Jak se projeví klíšťová encefalitida?

misana
10. čer 2018

Prosím o názor...Před 3 týdny jsem měla klíště. Ted 2 dny zvýšenou teplotu,bolest nohou a bolest v krku. Dnes už bez teploty, jen slabota a bolest v krku. Mám i čepy. Myslíte,že se může jednat o příznak klíšťové encefalitidy? (První fáze) ? Zítra naklušu k lékaři,ale umí to vůbec z krve nějak poznat?

klovalka
10. čer 2018

ahoj, spíš máš na mysli boreliosu. Ta může mít více fází a první připomíná nachlazení či virové onemocnění, V krve se dají najít protilátky po 3-4 týdnech od infekce.
Ale měl by Tě vidět lékař.

zmrzlinka
10. čer 2018

Čepy jsou spíš pro angine.

ruzicka06
10. čer 2018

@misana Těžko říct, ale k dr. jdi tedy určitě!! Ten Ti to řekne, co to je.

evakaspar
10. čer 2018

Dr mi rikala ze encefalitida do 14 dnu priznaky jakk chripka. Pak klid a pak silene bolesti hlavy a 40citky horecky. Kdyby to byla mela by jste 40 citky. Spis borelka, ale ta zas zacina flekem. K lekari na test uz by meli byt protilatky 😉

letadylkokane
10. čer 2018

@evakaspar flek nemusi byt vzdy. Mama mela borelii a flek nemela. Jen za cas od klistete "virozu" a pak uz to jelo.

rickym
10. čer 2018

@evakaspar ten flek by měl vypadat jak? Já měla klíště na zacatku tydne a zůstal mi po něm začervenalý flek jak po štípnutí hmyzem. Nenapadlo mě to nějak řešit🤔

misana
autor
10. čer 2018

Děkuji za odpovědi... já se právě bojím aby to nebyla ta první fáze te encefalitidy...krk vypadá opravdu škaredě,ale to prý může být jak u encefalitidy tak u boreliozy. Flek nemám žádný...a z krve se ted pozná i ta encefalitida?

misana
autor
10. čer 2018

@letadylkokane a nevíš za jak dlouho od klíštěte?

eviicka
10. čer 2018

@rickym flek od boreliózy je jiný, zkus vyguglit.

diamanta
10. čer 2018

flek se stejně u dospělých objevuje spíš vyjímečně...na to bych doktorům kašlala pokud hodlají čekat na flek...normálně si vydupej atb, protože máš s největší pravděpodobností borelii, a to že je lehce léčitelná v začátku atb také není pravda. Když je nasadíš včas, nějaká šance tu je, ale tahle nemoc je prostě hnusná v tom, že imituje milion jiných nemocí a že odolá téměř všemu, i roky může být latentní a kdykoliv znovu propukat. A pak je taky typické, že to doktoři neumí léčit a hlavně taky nechtějí. Co ti max napíšou je pár týdnů atb, dál nevědí, a tak budou tvrdit, že jsi přeléčená. Z krve se zjistit dá a nedá. Jde o to, jaký ti udělají test. Ten prvotní co lidem dělají, má výpovědní hodnotu 50/50, čili nulovou. Bohužel ten test s větší spolehlivostí dělají jen u lidí, co jim ten první vyjde pozitivní. On totiž stojí několik tisícovek, jmenuje se Western Blot, a doktoři si to asi neumí obhájit u pojišťoven a tak dělají jen ten prvotní, jmenuje se Elisa, a je na prd.

misana
autor
10. čer 2018

@diamanta děkuju za odpověď. Je mi teda o dost líp,ale krk je pořád stejný. A mám na mandlích čepy a jde mi hodně z pusy cítit hnis. Všude píšou mezi příznaky bolest v krku, ale nic jak má ten krk vypadat.

spamik
10. čer 2018

Ahoj...prispeji do diskuze svou cerstvou zkusenosti...kliste sem mela pred 14ti dny. Os tohoto patku horecka. Bolest nohou,hlavy,krk celej rudej...vcera sem to uz nedavala a jela na pohotovost. Nahlásila sem priznaky i to ze sem mela kliste a doktor se pousmal a rekl...vy mate pekne rozjetou anginu a tu Vam kliste neudela :-/ tak ja nevím. Mam atb na 7 dni

misana
autor
10. čer 2018

@spamik no já si taky myslím, že mám angínu,ale hlodá ve mně pěkně. A ty jsi očkovaná? Měla si i teplotu? A jak ti je teď?

misana
autor
10. čer 2018

@spamik teď čtu,že horečku. Já taky od pátku,ale jen zvýšenou. Nejvíc v noci na sobotu 38. A dneska max 37,2.

evakaspar
10. čer 2018

@rickym je to vetsi a kulaty na krajich cerveny u prostred bili fotku najdete na googlu 😉

normalnimatka
10. čer 2018

hele je to různý. já třeba boreliózu měla a vlastně jsem to ani moc nepoznala....trochu viróza, ale nic v krku apod., natož flek... měla jsem taky jen mírně zvýšenou teplotu, třeba mě pobolívala hlava...no už přesně nevim, ale nebylo to nic nápadnýho, tak jsem to nakonec zjistila po tři čtvrtě roce od prodělání:D
chtěla bych atb. je šance, že se to docela dobře podchytí, ale podle mě....ty borelie už nikdy nevybiješ úplně. prostě se kdykoliv můžou objevit znova a tak, no. borelióza se teda dá léčit i alternativně, ale není to zas tak jednoduchý jako pít jeden čaj a nazdar.

spamik
11. čer 2018

@misana ockovana nejsem ☹ ikdyz si kazdy rok rikam,jak se necham naockovat...ja mela do těch 38°C...je mi po tech atb lip. Ale boli me jakoby za krkem a ty nohy...sem unavena. Ale pri angine to tak mam. Takze nevim. Dneska jdu pro neschopenku k dr.tak mu to reknu a uvidime...

misana
autor
11. čer 2018

Tak jsem se vrátila od doktora....Prý dle čepů angína a ATB. Ale bral mi i krev na boreliozu,výsledky budou ve čtvrtek. Nezbývá než věřit,že to není začátek encefalitidy.
@spamik co ty u doktora????

spamik
11. čer 2018

@misana u nas je doktor az od 14h. Jsem uplne vynervena

spamik
11. čer 2018

@misana A kdy jsi mela Ty to kliste?

misana
autor
11. čer 2018

@spamik klíště jsem měla 19.5.,teď v sobotu to byly 3 týdny. Já jsem stejně taky vynervená co když.....a ještě minimálně 2 týdny budu.... a máš něco v tom krku? Nebo jen bolí....

misana
autor
11. čer 2018

@spamik jak jsi dopadla???

spamik
11. čer 2018

@misana Tak ja mam přijít nejdriv za tyden na odběry. Jelikoz zítra to je prave teprve 14.den od klíštěte. Ja mela v sobotu uz uplne potazeny mandle a v nedeli i bile cepy,ale ATB zabrala a dnes jsem uz docela ok...tak drzim palce at je to ok! Tohle je o nervy teda

misana
autor
12. čer 2018

@spamik tak budem věřit a doufat 😉

marcicek84
14. čer 2018

Ahoj, dcera měla v pondělí 11.6. na nožce přisáté mini klíště, bylo odstraněno hned, ještě ani nebylo napité, velikost do 1 mm, ale jak jsem psala přisáté už bylo. 12.6. si dcera stěžovala na bolesti rukou a nohou a včera 13.6. kolem půl noci začala zvracel, poblila 2x postel fakt hodně...ráno pak znovu...

Inkubační doba klíšťovky je 2-28 dní od přisátí a klíště by mělo být přisáto min. 2 h, nejdřív nastupuje 1 fáze, která trvá cca týden a má průběh lehčí chřipky (zvýšená teplota, bolesti kloubů, zvracení), pak je pár dní fáze klidu a pak vypukne 2. fáze, kdy to může napadnout mozek a jsou velké teploty, třas, nejde chodit, může být obrna svalů. Bohužel protilátky proti klíšťovce jdou zjistit z krve až po 14ti dnech od kousnutí, tj. 25.6.

Na druhou stranu jsem se od dr. dověděla, že ve školce řádí už 3. týden střevní chřipka, tak v tom měla jasno (já bych asi neměla vzhledem k tomu klíštěti) navíc před 3 týdny ze školky malá přitáhla nějaký adenovirus a všichni jsme lehli, mně se to projevilo jako chřipka se zvracením a dceři jako teploty se zánětem spojivek. Dokonce jsem se od p. učitelek dověděla, že to tak mají proto, že dr. nechce vystavit papír, že je dítě infekční, aby ho nemuseli vzít do školky.

29.6. máme odjet do ŘECKA, což je už za 14 dní a mám strach, že by tam mohla propuknout případná II. fáze klíšťovky. Výsledky testů které by se dělaly v pondělí 25.5. bych měla stejně až v den odjezdu, takže dovolenou ani nestihnu posunout, to bych musela udělat teď, ale ani tak není jisté, že by se někde odletělo, když po prodělání nemoci se nemůže na slunce.

Prosím o názor, zda mám plašit nebo ne a v klidu na tu dovolenou odjet...samozřejme vyčkám těch dalších 14 dní, zda se nebude zhoršovat stav dcery...

kac_kac
14. čer 2018

přijde mi statisticky vyšší šance chytit střevní chřipku než encefalitidu, stejně nějakou jistotu můžete mít až za těch 14 dní. Asi není jiná možnost než pozorovat a doufat. Držím palce.
@marcicek84

diamanta
14. čer 2018

@marcicek84 jestli dovolenou zrušit nebo ne, to si musíte rozhodnout sama. U klíšťovky se udává, že děti ji z většiny projdou jako chřipku ani se to nezjistí. A pak mají doživotní protilátky, když se stane. Čím starší, tím hůř to prodělávají. Borelioza je ale také ve hře. Ať už to teď je střevní chřipka nebo ne, klidně mohla chytit i boreliozu.

zuzka3112
14. čer 2018

@misana ahojky, nečetla jsem to tu vše, nicméně pokud s tou nemocí nemá někdo zkušenosti, můžou radit bohužel na základě článků nebo co se tak všeobecně ví... K věci. Příznaky to klidně můžou být a taky nemusí. Manžel měl první fázi příznaků jako angína, dokonce dostal antibiotika na angínu. Klíště teda měl a ne jedno, jsme v červené oblasti a pokud jsme na zahradě, denně máme někdo klíště... Ale neměl žádný flek. Pak to přešlo a považovalo se za vylecene vč.čepů. Pak asi 14 dní klid a tvrdý úder, během hodiny horečka něco přes 40, upadnuti do bezvědomí, rychlá a už to jelo... Měl ohromné štěstí, bez viditelných následků, sice rekonvalescence dlouhá, ale úspěšná. K borelioze, tu měla mamka a brácha, opět bez fleku, bratr dokonce ne od klíštěte ale nějaké mušky, oba měli úplně jiné příznaky a mamce přišli na boreliózu snad až za půl roku... Určitě běž k lékaři a poptej se. Není to žádná sranda. Držím palce, ať to není ani jedno z toho.

zuzka3112
14. čer 2018

@diamanta napsala jsi to skvele. To by si měl přečíst každý. Pravda do posledního slova. Ona borelie se často nenajde, zapouzdri se jakoby a v krvi ji prostě nenajdou v tu chvíli odběru.. A pak se zase vzbudí a jde si hrát s tělem.. Pak zase na čas spí a pořád dokola... A je většinou úspěch, když se podaří objevit ve výsledcích..

marcicek84
14. čer 2018

@diamanta borelisa ve hre neni kliste musi byt prisaho min.12 h a to nebylo bylo cvyazeno do tech cca 2 h