Intravenózní podání injekce na bolest

numesulidu
27. led 2016

Ahoj,
ví někdo,proč se injekce na bolest,kterou lze podat pacientovi intravenózně,do žíly i do svalu,se dává automaticky do svalu a ne intravenózně?Do svalu to celkem dost bolí,bylo by to do žíly méně bolestivé,nebo dokonce bez bolesti?Kdo ví,kdo má s tímto zkušennosti?Děkuji za informace.

plamenka84
27. led 2016

Do svalu je to jednodušší, pokud teda nemáš zavedenou flexilu do žíly. Ze svalu se analgetikum pomaleji vstřebává a je tím pádem i méně nežádoucích účinků, do žíly musí aplikovat pomalu a většinou ředit, hrozí pokles tlaku při rychlém podání. Záleží taky co je to za typ bolesti a jaké analgetikum se aplikuje, případně kombinace. Nejlépe je bolest zalecit než se rozjede.

numesulidu
autor
27. led 2016

@plamenka84 Děkuji.Mám na mysli když jsem po operaci,flexilu zavedenou mám,dávají mi Analgin injekcně a už tak mám dost velké bolesti,tak se ptám jestli to nejde šetrněji.Je možnost,když sestře řeknu že to chci do žíly že to odmítne?Když jdu pod narkozu tak se mě ptají jestli chci celkovou nebo spinální,tak si zjišťuji jestli mám i tady možnost volby.

plamenka84
28. led 2016

O formě podání rozhoduje lékař, ne sestra. Ale nevidím důvod, pokud máš zavedenou flexilu, proč by ti analgetika měli aplikovat do svalu, zvlášť když bys třeba po operaci měla ještě dostat injekce na redeni krve jako prevenci tromembolismu. Takže tohle res s lékařem anesteziologem nebo pak ošetřujícím lekarem na chirurgii, gynekologii, prostě tam, kde tě budou operovat.

numesulidu
autor
28. led 2016

@plamenka84 Mám vyšší trombocyty,preventivně mi podavají injekce do břicha Zibor 2500,snad se nepletu,a je to na ředění.

plamenka84
28. led 2016

Jj, to je na redeni krve.

numesulidu
autor
28. led 2016

@plamenka84 Takže do žíly mi to prostě nedají,je s tím víc práce.......ach jo.

plamenka84
28. led 2016

Pokud mas injekce na.redeni krve, tak ti nemuzou davat injekce do svalu, pokud mas flexilu, daji ti je do ni. Jak to bude nejdříve možný a bude potřeba podávat i nadále analgetika, tak ti je z injekcni formy prevedou na tablety.

numesulidu
autor
28. led 2016

Byla jsem minulý týden na URS operaci,flexilu jsem měla a injekce od bolesti mi dávali do svalu.Bohužel půjdu na reoperaci a už se zase stresuju že to bude do svalu a bude to další zbytečná bolest.
Ani se nikdo nezmínil že by to jinak než takto šlo.

plamenka84
28. led 2016

Taky záleží na zvyklostech pracoviště, ale da se určitě domluvit. At ti to dobře dopadne.

numesulidu
autor
28. led 2016

@plamenka84 Děkuji,prostě se tam zeptám.

drakenn
28. led 2016

Ja si sama rekla, ze chci aplikaci Novalginu i.v. pohovor s lekarem. A pokud ti v nemocnici daji na vyber 2 varianty bud celkovou narkozu ci spinal - mas tedy moznost vyberu!

numesulidu
autor
28. led 2016

@drakenn Ano narkozu mi dali na výběr den předem na anesteziologii,při podání analgetik mi pak na oddělení vybrat nedali a proto se ptám jestli to lze.

drakenn
29. led 2016

U me to operaci slo. Domluvila jsem se

numesulidu
autor
29. led 2016

@drakenn Zeptám se teď taky jestli mi to můžou dát jinak a uvidím co mi řeknou.