Cytologie, vysazení HA a těhotenství. Máte zkušenost?

anet66
28. led 2020

Zdravím,
Nemáte někdo podobnou zkušenost prosím?
Už pres 2 roky chodím každého půl roku na kontrolní cytologii a poslední dvě vyšetření mi vycházeli na stupen 2. Chtěli bychom s přítelem miminko ale doktor mi řekl že s těmito výsledky bych neměla vysazovat Ha, že by se to mohlo zhoršit...čekáme už rok a miminko bychom moc chtěli. Setkala jste se některá s tímto názorem lékaře?

emamir
28. led 2020

Ahoj,právě naopak, nečekala bych a začala se snažit o děťátko, nemusí se zadařit hned. Při zhoršení nálezu následuje konizace děložního čípku, po zákroku se zvětšuje riziko potratu. Navíc po porodu se některým ženám cytologie upraví a změny zcela vymizí.

Ještě jsem chtěla doplnit - mluvím z vlastní zkušenosti mé sestry. Taky měla nález, čekalo se a čekalo, až nakonec musela podstoupit konizaci. Teď jsou s manželem poměrně pod tlakem, doktor jí doporučil otěhotnění v nejnižší době, jelikož změny se mohou vrátit.

anet66
autor
28. led 2020

@emamir Moc děkuji za reakci a sestra také brala Ha a vysadila ?

anet66
autor
28. led 2020

@emamir Zarazilo mě, že mi vyloženě řekl teď určitě Ha nevysazujte, mohlo by se to zhoršit.

emamir
28. led 2020

@anet66 Ano, taky brala HA. Podivuji se nad tím, že Ti doktor takhle poradil. Sestra přešla k doktorovi do soukromé ambulance, a ten jí přímo řekl, že doporučuje vysazení HA (+ snažení o děťátko, těhotenství co nejdřív), také doporučil přestat požívat tampony. Ségra měla po konizaci opět nález s nějakým stupněm, ale už nevím, zdali první nebo druhý. Užívala půl roku nějaké bylinky a na posledním vyšetření zjistila, že nález sám vymizel. Otěhotnět se má snažit i nadále. Vzhledem k tomu, že je po zákroku, tak kdyby náhodou.