Antidepresiva. Poradíte, prosím?

svetlanalana
17. pro 2020

Ahojte, chci se zeptat na zkušenosti a antidepresivy. Na základě čeho se predepisuji? Jak jste měly vy? Jak dlouho se jste braly a jestli ucinkovaly? A co vedlejší účinky? Pozorouji na sobě, že padám do deprese... Mám pocit, jakoby spím, vím, že žiju, vnímám věci, které se dějí, ale skoro nic necítím. Jakoby se moje emoce stáhly a zamrzly. Tomuto stavu předcházel silný stres ze smrti blízké osoby. Je to čerstvé, ovšem nevím, jak dlouho to bude trvat, potrebuji chodit do práce, fungovat...

veroniqess
17. pro 2020

Objednat se k psychiatrovi a ten vyšetří a posoudí, zda jsou třeba, nebo zda by stačila jen terapie. Určitě neodkládat.

svetlanalana
autor
17. pro 2020

@veroniqess udelam to, ale zajimaly mě osobní zkušenosti...

levandule_k
17. pro 2020

@svetlana Jak to jsem četla tvůj příspěvek, tak než jsem to dočetla k té smrti, tak mě jako první napadlo, že jsi strašně vyčerpaná a jedeš na autopilota jak robot, že je to spíš na pořádnou dovolenou než na psychiatra. Odchody blízkého člověka jsou náročné a je to individuální než to zpracuješ, dej si na čas. Truchlení chce čas. Četla jsem o nějaké skupině indiánů z jižní Ameriky a tam, když někdo umře, tak se rok chovají, jako by tam byl, že mu vypráví, co se děje, chystají jídlo atd. Myslím, že je rozumné, že si dávají čas na to, aby to zpracovali. Netlač na sebe, že nejsi taková jako před rokem. Klidně vyhledej psychologa.

aklin
17. pro 2020

Užívám léky na deprese už 2 roky. Párkrát jsem je vysadila, ale.po pár dnech jsem znova do toho spadla. Beru jen opravdu tu nejslabší dávku, kterou lze předepsat. Raději užívat léky než abych byla šílenou matkou. Dcera mě už viděla 2 krát v hodně špatném stavu a to nedoporučuji nikomu.

gracinka7
17. pro 2020

@svetlanalana mě teda psychiatr poslouchal tak na půl ucha, tvářil se něco jako: no ty pěkně kecáš holka, nic ti nevěřím. Napsal mi prášky a poslal ke domů. Po tom, co jsem četla příbalový leták a zkušenosti ostatních uživatelů, jsem je rovnou došla vrátit zpátky do lékárny. A nakonec jsem si našla super psycholožku a zvládla to i bez prášků.

lennus
17. pro 2020

@svetlanalana Byla bych hodně opatrná, kamarádka je bere a přijde mi, že ji hodně ovlivňují a mění, moc nefunguje pro rodinu, je hodně unavená. Našla bych si spíš dobrého psychologa, terapeuta a pracovala na sobě. Jak už bylo zmíněno výše - truchlení chce čas, sama jsem řešila ztrátu miminka, ale jsem si vědoma, že jsem k němu ještě neměla tak silnou vazbu jako když někomu zemře blízký člověk. Ale také tvrdím, že člověk má v danou chvíli tu největší bolest a těžko se to srovnává, vlastně to ani nejde. Mně hodně pomáhá i sport, kdy se vyplavují hormony štěstí - endorfiny. Věřím, že cesta je, já osobně bych se léků a jejich trvalého užívání bála, může to být začarovaný kruh, navíc často řeší jen důsledek a ne příčinu. Mám kontakt i na naturopatku, kdybys chtěla jít přírodní cestou. Držím moc palce!

veroniqess
17. pro 2020

@svetlanalana Napsala jsem sz

mandala
18. pro 2020

Nedokážu posoudit, zda potřebuješ léky nebo by stačila jen psychoterapie, každopádně si myslím, že pokud byl spouštěč smrt blízké osoby, určitě bys je mohla po čase vysadit, až to nejhorší přebolí...
Nesouhlasím s příspěvkem, že po AD se zmeníš a přidá se únava. To vše je podle mne právě příčina té deprese, ne léků. Správně nasazené léky toto nemůžou udělat.
Jinak moje zkušenost - první nepomohly, druhé ano. Trvá až měsíc, než zaberou, to byla pro mne strašně dlouhá doba, takže pokud se rozhodneš, řeš co nejdříve. Negativní účinky byly dost silné, musela jsem zůstat doma, nebyla jsem schopná první dny chodit do práce. Ale prý jsem byla výjimka, tak nevím. V současné době necítím žádné příznaky léků, naopak konečně si užívám života a rodiny, protože depresi trpí nejen dotyčná osoba, ale celá rodina, určitě víš, o čem mluvím.
Spousta lidí radí léky nebrat, ale sama za sebe musím říct, že kdybych se neodhodlala začít řešit, možná bych tu už nebyla. Přeju hodně štěstí ♥️

mamio
18. pro 2020

@svetlanalana ahoj já nesnesla antidepresiva, strašně jsem po nich zvracela a bylo mě zle...už nikdy...nasadili mi Neurol , krásně mě uklidnil a výborně zabral.... pak jsem jej po půl roce postupně vysadila a bylo po problémech....ne každýmu sedí antidepresiva,chce to dobrýho psychiatra,kterej odhadne jestli není lepší celkové uklidnit....je to už několik let a ten doktor měl hodně zkušeností... trvalo několik měsíců nez sem se k němu náhodou dostala a on hned věděl.... ostatní mě rvali automaticky antidepresiva...

konidana
18. pro 2020

@svetlanalana já se zhroutila z nevyspání, přepracování a tlaku doma... řvala jsem na děti... prý středně těžká deprese. Byla jsem objednaná k psychologovi, ale furt jsem to odkládala, tak jsem skončila v krizovém centru. Tam mi dali hned léky na uklidnění(neurol) i antidepresiva. Neurol jsem brala asi 14 dní než zabrali antidepresiva. Chodila jsem pak měsíc každý den na intenzivní psychoterapii. Antidepresiva jsem brala asi 2 roky, psychoterapii jsem navštěvovala cca 2x později 1x měsíčně asi 2,5 roku. Vedlejší účinky jsem nepozorovala. Moje psychiatra si celkem vyhrála s kombinacema i dávkováním. Teď už jsem v pohodě.

te_reza
18. pro 2020

Psycholog, terapeut, něco. K antidepresivům bych přistoupila až k jako poslední možnosti.

levandule_k
18. pro 2020

@svetlanalana Když prožiješ velký stres, tak to náročné období většinou zvládneš, tělo jede na maximum, ale jak to přejde, tak to na člověka dolehne. Když jedeš nějakou dobu na 200%, tak se pak logicky potřebuješ dobít.

Antidepresiva by se podle mě měla užívat s citem. Nevím jak dlouhé objednací lhůty má psychiatr teď před Vánoci, ale nějaká antidepresiva může předepsat i obvoďák.

Třezalka tečkovaná působí jako antidepresivum. Jestli tě to zaujme, ale pozor třezalka neguje účinek některých léků a antikoncepce. https://www.lekarna.cz/clanek/trezalka-bylinka-...

urtica
18. pro 2020

AD - pokud jsou správně nasazena, nezúsobují únavu ani nemění povahu či osobnost...to právě dělá deprese, případně AD na samém začátku (to zvykací období může trvat až dva měsíce) z léků tak mohou působit například sedativa, ale ta se předepisují zpravidla jen dočasně nebo jen na akutní stavy. V určité fázi už terapie nestačí a jako první pomoc jsou potřeba (to by měl posoudit psychiatr/psycholog - bohužel někteří psychiatři je předepisují jak lentilky). Mně v té akutní fázi zachránily život, ale dlouhodobé užívání vysokých dávek jednoho léku (tritticco) u mě vedlo málem k selhání jater, takže opatrná bych rozhodně byla. Momentálně užívám jiné a co měsíc docházím na jaterní testy.

hermanka88
18. pro 2020

Ahoj,já jsem na antidepresivech už přes 3 měsíce, poporodni deprese, bohužel..Rozjelo se to dost nepěkně, skončila jsem i na psychině, naštěstí jen pár dní a jsem teď v ambulantní péči. Beru Cipralex, půl tablety ráno Ketilept 1 na noc. Jinak to musí jít přes praktického lékaře, ten dá doporučení k psychiatrovi a ten usoudí,zda je nutná léčba pomocí nějakých léků. Já na nich budu asi do dubna,údajně to dříve vysadit nejde u těchto konkrétních potíží, léčba je na 6-9 měsíců minimálně..

mandala
18. pro 2020

@mamio No zvracení je jeden z negativnich příznaků, taky jsem se zezačátku málem vyzvracela z podoby... Někdy se musí vyzkoušet více AD, než sednou.
Ale právě Neurol by se neměl užívat dlouhodobě, protože je návykový, má se brát pouze když je nejhůře, protože hodně zklidní. Proto ti skoro každý psychiatr napíše raději AD, která se nechají vysadit lépe než Neurol, Lexaurin atd

alcar
18. pro 2020

Brala jsem AD skoro dva roky. Prozila jsem tezke obdobi problematickeho tehotenstvi s predcasnym narozenim dvojcat, pote podezreni na zavazne dg. u obou synu, narocny prvni rok jejich zivota... Zhroutila jsem se a nebyla schopna normalne fungovat. Byla jsem akutne v krizovem centru, pote psychiatr, ktery nasadil lecbu. Brala jsem Miraklide, bez jakychkoliv vedlejsich ucinku, cca za 3 tydny uz jsem se citila podstatne lepe. Byla jsem vyrovnanejsi, klidnejsi. Za dobu uzivani jsem vypozorovala akorat to ze me nerozbrecel ani ten nejvetsi dojak (film) 😃. Byla jsem psychicky “odolna”, escitalopram fungoval ukazkove. 😃 Po roce a pul jsem zacala postupne vysazovat. Vysazeni probihalo asi dva mesice. Mela jsem obcas motani hlavy a sem tam “blbou” naladu, ale jinak to probehlo bez komplikaci.
Brani AD bych se nebala, pokud ti je psychiatr doporuci a bude te sledovat a pravidelne konzultovat.

mamio
18. pro 2020

@mandala no já ho právě postupně vysadila a bylo to absolutně bez problémů...me antidepresiva prostě neseděla, Neurol mě okamžitě hodil do klidu a tam se trefil do černýho...

klea81
18. pro 2020

@mandala ano, dělají to, lidé jsou pak tak utupeli, že je jim všechno jedno, už proto bych to nejedla ani náhodou, navíc i to vysazení je proces na půl roku. S emocemi se má pracovat a ne je zazdit. A není nic jako špatná nebo nevhodná emoce. Smíření se smrtí trvá a nelze to přeskočit. Na stavy šoku a tak se dává spíš Lexaurin na spaní než antidepresiva. Je to tedy taky velký shit, ale to už musí posoudit lékař jestli je to opravdu nutné. A bohužel oni to teda napíšou každému na přání 🙄

alcar
19. pro 2020

@klea81 nezlob se, ale to co pises jsou strasne nesmysly.

klea81
19. pro 2020

@alcar jakože co vidím v praxi je nesmysl? Aha. Však každý ať zachází s tělem, jak uzná za vhodné, každý rozumný terapeut ti řekne, že antidepresiva nic neřeší a nevyřeší, jen problém odsunou, ale zpracovat ho musíš tak jak tak. Pokud teda nechceš pokračovat chemoterapií na rakovinu (neprojevene emoce = nemoce)

alcar
19. pro 2020

@klea81 ony problem neodsunou, ale prave ze ti pomuzou je lepe zpracovat, lepe prijmout. Je blbost, ze jsou po nich lide “otupeli, ze je jim vsechno jedno, proces vysazeni na pul roku”... tohle jsou fakt neskutecne nesmysly. Sorry... A obzvlast, pokud jsi je nebrala, tak nesud.

mandala
20. pro 2020

@klea81 Tak samozřejmě, že terapeut háji svoje, nic proti terapii, ale ne vždy stačí sama o sobě...
Ale nevím, kde jsi vzala, že po AD jsi otupělá a zazdí emoce. Pokud se tak stane, tak se musí hledat jiná, která sednou. Např. já vůbec nevnímám žádnou změnu, emocí mám až až, vše prožívám normálně. Kromě toho mě deprese vznikly bez příčiny, žádný spouštěč, nemám jaké emoce zpracovávat, terapie byla k ničemu... Můžu ti říct, že léky mě zachránily život a rozhodně jsem se v tu chvíli nepídila, jestli můžou způsobit rakovinu atd.
Podle toho jak píšeš si myslím, že jsi skutečnou depresi nezažila, protože bys asi mluvila jinak...

klea81
21. pro 2020

@mandala no říkám z praxe, kolem mě bere antidepresiva několik lidí a jsou jako zombie, je jim vše jedno.

klea81
21. pro 2020

@alcar jasně, osobní zkušenosti jsou vždycky blbosti

alcar
21. pro 2020

@klea81 z jake praxe? Pracujes na psychiatrii nebo jsi psychiatr? “Nekolik lidi”... hm, to je velky vzorek tedy.

levandule_k
21. pro 2020

@alcar Taky znám jednu paní, co bere antidepresiva a je po nich otupělá, bez emocí jako robot, sice mi je jasné, že z jednoho případu nelze dělat závěry. Nicméně asi v tomto případě to nejsou úplně nejvhodnější antidepresiva a já bych byla s jejich braním hodně opatrná.

@svetlanalana Já bych si na tvém místě zašla k obvoďákovi, ať mi udělá napřed krevní testy, protože tyhle stavy můžou souviset se špatnou funkcí štítné žlázy, nedostatkem nějakých prvků, respektive to může zhoršovat pocit truchlení. Kamarád mi říkal, jak jeho kámoše po státnicích odvezla rychlá. Předtím zažil velký stres a tělo pak vyplo, cca 10 dní byl v nemocni pak byl zase ok.

rubi
21. pro 2020

AD je nekolik typu a kazdy pusobi uplne jinak. Ja trpim depresemi stridave nekolik let a mam stesti na vybornou psychiatricku - pokazde pokud se objevil nejaky zavazny vedlejsi priznak, zmenila je a hledala vhodnejsi. Otupelost, zvraceni, zavrate apod nejsou bezne priznaky a nemely by byt ponechany bez povsimnuti. Vetsina lidi dela tu chybu, ze si je necha predepsat od obvodaka, nechodi zaroven na terapie a nechodi k odbornikovi, aby nebyl za "blazna". Kdyz me boli zub, taky nejdu na gynekologii ... Deprese je chemicka nerovnovaha mozku a rozhodne si nestaci o ni povidat u psychologa. Pokud to pomohlo ( a je to jedine dobre), tak se pravdepodobne jednalo o tezke zivotni obdobi, ale rozhodne ne o depresi v pravem slova smyslu.

kobliha300
22. pro 2020

Tady chtějí teda doporučení od obv.lékaře, trpím depresemi a panickými atakami.. Zatím mě teda zkouší léčit obv.lekař , protože psych.mají dost plno a objednávají za dlouho.. Antidepresiva mi nesedí,bylo mi po nich ještě hůř a musela bych denně užívat i Neurol, abych to zvládla, takže jsem je brát přestala, mám doma děti a nemůžu být mimo a po těch antidepresivech jsem byla.

alcar
22. pro 2020

@kobliha300 co to bylo za AD, jestli se můžu zeptat?

kobliha300
23. pro 2020

Escitil 10mg, mě to přišlo hrozně silné.