Ukončení pracovního poměru v období mateřské

lee92
30. lis 2017

Ahoj maminky,

chtela bych se zeptat. Ted mi k poslednimu konci pracovni smlouva na dobu urcitou. V soucasne dobe jsem na materske dovolene. V lednu prechazim na rodicovskou dovolenou. Ted, kdyz mi pracovni pomer konci, musim se evidovat na UP? Co vse je k tomu potreba?

Dekuji 🙂

klllarinka01
30. lis 2017

Ja myslim, ze se evidovat nikam nemusis. Jsi na materske a tak jsi z obliga 🙂Stejne si pak pujdes rodicak zaridit na pracak, tak se muzea zeptat. 🙂 Me skoncila pracovni smlouva pred porodem a taky jsem nic neresila. 😉

lee92
autor
30. lis 2017

Rodicak jsem si byla zaridit a predstihem a to me nenapadlo se zeptat. Takze hlasit na UP se mam az po skonceni rodicaku? A nemusi se nikam tedy hlasit zmena, ze uz nejs zameatnana? A co zdravotni pojisteni, na pojistovne take nemusim nic hlasit? To vse vyrituje ten urad, kde jsem si zadala o.rodicak?:slight_smile:

klllarinka01
30. lis 2017

Ja myslim ze staci se nahlasit az po skonceni rodicaku. Ted by to byli zbytecne. Jsi na rodicaku, up ti ho plati tak to staci. Ale muzes jim tam napsat a zeptat se 🙂 Na zdravotni pojistovnu jsi nahlasila ze jsi na materske a to by jim melo stacit. Stejne za tebe stat plati pojisteni. Urad prace ten zajistuje jen ten rodicak. Zbytek je na tobe. A myslim ze fakt nic jineho treba neni. 😉

blahova_andrea
30. lis 2017

nahlásit se na úp samozřejmě nemusíš. pojištění ti hradí stát. na pojišťovnu bych nahlásila, že jsem pobírám RP, zhruba dobu jakou to plánuješ, však nahlásit změnu pak můžeš kdykoliv. z úp bys dostala podporu, to je asi jediný důvod, proč se nahlásit. ale eviduješ se jako uchazeč o zaměstnání a ty hodláš být doma s miminkem, tak aby tě pak nehonily na pohovory. někomu za to ta podpora stojí, ale myslím, že většina tuto možnost nevyužívá.

luciana2111
3. pro 2017

Ahoj, no na rodičovský příspěvek je potřeba si vyplnit žádost na úp, ,,není to žádost o práci'' ale žádost o rodičovský příspěvěk, zeptej se pani u okinka, co k tomu potřebuješ, já jsem si musela na socialce vyžádat výpis za poslední tři měsíce za peněžítou pomoc v mateřství, ja už si to moc nepamatuju, tak se radši zeptej. A jestli můžu mít prozbu, zeptej se prosím, jak to pokračuje i po zkončení rodičovského přízpěvku, když mi dceru nevzali do školky a zbývá mi 6 měcízů do dalšího školního roku, jestli mam nárok na nějaké dávky???, když se teda budu muset asi přihlásit jako uchazeč o práci, ikdyž vlastně do té práce nemůžu nastoupit.? Byla bych ti vděčna.

biedronka10
3. pro 2017

Nemusis na UP. Mam to stejne, jen me skoncil PP uz na neschopemce a do materske jsem byla v tzv. Ochranne lhute, kdy ani tehdy nemusis na UP.
Jinak krome vyrizovani rodicaku na socialce nezapomem jit nahlasit nastup na rodicak na ZP. Oni si info nepredavaji a ty tam musis pred koncem materske, ale uz musis mit v ruce oznameni o schvaleni rodicaku co ti poslou ze socialky (na zaklade toho ze sis ho byla vyridit) jinak pozor, zda jsi nahlasila nastup na MD pojistovne. Ja to neudelala, pac jsem mela za to ze to zamestnavatel jim sdeli. Ne, a kdyz jsem sla prihlasit dite k pojisteni, tak mi oznamili, ze nemaji vubec evidovano, ze jsem na MD....musela jsem pak bezet pro papiry na okresku a donest je na ZP.

blahova_andrea
3. pro 2017

@luciana2111 a pracovní poměr už ti skončil? pokud už nejsi zaměstnaná, tak se buď nahlásíš na úřad práce, ale počítej s tím, že tě pravděpodobně budou honit na pohovory, když je teď práce dost a nebo se nahlaš na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě. budeš matka v domácnosti, které bude stát hradit zdravotní pojištění. další dávky se odvíjí od mnoha věcí, které jsi tu neuvedla 😉

luciana2111
4. pro 2017

Děkuji za radu Andreo, mam to trochu složitější, bydlím v Praze, ale trvalé bydliště mám na Moravě, bohužel mě nechce tchýně přihlásit. před rokem jsem si snížila dávky na rodičák na 4 500,- takže počitam že nejspíš dostanu maximalně životní minimum, cca 2 500,- ? Pracovní poměr mi zkončil hned na začatku mateřský, dostávala jsem 6měsíců peňěžitou pomoc v mateřství od socialky, a pak ten rodičák od pracáku, nebo vlasně to platí stát že. Tak uvidím jak to dopadne. Děkuji moc.

blahova_andrea
4. pro 2017

@luciana2111 nevím, jak je to teď s pracákem, ale ten se musí myslím navštěvovat taky jen podle místní příslušnosti, v tom případě ti nejlíp vychází ta pojišťovna a pokud by třeba tchýně hlídala, tak aspoň občas nějakou brigádu? v praze je práce dost. každopádně většina dávek je vázaná na bydliště a osoby v domácnosti, tak budeš mít asi smůlu. nechápu, proč tě tchýně nechce nechat nahlásit. bydlíš u nich a vychováváš tam její vnouče, ne? 😲 nezmiňuješ se o otci dítěte. ten se nestará, že potřebuješ žádat o dávky? u tchýně bydlíte zdarma nebo něco platíte? je mi jasné, že se ti nechce to ventilovat veřejně, ale sociální dávky ti nikdo bez konkrétních informací na dálku neporadí. tak leda si zavolat na ssp a zeptat se přímo na úřadě, ale záleží na jakou narazíš úřednici.
na moravě máš bydliště u rodičů? pokud ano, tak si tím taky nepomůžeš, že by sis to zajela vyřídit tam. a dítě má adresu jakou?

luciana2111
4. pro 2017

No děkuji, je to složité, už to nebudu rozpitvávát, určitě to s tatínkem, tedy s mým partnerem vyřešíme, určitě můžu o víkendech chodit na brigádu. Už jsem psala email paní vedoucí ssp na moravu, tak uvidím co mi napíše. Děkuji moc za radu.