Výpověď na rodičovské dovolené

misinka2730
21. srp 2018

Zdravím chci se zeptat jestli když jsem na rodičovské a podám v práci výpověď jestli eště musím zajít třeba na pracovní úřad nebo na socialku a doložit že jsem dala výpověď a nebo stačí navázat na rodičovskou novou prací a nemusím nic řešit?Děkuji za odpověď

aklin
21. srp 2018

@misinka2730 pokud do konce rodicovske dovolene nenajdete praci, musite jit na pracak i s papirama z byvale prace. Po dobu rodicovske za vas stat hradi zdravotni pojisteni.

yan01
21. srp 2018

@misinka2730 Myslím že po dobu rodičáku nic nemusíš, ale pak musíš zajít, pokud nebudeš mít jinou práci.

lenoulinkaa
22. srp 2018

@misinka2730 při přechodu na novou práci není nic potřeba

j.a.n.i
22. srp 2018

@misinka2730 Ukoncenim pracovniho pomeru ti konci rodicovka dovolena. Ta nema s pobiranim rodicaku nic společného a tudíž bys mela zajit na zdravotni pojistovnu a dolozit, ze stale pobiras rodicak, abys mela pokryte zdravotni.

misinka2730
autor
22. srp 2018

Děkuji vám všem 🙂 tušila jsem ale nebyla jsem si jistá 🙂

lenoulinkaa
22. srp 2018

@j.a.n.i a když píše, že nastoupí do nové práce, tak musí taky? Nová firma ji nahlásí a když bude mít víc jak minimální mzdu, tak je to spíš plus pro pojišťovnu, že by krom běžného pojistného z výplaty brala i za pobirani rodičovského příspěvku.

j.a.n.i
22. srp 2018

@lenoulinkaa Ale píše, že nastoupí do nové práce po rodičovské (s tím, že na 99% myslí rodičovský příspěvek) a nijak z textu nevyplývá, že by do té nové práce šla hned po ukončení toho prvního pracovního poměru.

lenoulinkaa
22. srp 2018

@j.a.n.i já to chápala z textu tak, že je na rodicovske dovolene, bez ohledu pobirani a chce přejít jinam za lepsim, když píše o výpovědi. No je fakt, že se musí přemýšlet, jak to vládne myslí.

misinka2730
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
astyna
Autor odpověď smazal
Zobraz
misinka2730
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
misinka2730
autor
24. srp 2018

@lenoulinkaa Ahojky jsem na rodičovské dovolené a ta mi končí v listopadu tak jestli když teď v srpnu podám v práci výpověď tak jestli mi teda rodičovská dal platí pak v tom listopadu že bych nastoupila do nové práce tak jsem to myslela tak jestli to někam musím hlásit nebo ne 🙂

misinka2730
autor
24. srp 2018

@lenoulinkaa A hlavně jestli dal budu pobírat tu rodičovskou nebo mi ji seberou chci během těch dvou měsíců najít něco jiného ale u mě v práci jsou svi...A před koncem rodičovské kdybych poprosila ať mě pustí tak by dělaly seky a dali by mi dvouměsíční výpovědní lhůtu.Myslela jsem že zdravotní a sociální za mě po dobu rodičovské hradí stát bez ohledu jestli jsem zaměstnaná nebo ne.

suzanna123
24. srp 2018

panebože, proč radí někdo, kdo ví o věci kulové... Rodičovská nezávisí na tom, jestli jsi nebo nejsi v pracovním poměru. Pokud dáš výpověď, pracáku do toho v tuto chvíli (kdy jsi na RD) nic není. A na tvém místě bych si zjistila, jestli o tebe vůbec v práci stojí - pokud ne, museli by ti dát odstupné.
A nejsem si jistá, jestli je vůbec nutné dávat tímhle způsobem (2 měsíce dopředu) výpověď - tady by bylo fajn, kdyby se zapojil nějaký expert, protože to já nejsem, ale možná jen stačí info, že nechceš nastoupit zpátky a nemají ti držet místo. Ale asi bych spíš googlila nebo hledala rady na nějakých odborných webech a ne tady.

misinka2730
autor
24. srp 2018

@suzanna123 njn jenže u nás práci jsou náladovy teď jsou mi ochotni podepsat výpověď dohodou.Do budoucna mi řekly že stim počítat nemám a jen těžko pak seženu práci když budu mít dvouměsíční výpověď.teď bych to měla čistě během toho rodičáku a nemusela bych nic řešit :-/

misinka2730
autor
24. srp 2018

@suzanna123 ale mám strach abych o ten rodičovský příspěvek nepřišla.a nevím ani kam se mám jít informovat jestli má socialku nebo na pracak fakt nevím

suzanna123
24. srp 2018

@misinka2730 na pracák, tam by ti to měli říct. O rodičovský příspěvek nepřijdeš, toho se neboj. O tom rozhoduje odpracovaná doba před nástupem na RD, pak už je to fuk. A nevím, odkud jsi a co děláš, ale v tuhle chvíli je dost velká poptávka po lidech. Já se taky bála, co bude po RD a práci jsem našla ani jsem se nemusela snažit.
Na tvém místě bych se jednak poptala na tom pracáku a taky bych se neunáhlovala s tou výpovědí. Znovu - nevím, co děláš, ale obecně není moc zájem brát zpět matku po RD, pokud vyloženě neměli dohodnutý záskok na dobu určitou. A je divné, že na tebe tlačí, abys tu výpověď dala a udělala to teď - spíš bych hádala, že se tě do toho snaží vmanipulovat, aby měli jistotu, že se nebudeš chtít vrátit. A říkám - nejsem expert, ale nejsem si jistá, jestli se vůbec musíš vracet (ale to se zeptej na tom pracáku). Každopádně když dáš výpověď po skončení RD a nebude to dohodou, tak ti poběží dvouměsíční výovědní lhůta, kdy tam budeš pracovat (nebo nebudeš, pokud pro tebe nebudou mít místo, ale platit tě budou muset každopádně).

zlorenka
24. srp 2018

Vracet se urcite nemusis. To je povinnost zamestnavatele drzet 3 roky misto, ne zamestnance. Bych to nechala bezet, at ses kryta a az uplyne 3.rok, tak jen reknes, ze se jeste nevratis a prodlouzis si rodicak na 4 roky a bud ti daj vypoved oni, protoze uz nemaj povinnost ti drzet flek, nebo ti jeste misto podrzej a mas kam se vratit, kdybys nahodou nesehnala lepsi, nazdar. :D

lenoulinkaa
25. srp 2018

@misinka2730 v práci se musíš domluvit sama, jak skoncíš. Pokud tam nechceš být, tak ideálně aby ti dali výpověď a ty jsi dostala odstupné. Nebo se můžeš domluvit na určitém datu a lze se domluvit na odstupné, coz asi neprojde. nebo podat vypoved sama. Pokud neprejdes plynule do nové práce, tak si ohlídat na zdravotní pojistovne, abys tam byla vedena jako statni pojistenec. O rodičovský příspěvek nepřijdes. Ten můžeš v pohodě dobrat i při změně zaměstnání.

lenoulinkaa
25. srp 2018

@suzanna123 o rodicovskem příspěvku nerozhoduje odpracovana doba. To slyším poprvé. Tam je jiné omezen i pro odebrání a to uz tazatelce nehrozí.

misinka2730
autor
25. srp 2018

@lenoulinkaa tak to jsem potřebovala vědět měla jsem strach aby mi ten rodičák nevzali 🙂 takže socialka ani pracak nic a jen se zeptat na zdravotním jestli tedy stát za mě odvádí nebo ne a pak vlastně na rodičák až skončí navázat novou prací a je to v pohodě.

lenoulinkaa
25. srp 2018

@misinka2730 nahlásit případně doložit na zdravotní pojistovne, že pobiras rodičovský příspěvek. Případně by ses mohla jít evidovat po skonceni pp na úřad práce. To jsi taky státní pojištěnec a evidence na úřadu práce se s pobiranim příspěvku nevylučuje.

suzanna123
25. srp 2018

@misinka2730 prosím tě, běž se zeptat na ten pracák - nebo se koukni na jejich webovky, co tam o tom píšou nebo jestli tam mají nějakou kontaktní linku. Co máš dělat, když se nechceš po skončení RD vracet do původní práce. A teď žádnou výpověď nedávej, to je úplně zbytečný.

suzanna123
25. srp 2018

@lenoulinkaa to, že o něčem slyšíš poprvé, neznamená, že to tak není 😉

lenoulinkaa
25. srp 2018

@suzanna123 protože na rodičovský příspěvek má nárok každá, která pracovala i nepracovala a jeho pobírání rozhodně není závislé na tom, kolik toho dříve odpracovala. Asi tak.

suzanna123
25. srp 2018

@lenoulinkaa aha - a povinné 4leté čerpání ti něco říká?

lenoulinkaa
25. srp 2018

@suzanna123 to mi říká, ale není to závislé na tom, jestli bude nebo nebude kvůli tomu odňat rodičovský příspěvek, když se změní pracovní záležitosti tazatelky.

suzanna123
25. srp 2018

@lenoulinkaa taky jsem nic takového netvrdila 🙂

lenoulinkaa
25. srp 2018

@suzanna123 ty jsi napsala toto a sklouzlo to jinam a každá si tam našla to svoje... "O rodičovský příspěvek nepřijdeš, toho se neboj. O tom rozhoduje odpracovaná doba před nástupem na RD, pak už je to fuk." 🙂

suzanna123
25. srp 2018

@lenoulinkaa ano - o RP rozhoduje odpracovaná doba. Pokud nemáš, kolik je potřeba, jdeš na 4 roky za 3400 (nebo kolik). V průběhu RD jnemá na nic vliv, jestli jsi nebo nejsi zaměstnaná. Nevím, co jiného v tom hledáš 🙂