Cysta na levém vaječníku

teraton
28. bře 2018

Ahoj,

již delší dobu jsem mívala mírné gynekologické potíže, kterým jsem ale nepřikládala nějakou významnější váhu. Během posledních dvou let mě párkrát pobolívalo břicho, sem tam jsem cítila dost ostrou bolest při sexu a dvakrát se mi stalo, že jsem měla po sexu úmorné bolesti břicha (kdy jsem ležela na podlaze a myslela jsem, že za chvilku nebudu), které ale po cca 15 minutách odezněly a všechno bylo zase v pohodě. Ke svému gynekologovi chodím pravidelně a vzhledem k tomu, že mám zavedené tělísko, tak mi vždycky dělá i vnitřní ultrazvuk, a doteď bylo všechno vždy OK.

Nicméně včera jsem byla na kontrole a doktor mi mimoděk na ultrazvuku zjistil, že mám 8 cm dvoukomorovou cystu na levém vaječníku, která je naplněná krví. A že počkáme po třech měsíčkách a jestli se nezmenší nebo sama nepraskne, pošle mě na laparo. Když jsem se ptala, jestli mám mít nějaké omezení nebo jak můžu pomoct tomu prasknutí (zmenšení), tak mi řekl, že vlastně nijak a hlavně mám být v klidu a nestresovat se tím. Jen tak mimochodem mi ale sdělil, že i kdyby mi při operaci vzali celý jeden vaječník, tak se nic neděje, protože běžně ženy s jedním vaječníkem mají klidně i 5 dětí. Což mě teda moc neuklidnilo.

Máte, prosím, někdo s podobnou cystou zkušenosti? Je opravdu možné, aby takto sama praskla, když se nejedná o cystu naplněnou vodou? Dá se tomu případně nějak alternativně pomoct? Sama už jsem si koupila B-Komplex forte a taky kontryhelový čaj, který piju jak divá, ale pokud by Vás ještě něco napadlo, budu jenom ráda. Na operaci se mi totiž jít moc nechce.

babanci
28. bře 2018

Cystu jsem měla několikrát a vždycky mi praskla. Na operaci bych nešla. Pomáhala jsem si TČM, náš čínský odborník mi na to tenkrát něco poradil a taky jsem pila čaj od pí. Kamenické, známé léčitelky, na myomy a cysty.

teraton
autor
28. bře 2018

@babanci IV.

Děkuji moc za odpověď 🙂 Já právě na operaci taky primárně nechci, a proto bych se toho chtěla zbavit nejlépe nějakou konzervativní léčbou, pokud to jde. Nicméně u těch cyst naplněných krví jsem si právě četla, že je to dost problematické :( Každopádně za tip na čaj moc děkuju, jdu jej hned shánět, abych ho mohla co nejdřív popíjet. Super tip.

if23
28. bře 2018

Ahoj ja mela cystu na pravym vajecniju 5 cm musela sem na laparoskopii byla endometrialni plna krve nyni jsem v poradku nesebraly vajecniky a musime do pul roku otehotnet pak se vraci

teraton
autor
28. bře 2018

@if23 Uff, tak mám radost, že není úplně pravidlem, aby se při laparoskopii bral rovnou i vaječník, když je cysta příliš velká. Ale teda limitace otěhotněním je teda taky šílená.

if23
28. bře 2018

no bud antikoncepce nebo těhotenstvi což mi chcememe

if23
28. bře 2018

@teraton hlavně mě to bolelo při sexu a věděla jsem že ji mam a měla problemy s potraty a tak ceklkově jsem rada že ji mam pryč a ted už jn rychle otěhotnět než se vrati nech si ji odstranit bude ti lip protože cysta 8 cm ti maximalně praskne nebo se zaškrti a začneš brutalně krvacet to se stalo moji mamě vezla ji rychla protože se ji pravě zaškrtila

teraton
autor
28. bře 2018

@if23 já právě hormonální antikoncepci kvůli trombofilní mutaci mít vůbec nemůžu. Doktor to teď nechal ty tři měsíce na pozorování, tak uvidíme, jak to bude vypadat na další kontrole. Pokud by se to nelepšilo, tak mi asi stejně nic jiného než laparo nezbyde.

if23
29. bře 2018

@teraton no nebudu rikat ze to nic neni mela jsem dren v brise a jak do tebe pousteji plyn tak me pak bolely mrte klicni kosti a nemohla sem se otocit na bok zlatej cisar teda🙂 ale da se to ted uz mi je dobre

katkatomaskova
29. bře 2018

Máš potvrzenou endometriozu?? Nechci plašit, ale cysty, naplněné krví, bývají právě ty endometrické... Já endometriozu mám, a mám i velkou cystu na pravém vaječníku (5x4cm), která se ohromně zvětšila v prvních dvou měsících těhotenství. Už mi plánovali i laparoskopii k odstranění (v těhu), protože mi způsobovala velké obtíže - bolesti v klidu a brutální při námaze. Nakonec mi ale primář laparku stopnul, a převedl si mě do rizikové poradny, že se mu do břicha, když jsem těhotná, lézt nechce... Stále mi ale hrozí tzv. torze, což znamená, že se otočí vaječník i s cystou okolo své osy, a uskřine se, což je pak náhlá příhoda břišní, která se musí okamžitě operovat, protože hrozí obrovské krvácení. Já tu cystu měla už před těhotenstvím, ne tak velkou, ale byla tam - a to bohužel včas neřešil lékař :-/ A teď se modlím, aby to vydrželo do konce těhu bez nutnosti akutní operace (jsem 24tt). Takže za mě - vyřešit včas!

teraton
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
teraton
autor
29. bře 2018

@katkatomaskova Doktor mi právě během kontroly tvrdil, že to na endometriózu nevypadá, protože nemám v podstatě žádný jiný příznak. Ale hlavně z těch předcházejících bolestí usoudil, že jsem už cysty předtím měla, praskly a všechno se dalo do klidu, takže předpokládá stejný průběh.

Já právě žádné výrazné obtíže nemám, bolesti nemám ani při námaze, maximálně někdy při sexu, ale to fakt jenom ojediněle. Nicméně doktor mi k rizikům neřekl prakticky nic, jenom mi kladl na srdce, že můžu úplně všechno a ať se hlavně nijak neomezuju. Uvidíme, co mi doktor řekne po těch třech měsíčkách. Zase nechci úplně zbytečně plašit, když s ní zatím nemám žádné jiné komplikace.

katkatomaskova
29. bře 2018

@teraton Tak uvidíš, no.. Můžou být krvavé cysty i bez endometriozy, to byl jen příklad 🙂 Hlavně to řeš. Protože kdybys otěhotněla, tak se v tom budeš strašně plácat... Jako já. A je to fakt o zbytečné nervy. Laparka je za dvacet minut udělaná a není to nic hrozného, lepší, než se pak trápit 🙂

teraton
autor
29. bře 2018

@katkatomaskova Když by se mi to nějak zhoršilo, měla bych bolesti, tak okamžitě jedu za doktorem, případně přímo do nemocnice, protože to určitě nechci zanedbat. Takže když mi doktor za 3 měsíce řekne, že se s tím nic nestalo a musí to ven, budu to respektovat a pomažu na laparo. Lepší než riskovat nějaké případné komplikace aj. Fakt je, že s přítelem děti opravdu chceme, takže tady není žádný prostor na nějaké riskování se zdravím :(

katkatomaskova
29. bře 2018

@teraton Právě právě... Řešit včas, nezaspat. Je fakt, že ta cysta může fakt rupnout, nebo udělat torzi, a pak je zle.. Nechci tě strašit 🙂

if23
29. bře 2018

Ja ji prave mela endiometriozu i naky loziska odebiraly cekam 4.4 na vysledky s hystologie