Borelioza a batole. Máte prosím zkušenosti?

kalu
13. bře 2009

Ahoj,
dnes nám přišly výsledky odběrů krve, za kterých byla diagnostikována borelioza.

Lucince se na začátku ledna udělala v ušním lalůčku malá boulička, která zmodrala a poté dostala Luci vysoké horečky. Dostaly jsme ATB Augmentin a malá na něj asi po 5 dnech dostala silnou alergickou reakci, tak nám byl vysazen, protože mezitím se boulička "odbarvila" a horečky přešly. Test na CRP byl negativní. Od té doby je Luci bez jakýchkoliv příznaků (jen ten "korálek" v uchu nám zůstal), stále veselá a hyperaktivní. Dokonce byla i očkována živou vakcínou Trivivacem (bez jakékoliv reakce). U doktorky jsem si doslova vynutila kontrolní odběr na tu boreliozu, abych měla 100 procentní jistotu, že je o.k. A dnes nám přišel výsledek a je pozitivní!!!
😢 Mluvila jsem s dr. jen po telefonu, máme přijít v pondělí. Říkala něco v tom smyslu, že když nejsou žádné příznaky, tak se ATB nedávají, ale že máme pro jistotu přijít a ona zkontroluje to ouško.
Jsem z toho celá špatná - zdá se vám postup mé doktorky správný ?
Maminky, měli jste některá taky batole s touto diagnozou? A jak vám ho léčili? A ještě- existují nějaká specializovaná pracoviště nebo odborníci na tuto nemoc, a jestli ano, mohla bych se na ně obrátit ? Nechci nic zanedbat, moje maminka bojuje s touto nemocí už léta a stále se jí vrací.
Moc děkuji všem za jakýkoliv příspěvek, radu, zkušenost...

j.a.n.u.s.
13. bře 2009

kalu, je mi to moc lito! Jste statecne holky, at se brzy nekdo s radou ozve! 😕

garfieldmail1
13. bře 2009

Ahoj, měli jsme podezření na boreliózu. Takže jsem si našla na netu skvělé stránky www.borelioza.cz Tam najdeš kromě mnoha informací diskuze, kde Ti ochotně poradí kupa lidí, kteří s tím mají osobní zkušenosti. Bohužel se také dozvíš, že doktoři u nás tuhle nemoc docela podceňují, nemají dostatek zkušeností atd. Naše dětská dr. naštěstí byla skvělá a podnikla všechny preventivní kroky i když jsme neměli úplnou jistotu, že syn je skutečně boreliózou nakažený (měl totiž klíště v puse, to klíště jsme poslali na rozbor a bylo pozitivní na boreliozu).

Taky jsem na těchto stránkách zjistila, že na Slovensku je doktorka, která se na boreliózu přímo specializuje. Poslala jsem jí dotaz mailem, odpověděla asi do týdne. Tady je kontakt :

MUDr. Ďurovská Judita - neurologyst, Private clinic Hálkova street 30, Bratislava , e-mail: durovska@borelioza.sk

Držím moc a moc palce!!!

tumkal
10. črc 2009

Ahoj,
tak moje dvouletá dcerka má taky boreliozu. Kousla ji malá černá muška a naše mudr. naštěstí neváhala a i když ten štípanec neviděla a přišli jsme až po měsíci s vyrážkou, vzala jí krev a poslala na rozbor. Výsledek byl pozitivní a bereme ATB Duomox 250, půl tablety po osmi hodinách. Příští týden s balením končíme tak se uvidí jaké budou další kroky. Naštěstí Ejmi nemá žádné příznaky, je jen více unavená a ta vyrážka s tím nemusela souviset a pomalu mizí.
Kalu četla jsem tvůj příspěvek i na borelioza.cz. Jak se daří Lucince, zabírá léčba?

michele21
22. říj 2012

To zhoršení na začátku léčby nebyla alergie na antibiotika ale herxheimerova reakce. Tzn, že dcera začala reagovat na léčbu. Negativní CRP ba ani případné negativní výsledky testů na protilátky proti boreliím nemusí znamenat uzdravení, tím spíš ne po pěti dnech na ATB. Pokud dcera nebyla léčená správně, je otázka času, kdy se jí ta zakonzervovaná léčba rozjede ve velkém
Maminky, nezahrávejte si, borelioza není žádná sranda, u dětí obzvlášť.

jennyska
30. říj 2013

@kalu @garfieldmail1 @tumkal @michele21

Ahoj maminky,

na MK máme svou vlastní Wiki knihovničku, do které si spolu s ostatníma maminkama píšeme vše ohledně těhotenství, snažení a mateřství a k nim i cenné zkušenosti. No a i vy se můžete přidat! 😉 Právě v ní totiž přibylo téma, které zde rozebíráte a sice Borelioza.

Proto bych Vás chtěla poprosit, zda byste mohly svou zkušeností přispět na https://www.modrykonik.cz/borelioza/ . Pomůžete tím ostatním maminkám, které si právě u sebe a nebo svých dětí prochází touto nemocí/infekcí a hledají radu, tip, podržení, zkušenost...

Děkuji Vám, že nám pomáháte pomáhat 🙂
Janča

any17
28. črc 2014

Dobrý den, já měla boreliózu ve 4 letech. Bohužel ale klasické testy nemusí vycházet pozitivně, pokud vám pozitivně vyšly až kontrolní tak to tam je a taková blbost, že pokud nemá příznaky tak to léčit nebude je cesta do pekel, nákaza se rozjede znova a ve větším. Mi na boreliózu přišly až po třičtvrtě roce, protože se o ni s počátku vůbec neuvažovalo (neudělal se mi flek ve tvaru terčíku) v té době se bohužel věřilo, že se terčík dělá vždy. Příznaky se pak nemusí omezovat pouze na bolesti kloubu, ale borelie muže napadnout jakýkoli orgán. U mě byly první ledviny, pak byla cesta na kardiologii, až nakonec jsem skončila na neurolce. Během toho třičtvrtě roku jsem brala několik dávek antibiotik bohužel na boreliózu krátkodobě, takže se potom rozjela borelióza ještě ve větší síle. Zachránilo mě, až když si moje mamina dupla a vynutila si půlroční podávání vysokých dávek penicilinu (teď už se naštěstí podávají jiné druhy atb). Musím zaklepat, že od té doby dobré. Teď je mi 25 a až na panickou hrůzu z doktoru to naštěstí nezanechalo následky . Takže nenechat se odradit a rozhodně pořádně přeléčit 5dnu ATB rozhodně nepomůže. Držím palce.

boomer
17. čer 2016

Ahoj. Prosím o radu. Dcera před rokem (byli jí 2 roky) měla klíště na hlavě. Udělal se jí tam flek typický pro borelu. Dostali jsme antibiotika na 5 dní. Když jsem se pak ptala pediatra, kdy bude brát krev, na prokázání jestli to byla borela, řekl, že jí zbytečně nebudeme mučit. Že kdyby jí měla, tak se to bere jako přeléčené. Je to rok. Dcerka je Ok, jen mě děsí ta krátká doba léčby. Jak byste nyní postupovali? Děkuji

nikky27
19. lis 2016

@boomer měly jsme to samé. Jen bez klíštěte ale od komára stipsnec a najednou terc. Hned přeléčení týden atb a odběry ještě nebyly prý je to převlečeme už je to 3mesice. ☹