Dr. nechce vzít krev na rozbor. Jak řešit?

strasidelko
24. čer 2021

Ahojky holky všem.
Jak jsem zde nedávno psala. Strašně mi padají vlasy ( přes 100 denně cca měsíc) a na kožním je vše ok. Tak jsem si chtěla dojít k praktikovi na krev. Aby mi udělal rozbor na hormony a stitnou žlázu.
A odkázal mě ze ne.
Prý to nebude delat na základě toho ze mi padají vlasy a ať si koupím b12

Výborný i když jsem ho prosila a mám na to nárok.
Nemáte někdo nějakou radu jak si tohle někde zařídit sama bez praktika? 😢

Děkuji moc všem.

goovana
24. čer 2021

@strasidelko dojít na krev jako samoplatce

misamisenka
24. čer 2021

Idealne do nejake laboratore. Tam si muzes zaplatit v podstate cokoliv. Treba Spadia, Synlab apod.

strasidelko
autor
24. čer 2021

@misamisenka super děkuji a nemáte zkušenost jak dlouho trvá se objednat?

misamisenka
24. čer 2021

@strasidelko U nas mame Spadii a neobjednava se tam - staci prijit v jejich otviraci dobe (pokud je potreba, tak teda nalacno).

palja
24. čer 2021

@strasidelko ano přesně jako samoplatce. Normálně si najdete na internetu nejbližší laboratoř, zavoláte tam a domluvíte se. Je tam vždycky uveden i telefon. Já mám dobré zkušenosti s medela nebo synlab. Já myslím že vás vezmou téměř hned, teď nevím jak dlouho trvá vyšetření hormonálního profilu, ale myslím že do týdne.

strasidelko
autor
24. čer 2021

@palja děkuji moc. A výsledky mi někdo vysvětli? Tam potom zda je vše ok nebo ne? Nechci dávat zprávu mě dr. Kvůli její neochotě už delší dobu zvažují najít si jiného lékáre

hojda
24. čer 2021

Každé dva roky máš nárok na preventivní prohlídku včetně odběru krve, jen nevím, co vše v tom základním vyšetření krve zjišťují. Kamarádce se to samé děje 3 měsíce po lehkém covidu. Bavila se svou kadeřnicí a prý je takových lidí hodně.

misamisenka
24. čer 2021

@strasidelko Dostanes papir (ze Spadie to chodi na mail), kde bude videt hodnoty a bude tam i uvedeny interval, kdy jsou ty hodnoty ok a kde se nachazi tvoje hodnota.

martulka88
24. čer 2021

Jak psaly holky - dojdi do odběrového centra jako samoplátce (já chodím do Medily u nás a ani nemusíš být objednaná). Jen se zeptej, za jak dlouho budou výsledky. U nás samoplátcům to posílají do emailu. Nebo lze dojít k nim a nechat si to vytisknout. A nepotřebuješ vysvětlení - budeš mít hodnoty z krve a v závorce zatím budeš mít co je norma.

palja
24. čer 2021

@strasidelko no to je právě na tom to blbé. Z laboratoře by měli dát výsledky, v závorce jsou uvedeny referenční hodnoty - to je rozmezí od do kdy jsou odběry v normě, to pochopíte. Myslím že žádný laborant to konzultovat nebude, prostě vám dají výsledky a hotovo. Jinak já mám zkušenost takovou, že když nebude něco v pořádku, tak lékař (praktik) to s vámi konzultovat a dále řešit chtít nebude, proto tyto odběry nenaordinoval 🤷‍♀️ takže jsme to museli řešit sami a objednat se na další vyšetření sami z vlastní iniciativy. Neříkám že všichni lékaři jsou takoví, ale já mám bohužel takovou zkušenost.

j.a.n.i
24. čer 2021

@hojda Jojo, taky mám kolem sebe lidi, kteří to mají po lehkém Covidu.

strasidelko
autor
24. čer 2021

@palja no přesně tohle bude i můj případ. Neochota bude stejně na místě jako u vás bohužel.
Nechápu tyjo. Dyt je to nic nestojí tyjo. Hlavně ze si vše platíme zdravotní a stejně prd.

hojda
24. čer 2021

@strasidelko Pokud to bude hormonama, tak to by šlo řešit i přes gyndu, ne?

j.a.n.i
24. čer 2021

@strasidelko To je hodně naivní představa, že je to nic nestojí... každé vyšetření, které indikují jde s jejich budgetu a pokud ho přetáhnou, tak to hezky doplatí ze svého.

strasidelko
autor
24. čer 2021

@hojda já prave vůbec nevím tyjo. Napadlo mě známy lékař ještě. To je placená služba teda, ale co se dá delat.

misamisenka
24. čer 2021

@strasidelko Jeste me napadlo, pokud bys nahodou mela ZP Ministerstva vnitra, tak ta ma pro svoje klienty telefonni linku, kde se muzes zdarma poradit s doktorem (uz jsem parkrat sama vyuzila). Tak bys treba mohla vysledky aspon konzultovat tam nebo se zeptat na nejake doporuceni.

te_reza
24. čer 2021

Tak to máš doktora pěknou trubku. Budeš muset teda jako samoplátce,jak píšou holky. Jinak mě vlasy taky dost padají,beru kde co. Ale rozhodla jsem se pro zkrácení-20 let jsem měla vlasy nejméně do půl zad a delší, smikla jsem to pod ramena a zdá se mi, že to asi helflo.tak uvidím,co bude následovat.

drep
24. čer 2021

@hojda už do druhé diskuze píšeš něco, co není pravda. Ano, preventivka je hrazená ze zdravotního pojištění a je na ni nárok á dva roky. Ale ne, její standardní součásti zcela rozumně nejsou odběry krve. Součástí má být orientační vyšetření moči “papírkem” a od čtyřiceti glykémie, jinak se odběry mají dělat á deset let. Viz např. Zde
https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/preventi...

hojda
24. čer 2021

@drep
K praktickému lékaři každé dva roky
Na pravidelnou kontrolu u svého praktického lékaře, kterou máte plně hrazenou ze zdravotního pojištění, se objednejte každé dva roky. Co vás v rámci prohlídky čeká? Pohovor s lékařem na téma vašeho životního stylu, prodělaných onemocnění, stravovacích návyků, pohybové aktivity. Připravte si také odpověď na dotazy ohledně vaší rodinné anamnézy, tedy jaká onemocnění se vyskytla ve vašem nejbližším příbuzenstvu.

Součástí prevence je laboratorní vyšetření krve a moči, orientační kontrola zraku a sluchu, kontrola krevního tlaku, vyšetření pohmatem mízních uzlin a kontrola žil dolních končetin a také stavu kůže. Dále by měl lékař pohmatem vyšetřit břicho, štítnou žlázu a poslechnout si dýchání, poklepem a poslechem vyšetřit srdce a plíce.

Povinně se dnes již provádí také základní onkologická prevence. Lékař by měl zkontrolovat platnost očkování proti tetanu a pokud jste starší, čeká vás navíc kontrola glykémie, tedy hladiny cukru v krvi.

hojda
24. čer 2021

@drep Rodičům dr. ten odběr dělá, ale možná je to kvůli tomu, že v rámci okresu před několika lety skončil internista a i po několika letech se nepovedlo sehnat místo něj náhradu.

drep
24. čer 2021

@hojda ano, tenhle text jsi už někam kopírovala, jaký je jeho zdroj? Já ti nasdílela oficiální text od vzp. Paušální odběry á dva roky v nerizikové populaci jsou medicínský i ekonomický nesmysl.

hojda
24. čer 2021

@drep VZP píše, že se má člověk předem objednat, aby mohl lékař případně dát žádanku na odběr krve: https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/preventi... Mají obvodní lékaři nějaké limity i na odběry krve? Přijde mi, že je to hodně individuální lékař od lékaře. Někdo je dělá a někdo ne. Nedávno jsem se o tom bavili v rodině a jeden člen má od praktického lékaře léky, u kterých se má chodit na pravidelné kontroly krve, ale on ho na ně neposílá.

drep
24. čer 2021

@hojda Já jsem zaměstnanec v řetězci, takže do té ekonomiky nevidím. Předpokládám, ale jistě nevím, že odběr se proplatí á deset let, jak je doporučeno a pokud zindikuju jindy, jde do nákladů ordinace. Ono je to dneska ohromná móda dožadovat se odběrů na všechno (a nejlépe ještě dnes, pač si přece platím zdravotní). A nejsou to zanedbatelné sumy, stačí mrknout na ceníky těch laborek, které dělají samoplátce. Výtěžnost minimální až nulová ( v nerizikové populaci). Já jsem vychovaná svým mateřským árem, my jsme extémní minimalisti, co odběrů týče a jsem za to ráda. Slečně autorce bych štítnici nicméně odebrala, ne že bych si myslela, že jí vlasy vypadávají kvůli hypotyreoze ( to je jen spíš takový zvyk na štítnici vše svádět), ale proto, že tyreopatie jsou tak moc časté, že šance, že zachytím něco smysluplného je hodně vysoká a takový odběr je za mě indikovaný.

drep
24. čer 2021

@hojda a jinak píší, že se máš na preventivku předem objednat, aby ti lékař případně mohl dát žádanku. To přeci neznamená paušalně. Mně naopak přijde smysluplnější indikovat odběr až po preventivce, protože z docela významné části pacientů “vytáhnu” nějaké obtíže nebo něco najdu, co mě vede k indikaci něčeho dalšího.

hojda
24. čer 2021

@drep No právě, že mi přijde, že u ní by to šlo udělat v rámci té preventivky, když nějaký problém má. Jinak já osobě bych si šla rovnou zaplatit odběr do laborky, protože časová ztráta u obvoďáka (objednávání na nějaký termín, případné uvolňování z práce, čekání u něj, riziko, že tam chytnu něco jiného - manžel si z pravidelné kontroly na očním odnesl atb. na 14 dní, protože oční má společnou čekárnu s ORL) mi přijde mnohem komplikovanější řešení, než si zajít na odběr v čase, který mi vyhovuje.

strasidelko
autor
24. čer 2021

@hojda určitě zajdu. Jdu hned zítra ráno. Peněz nelituji. Alespoň vím ze dělám něco pro sebe. Ty vlasy mě štvou

hojda
24. čer 2021

@strasidelko Kolegyně je z toho taky špatná a přitom jde jen o "blbý" vlasy. Moji babičce začaly padat po lécích na ředění krve, je jí 90 let a taky to řeší (chodí na kožní), prostě je to pro ženský nepříjemný. ☹ Tak přeju, aby se to brzo vyřešilo.

strasidelko
autor
24. čer 2021

@hojda Děkuji moc. Snad to brzy přejde. 100denne mi orijde dost. Ale všude čtu ze na léto je to normální obměna vlasu. Nevím. Jsem z toho špatná.

drep
25. čer 2021

@strasidelko někdo (třeba já) máme to obměnu opravdu cyklickou, tak jako ostatní savci. Já si můžu být jistá, že když začne přelínávat moje kobyla na letní/zimní srst, že do pár dnů mi začnou padat vlasy v hrstech. Vypadá to dramaticky (i u toho koně) a trvá to jen chvíli. Říkám, že přelínávám na letní a zimní vlasy 😂