Bipolární porucha afektivity. Máte zkušenost, jak se u nemocného projevuje manická i depresivní fáze?

17. kvě 2022

Ahoj, maminky, omlouvám se za anonym, cítím se tak ale v tenhle okamžik komfortněji a díky za pochopení.

Chtěla jsem poprosit vás, které máte z rodiny či blízkého okolí zkušenost s bipolární poruchou, zda byste mi mohly napsat to, jak se u nemocného projevovala manická i depresivní fáze. Vypadá to, že touto poruchou trpí mně blízký člověk, od psychiatra, kde je v péči od února, na to teď dostal Lamotrix a na deprese jeste Asentru. Já sama v tomto ohledu najednou ztrácím kontakt s realitou, nevím, co všechno je vlastně konání ovlivněné nemocí a co všechno je v jeho okolí, které dle něj v podstatě může za vše, opravu špatně. Předtím byl ten člověk moc fajn, teď je z něj nekdo úplně jiný. Děkuji.

konidana
17. kvě 2022

Můj táta měl bipolární poruchu léta. Tenkrát se tomu říkalo ještě maniodepresivní psychóza. Depresivní fáze víceméně prospal, nic ho nebavilo, byl pro něj problém i jen vstát na jídlo. Prý ho i různě bolelo tělo.... Maximálně sešel do sklepa, kde mohl kouřit. Manie.. spal velmi málo, vymýšlel různé projekty, známým a kamarádům byl schopen vykecat díru do hlavy, něco jim vyprávěl a plánoval klidě celou noc... Léků bral hromady, netuším jaké, jeho psychiatr mu je i podle potřeby obměňoval.

soptik82
17. kvě 2022

Ahoj můj bývaly manžel ma bipolární poruchu (maniodepresivní psychóza) celkově jsme spolu byli 22 let ale posledních 8 let to nebylo vůbec veselé a někdy i peklo.... Teď v lednu jsme se rozvedli po vzájemné dohodě a strašně se mi ulevilo....deprese se projevovala různě ale ve směs nic se mu nechtělo,pořád spal a nebo měl pocit bezpečí jen v posteli,nechtěl jíst, pít prostě žít.... Bylo to moje 3 dítě 🥺 bylo mi ho strašně líto o tu nezájem vůči rodině i jeho.... Mánie 🙏 tak to bylo jiné kafe... Neměl potřebu zase spát i 24 hodin denně.... Popijel a ponocoval a bylo jedno s kým a kde, dělal dluhy peníze budou mi nebudem je třeba si užívat , sex chtěl i 4x denně... Neměl problém sesnou za volant i se zbytkačem.... No děs a takhle to trvalo asi 2 až 3 měsíce než se mozek unavil a spadl so deprese.... Pak přišla remise a to byl člověk bez duše a radosti, byl hodný a pomohl i s dětmi měl občas nálady že by i chtěl třeba na výlet nebo opravit auto, motorku.... A tak úžasný to byl člověk před nemocí.... Stále máme spolu hezký vztah i když už nebydlí s námi 2 roky... Odstěhoval se aby nás prý netrápil a mohli jsme každý žít po svém.... Takový člověk to má moc těžké ale je to on kdo si musí nastavit hranice a priority....

autor
17. kvě 2022

@konidana Toto jsem právě už četla, toho příbuzného v tom částečně vidím. Zajímá mě, zda musí mít pacient všechny příznaky, nebo je to variabilní a má třeba jen některé z manické fáze a některé z té depresivní?

konidana
17. kvě 2022

na to se asi musíš zeptat spíš nějakého psychiatra. Já tu jen mohu říct svojí zkušenost.

soptik82
17. kvě 2022

Každý ma jiné pocity a jiné ataky.... A na každého platí jiné léky.... Hlavně se musí celý otevřít svému psychiatrovi.... Musí tomu lékaři důvěřovat a říkat pravdu jinak se lečba nastaví špatně a bude dlouho trvat než se bude cítit člověk v pohodě.... Manžel má celou dobu jednu paní doktorku a trvalo to asi 3 roky než přišli na společnou řeč.... Teď si týkají a chovají se otevřeně jako kamarádi 😉 hodně štěstí přeji 🍀

tulipdona
17. kvě 2022

Spoj se s nějakou neziskovou. Fokus, Baobab nebo Ledovec. Vše tam s tebou proberu a třeba i pomohou se s nemoci sžít. Moc doporučuji.

autor
17. kvě 2022

@tulipdona Děkuji za tipy.

baruvej
18. kvě 2022

Ahoj, sama trpím touto nemocí, kdybys chtěla, cokoli ti o tom ráda povím.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
baruvej
Autor odpověď smazal
Zobraz
baruvej
18. kvě 2022

Dobře, klidně napiš.

allinka_k
19. kvě 2022

Ahoj, tuto nemoc má můj velmi blízký člověk a je to velmi podobné tomu, co je tu napsané - deprese v posteli, pořád by jen spal, nic ho nebaví, nic nechce, lítostivý, tloustne. Manii několikrát nastartoval nějaký nenadaly přístup k penězům a okolo peněz se to pak i točí - půjčky, dluhy, nakupování nesmyslů. Řešili jsme i odebrání svepravnosti, nakonec na to nedošlo. Jinak samozřejmě není třeba spát ani jist, pořád něco vymýšlí, hodně mluví, hubne. Mánie je opravdu velmi náročná. Teď je pod léky, nevím jaké má, ale jsou to injekce jednou za čas. Ten stabilizovaný stav je tedy jen o něco vylepšená deprese, jakože se o sebe postará, ale žádná velká chuť do života, hodně spí, nic se mu nechce. Ale aspoň trochu funguje...

allinka_k
19. kvě 2022

... Ale to je asi i dané tím, že jeho přítelkyně také není úplně zdravá a vzájemně se v té nechuti něco dělat utvrzují. Jako děkujeme nebesum, že má aspoň někoho, ale docela by mě zajímalo, jak by vypadal, kdyby měl rodinu, kde by musel normálně existovat, o někoho se starat..

konidana
20. kvě 2022

@allinka_k tak táta od té doby, co onemocněl (mě bylo asi 9) se rozhodně o nikoho starat nedokázal. V těch lepších obdobích zvládal sám sebe. V těch horších se o něj musela starat máma nebo pak i já.