Angina u kojence. Jaký může mít průběh?

anke
3. lis 2008

Nas 6M chlapecek ma pravdepodobne anginu.
Prubeh onemocneni zatim:
2 dny horecky tesne nad 38st (po odectu), jdou zatim srazit Panadolem a Ibalginem.
Detska doktorka vidi zarudle oblouky v krku a mozna herpeticke afty.
Mame zatim srazet teplotu a vyckavat.
Lehce vystoupla fontanela.

Mate nekdo zkusenosti s anginou u tak malych deti? Jak dlouho vam to trvalo? Zvladly to deti i bez antibiotik? Diky.

junovka
3. lis 2008

my sme mali na 7 mesiacov anginu, zial trebalo aj ATB, nakolko zacal zapal aj uska, co je pri takych to malych deticiek viac nez pravdepodobne, takto nam to bolo vysvetlene. A afty vraj zvyknu byt aj pri vysokych horuckach a oslabenom imunitnom systeme.

kejka
3. lis 2008

To je divné,že dr.takhle vyčkává.Jestli je to angína,tak musí stejně dostat ATB. 😒

ANGÍNA

Odborně se nazývá akutní tonzilitida a jedná se o zánět krčních mandlí a hrdla.

Způsobují ji různé bakterie, viry, kvasinky a plísně. Před érou antibiotik představovala poměrně závažné onemocnění, a to především pro své pozdní následky, ke kterým patřila zejména revmatická horečka, což je závažné postižení srdce a kloubů. Nejčastějším původcem angíny je bakterie zvaná streptokokus.

Příznaky: Mezi typické příznaky angíny patří horečka, bolest v krku, zduření krčních uzlin. Zánět mandlí způsobuje bolest při polykání. Na zarudlých a zduřených mandlích se v dalším průběhu nemoci začínají tvořit drobné bílé tečky, které se nazývají čepy. U malých dětí je často prvním příznakem angíny bolest bříška.

Léčba: Základem léčby angíny jsou antibiotika. Při zvýšené teplotě jsou samozřejmě na místě léky snižující teplotu nebo studený zábal. Bolesti v hrdle může ulevit tzv.

Priessnitzův obklad na krk (mokrý kapesník, igelit, šátek) nebo cucavé protizánětlivé léky. Samozřejmostí je klid na lůžku, kontrola u lékaře po dobrání léků a zejména dostatečná rekonvalescence po nemoci.

Kdy k lékaři: Protože u angíny je léčba antibiotiky nutná, je třeba navštívit lékaře již při prvních příznacích onemocnění. Neléčená angína může mít závažné následky na zdraví dítěte, například zánět ledvin, postižení kloubů či srdce

fifinna
3. lis 2008

myslim si ze doktorka caka preto, lebo nechce hned davat antibiotika. Ona vie co robi. Ale nelubi sa mi ta vystupena fontanela. Neviem ako ste dohodnute s doktorkou, ale radsej jej zavolaj.

petule.h
3. lis 2008

angínu jsme poprvé měli taky myslím v 6m...myslím, že je to celkem nutné je dát ATB, ty děti to bolí, nemůžou spinkat, teplotzy neklesají..

anke
autor
3. lis 2008

ahoj ahoj, jezis vy me desite ... ale presne doktorka rikala,ze je to v pocatecnim stadiu, a ze se to neda jeste na 100% rict ... fontanelu objevila ona, ja na nem nic nevidim, jen ho mame kontrolovat ...
na kontrolu jdeme hned zitra

kejka
3. lis 2008

Anke takže pozvrzená angína to není.Tak neboj,uvidíš zítra.Držím palce,ať je malej v pořádku. 😉 😉 😉

fifinna
3. lis 2008

ak o tej fontanele doktorka vie, tak sa neboj.

anke
autor
3. lis 2008

diky

radka.m.
3. lis 2008

tak angína se vyléčí jedině atb!!!pokud se přejde,tak je vysoké riziko,že to přejde na srdíčko!!!takže pokud angínu skutečně máte,tak mudr by měla určitě nasadit atb.

nensy
3. lis 2008

tak mi jsme měli angínu je to 14 dní a hned jsme dostali ATB a malá se nám po tom olezla jako kdyby měla kopřivku tak jsme je museli hned vysadit prej alergie na penicilin 😝

agnesska
3. lis 2008

anke o dva příspěvky výš píše,že to neni ještě 100% angína...
anke neboj,dr.ví co dělá 😉

jad
3. lis 2008

My sme mali tiez anginu v 8. mesiaci. Najskor mal zapalene oko (boli sme na ocnom), povedala nam, ze to je virusove. Maly nemal ani teplotu bol uplne v pohode, len co som si vsimla, ze ma sople a nedali sa mu odsat, tak som isla k MUDr., zhrozila sa ake ma velmi zapalene hrdlo, nasadila mu ATB, k tomu som mu davala aj Probiotika. Liecba bola v pohode, nemal ziadne problemy ani nechutenstvo sa nevyskytlo.

anke
autor
3. lis 2008

agnes: diky, taky doufam, ze to vi ... ja ani nevim, jak to bez vyteru u tech miminek poznaji, asi prave az podle nejakych priznaku, na ktere ceka

jad: diky, je uklidnujici slyset, ze to nemusi probihat az tak hrozne

jinak zatim se nam celkem dari srazet teplotu sirupama, ted kluk spinka a ma 37,3 st (zabral Panadol), nechutenstvi zatim nema, mozna min pije, ale to je treba i muj subjektivni pocit, protoze mu prso rvu porad, aby mel dost tekutin, s cajickama moc nekamaradime ... ted mel i mozna prujem, to nevim presne, jak se pozna, proste jak jsem se v nem vrtala teplomerem, tak mel vodnatou stolici, ale sud buh, jestli jsem to nevyvolala ja tim teplomerem a treba by to pak bylo hustsi, taky je dnes jen na mlice, nechci ho zatezovat prikrmem (jsme na nich teprve 2. tydny) ... manzela jsem vyslala preventivne pro neco na prujem a taky pro mrkvovou stavicku nebo neco, co by treba pil (ovocne nemuzem - kvuli alergii, nemame to odzkousene zatim) ... kdyz je bez teploty, tak se i smeje a ma i zajem o hracky a tak ... tak snad nebude tak zle ...

moc dekuju vsem, jste zlate, ze pisete rady a zkusenosti

vrana
22. kvě 2009

Ahoj holky,
dnes naší malé (7 měs.) pediatrička a mudra na ORL diagnostikovali angínu, od včera měla horečky a zarudlý krk, pořád pláče, jak jí to bolí, nechce moc jíst ani pít ☹. Jenže ta angína je prý virového původu, takže se na ni antibiotika nedávají (nevím jestli bohudík nebo bohužel). Máme dávat nurofen sirup nebo podobné na bolest případně horečku. Střídám tedy panadol s nurofenem, ale přijde mi že to vůbec nezabírá. Priessnitz vydrží mít na sobě chvilinku pak to rve dolů ☹

Nevíte něco zaručeného, co by jí pomohlo od bolesti? Třeba nějaká homeopatika nebo co já vím... prý to může trvat i 7 dní ☹

iloha
22. kvě 2009

vrano, a co kdybys jí zkusila potřít pusinku nějakým tím gelem na zoubky, ale přečti si leták..........
🙂

vrana
22. kvě 2009

když jí to bolí v krku no..gelem jí potírám zuby, protože do toho ještě rostou a je to stejně naprd ☹

katka.m
23. kvě 2009

Tak po prvý krát počujem, že angína vírusového pôvodu 😒 Ja trpím chronickou angínou, tak mám s tým nejaký ten čas skúsenosti, ale toto 😝 Idem si pogoogliť, nech viem o čo ide.

rohacka
23. kvě 2009

Vrana - nie je to nahodou herpangina, teda herpesova angina? Nas maly to mal niekolkokrat, je to hrozne bolestive, v hrdielku su ako keby herpesove pluzgieriky - bodky naplnene tekutinou, tiez sme mali vysoke horucky a hrozny nepokoj. Davali sme nurofen a lekarka vravela, ze aj diazepam, aby bol kludny a aby spal, ale samozrejme, len ked je najhorsie. Davali sa 2 mg na 10 kg hmotnosti. Davala som mu pit repikovy caj, nech mu lieci hrdielko, davali sme aj multivitaminy v kvapkach a probiotika. Mali sme davat vyssie pod hlavicku. Aj keby to nebolo prave toto, tak nieco z toho snad vyuzijes.

vrana
23. kvě 2009

rohacka díky, v pondělí jdeme na kontrolu, tak se mudry optám.

katka.m, postuduj, já už studovala a je to tak 😉

sipcek
24. kvě 2009

ahojte,my mame teraz hnisavu anginu,museli sme nasadit atb,myslela som si,ze to kvoli zubkom je taka nepokojna,a nakoniec mala hrozne vela hnisu v hrdielku.dostali sme Zinnat ale ten vracala,tak mame Ospen,len ho musim brat dalej,lebo to este nema ciste.mala aj hnacky,no upravilo sa to,to kvoli liekom.v utorok ideme na kontrolu,joj uz aby bola zdrava.

vrana
27. kvě 2009

Tak to byla herpes angína. Po 3 dnech jsme byli na kontrole a už to bylo lepší, dostali jsme Fenistil kapky, aby ty puchýřky rychleji mizely. Nejkrušnější byly první dva dny, resp. noci, ale pak už si hrála i přes den. Nakonec jsem ráda, že jsme ATB nepotřebovali.

venuss
2. lis 2010

ahoj holky, nevím,jestli mi tady ještě někdo odpoví, ale zkusím to.
Můj syn v neděli dostal rýmu - sama teče hlen je bílý... V neděli večer začal i pokašlávat, tak jsem šla k doktorce a ta mi řekla,ať si koupim kapky na kašel sinecod a kapky na rymu. Dnes mám ale pocit,jakoby syn zacal trochu chrapet. Nepapa a kdyz uz spapa mlicko, tak ho díky dávivýmu kašli vyzvrací Při každém kašli pláče a polyká jako by ho v krku bolelo.Myslíte,že by se mohlo jednat o anginu? horecku mel jen z nedele na pondelí v noci, od včerejška má jen zvýšené teploty.

nikolkaaa
12. kvě 2011

prosim vas moj syn ma anginu a ma zelenu taku špenatovu stolicu je to normalne a už 3 dni ma teplotu 39,5 davam mu cipky ale nurofen a musime mu davať zabali prosim va skolko trva teplota pri angine?dakujem

mysiacik2
28. led 2012

Ahojte. Chcem sa opýtať, čo ste varili vaším deťúrencom keď mali angínu. Moja malá odmieta všetko máme 9 mesiacov. ďakujem.

jennyska
21. říj 2013

Ahoj Maminky,

mohly byste svou zkušeností s angínou u Vás a nebo Vašich děti přispět do naší společné Wiki knihovničky Modrého koníka, kam si všechny píšeme své zkušenosti, rady, tipy ohledně všeho mateřského? 🙂

Stačí ji vložit zde: https://www.modrykonik.cz/angina/ a přidat klidně i nějaký Váš tip na léčbu, prevenci, s čím máte dobré zkušenosti, s čím špatné apod. Určitě tím pomůžete ostatním maminkám, které se toutu nemocí právě trápí u sebe nebo u svých ratolestí.

Děkuji Vám za vaše zkušenosti, rady i tipy!
Mějte krásný den 🙂
Janča

macekv
11. dub 2015

Uz je to starsi diskuze, ale pridavam prispevek.
Nas syn ma 9,5mes a po nevyspane noci a dni, kdy mu horecka vystoupla na 39,4 nam dr. Druhy den diagnostikovala anginu. A pridal se mu rust druheho zoubku. Mel malinko chycena ouska. Tri dny ma horecky i pres den. Nejvice v noci. To kombinujeme cipky se sirupem, protoze mu horecka vyskoci za 2hod. Znovu. Atb mame 5.davku po 12hod. davkovani a teprve muzu rict, ze uz mame pouze teplotu do max.38st...zoubek se prorizl, tak uz to snad bude lepsi. Ale je to ocostec tri noci nespat a porad chce chovat a mazlit se..Vsem preju, aby se jim takove nemoci co nejvice vyhybaly 😉