Covid a Leidenská mutace. Zkušenosti?

evsi88
13. říj 2021

Pěkný vecer damy,

V návaznosti na příběh Terezy Lorencové a jejího syna Eddieho (najdete na ig), který mě jako mámu hodně zasahl, bych se Vás chtěla zeptat na zkusenosti prodělání kovidu a Leidenske mutace (obe formy) - zda u Vás doslo po prodělání k nejakym trombotickym příhodam (v odstupu několika mesicu) nebo Vás odbornic lekarek - co si myslite o vztahu Leiden - kovid - je zvýšené riziko tromboz nebo je to v podstate jedno 🤷🏻‍♀️ Mám dvouletou holcicku a sama mám Leidena heterozygotni formu, takže temer s jistotou ji bude mít malá také.
Jen uvedu na pravou míru - maminka Eddieho má tusim leidenskou mutaci, ale její synek ji nema - to jen pro úplnost - proto mne napadl tenhle dotaz. Já jsem pouze ockovana a kovid jsem pravděpodobně neprodelala.

Diky vsem za zkusenosti a nazory🌷

terka555
13. říj 2021

@evsi88 mamka prodelala covid ma leidenskou mutaci a zadne problemy nema, mela problemy az po ockovani kde zkolabovala. Sestra taky prodelala ma formu heterozygot a vse bezproblemu.

evsi88
autor
13. říj 2021

@terka555 dekuji za odpoved🙂 mužů se zeptat, má mamka nebo segra antikoagulacni lecbu nebo jsou bez léku na ředění krve?

janule0123
14. říj 2021

@evsi88 kamarádka má leidenskou mutaci, byla těhotná když dostala covid a v rámci těhotenství si píchala léky na ředění krve .. vše ok …

merope
14. říj 2021

Nemůžu k Tereze Lorencové a Eddiemu nic najít - a vybavuji si, že už jsem se snad na ig jednou pokoušela podívat a nic. Každopádně je důležité případně vědět, že tam ta mutace je a pracovat s tím, případně rovnou nechat malou vyšetřit, ať to ví do budoucna.

kupi
14. říj 2021

@evsi88 sestra ma leidenskou mutaci, covid i očkování měla bez problémů

pipi_puncocha
14. říj 2021

Covid jsem neprodělala, nebo o tom minimálně nevím, ale právě z důvodu, že jsem Leiden heterozygot jsem se nechala očkovat. Mám z trombembolických příhod celkem vítr a případná kombinace těhotenství + covid + Leiden mě děsí.

lachipie
14. říj 2021

Moje sestra má Leidena a covid měla bez komplikací.. Normálně na Leidena léky nebere, během covidu měla nějaký léky, nevím přesně co, ale hodně ji bolely nohy a měla vystouplé žíly na nohou.

mikejla93
14. říj 2021

Mám leidena, v březnu prodělán covid, bez následků. 2 měsíce po jsem otěhotněla, ťuk ťuk taktéž bez potíží i bez ředění krve.

hojda
14. říj 2021

@merope Má na IG ve fotkách (pod hlavní fotkou v příspěvkách je více fotek) popsán celý příběh.

merope
14. říj 2021

@hojda Díky, už jsem to našla (mě nenapadlo hledat to takto ve fotkách za úvodní 🙂 ). Šílený příběh. Koukám další možné příznaky a následky jako post-covid. Toto vypadá, že nakonec s dobrým závěrem. Snad.

evsi88
autor
14. říj 2021

@merope na genetice mi primářka rikala, ze u deti se to tusim do 12ti let neresi, pokud asi nejdou na nějakou vaznejsi operaci, kde by sraženiny hrozily. Nicméně v komentářích tereza pise, ze eddie leidena nema, takže mě spis zajimalo, zda leiden tyhle problemy zhorsuje nebo je to nezavisla promenna🙂 oni stejně detem asi ani na ředění krve nic preventivne nedaji, je to trochu bud a nebo😬

evsi88
autor
14. říj 2021

@pipi_puncocha mám presne stejny pristup a obavy😬printehotenstvi s dcerou jsem to “nastesti” nevedela a zjistila až v jejich třech mesicich kvůli tatovo mrtvici, deda na mrtvici zemřel, takže už to bylo asi hodne k provereni

pajapavlina
14. říj 2021

Mám Leidenskou mutací heterozygot. Covid jsem prodělala před cca rokem, bylo to cca v 39. týdnu těhotenství. Nic mimořádného jsem ale nezaznamenala. Porodila jsem pak 42+0, po porodu jsem měla komplikace, větší krevní ztráta, ale to vůbec nemuselo být covidem či leidenem, stává i zdravým rodičkám.

kukulinek87
21. říj 2021

@evsi88 “Já mám leidenskou mutaci heterozygot, ale asi nějakou silnější, ptž jsem celé těhotenství chodila co 2 týdny na odběry a a píchala si injekce na ředění krve. V průběhu těhotenství se ty faktory srážlivosti u mě docela dost měnily, zdvojnásobovala se dávka, pak zas snižovala. Docela jízda to byla 😉. Covid jsem prodělala asi v půl roce malé. Bez komplikací. Ale asi 14dnů po covidu jsem měla příznaky trombu v levé noze, taková škaredá vnitřní bolest, nakonec to ale samo odeznělo a sraženinu nenašli. Jo a očkovaná jsem... vše v poho, nesmí se akorát vakcínou Astra Zenecy.

mollyweasley
21. říj 2021

@evsi88 Neodpovím na otázku, pouze - pokud sama máte Leidena hetero, znamená to 50% šanci přenosu na dítě. Aby byla 100%, musela byste být homo.

evsi88
autor
24. říj 2021

@mollyweasley moc diky za info, spis jsem se spatne vyjadrila - na genetice mi rikali, ze holky jsou na tuhle vadu chytlavejsi, takže pokud mám holku, je vetsi šance, ze ji bude mít, než kdyby to byl kluk- takhle jsem to myslela🙂 ale samo budu rada, když se to maly vyhne🙃

evsi88
autor
24. říj 2021

@kukulinek87 moc dekuju za uklidnění 🙏🏻 Z těch srazenin mám strasnej strach🙄 mužů se zeptat, berete i po tehotenstvi něco na redeni nebo jste bez?

kukulinek87
25. říj 2021

@evsi88 Jsem bez, jen před delším letem nebo dlouhou jízdou v autě (třeba 4 hodiny bez zastávek a tudíž i pohybu), bych to měla řešit a zajistit si Fraxiparin. Při pobytu delší dobu na lůžku (třeba vlivem nemoci/úrazu) by se taky mělo ředit. A tak vůbec se nedoporučuje sedavé zaměstnání, nadváha atd.
Ještě mě napadá - po porodu jsem si píchala fraxík ještě v šestinedělí.