Z nemocenské na mateřskou, jak je to s dovolenou?

3neznama3
8. říj 2016

Ahoj, chtela jsem se zeptat. Jsem na nemocenske a 24.10 nastupuji na materskou. Nevite nekdo jak je to s dovolenou zda bude proplacena nebo se musi vybrat?? Jinak ma nemocenska vliv na vysi materske, ma nekdo zkusenost??

zara11
8. říj 2016

Behem cerpani materske si zauadej o cerpani radne dovolene od ... (datum kdy ti zacne rd) a proplati ti ji po skonceni materske,jak prejdes na rodicak

rousse
8. říj 2016

@3neznama3 dovolená bude proplacená - byla jsem na neschopence zhruba od 15. týdne a dovolenou mi proplatili i bez zažádání automaticky a byl to fakt docela ranec - byla jsem velmi mile překvapená, protože to bylo v okamžiku přestupu z MD na RP, takže ta finanční injekce dost bodla🙂 nemocenská mi mateřskou nijak zásadně neovlivnila.

soleilll
8. říj 2016

@3neznama3 Záleží na počtu dnů, kolik jsi strávila na nemocenské - jestli se ti díky tomu za letošek nekrátila dovolená. Pak stačí, abys do konce roku byla na MD alespoň 60 pracovních dnů. Mateřská se ti bude lámat 2016/2017, takže jestli vychází těch 60 prac. dnů i v příštím roce, máš nárok na celou dovolenou i za rok 2017. Myslím, že správný postup je požádat zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na MD - a musí ti dát letošní dovču i tu pro příští rok.

kami5
9. říj 2016

Ahoj, je to jak píšou děvčata, ale pro jistotu bych nespoléhala, že mi zaměstnavatel automaticky dovolenou proplatí, ale radši bych si písemně zažádala. Zaměstnavatel musí toto čerpání dovolené bezprostředně navazující na MD umožnit - i když se defacto jedná jen o proplacení, protože ty si vlastně doma stále a už budeš vlastně i na RD.

soleilll
9. říj 2016

@rousse Proplácení dovolené je oficiálně možné jen při ukončení prac. poměru, jinak se dovolená čerpá! Samozřejmě při souběhu RD to tak může vypadat, ale v rámci absencí v práci se jedná o čerpání dovolené.

maminkafe
4. lis 2016

Dobrý večer,snad nebude vadit,přidám zde svůj dotaz ohledně nemocenské a pote přechodu na mateřskou.nedaří se mi založit novou diskuzi,děkuji

Dobrý den,mohl by mi někdo objasnit nemocenskou a jak to je?Po dnešní kontrole na ní v pondělí nastupuji,na nemocenské jsem byla naposled před 11lety u prvního syna,u druhého jsem byla doma ,nevznikal nárok a momentálně absolutně netuším co a jak.V pondělí odevzdávám lístek zaměstnavateli..stále to je,že první 3dny nic,pak nějaké dny zaměstnavatel a zbytek OSSZ?A jak je to s vycházkama,dostanu je hned,jde žádat o celodenní?Popřípadě víkend mimo domov u rodiny.TP mám 23.2.tak se chci zeptat taky kdy a jak ukončit nemocenskou nahlásit nástup na mateřskou?Moc děkuji