Alergie na alkohol, je to možné?

kettynka1234
5. led 2013

Milé maminky, chtěla bych se zeptat, jestli má někdo alergii na alkohol. Asi je to měsíc spátky, co jsem si dala večer jednu skleničku bílého vína. Za chvilenku mi začalo bolet v krku. Za několik dní jsem si dala colu s rumem a po vypití půl sklenky mi začalo zase bolet v krku. No a včera jsem si dala skleničku bílého a po 1/3 vypití mi natekl krk, nemohla jsem pořádně polikat. Po asi hodině to ustoupilo. Teď jsem si dala 2 dc bílého a jsem zase nateklá. Asi fakt mi vadí alkohol. Jednou za čas si dávám skleničku bílého a nikdy mi to nevadilo. Proč teď? Je to možné? Děkuji za reakce

ffiinnkkaa
5. led 2013

No poslední dobou mi připadá, že alergie už můžeš mít na všechno.
Já nikdy na nic alergická nebyla a pak to jelo. Ve 20 na ořechy o pár let později na jablka. Takže možné to je 😖

doli1
5. led 2013

dcera má histaminovou intoleranci a tam je alergie na alkohol.hlavně na alkohol který prošel kvašenim

kettynka1234
autor
5. led 2013

@doli1 jak se to projevuje? Nikdy jsem s tím problém neměla a nikdy jsem nepila moc. Jen občas sleničku či dvě.

kofinka
6. led 2013

@kettynka1234 Možné to je. Já mám taky reakce z alkoholu většinou teda až v noci. Mám křeče v rukách nebo spíše takový pocit že mě bolí žíly a ráno pak bolí celé ruce. Je to pocit jakoby mi koloval v těle jed. Pracovala jsem ve firmě co vyrábí alkohol a bavila jsem se se zákaznicí a ta to měla taky. Jen ji to nikdo nevěřil, až já 🙂 Mám alergii na obilí a hodně alkoholu se vyrábí z obilí. Vodka, whisky tak jsem si říkala jestli třeba tam něco nemůže zůstat ikdyž alergii mám na ten pyl z toho. Jenže u alergie člověk nidky neví. Také to může být to, že třeba nemáš ty správné enzymy v těle pro rozložení alkoholu a mě teda když je mi těžko od žaludku nebo mám pocit plného břicha tak mě také bolí v krku.

doli1
6. led 2013

Elišce jsou teprve necelé 3 roky takže nemá zkušenosti s alkoholem ale má reakci na kvašení bud má zvýšenou teplotu,oteče a nejvíc co ju postihuje tak je právě špatné dýchání. projevuje se podobně jak astma. začne pravidelně kašlat to je reakce těla na zužující se průdušky a pak sýpe až začne hekat což už skoro nedýchá cca po půl hodině to odezní nebo musíme použit inhalátor.samozdřejmě že ted už rozeznáme prvotní příznaky tak inhalátor podáváme hned při pravidelném kašli.u ní takoví záchvat vedl vždy k nemoci průdušek když se nepoužil inhalátor. nevim jaké pocity u toho má ona je ještě malá ale určitě má oteklí krk a těžce se ji dýchá,dechová tísen.
znám lidi stimto problémem a zajimevé je že mohou pit třeba vodku ta jim nic nedělá.pivo,víno,hlavně šampanské to ani náhodou.

kettynka1234
autor
6. led 2013

@doli1 já jediné co piji je bílé polosladké vínečko ( to miluji 🙂 a pak jednou za čas rum s colou ( to necelý panáček na 2 dc coly) nikdy mi to nic nedělalo až teď poslení měsím. Přisuzovala jsem to nachlazení ( manžel měl antibiotika, tak jsem si myslela, že jsem to od něj chytla. Ale teď jsme zdraví a po napití to začalo v krku štípat a pak bolet. PAk to vypadalo jak při silné aníně. Špatně se mi mluvilo a o polykání ani nemluvím. Za asi půl až hoďku je to pryč a lépe se my polyká. Nepiju nic studeného, vše má pokojovou teplotu.

doli1
6. led 2013

tyto alergie jsou nenapadné a přijdou nečekaně s nějakou změnou.horší imunita,ATB,nějaké nervy atd chce to asi vyzkoušet na co reakce je na co ne.vysadit a za čas zase zkusit.

luthien.k
6. led 2013

Nejčastěji se tak projevuje reakce histamino-liberačního typu - alkohol obsahuje hodně histaminu nebo je schopen ho v těle vybudit (čistě chemickou cestou) a následná reakce je k nerozeznání od alergické reakce, mohou být vyrážky, otoky, bolesti hlavy, zažívací potíže, alergická rýma, astmatický záchvat atd. Zvýrazňuje se to v kombinaci s jinými potravinami bohatými na histamin (zrající sýry, hodně zralé ovoce nebo zelenina - rajčata, jahody..., citrusy, kakao/čokoláda, nakládané, kvašené nebo konzervované potraviny, kofein, barviva, aromata, konzervanty, ryby....), roli hraje i zvýšená námaha, menstr. cyklus atd. Doporučuji knihu Histaminová intolerance od autora jménem Thilo Schleip.

janka
15. led 2013

@kettynka1234 ano, je to mozne. Ja mela (mozna jeste mam. ted nevim 😉) alergii na nektere druhy alkoholu. Jsem si stezovala alergolozce... tak mi rekla, ze musim pit jenom ciste alkoholy bez barviv, konzervantu.... 😀
Ale ted vazne: Vadi mi hlavne konak, sampanske, cinzano, rum, likery. U vina nikdy nevim, nektere vadi, jine ne... nezalezi na znacce ani na druhu... ale jelikoz moc tomu alkoholu nedam, tak nevim presne. Jedine co jsem si jista ze mi nevadi je Fernet Stock 🙂 Jenom je to otrava kazdemu vysvetlovat ze nepiju, protoze mam alergii...
Projevi se to svedenim az otokem v puse, na rtech a v krku, tece mi z nosu, zachripnu...
... ale nevylucuji ze se jedna o histaminoliberaci jak pise @luthien.k ... timto Te moc pozdravuji Katko 😉
Nejlepsi je nejakou dobu se vyhybat tomu, co Ti to zpusobilo. V pripade ze se jedna o pravou alergii, dalsi expozice by mohla dopadnout hur....

kettynka1234
autor
15. led 2013

@janka Ahojky a děkuji 🙂) volala jsem na alergologii a tam mi dr. řekla, že mi vadí nějaké siřičitany a že to může být jen nějaké období, mám 2 ú 3 měsíce počkat a pomalo skusit skleničku 🙂 O výkendu přijela rodinka a dala jsem si 2dc bílého a naštěstí nic ) bylo to stejné víno, po kterém jsem v krku otekla. TAk snad to bude dobré.
J8 tomu alkoholu také moc nedám. ale jednou za čas si dám večer vínečko ( polosladké 🙂 tvrdý alhokol mi nejede a nemám ho ráda. Ale chutné vínečko si ráda vychutnám 🙂)

janka
15. led 2013

@kettynka1234 ano siricitany se hodne pouzivaj ke konzervaci nekterych vin. A taky se tim "cisti" (nevim jak se tomu spravne rika) sudy na vino.... muze zalezet i na mnozstvi.
No rozhodne to neni takova tragedie, aby se s tim nedalo zit 😀