Jak u vás vypadalo rozhodování, kdo půjde na rodičovskou dovolenou? 🙂

eliska_hal
8. lis 2022

Zdravím všechny, 🙂 píšu aktuálně školní seminární práci o rozhodování rodičů o tom, jestli půjde na rodičovskou dovolenou otec nebo matka. Zajímalo by mě, jak jste se rozhodovali vy? 🙂 No a kdyby někdo rád sdílel svoje zkušenosti a nevadilo by mu si třeba přes skype nebo facebook zavolat a chvíli si o tématu popovídat, byla bych za to opravdu moc vděčná. Díky a přeju všem pěkný den. 🙂

j.a.n.i
8. lis 2022

Myslím, že budeš mít dost problém najít pár rodin, kde se o tomto nějak rozhodovalo, u většiny je zcela jasné, že to bude žena a nikdo o tom nediskutuje ani se nijak nerozhoduje.

jana_zofie
8. lis 2022

U nas by se asi diskutovalo rozdeleni. Kdyby tam teda nebyl takovy rozdil v platech. Takze se vlastne nediskutovalo.

uzivatelkapetra
8. lis 2022

Kdyby u nás k diskuzi došlo, tak v období od roku dítěte a dál primárně kvůli kojení. Jinak by s tím můj muž neměl sebemenší problém, ale jen v případě, že by to bylo finančně výhodné.

konidana
8. lis 2022

Nás k tomu dotlačily okolnosti... u mne vyhoření doma 3 roky se dvěma dětmi nonstop 24/7/365 a u manžela vyhoření v práci. Takže jsme se v roce mladšího vystřídali🙂 Měli jsme k tomu nějaké diskuze, možná s tím přišel jako první manžel, už nevím, je to dávno... a vlastně s druhým dítětem nastoupil papírově na rodičák rovnou chlap, protože já tenkrát neměla možnost volby výše příspěvku. Prakticky jsme se vystřídali až po roce.

eliska_hal
autor
8. lis 2022

@j.a.n.i taky se obávám. :D Ale i to mi připadá zajímavé, že je to většinou tak automatické.

eliska_hal
autor
8. lis 2022

@konidana Moc děkuju za sdílení zkušenosti 🙂

jipe
8. lis 2022

My jsme se chtěli vystřídat, protože už mi to doma lezlo na mozek. Ale, po RD jsem hledala novou práci, takže byl otazník nad tím, jaký bych měla příjem, jestli by mi práce vyhovovala, atd. a nakonec rozhodlo to, že máme k dispozici pouze manželovo služební auto. Být bez auta jsme nechtěli kvůli dr., cestám za rodinou, dovoleným.. a investovat do vlastního auta se nám taky nechtělo, když ho jinak nepotřebujeme. Pro mě je automatické, že zůstane doma cca do roka věku dítěte, pak nevidím důvod, proč by nemohl jít muž. My jsme chtěli s poměrně malým odstupem druhé, takže případné střídání jsme řešili až u druhého dítěte, ale těch proti bylo nakonec víc.

levandulovy_caj
8. lis 2022

Manžel byl u první dcery 18mesíců na rodičáku...
Nic dobrého to nepřineslo....

martt
8. lis 2022

@eliska_hal U nás rozhodla výše platů. Manžel dostal v té době o dost přidáno, takže to pak bylo jasné, že celou rodičovskou budu s dětmi ja. U druhého ditka už jsme o tom ani neuvazovali, že by zůstala manzel. Chtěla jsem být s ditkem ja.

jana31990
8. lis 2022

@eliska_hal u nás to bylo jednoduché manžel má větší plat nežli jsem měla já. Ale podle mě to asi tak je všude ten kdo má menší výplatu tak je s dítětem doma

zuzkasim
8. lis 2022

U nás se o tom nediskutovalo z více důvodů: kojení, výše platu, nemožnost z manželovy práce "jen tak" odejít a pak se zase vrátit. Muž by na rodičák na čas šel rád, zvlášť s jedním dítětem. On je plně schopný se o dítě postarat, ale domácnost zkrátka vedu já, to bych musela tak jako tak, takže mě představa manžela na rodičáku fakt nelákala, to by byla moje sebevražda🙂
Mám kamaráda, který byl na rodičáku, ale on v tu dobu stálou práci neměl, žena lékařka. Podnikal hodně aktivit, chodil do mateřského centra, nakupoval dcerce boty, pokud vím, tak i něco uklohnil, aspoň co kdy říkal, tak se opravdu staral o většinu věcí, jako většina z nás ženských.

ai30
8. lis 2022

My jsme teda v Nemecku a tady je 14 mesicu povinne rozdeleno na nejmin 2 a 12 pro oba rodice. U nas rozhodovala rodicovska, ja jsem byla zamestnana a partner na volne noze, vic mesicu jsem si teda vzala ja. Ted to mame naopak a meli bychom i tu rodicovskou naopak, ja 2 mesice a partner 12.

veru181
8. lis 2022

Ani mě nenapadlo, že by šel manžel, jsem konzerva a myslím, že dítě potřebuje na začátek mámu 🙂. Neumím si to představit ani v případě, že bych měla rozjetou nějakou kariéru nebo vyšší plat, ale třeba bych v takové situaci uvažovala jinak 🙂.

felixfelicis
8. lis 2022

Znam nekolik rodin, kde byl na RD muz, ale tam to vzdy vyplynulo ze situace, ani oni to neplanovali dopredu.
Ja jsem jednak brala za automaticke, ze budu kojit, jednak jsem si dite jednoduse chtela uzit, beru moznost RD jako privilegium, ne jako "na koho vyjde černý Petr" 🙂

barmil
8. lis 2022

@eliska_hal beru o dost víc než manžel, první rok jsem byla doma, ale pak už se vrátila na plný úvazek do práce a doma se střídame a máme chůvu.

drep
8. lis 2022

My jsme diskutovali, v době narození dcery jsem brala asi dvojnásobek toho, co bral muž. Ale já byla v řadové pozici, manžel ve svém oboru dosáhl prakticky vrcholu a kdyby odešel, pravděpodobně by se z rodičovské vrátil do směnného provozu a to jsme nechtěli ani jeden. Plus jsme měli docela velké rezervy a já vlastně po mateřské byla na rodičovské asi dva měsíce, pak jsem se vrátila na malý úvazek. To taky hrálo roli, moje možnosti a i vyjednávací pozice byla v tomhle mnohem lepší. Od roka jsem pracovala asi na půl úvazku, od dvou let na plný, s maximem v noci a o víkendech. Bylo to dost krušný (hlavní roli hrál covid a potřeba každých schopných rukou, jinak jsem plánovala max. 0.75 úvazku) a s dalším dítětem bych byla ráda, bude-li, kdy manžel zůstal doma na jeden den a já mohla pracovat normálně přes den.

eviicka
8. lis 2022

U nás tato otázka padla jen v teoretické rovině. Díky tomu, že jsme se před MD stěhovali a moje bývalá práce by byla s dojížděním těžko slučitelná, nic jsme dál neřešili, zůstala jsem já a vyhovuje nám to tak (co se týká platu, tak jsme byli přibližně nastejno).

jannym
8. lis 2022

I kdyby nejaka diskuze byla, jako ze ne, ja se tesila, tak vysledek by byl predem jasny, bez meho platu rodina prezije a hlady neumre, bez manzelovi mzdy bychom se mohli jit tak akorat past…

somalicats
8. lis 2022

Manžel přišel kvůli covidu o zakázky a tím i o práci, takže nebylo co diskutovat, s předposlední dcerou byl na rodičáku on. Po narození poslední dcery vážně onemocněl, takže teď na rodičovské být nemůže ani kdyby chtěl, přece jen nezvládá to, co zvládal s tou starší.

elfka21
8. lis 2022

@eliska_hal U nás by manžel třeba i šel, je hodně flexibilní, ale já bych nechtěla. V práci jsem už cítila, že potřebuji pauzu a mé místo je momentálně jinde než tam. Navíc si prostě myslím, že dítě má být po narození hlavně s mámou (nejen kvůli kojení).

jako_mala_holka
8. lis 2022

My jsme měli cca stejný plat, manžel by se i dokázal postarat, dcera byla na UM... Ale já byla v práci už trochu vyhořelá, lezlo mi to tam na nervy, tak jsem možnost RD uvítala... Teď po cca 3 letech (PN, MD, RD) už je to trošku na hlavu občas, ale za měsíc čekáme druhé dítě, tak mě to čeká znovu, s tím rozdílem, že mám po MD v plánu mít v práci aspoň DPP, aby mi z toho doma nehrablo 😄 myslím, že to bude ideál, už jsem si to letos vyzkoušela, než jsem otěhotněla a bylo to fajn

petrasipkova1
8. lis 2022

Manžel má 5x větší plat než já, takže to bylo zcela jasne 😂

emamaira
8. lis 2022

My jsme to řešili, nakonec jsem šla já. Pracuji jen s malou přestávkou po obou porodech na částečný úvazek. Spočítali jsme, že pokud budu pracovat na částečný úvazek a manžel na plný, tak to vyjde finančně nejlépe. Manžel nemá možnost částečného úvazku.
Mám ve svém okolí 3 rodiny, kde je muž na rodičovské a řekla bych, že u všech jsou hlavním kritériem finance/ udržení si klientů.

normalnimatka
8. lis 2022

nediskutovali. k malinkejm dětem patří máma. kojila jsem dlouho, bylo to automatický. já bych se dost cejtila nesvá, a i když není muž žádnej neschopnej co se týče dětí, myslim si, že nesvůj by byl i on. s kojencem by určitě dobrovolně doma nebyl.
naopak si myslim, že někdy to může nadělat paseku ve vztahový a jiný rovině, když se ty role vlastně "zmatou". i když samozřejmě záleží, o jak starý dítko jde.

bucifalek
8. lis 2022

V roce dítěte jsem se vracela do práce a manžel šel na RD, pracoval ale dále na dohodu, já homeoffice, u dětí jsme se střídali 50:50..

dixi86
8. lis 2022

Neumim si představit, že bych porodila miminko a šla do práce. Zešílela bych. U nás to bylo jasné a vůbec jsme se o tom nebavili. A můj manžel by zastal(kromě kojení) vše přes den, ale nespat skoro 6let...to by nedal ani týden.

pajusz
8. lis 2022

@eliska_hal šla jsem vždy já. Důvod? Mám měsíční příjem nižší než manžel, takže finanční důvod jedna věc , a za druhé s dětmi doma být chci. Kdybych brala víc tak určitě proběhne debata, ale stejně by skončila tak, že budu doma já.

veruuu_kubesovic
8. lis 2022

@eliska_hal o tom se rozhoduje? Já se teda těšila, že budu s miminkem doma a muž teda vydělává mnohem víc...

pajusz
8. lis 2022

@dixi86 to spaní mě pobavilo, to je pravda 😄😄😄

cherie24
8. lis 2022

@eliska_hal tak skrz kojení si to absolutně neumím představit. Ono udržet kojení jen odsávačkou není dlouhodobě udržitelné, takže pokud chtějí rodiče kojené dítě, tak na výběr moc není... Ale řekla bych, že zásadní je ta výše platu, ta je prostě většinou rozhodující. Já bych leda (i s VŠ titulem) musela být pánská společnice a ještě pracovat 26 hodin denně, 8 dní v týdnu abych utáhla hypo, chlapa, dodělávky na baráku a 2 děti.😂 Třeba kamarádova žena vydělává víc, tak šel na rodičák on.