Epilepsie a ŘP. Je na tom někdo stejně?

cherrynka89
5. kvě 2021

Ahoj. Zajímá mě, kdo je na tom stejně jako já. Mám epileptické záchvaty pouze v noci. Předtím se probudím a brní mi prsty a vím, že do minuty přijde záchvat. Je tady někdo takový a má ŘP? Jetsli o něj můžu žádat? Celou dobu jsem se bez něj obešla, ale nyní mi to komplikuje v práci. Jsem z vesnice a kvůli tomu nemůžu pracovat na směny, protože syn je ve školce, která je max otevřená do 16:00 a nikoho na hlídání nemám (otec není, babička bydlí moc daleko, 45km a denně hlídat nemůže)) Jsem tak odsouzená na autobus. Jenže problém je v tom, že do toho zapadákova jezdí autobus málo ne jak z města do města. Už ve 4 prácích mě odmítli, že nemůžu směny. V dalších 2 mě odmítli, že bych musela denně nejpozději v 15:00 odejít kvůli autobusu, abych stihla školku. Syn ani nemá kroužky, protože se tam nemáme jak dostat. Pěšky je to 5km a denně tak chodit do práce je děs. V pěkném počasí mohu na kole v lijáku nebo mrazu to prostě nelze, byla bych zase pořád nemocná. Navíc je problém, že kdybych si chtěla nakoupit, tak musím prvně busem pro syna a pak znovu jet do města nakoupit a pak zase busem domů. Ano, můžu na část úvazku, ale to bych měla stejně kč jako co beru na sociálce. Proto potřebuji hlavní pracovní poměr, abych měla víc kč. Jenže prostě časově se to žádnému zaměstnavateli nechodí. Mám 9 inzerátů, že heldám práci a cca na 4 práce týdně odpovídám, když najdu nějakou na netu. Vždy bez úspěchu. Mě prostě k tomu chybí auto. Nemusela bych odcházet o hodinu z práce dřív, protože autobus nejezdí do mé vesnice často, jen 3x denně, což je moc málo, abych si mohla vybírat. Můžu za těchto podmínek žádat o řidičák? Děkuji za odpvěď.

drep
5. kvě 2021

@cherrynka89 jako praktik bych ti sama kladný posudek nedala a poslala k neurologovi, pokud ten řekne, že můžeš, tak pak ano, ale primárně to musí posvětit neurolog. Zná lidi s epilepsií, co řídí, ale upřímně většina měl poslední (jakýkoliv) záchvat před mnoha mnoha lety a jen mají tu dg. V anamnéze

michaela_2
5. kvě 2021

Mám pocit, že ŘP si lze v případě epilepsie udělat, pokud jsi neměla záchvat v posledních 24 měsících - ale abych nekecala, přesněji ti to povi tvůj neurolog.
Osobně si teda nemyslím, že je relevantni, jestli jsou záchvaty pouze v noci - těžko ti někdo vystaví řidičák s tím, že můžeš řídit jen přes den ....

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@michaela_2 Já četla, že existuje ŘP s označení T. To je, že nemůžu vozit osoby. Ale potřebovala bych právě hlavně syna. Tak nevím, jestli se to vztahuje i na něj. Nebo jestli to T vůbec jde i s epilepsií. Prvně jsme chtěla nějaké info, než půjdu na neurologii, ať tam nejsem úplně za vola, že nic nevím 🙂

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@drep Tak vůbec nevím. Já už to řeším dlouho, ale asi fakt budu bez práce. A peníze na paní na hlídání zase nemám

drep
5. kvě 2021

@cherrynka89 tak na neurologii určitě chodíš, tak se na to zeptej svého neurologa, on je v tom opravdu ten nejzasvěcenější. Já jsem sice cíta a je mi lidí (třeba starých někde z vesnice) líto, ale jako anestezioložka/intenzivistka jsem léčila hodně lidí, kterým někdo nedal přednost, neviděl je, usnul při předjíždění atd, že tu zdravotní způsobilost neberu na lehkou váhu. A pamatuju si dva kluky motorkáře, co přišli o nohu protože oběma nedal přednost nějaký dědeček ve vesnici.

alena2109
5. kvě 2021

Měla jsem epilepsii v pubertě a řidičák jsem si mohla udělat až po 24 měsích bez záchvatu. Musela mi ŘP povolit neuroložka.

michaela_2
5. kvě 2021

@cherrynka89 zeptej se, ale nemyslím si, že ti doporučení přes neurologii projde. Lidé se za prací často stěhují, to bych asi zvažovala na tvém místě, obzvlášť s dítětem.

kevi1
5. kvě 2021

Osobne si myslim, ze pokial tie zachvaty mas, tak ti bohuzial vodicak nedaju ☹ napadla ma moznost sa prestahovat? Niekam blizsie k mestu, ze by aj syn mohol chodit na kruzky, ty by si si skor nasla pracu..

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@michaela_2 I kdybych se stěhovala, tak bych musela do nájmu a dům na vesnici prodat, jenže v závěti je psáno, že ho prodat nesmím. Proto žiju na vesnici.

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@kevi1
I kdybych se stěhovala, tak bych musela do nájmu a dům na vesnici prodat, jenže v závěti je psáno, že ho prodat nesmím. Proto žiju na vesnici.

kevi1
5. kvě 2021

@cherrynka89 a manzela nemas ? ☹️

michaela_2
5. kvě 2021

@cherrynka89 prohlédl závěť notář? Někdy jsou podmínky napadnutelne, respektive tedy, pokud to významně přispívá ke zhoršení životní situace dědice - a to v tomto případě skoro je 🙂

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@kevi1 Ne, nikoho. Odešel, když se narodil syn.

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@michaela_2 Když my jsem 4 jako dědicové... nikdo ho prodat nechce, je to dům z 19.století, takže je brát i jako vzpomínka. Navíc mamce by to bylo líto. Já sice vlastním více procent, ale stále 3 dědicové jsou, takže mám smůlu.

michaela_2
5. kvě 2021

@cherrynka89 to je naprd no :( jedine kdyby te vyplatili ostatní? Přeci tohle musí pochopit, že jsi v naprosto patový situaci takhle ..

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@michaela_2 To jsem chtěla už loni vyplatit, jenže museli by si brát půjčku. Dům má opravdu velkou zahradu a součást je něco jako malé políčko plus dvě garáže. Dům má hodnotu cca 5 mil. Takže oni mě vyplatit nechtějí, z toho sestra by ani nemohla, protože jí sotva banka půjčí třeba jen 50tis.. :((

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

Když jsem syna vozila v kočárku a nechodil do školky a brala jsem rodičák 4 roky, tak to bylo prima. Jenže teď jak mám jít do práce mi to stěžuje nevhodné zavírání školky a špatné autobusové spojení :( Prostě dvě důležité věci.

werumka
5. kvě 2021

@cherrynka89 A je nutné prodávat dům, když bys šla do nájmu? Prostě se jen odstěhovat. Nájem zvolit takový, abys ho utáhla z příjmu z HPP.
Řidičák bohužel v tomhle případě ne ☹

kevi1
5. kvě 2021

@cherrynka89 a nemas narok na invalidny dochodok, ked mas aktivne zachvaty epilepsie? ID+pracovny pomer by ti uz mohol dovolit najom a slusny zivot

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@werumka Právě z prodeje jsem si chtěla garsonku ve městě, abych měla vše blízko

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@kevi1 To mám, ale jen ten nejnižší :( abych utáhla nájem když jsem sama, tak opravdu potřebuji HPP ne jen částěčný :(

martt
5. kvě 2021

@cherrynka89 Pokud máš záchvaty epilepsie , tak bohužel ti žádný rozumný neurolog nepodepíše zdravotní potvrzeni , že můžeš řídit. Oni tím chrání samy sebe . Mam v rodině 2 epileptiky. Bratránek mel záchvaty, když byl malý v pubertě se mu záchvaty ztratily . Žádal si o řidičský průkaz s tim , ze uz 5 let neměl zachvat . Udělal si ho . A asi po dvou letech co měl řidičák, tak byl ve velkém stresu a dostal záchvat přímo za volantem. Mel štěstí v neštěstí, že vlitnul "jen" do příkopu a nevzal nikoho sebou . Ale řidičák mu vzali a uz mu ho nechtějí vrátit. Ona epilepsie je bohužel nevyzpytatelná a i kdyz mas záchvaty jen v noci můžou se ti objevit i přes den .

michaela_2
5. kvě 2021

@cherrynka89 Já bych se v každém případě zkusila přestěhovat do města 🙂 na netu jsou portály pro maminky samoživitelky, kde lze v různých městech najít společné bydlení a podělit se o nájem. Nebo přes zname zkusit nějaké bydlení sehnat - FB apod
Dojíždění bez auta mas takhle naprd, s malým se nikam nedostaneš, fakt bych zkoušela to přestěhování.

A nebo si hledat práci v místě bydliště. Uklid domácností, sociální služby apod

cherrynka89
autor
5. kvě 2021

@michaela_2 jojo, mě hlavně mrzí ty kroužky :( hlavně ta práce, ale když vidím syna, jak moc chce někam jít, tak mě je ho líto

michaela_2
5. kvě 2021

@cherrynka89 to je jasne, naše děti sportují strašně radi (poslední rok pro ně byl peklo)
Nemusí dělat kdovijak drahé koníčky, ale aspoň něco, hýbat se, být mezi vrstevníky......drzim palce 🍀

margriet
5. kvě 2021

@cherrynka89 A co zkusit dům pronajmout? A nájem bytu ve městě hradit třeba i jen částečně z toho, co ti zaplatí nájemníci v domě na vesnici? Nevím teda, jaké máte v rodině vztahy a zda by s tím souhlasili i ostatní dědicové, ale řešení by to bylo. Já bych měla z řízení s epilepsií strach. Sama jsem silná migrenička, při záchvatech přestanu zničehonic vidět, dost často mi ochrne část těla. Řidičák teda mám, ale vždycky se modlím, aby mi nezačal záchvat při řízení.

jiriiinka
5. kvě 2021

Zkusila bych se poradit s lékařem.. kamarádka měla epi záchvat a na rok ji ŘP vzali a pak ho dostala zpět, s tím že nesmí ale řídit ve tmě