jistá, kdy to mam nahlásit ÚP. Tak sem jim napsala:
"Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na správný postup. Nyní pobírám rodičovský příspěvek na první dítě. V létě očekáváme narození druhého dítěte.
1) kdy je třeba ohlásit úřadu práce, že budu opět pobírat mateřskou dovolenou (abych nemusela příspěvky vracet)
2) jakou formou je ohlášení nutné učinit - písemně (konkrétní formulář), nebo osobně
Děkuji,"
a dostala tuhle odpověď:
..."Vám sdělujeme, že je nutné na zdejší oddělení oznámit písemnou formou nárok na peněžitou pomoc v mateřství a to v měsíci vzniku nároku na tuto dávku. Dále je nutné doložit řádně potvrzený formulář „Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku“ vystavené příslušnou správou sociálního zabezpečení."

j.a.n.i
16. kvě 2013

@snowvwhite Jojo, odpověď je správná, leč v praxi je bod 2) nereálný, protože tenhle papír je OSSZ schopna potvrdit ž po výplatě první dávky, tedy rozhodně ne v měsíci, kdy na PPM vznikl nárok.

snowvwhite
17. kvě 2013

@j.a.n.i to je pecka; díky za info, budu s tim počítat