Integrovaný test

ma_cherie
3. led 2017

Ahoj holky, jsem v 16. tt, podstoupila jsem NT screening, který byl negativní. Jenže teď mě MUDr. žene na triple testy, které jsou v rámci "Integrovaného testu" - co jsem tam pochopila, z toho mála, co se mi ráčili říct, tak tenhle integrovaný test jsou výsledky z:
NT screeningu, triple testu a velkého UZ ve 20. tt?

Jenže já triple test nemám v úmyslu podstoupit - nevěřím mu a byla jsem na prvotrim. screeningu, který dopadl dobře.

Je to rozdíl, když dělají JEN triple test, nebo když je součástí toho integrovaného testu?

A vy, které jste triple odmítly, s jakou jste se setkaly reakcí doktorů, příp. čím jste argumentovaly že triple nepodstoupíte? Hrozně se bojím, že mě budou k tomu na gyndě nutit i proti mé vůli a já prostě hádání se nemám ráda a raději se podvolím než se štěkat.. 😒

bonulinka
3. led 2017

Jen upozorňuji, že pokud se rozhodnete pro ten tripl test, tak krev musí nabírat ve stejné laboratoři jako při první sreeningu.
Také jsem se nechtěla dohadovat, na odběr šla cestou od MUDr. ( do jiné laboratoře ) a pak mi genetička řekla, že jsou pro ní výsledky bezpředmětné a integrovaný test nelze udělat, protože to není ze stejné laboratoře a hnala mě na odběr plodové vody. To jsem odmítla a od té doby se dokážu i doktorům ohradit.

ma_cherie
autor
3. led 2017

@bonulinka ten screening mi dělali (krev i UZ) v ordinaci gyn, kam běžně chodím..
Tak odběr plodové vody je opravdu to poslední, co bych podstoupila. Díky za upozornění 🙂

operetka
3. led 2017

Já jsem tripple testy odmítla a můj gynekolog s tím - na základě výsledků z prvotrimestrálního screeningu - souhlasil. (Měla jsem výsledky něco kolem 1:25000 a 1:50000). Řešila jsem to i s jinou doktorkou-gynekoložkou a ta mi řekla, že ona osobně by na tripple testy nikdy nešla. Zavolala jsem do Gennetu, že na tripple nepřijdu a šla jsem tam až na velký UTZ ve 20. týdnu. Je pravda, že tam trochu protivní byli, ale co, je to moje tělo, moje rozhodnutí a že přijdou o prachy? To není můj problém. Pro mě bylo prioritou odstranit všechny stresy, které být nemusí.

ma_cherie
autor
3. led 2017

@operetka No kdyby to šlo poslat je do háje po telefonu tak to už dávno udělám, ale já se budu muset dohadovat s mojí gynekoložkou a asi face to face.. 😒 já mám 1:15000 ale jiná čísla jsem nedostala :-/

dandaa
3. led 2017

@ma_cherie mám skvělého doktora a jelikož vše dopadlo dobře tak o triple testu nepadlo ani slovo,myslím si ze ho u nich ani nedělají.Říkal že pokud bude něco špatně tak se nechá udělat ten placený test který je přesný.Bohužel dnes jde často doktorům pouze o peníze a snaží se nahnat ženský na všechny testy aby měli co nejvíc peněz.Kompletní výsledky jsem dostala do ruky takže jsem je mohla probrat i s jiným lékařem.

operetka
3. led 2017

@ma_cherie no, já mám štěstí, že můj gynekolog je rozumný a měla jsem pocit, že mi nikdy necpal zbytečně ani léky, ani zákroky. Že je s ním možné se rozumně domluvit. Věřím mu, takže kdyby by něco doporučil jako vhodné/nutné, minimálně bych o tom uvažovala...

Hlavně je nutné si uvědomit, že je to o tobě, o tvém těhotenství. Já to beru tak, že se radši "domluvím", i když mě třeba doktor nebude milovat, než abych se tak 14 dní stresovala s výsledky, které budou třeba falešně pozitivní... V zahraničí se tripple už skoro vůbec nedělají...

ma_cherie
autor
3. led 2017

@dandaa Achjo, proč není víc takových lékařů. Jinak naprosto sdílím tvůj názor, že jim jde jen o prachy.. ☹

@operetka Máš dobrého doktora.. závidím.. No mám tam na odběr jít 13.1. a už ted jsem uzlík nervů co zase bude a jak se s nima budu hádat a hlavně ČÍM jim mám argumentovat, že ten test prostě nepodstoupím.

dandaa
3. led 2017

@ma_cherie zavolej tam a řekni že test podstoupit nechceš .Pokud budou mít problém tak bych změnila lékaře ,v těhotenství ho změní spousta žen,taky jsem přešla ale hned na začátku když jsem viděla ze ho spíš otravuju.

ma_cherie
autor
3. led 2017

@dandaa Teď zpětně si říkám, že jsem měla udělat totéž - změnit hned, jak jsem se dozvěděla, že jsem těhotná.. 😒

bonulinka
3. led 2017

@ma_cherie Ještě mrkni, zda ten Tvůj lékař je v tomto seznamu https://courses.fetalmedicine.com/lists/specialist a má tedy certifikát k provádění prv. screeningu. Osobně bych už na tripple nešla. Ale spíš jsem si během toho čekání na výsledky ujasnila, že miminko bych stejně nedokázala dát pryč, takže vlastně testy byly bezpředmětné.

ma_cherie
autor
3. led 2017

@bonulinka uvedená tam není.. je to 100% spolehlivý seznam?

operetka
3. led 2017

@ma_cherie Tak můj největší argument byl, že na základě tripple testů bych nikdy nešla na potrat, ať by dopadly jakkoliv, protože jim prostě nevěřím. Byly tedy pro mě zbytečné. Hlavně se nenervuj kvůli protivnému doktorovi, ten za to nestojí. Miminko potřebuje mamku v pohodě 🙂

ivular
3. led 2017

@operetka Tak pouze na základě výsledků tripple testů by nikdo potrat ani neprovedl. V případě špatných výsledků se vždy MUSÍ provést detailnější vyšetření (bohužel většinou invazivní) a až na základě potvrzení nějakého problému se případně zvažuje ukončení těhotenství.

ma_cherie
autor
3. led 2017

@operetka máš pravdu, za to mi to nestojí nervovat sebe a ještě to přenášet na mrňouska..
@ivular jestli správně tuším že většinou nastává odběr plodovky tak ten bych v životě nepodstoupila, takže v tom případě je pro mě vyšetření zbytečné.. 🙂

ivular
3. led 2017

@ma_cherie A řeklas své lékařce, že byste si dítě nechali bez ohledu na míru případného postižení? Protože v takových případech se žádné detailnější vyšetření ani neprovádí - jednalo by se o zbytečně vynaložené fin. prostředky.

ma_cherie
autor
3. led 2017

@ivular Neřekla, ale vzhledem k tomu, že jsem podstoupila NT screening tohle ani jako argument použít nemohu..

bonulinka
3. led 2017

@ma_cherie Myslím, že ten odkaz je aktuální, ještě tedy jeden, tam jsou další odkazy na lékaře http://www.profema.cz/co-byste-mela-vedet/scree... .

Pokud MUDr. řeknete, že byste si miminko stejně nechali, ať bude jakékoliv, tak možná bude brblat, zastrašovat vás, ale rozhodnutí je jen na vás a nikam na odběry chodit nemusíte.
Přeji hodně štěstí !

operetka
3. led 2017

@ivular Já vím, trošku jsem to zjednodušila. Nikdy bych nešla ani na odběr plodovky na základě špatných tripple testů: Je to podle mě příliš velký fyzický i psychický zásah, který bych nepodstoupila. Zvlášť, když se velká část odborné veřejnosti shoduje v tom, že pokud se dělá prvotrimestrální screening a je negativní, jsou tripple testy zbytečné.

lepsa
3. led 2017

Ahoj, přidávám svoji zkušenost. Byla jsem odhodlaná triple odmítnout. Jenže to jsem nevěděla, že moje DR dělá integrovaný test -> přesně jak píšeš, vyhodnocuje se vše dohromady -> 1.screening,triple + UTZ ve 20tt -> integrovaný test je to nejpřesnější, co může být.

Když jsem byla po 1.screeningu, tak jsem všude četla, že všechny holky dostaly nějaký papír, ale já ne, pátrala jsem a bylo to tím integrovaným testem. Takže jsem celkový výsledek dostala až po velkém UTZ ve 20tt.

Jinak abych se vrátila k tomu, že jsem chtěla triple odmítnout. DR jsem řekla, že na to jít nechci, ptala se proč, tak jsem jí řekla, že kvůli časté falešné pozitivitě. Tak mi to právě vysvětlila, co je ten integrovaný test a že je více možností, jak triple vyhodnotit.

Bohužel jsou stále doktoři, kteří vyhodnocují triple samostatně a ty vychází právě dost často pozitivně.

Rozhodnutí je na tobě 🙂 a DR ho musí respektovat. Já odmítla i jiný test, ale to tady rozebírat nebudu. DR se na to sice netvářila, ale moje rozhodnutí 🙂
Jinak taky jsem na všech testech u své DR

ma_cherie
autor
3. led 2017

@lepsa moc děkuju za odpověd 🙂

Já jsem papír dostala ale moc tomu nerozumím - no spíš vůbec. 🙂

lepsa
3. led 2017

@ma_cherie hlavně buď v klidu. Celé těhotenství si říkám, že je vše v pořádku a nepřipouštím si, že by něco nemělo být 🙂 a za chvíli už budeme v mít naši holčičku u sebe 🙂

Pokud se na test necítíš, klidně ho odmítni, pokud DR nebude respektovat / jsou i jiní 🙂

Přeji pohodové těhotenství 🙂

ma_cherie
autor
3. led 2017

@lepsa Moc děkuji 🙂 i tobě klidné těhotenství a fajnový porod 🙂

aaaaandi
3. led 2017

Tak mě dr. vysvětloval, že integrovaný test je ještě přesnější než samostatné NT a pak už nevychází falešně pozitivní jako samostatný tripl. Taky jsem z toho měla strach, ale vzhledem k tomu, že z NT nebyly výsledky úplně supr, tak jsem tripl podstpoupila a výsledky se mi zlepšily, tak už jsem měla klid

ivular
3. led 2017

@ma_cherie Proč by ne? Jsi jenom člověk, prostě jsi změnila stanovisko a jsi odhodlaná si dítě nechat za každou cenu. Nemyslím si, že by Tě doktorka nutila. Někdy sice dají pocítit, že mají odlišný názor, ale o vyloženém nucení jsem nikdy neslyšela.

ma_cherie
autor
3. led 2017

@aaaaandi Asi tam zavolám a ještě jednou se raději ujistím, jestli jde pouze o triple nebo o integrovaný test a podle toho se rozhodnu.
@ivular Jen mě tak napadá, jestli by s tím potencionálně nemohli mít problém v porodnici? Že jsem ten triple nepodstoupila.

ivular
3. led 2017

@ma_cherie To si nemyslím - ostatně, dnes už tripple testy zdaleka nepodstupují všechny maminky. Mimochodem, mám vcelku pokrokovou gyn. lékařku a ta mi tyto testy rozmluvila už před šesti lety;)
Porodnice to určitě řešit nebude. Bohužel nikoliv z důvodu, že by byly rovněž pokrokové, ale z důvodu, že k produkci miminek přistupují jako k sériové výrobě. Dělají jen úkony, které přímo s touto produkcí souvisejí; nikdo se nijak komplexně nad jednotlivou rodičkou nezamýšlí..😒

kaktusarka
15. kvě 2017

Ahojky, integrovaný test jsem nezažila (za mého těhotenství - před cca 12 lety - se ještě asi nedělal), ale triple testy mi vyšly falešně pozitivně, tj. údajně zvýšené riziko postižení Downovým syndromem (v první chvíli jsem se nedozvěděla přesné riziko). Málem jsem se složila (těhotenství bylo neplánované - měla jsem za to, že otěhotnět ani nebudu moct, otec dítěte se k dítěti nehodlal hlásit a ještě tohle!!!). Po 2-3 šílených dnech a nocích, plných obav (jimiž jsem do té doby ani vzdáleně netrpěla - měla jsem obavy jen z toho, jak zvládnu vychovat dítě bez otce) a následním pídění po faktech (jsem šťouravá bioložka) jsem se dozvěděla, jak vysoké je riziko postižení- bylo cca 1:300. Riziko potratu v případě, že bych šla na doporučovanou amniocentézu, bylo 1:100. Není to absurdní?!!! Cca 3x vyšší riziko, že potratím třeba i zdravé dítě v důsledku vyšetření, které stejně nemůže ani v nejmenším pomoct něco spravit (Downův syndrom a podobné genet. vady se nedají léčit) a nemůže mi ani s jistotou říct, zda dítě postižené bude či ne (VŽDY se zjistí jen pravděpodobnost- vyšší či nižší, ale jistotu máte vždy až po narození dítěte, do té doby je to jen odhad na základě čísel, která snadno mohou vyjít špatně jen třeba v důsledku laboratorní chyby! (Podotýkám, že nemalou laboratorní chybu jsem zažila již na počátku svého těhotenství, které jsem si správně zjistila testem, ale na základě zřejmě zbabraného rozboru krve mi pak vymluvili, že jsem těhotná, a já tudíž ještě nějaký čas žila v mylném domnění, že těhotná nejsem, byť jsem to cítila jinak - nakonec se však ukázalo, že těhotná pochopitelně jsem). Vzhledem k tomu všemu jsem amniocentézu odmítla, byť jsem kvůli tomu musela podepsat několik papírů a skoro všichni se na mne dívali jako na šílence (mně připadalo ale opravdu šílené vystavovat zbytečně své dítě riziku potratu jen kvůli tomu, že se lékařům něco nevešlo do tabulek - a radši se spolehla na matku přírodu). Dobře jsem udělala - těhotenství proběhlo naprosto v pohodě, rodila jsem spontánně v termínu a mám zdravou a šikovnou dceru - v současnosti 12-tiletou. Ale až do porodu ve mně díky tomu hloupému strašení postižením, lehce hlodaly obavy. Mimochodem, též vím (ze svého okolí) o případu, kdy nejen triple testy, ale i odběr plodové vody dle lékařů indikoval dítě s Downovým syndromem, ale rodiče byli věřící a doporučovaný potrat odmítli. A hádejte, jaké se jim narodilo dítě???? Ano, kdo hádá, že úplně zdravé a v pořádku, hádá správně! Takže o triple testech nechci při současném těhotenství ani slyšet! A ráda bych podpořila všechny maminky, které laboratorní výsledky (a nesprávný a necitlivý přístup lékařů) zbytečně děsí - nebojte se (a než se pro něco rozhodnete, určitě si zjistěte všechna fakta a rizika - pozor, někdy lékaři či laborky tvrdí, že riziko potratu je menší než 1:100, ale není tomu tak - je to prostě invazivní zákrok, který jednak provádí člověk, jednak každý systém je individuální a různě zranitelný - a na tom nic nezmění žádná laborka ani tvrzení - solidní laborky a lékaři tento fakt nezastírají).

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru