Hypofunkce štítné žláty - nespavost

kaimic
23. únor 2018

Chtěla bych se zeptat, zda nemá někdo zkušenost s tím, co mám já. Již skoro 2 roky mám problém se štítnou žlázou. Prvních 8 měsíců byla zvýšená funkce a brala jsem Thyrozol 2x5mg. Poté se na půl roku vše uklidnilo a léky se vysadily. Pak se zjistila snížená funkce štítné žlázy. Beru od září 2017 Euthyrox 25 na lačno - to dodržuji.Ze začátku jsem měla problém si zvyknout na léky -bolest hlavy, motání, návaly. Po měsíci vše ustálo a bez obtíží.Ale teď poslední 3 týdny mám opět časté bolesti hlavy, návaly, nervozita a hlavně velkou nespavost. Jsem unavená,ale zaboha nemůžu usnout. Když už usnu, tak se stane, že v noci se probudím a hodinu čučím . A ráno jsem zase brzy vzhůru a nemůžu usnout. Začíná mě touž vyčerpávat. Nemá s tímto někdo zkušenost? Kontrola mě čeká za měsíc u dr. Děkuji za případné zkušenosti.

maks
Autor odpověď smazal
Zobraz
vendelinka08
23. únor 2018

Urcite bych zavolala doktorce a necekala na dalsi kontrolu. Mozna ze davky ti nesedi. Urcite to nevyresis tady ale s doktorkou.... beru letrox 50 a nikdy jsem tyto stavy nemela.

werumka
23. únor 2018

@kaimic Zřejmě mas autoimunitní hypotyreozu, která se ještě neusadila, takže porad lítá mezi hyper a hypofunkci. Tohle, co pocitujes, jsou priznaky hyperfunkce, vysoké hladiny hormonu, které beres v Eutyroxu. Zavolej dr., at to zkontroluje a upraví dávku. Časem si to sedne a už to nebude s takovymi výkyvy.

kaimic
autor
23. únor 2018

@werumka autoimunitní hypotyreozu mám napsanou i ve zprávě v závěru. Asi si v pondělí zavolám k dr. a proberu to. A vy máte zkušenost s tím, že se takhle střídá hyper a hypofunkce? Už bych ráda, aby se mi to ustálilo. Chvilku je klid a pak se zase něco objeví 😥

werumka
23. únor 2018

@kaimic JoJo, měla jsem to stejně. Jednou hyper, pak zas hypo. Nakonec se to usadilo v hypofunkci. Jen po porodu to zase dva měsíce skákalo. Ale to už je osm let. Mám už teď stabilní dávku léků a vse bez problémů.

kaimic
autor
23. únor 2018

@werumka aha. Mě se tohle vše objevilo po porodu. Doufám, že se mi to brzy usadí jako vám. Protože stavy co mám jsou opravdu hrozné. A když už to máte 8let,a máte tu hypofunkci máte to stále ve stejném stavu? Nejhorší se to? V pondělí k tomu dr. raději zavolám. Ale říkám si, aby mě vzal. Vždy před kontrolou musím chodit na krev 3tydny dopředu. A na tu bych měla jít příští týden

magdacrhanova
23. únor 2018

Já bych se taky přikláněla k tomu, že máte zatím nestabilní hladinu hormonů v těle. Určitě zkonzultujte s lékařem, ale věřím, že se to všechno časem a správným nadávkováním léku usadí. Já se s hypofunkcí autoimunitního původu léčím 14 let a bohužel se mi dávkování Euthyroxu stále zvyšuje, skokově to vždy bylo po porodu (mám za sebou dva). Začínala jsem na 50, teď mám 150. S nespavostí ale zkušenost nemám.

fiedlermonika
23. únor 2018

@kaimic znam to stejny a me pomohlo upraveni davky letroxu(euthyrox) mam ted davku 150 mam autoimunitni chronicky zanet hypothyreozu

werumka
23. únor 2018

@kaimic Já mám od začátku dávku 50 a jsem na ní pořád. Cca 10 let. Akorát po tom porodu se to rozházelo. Zavolej si dr., výsledky z krve jsou hotové klidně za dvě hodiny - dělali mi je prvně na statim. A dnes běžně jdu na kontrolu a ráno mi naberou krev a za tři hodiny jsou výsledky po kupě. zkus se domluvit, že půjdeš na krev dřív a o výsledky si zavoláš.

kaimic
autor
24. únor 2018

@werumka jasně, zavolám doktorovi a on řekne co mám dělat. A zeptám se zda s tou krvi by to takhle šlo udělat.

kaimic
autor
24. únor 2018

@magdacrhanova to je i 150?mam zatím 50 a beru jen půlku. Ale je možný, že když by mi upravil dávkování, že by mi mohlo být lépe.