Rodičovský příspěvek - převod na otce. Jak to je v případě paragrafu?

morningstar
7. zář 2019

Dobrý den,

pobiram rodičovský příspěvek, dcera bude mit 2 roky v listopadu. Naskytla se mi moznost zajimave prace, dcera by sla do skoly a ma otazka zni: pokud bude dcera nemocná, muze s ni jit manzel na paragraf kdyz je rodicak psany na me nebo bylo by potreba prepsat rodicovsky příspěvek na manzela (pokud to vubec jde) s tim, ze by chodil on i ja do práce? Nerada bych nastoupila do nové práce a hned zacala chodit na paragrafy - pocitam ze ta nemocnost bude pri nastupu do skolky.

V této souvislosi me napada jeste jedna vec: je to stale tak, ze skolka je limitovaná do dvou let 46 hodinami? Jde o dva mesice, takze pokud by nemohla byt cely mesic, taky bychom to museli taky nejak poresit s hlidanim.

anetka1701
7. zář 2019

Na dítě, na který se pobírá RP může jít na paragraf otec pouze v případě, že matka není schopná se o dítě postarat (nemoc, hospitalizace...). Jde to i obráceně - prostě pokud je vyplácen RP na dítě, tak pokud není druhý rodič nemocný, OCR čerpat nelze a nezáleží na tom, jak je psaný rodičák.

Omezení 48 opravdu platí. Někde se to obchází, já bych z vlastní zkušenosti řekla, že ty 2 měsíce by mohli být výbornej čas na zvyknutí si na školku - chodila by méně, až by si zvykla, začla by chodit víc... Ono to ne vždycky jde ze dne na den (kor pokud jde o práci na plný úvazek), takže by to bylo výhodné pro obě strany.

morningstar
autor
7. zář 2019

@anetka1701 slo by o praci na pul uvazku takze by chodila jen na cca 4,5 hodiny denne.

Asi uplne ale nerozumim tomu, ze pokud je RP vyplacen, nelze OCR cerpat. Prece pokud je rodic ucasten na SP, narok na OCR mu vzniká. Taky vim o o pripadech, kdy maminky chodi do práce a OCR i pri rodicaku cerpaji.

morningstar
autor
7. zář 2019

@anetka1701 navic i na formulari na ocr se vyplnuje, zda na osetrovaneho pobira jina osoba RP nebo PPM, takze to chapu logicky tak, ze ja v pripade zaměstnání a ucasti na SP mam narok na OCR na dceru na kterou RP pobiram, manzel ne. Proto se ptam, zda lze RP prepsat na manžela.

anetka1701
7. zář 2019

@morningstar hele shodou okolností jsem to řešila v práci zrovna včera, tak jsem si dost jistá že to tak je. OČR může čerpat kdokoliv na jakéhokoliv člena domácnosti (takže třeba i spolubydlící). Pokud ale chceš čerpat OČR na dítě, na které je pobírán RP (proto se to na tom formuláři vyplňuje), tak to lze, ale pouze v případě že ten rodič, který je na rodičovské dovolené se o dítě nemůže starat - je nemocný, je hospitalizovaný... Pokud čerpá RP a pracuje najednou, i když je účastník nemocenského pojištění, OČR si prostě vzít na to dítě se kterým je na RD vzít nemůže.

Co lze, je čerpat OČR na jiné dítě, než na to, na které čerpá RP. Pokud mi nevěříš, klidně si zavolej na sociálku 🙂 Prostě čerpat dvě dávky najednou na dítě nelze.

morningstar
autor
7. zář 2019

A s tim ještě souvisí, pokud by RP pobiral manzel, ale v zaměstnání nebyl na RD, neni to problem? Ja mam u sveho zamestnavatele nyni RD ale nastupovala bych jinam, to by ale snad vadit nemelo ne? RD je v podstatě jen volno z prace, takze si myslim, ze by to spolu souviset nemelo. Je to složité, doufám, ze jsem to popsala aspon trosku srozumitelně.

anetka1701
7. zář 2019

@morningstar v tomhle případě fakt nemá smysl aby se přepisoval RP na manžela 🙂 Fakt ne 🙂 Ty si prostě na dítě na který bereš RP OČR vzít nemůžeš. Prostě to nelze 🙂

anetka1701
7. zář 2019

Co by šlo, je, pokud bys měla RP ty, onemocněla bys ty i dítě, tak si může vzít manžel OČR s tím že se stará o dítě, o které ty nemůžeš. Nebo tedy pokud by byl manžel na RP a onemocněl by on i dítě, vzít si můžeš naopak ty OČR na dítě s tím, že manžel se starat nemůže. Ale jak má někdo RP, na dítě se už dávka vyplácí - právě ten RP - a žádná další na to konkrétní dítě vyplácet prostě nejde i když jsi účastníkem nemocenského pojištění.

morningstar
autor
7. zář 2019

@anetka1701 ja si myslim, ze to tak není. Zavolam si na cssz v pondělí a uvidim co mi reknou.

morningstar
autor
7. zář 2019

Napada mě spíše, zda tam nehraje roli, jeatli je clovek zamestnany na hlavni nebo vedlejší pracovní poměr.

anetka1701
7. zář 2019

@morningstar vzhledem k tomu, že se živím jako HR už víc než 4 roky a tohle zrovna je můj denní chleba, tak jsem si dost jistá tím, že to tak je 🙂 Ale samozřejmě že zavolat a ověřit si to můžeš. Před rokem jsem řešila úplně to samé já sama a jediná možnost tehdy byla, že mi dětská napsala OČR na starší dceru, která zůstala doma ze školky, protože na nejmladší jsem OČR čerpat nemohla, protože jsem s ní na RP - s tím že pracuji na poloviční úvazek.

Včera jsem naopak řešila čerpání OČR otce na dítě, se kterým je na RP matka, která právě onemocněla. Otec si vzal na dítě OČR, přesto že RP pobírá někdo jiný (a se sociálkou jsem komunikovala dost intenzivně, jak to správě vyplnit - a tam mi mimo jiné znovu řekli to, co jsem ti psala výše - to že je něco logické a strašně si přeješ aby to nějak bylo, neznamená, že to tak fakt je... bohužel :( )

morningstar
autor
7. zář 2019

Hele mozna jsi HR ale evidentne si pletes pojmy RP, RD, je to tvuj denni chleba ale musela jsi po 4 letech intenzivně komunikovat se socialkou abys to spravne vyplnila, nezlob se na me, ze to nemuzu brat uplne jako verohodnou informaci. Ale dekuji za účast.

anetka1701
7. zář 2019

@morningstar OK, už se snažit nebudu :D Každej správnej HR intenzivně komunikuje se sociálkou v případech kdy se řeší nestandart - což OČR na dítě na který se pobírá RP bezesporu je. Zavolej, potvrdí ti to, co jsem psala.

drep
7. zář 2019

@anetka1701 jsi si tím jistá? Já už nejsem na RD, ale dál pobírám RP a myslím, že na očr jít můžu, protože jsem normálně pracující a pobírání RP s tím moc nesouvisí.

morningstar
autor
7. zář 2019

@drep hledam informace vsemozne, nasla jsem včetně diskuze na kterou odkazuji výše a ano, na ocr jít můžes.

Ja ještě poprosim, ví někdo jak je to s tim prevodem RP na otce? Zda ja muzu zůstat na RD u soucasneho zamestnavatele a nastoupit jinam na poloviční uvazek s tim, ze by RP pobiral otec, ktery by na RD nenastoupil?

anetka1701
7. zář 2019

@drep No jistá jsem si dost, schválně v pondělí znovu na sociálku zavolám, protože před rokem jsem musela jít na OČR právě se starší dcerou i když byla nemocná nejmladší... A paní ze socky včera vyloženě vyslovila větu "a otec RP nepobírá, že ne? To by nárok na OČR neměl".

morningstar
autor
7. zář 2019

@anetka1701 přesně, kdyz otec nepobira, narok nema, narok ma ten rodic, který pobírá.

nita1984
7. zář 2019

@anetka1701 bohužel, nemáš pravdu.

morningstar
autor
7. zář 2019

No v diskuzi na kterou jsem zde dala odkaz na toto odpovida @jitka_cv o ktere vim, ze poskytuje seriozni informace, to same jsem se docetla jinde.

eva_sam
7. zář 2019
morningstar
autor
7. zář 2019

@eva_sam ano, dekuji, je to tak 🙂

morningstar
autor
7. zář 2019

Aby se to neztratilo, ohledne ocr a rp uz snad mame jasno 🙂 ale jak je to s tim rp, rd? Muzu zůstat na RD u soucasneho zamestnavatele (u ktereho jsem pracovala pred mateřskou) a nastoupit jinam na poloviční uvazek s tim, ze by RP pobiral otec, ktery by na RD nenastoupil a dal chodil do práce?

eva_sam
7. zář 2019

@morningstar nedávno jsem si to studovala a myslím si, že pokud já pobírám rodičovský příspěvek a zároveň pracuji na HPP (nebo, kde je odváděno soc.pojištění), tak já nemám nárok na nemocenskou, ale mám nárok na OČR.

morningstar
autor
7. zář 2019

@eva_sam to popravde vubec nevim jak je to s nemocenskou, ale tusim, ze ocr je taky dávka nemocenskeho pojisteni? Ale jak rikam, o PN jsem se vubec nezajimala, takže nevím.

drep
7. zář 2019

@morningstar to záleží, jak to máte ošetřené v pracovní smlouvě. Taky jsem to dost řešila, protože si chci na rodičovské dodělat jinou atestaci a potřeboval jsem nastoupit jinde, u nás musíš mít souhlas s výkonem jiné výdělečné činnosti, ten podepisuje primář a generalní ředitel. Já jsem se vrátila na 0.1, ale spousta mých kolegyň je u nás na rd a pracuje někde jinde na pidi úvazek, takže možné to je.

morningstar
autor
7. zář 2019

@drep jo to ony ale asi jsou na rd a pobírají rp a pracuji. Ja bych byla na rd, rp nepobirala. Manzel by pobiral ale na RD by nebyl. Jelikoz jsou rp a rd vlastně spolu nesouvisejici veci, myslim si, ze by to snad problem být neměl. Jinak smlouvu mam klasickou, nesmim podnikat v oboru zamestnavatele + mlcenlivost nebo tak nejak to tam je, nemam zadne extra povolani, u vás lékařů to asi bude složitější.

marketaryzi
7. zář 2019

Z vlastní zkušenosti: měla jsem RD do 3 let, RP do 2 let. Během pobíráni RP i pak od 2 do 3 let (RD bez RP) jsem pracovala u jiného zaměstnavatele. Můj původní nechtěl částečný úvazek. Do původní práce jsem se vrátila až po 3 letech RD. Žadný problém v tom nebyl. Normálně jsem čerpala očr. Dokud jsem měla RP, mohla jsem čerpat pouze já. Manžel na očr mohl, ale zadarmo 😉

morningstar
autor
7. zář 2019

@marketaryzi moc děkuji za informaci 🙂

lenoulinkaa
7. zář 2019

@anetka1701 pokud ona pracuje a čerpá na to dítě rodicovsky příspěvek, tak si může vzit ocr.

marketaryzi
7. zář 2019

@anetka1701 já jsem při pobírání RP OČR měla. Naopak nikdo jiný, než rodič pobírající RP, placené OČR na toto dítě nedostane. Paní na sociálce je mimo...