Rodičovský příspěvek, podnikání a vratka za děti. Poradíte, prosím?

cajovavila
3. bře 2023

Ahoj,mám dotaz....mám možnost se vrátit k živnosti.Jsem na rodicaku s Naším 6 prckem (jo,vim,ze existuje antikoncepce a bla,bla),ale jak je to s bonusy na dítě alias vratkou?Kdybych si připlatila na zdravotní a sociální,tak na to dosahnu i s rodicakem a nebo musím rodicak ukončit?Nikam do jeslí dítě cpat nebudu,no,možná par dni v mesici,když se po stesti a dítě mi vemou 🙂,jinak si hlídání dětí osefuju.Předem děkuji za odpovědi.

xcassiopea
4. bře 2023

Na nárok na daňový bonus nebo vratku na dítě je při minimálním příjmu (6tinásobku minimální mzdy) po rok 2023 - 103 800 Kč. Pod tuto hranici nelze při ročním zúčtování daní uplatnit dítě. Taktéž při uplatnění daňového paušálu nelze dítě uplatnit. Rodičovský příspěvek se do těchto zdanitelných příjmů nepočítá a jakýkoli příjem při pobírání rodičovské se nevylučuje. Můžeš mít tedy neomezený výdělek i při rodičovské za předpokladu, že po dobu věnování se výdělku o dítě řádně pečuje jiná zletilá osoba. Do dvou let věku dítěte pro pobírání rodičovského příspěvku jen nesmíš umístit do předškolního zařízení na více než 92 hodin za měsíc.

cajovavila
autor
8. bře 2023

@xcassiopea děkuji za odpověď...jestli špatně nectu,tak to znamená,ze budu mít podnikání....rodicak....a ještě mi vrátí bonusy na děti?To přece kdysi neslo,ne?....nevím to jisté,daňové přiznání jsem podávala naposled v r.2016 a děti sem nepriznavala protože sem mela ten rodicak.

xcassiopea
8. bře 2023

Pokud si z jakéhokoli důvodu nemůže slevu uplatnit otec, uplatňuje matka pokud má příjmy, pokud uplatňuje otec, tak také jde o slevu na dítě v době výplaty rodičovského příspěvku matky, nevidím tedy důvod proč by si nemohla uplatnit matka pokud splní výši zdanitelných příjmů. Samoživitelky to tak dělají běžně když jim rodičovský příspěvek nestačí a otec si uplatnit nemůže z důvodu že není ve společné domácnosti s dítětem. Sleva je pouze ze zdanitelných příjmů nikoli z rodičovského příspěvku, který zdanitelným příjmem není, pokud se splní, je nárok na slevu na dítě.

cajovavila
autor
10. bře 2023

@xcassiopea děkuji 🙂