Brnění rukou v těhotenství a po porodu. Zkušenosti? Co pomáhá?

zkudrlickova
19. lis 2020

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s bolesti a brněním rukou v těhotenství a po porodu? Mě to začalo cca 3 týdny před porodem, hlavně v noci a ráno...takový pocit, ze jsem si přeležela ruku a ráno jsem nemohla ani zvednout hrnek s čajem ale během dne se to zlepšilo...na gynde mi řekli ze je to od otoku...myslela jsem ze po porodu to přejde, jak jsem četla i na různých diskuzich....já jsem teď týden po porodu a je to možná ještě horší...brni mě prsty a nemám v nich cit, asi to zhoršuje i to jak malou chovam a ruce namaham...mate někdo podobně zkušenosti? Co pomáhá? Za jak dlouho vám to zmizelo?

zelenaesmolda
19. lis 2020

@zkudrlickova
To je otazka pro neurologa,ne pro laiky na MK.

zkudrlickova
autor
19. lis 2020

@zelenaesmolda to ano, já jen ze jsem se na to ptala v těhotenství u gynekolozky a po porodu v porodnici a obě reakce byly podobně jakoze to není nic zvláštního a souvisí to s otoky, ale nic mi nedoporučili...tak jsem se chtěla zeptat, zda nemá někdo podobně zkušenosti a třeba nějaký tip co pomáhá

zelenaesmolda
19. lis 2020

@zkudrlickova me nrnely prsty a byly bez citu z nedostatku horciku.Kazdopadne bych to asi resila s obvodakem nez treba male nechtene ublizis

palja
19. lis 2020

@zkudrlickova a to máte takhle obě ruce? Já jsem měla na konci těhotenství a po porodu syndrom karpálního tunelu, ale jen jednu ruku, hlavně při rotaci(zmáčknutí kliky u dveří), brnění,pocit přeležení, mravenčení. Musela jsem ruku šetřit,operace nebyla nutná. Někdy se to ozve i teď 2,5 roku od porodu.
Ale t co popisujete vy,by chtělo vyšetření odborníkem.

zkudrlickova
autor
19. lis 2020

@palja ano mám to u obou rukou

heliante
20. lis 2020

Měla jsem v těhotenství s 1. dcerou. Začalo to už tak 2 měsíce před porodem, doktorka taky řekla, že to souvisí s otoky a nijak to neřešila. Ke konci těhotenství mně otékaly i hodně nohy a nepomáhalo vůbec nic. Odeznělo to oboje samo během šestinedělí.

hanyzka11
20. lis 2020

@zkudrlickova ahoj. Já si pamatuju z 1. těhotenství s dvojčaty, že mi to začalo cca v 7. měsíci. V noci i tak, že jsem se vzbudila a ruka byla mrtvá. Nedokázala jsem s ní pohnout. Musela jsem ji chytit tou druhou a přendat. Hroznej pocit. A to jsem otoky neměla. Měla jsem strach z karpalu, ale taky jsem si zjistila, že se to v těhotenství stává. Brněli mi i přes den. Jak to bylo po porodu si už nepamatuju, možná chvíli ano,ale ne v takové intenzitě. Teď v druhém těhotenství se mi to v noci taky stává, ale ne až do mrtva. Jen intenzivní přeležení. Pomáhá mi změnit polohu a ruku směřovat dolů,aby do ní tekla krev. Nicméně to není tak strašné a přes den se mi to nestává. To je jen moje zkušenost.
Tak ať je ti brzo líp a hlavně nic nezanedbat 😉

ml0
20. lis 2020

Zajdi si k dobrému fyzioterapeutovy. Může to být od páteře. Možná v noci spíš ve špatné pozici a proto je to horší ráno. Zkus spát bez polštáře. Já mám problémy s krční páteří a když mě brní prsty, tak to znamená, že je to horší a mám skřípnutý nerv. Stačí pár cviků na fyzioterapii a je to pryč.

jansovad
20. lis 2020

kamarádka také trpěla na otoky v těhotenství a té na gyndě řekli, že by to mělo odeznít do konce šestineděllí. Že to není hned po porodu najednou pryč....

veronyque
20. lis 2020

Mně brněly obě ruce až po porodu, a to asi půl roku. Bylo mi řečeno, že je to od páteře. Přešlo to samo.

adel2507
20. lis 2020

@zkudrlickova Mně to začalo po prvním porodu. Syn byl hodně uplakané miminko, pořád jsem ho nosila a přes den mi spal jen na rukách. Takže jsem si tím asi pochroumala páteř a začaly mi příšerně brnět ruce. Stačilo abych si večer lehla a trvalo to až do rána. Vrhla jsem se na fyzioterapii, masáže, domácí cvičení a trošku se to spravilo. Ale už je to čtyři roky a pořád mě to trápí. Mám období, kdy je to horší a kdy je to naopak lepší.🤷‍♀️Mezitím jsem byla podruhé těhotná, takže mám doma dvě malé děti a páteř prostě trpí. U mě je to konkrétně krční a hrudní páteř.

lenerka1
20. lis 2020

Taky jsem to měla od páteře, otoky jsem neměla a pomohlo mi cvičení s fyzioterapeutkou.

lolam10
20. lis 2020

Zkuste ten horcik.mne to pomaha a neni tim co zkazit,mac.to bude k nicemu

moly001
20. lis 2020

Může se jednat o syndrom karpálního tunelu, častý v těhotenství i po porodu, vlivem hormonů dochází k otoku ( není vidět okem, není to vně, ale vevnitr) často se po porodu spontánně úpravi. Nejčastěji je to brnění 1-3 prstu ( palec - ukazovak). Doporučuji koupit magne B6 ( může se i při kojení). Nebo je vhodný i sprej prontoflex. Pokud obtíže budou pretrvavat navštiv neurologa, může dát obstrik a k diagnostice EMG vyšetření .