Dotazník - pacienti beroucí léky na vysoký krevní tlak.

ondra999
20. lis 2019

Dobrý den,
momentálně pracuji na práci, která se zaobírá hypertenzí, respektive vysokým krevním tlakem. Součástí této práce je také dotazník, který je určený pro pacienty, kteří užívají léky na vysoký krevní tlak. Pokud by se prosím někdo v diskuzi našel, kdo beré léky na vysoký krevní tlak, byl bych Vám moc vděčný, kdyby jste mi dotazník vyplnili.
Zároveň pokud máte jakékoliv dotazy k tématu hypertenze, klidně se ptejte, rád odpovím.
Zde je odkaz na elektronický dotazník:

https://www.survio.com/survey/d/S1I5E0E9P9W7N9Q7B

Přeji hezký zbytek dne
Ondra

germaine
20. lis 2019

Máš vyplněno ;)

eloise02
20. lis 2019

Také jsem vyplnila a dotaz bych měla. Nevím, jestli jste lékař, ale i tak to zkusím. Lék Concor užívám asi 3 roky. Myslím si, že jsem nikdy neměla až tak vysoký tlak, ale, že mám spíše syndrom bílého pláště a tudíž jsem mívala tlak vyšší u lékaře, kde jsem prostě obvykle ve stresu, stejně tak mám u lékaře zrychlený tep, s čímž doma nemám nejmenší problém. Jelikož jsem diabetik, kde se tlak o to více hlídá, vyfasovala jsem Concor, jak jsem již zmínila. Po třech letech užívání mám opačný problém - tlak mám většinou okolo těch 104/73 - jelikož si mám pro lékaře tlak zapisovat - tak vidím, že tato hodnota se objevuje nejčastěji. Mám problém s točením hlavy. Když jsem si na tyto potíže stěžovala u lékaře, pouze mi snížil dávkování. Dnes užívám už jenom 1/4 tablety, ale tlak je stále nízký a dle lékaře prý lék vysadit nelze. Řekl mi: "Ony pak tyhle betablokátory dělají bordel". To vážně musím celý život brát prášky na vysoký tlak, když ho mám vlastně nízký? Věčné točení hlavy není právě příjemné. Jednou jsem zkusila lék vysadit na vlastní pěst a ano, hodnoty se rozhodily, ale nijak extrémní hodnoty to taky nebyly. Děkuji předem za názor.

ondra999
autor
20. lis 2019

Dobrý den, děkuji Vám za vyplnění dotazníku.
Lékař nejsem, pracuji jako farmaceut. Vaše situace je dosti zajímavá. Syndrom bílého pláště je klasickým jevem a stává se u velkého počtu pacientů. Podle toho, co píšete, tak to opravdu vypadá na syndrom bílého pláště. Protože pokud si doma vedete deník o hodnotách TK a měla jste je vždy v pořádku, tak si myslím, že se jedná opravdu o syndrom bílého pláště.
Concor je lék, který snižuje nejen krevní tlak, ale snižuje také srdeční frekvenci. Patří do skupiny betablokátorů, které se titrují do nejvyšší tolerované dávky. Nicméně mezi nežádoucí účinky patří nízký TK, snížená srdeční frekvence, proto si troufnu říct, že betablokátory patří do rukou kardiologa. Nevím, kdo vám tedy léky předepsal, ale říct, že ony pak dělají bordel, tohle by se rozhodně stávat nemělo. Pokud máte navíc tlak opravdu dlouhodobě snížený, chtělo by to navštívít zkušeného kardiologa, aby s Vámi daný problém dostatečně probral a vyřešil. Rozhodně není dobře, že máte nízký tlak a berete betablokátory, protože je to prostě špatně.
Na závěr bych chtěl říct, že betablokátory patří do skupiny léků, které se vyznačují tzv. rebound fenoménem. což znamená, že pokud tyto léky náhle vysadíte, hrozí rychlé obnovení předchozí aktivity. Proto je nutné u těchto léků vysazovat velmi pomalu v rámci několika týdnů, aby k tomuto efektu nedošlo. Proto Vám také hodnoty rychle vyskočily.
Snad Vám moje odpověď dostatečně pomohla.

Přeji hodně zdraví a ať se Vám situace podaří vyřešit. Přece jen jsem farmaceut a léky Vám předepsat nemohu 🙂

Ondra

eloise02
20. lis 2019

@ondra999 Moc děkuji za odpověď. Lék mi předepsal obvodní lékař. Zkusím to nějak pořešit. Také jsem si myslela, že takto to v pořádku asi není. Díky.

drep
21. lis 2019

@ondra999 já bych jen kolegu doplnila, že betablokátory jistě nemá předepisovat jen kardiolog, jsou léky, které běžně (a bezpečně a indikovaně) předepisují i praktičtí lékáři. Na rebound fenomén pozor, je to věc nepřijemná. Ještě pozor, u tebe jako diabetika je hranice optimálního tlaku a tedy i hranicei hypertenze nižší, než u obecné populace. Cílí se na tlak 120/70. Pokud se extrémně liší hodnot u lékaře a doma (zase pozor, domácí tlakoměry jsou trochu generátory náhodných čísel a jejich přesnost opravdu není taková jako kontrolovaných a certifikovaných tlakoměrů u lékaře), je na místě 24 hodinový holter, od toho bych se odpíchla já. Pokud máš příznaky hypotenze (točení hlavy a podobně), tak ano, možná opravdu máš doma tlak nízký a vyskočí jen u lékaře.