Boule v prsu. Jde rozlišit cystu/nádor/zduření uzlin apod.?

20. kvě 2020

Ahoj chtela bych se s vami podelit o svuj problem a zaroven vas poprosit o nejake info k ca prsu. Jak ho poznat apod. Mela jsem znamou a ta zemrela na ca prsu. Bylo to rychle, velmi smutne, byla mlada a mela takove bolesti :(... a ja se z toho jeste nevzpamatovala, chybi tu.. No a dost me to poznamenalo. Od te doby mam strach, ze to postihne i me. Zvlášť proto, ze mam male deti, rikam si co by s nimi bylo,kdybych...nechci na to myslet, ale porad musim. Ted kojim desetimesicni dceru a opakovane me trapi bolestive zanety prsou a ucpané mlekovody v prsou. Nyní mam uz 4.den bouli v prsu, jeste vcera bolela, dnes uz ne. Ale je tam a ja si rikam, stejne jako kdyz jsem ji mela pred pul rokem, ze co kdyby to byl nador. Pritom chodim kazdy rok na prevenci. Delaji mi UZ. Ale co kdyz to mezi tim rokem propukne. Nechci plasit doktorama a tak bych rada poprosila jak to blize poznat, jde to vubec rozlisit? Cysta/nador/zdureni uzlin apod?

amazonkajanik
21. kvě 2020

Hele,to kolikrát nepozná na pohmat ani doktor,proto dělají utz. Je lepší jít 10x zbytečně,než jednou pozdě. Taky mi na ca zemřela kamarádka,objevilo se jí to v těhotenství a zprvu si mysleli,že je to zánět. Když to porazila,vrátilo se to a to už bylo v háji

lendot
3. srp 2020

Taky chodím 1x ročně na UZ a do zprávy mi píšou, že v případě problémů přijít během toho roku. Ale chápu tě, že nechceš plašit zbytečně. Já zkoušela pomocí videí a článků se to naučit, abych si dělala měsíční pravidelné kontroly sama. Bohužel se mi to moc nedaří, protože mám malá prsa a skoro vždy mám pocit, že tam něco "je" (jasně žlázy a tak, ale vždy mě to rozhodí a já sama pak nejsem schopná si říct co to je), takže samovyšetření mě tedy spíše stresuje.

Je mi 33. Na UZ jsem byla 3x a chodím tam, protože maminka měla před 2 lety rakovinu prsu. Tak jsem byla vyděšená. Taky jsem se ptala doktorky, jestli 1x ročně UZ v mém případě stačí. A říkala, že běžné jsou 2 roky a u rizikovějších pak 1 ročně. Takže to mě trochu uklidnilo.

Ale myslím, že pokud máš nepříjemný pocit, že by se v prsu něco mohlo dít, tak to řekni gynekologovi nebo obvodní a oni tě případně pošlou na žádanku na vyšetření na pojišťovnu.

lendot
3. srp 2020

Píšeš o cystě - tak tu mi zrovna na posledním UZ našli.

Já tam na UZ šla s úsměvem jakože "pohoda jen prevence" no a doktorka hned ze startu našla cystu. Jen zahlásila sestře kde je a jak je velká. Pak viděla asi jak na ni valím oči, tak řekla - toho se nemusíte bát, nic to není - bohužel nebyla víc sdílná, neměla na mě čas mi to vysvětlit. Já ze stresu řekla a z čeho to může být? Ona v rámci časové úspory řekla, že z mnoha věcí, já ji nadhodila, jestli teda nějak hormonálně a ona řekla, že je to taky možné.

Víc tedy o cystách v prsu bohužel nevím a ani co s tím mám dál dělat.
A trochu mě to taky stresuje, když vím, že tam nějaký nález je - mám to místo na pohmat takové citlivé a před MS to bolívá trochu víc.

Zkusím to asi víc probrat u gynekoložky na preventivce za 2 měsíce.

nika_sp
9. srp 2020

Chápu tě! Já od dětí mám takovýhle strachy neustále🙈 Každopádně si myslim, že jestli se samovyšetřuješ a najednou se ti někde objevila boule a ne bulka, tak bys měla být v pohodě a přisoudit to spíš kojení. Mě zase ve dvou místech každou chvíli někde píchalo, tak jsem taky pro jistotu šla na preventivní utz a v pohodě. Prostě asi pořád pozůstatek kojení. Teď zase delší dobu řešim občasné pichnuti na stranách vaječníků, ale byla jsem za tu dobu už dvakrát na vag. Uz a čistý. Je to takový iracionální strach. Tenhle týden už jsem si říkala, že se asi vážně poohlédnu po nějaké psychologické pomoci. Hlavně proto, ze si nechci psychosomaticky nic přivodit🙈