Jak si ulevit při zánětu dutin? Ruce do horké vody?

kubaka
6. bře 2009

...mám horečku, druhý den ATB, bolí mě pod lícními kostmi, celá hlava, nos úplně neprůchodný. Ruce do horké vody? Suché teplo? Doktor nic neporadil a nikdy jsem to neměla. Je to teda maso. Kdo má zkušenosti ☹ ☹

aponchie
6. bře 2009

uplne te lituju to je hroznej maras ja to teda mela taky a hlavne sem si davala vsecko do tepla neprofouknout a zkousela sem lehce inhalovat nejake bylinky uz nevim co to bylo,ale dal by se snad i olejicek tea tree do lavorku?a jemnou masaz hlavy

foogy
6. bře 2009

kubaka - to je mi moc líto, taky na dutiny trpím. Doporučuju si uvařit brambory ve slupce, dát do igeliťáku a přikládat. Klidně to pak můžeš i 3x ohřát znovu.
A pak mám recept: 1l vody do hrnce, 1 lžíci majoránky a 1 velkou cibuli na čtvrtky a dáš vařit. Necháš to jednu minutu povařit. Dám si to na prkýnko na stůl, přes hlavu hodím velkou osušku a inhaluj 15 minut. Po ruce mám balík papír. kapesníků. Dělá se to jenom 1x denně a maximálně 3 dny. Ale uvidíš, jak se ti uleví, je to fakt super věc. A pak mi pomáhají prášky sinupret. Tak držím pěsti, ať ti je líp...

binki
6. bře 2009

zrovna mám, co pomáhá na tlak za ušima? mudr mi napsala ibalgin, napařit jsem se byla v páře a spíš se mi to zhoršilo

musko
6. bře 2009

solux alebo biolampa

kubaka
autor
6. bře 2009

dík za tipy - tea tree zrovna doma nemám a je pátek, takže mám smůlu. sinupret beru tři dny a fakt se to jen zhoršuje, cibuli s majoránkou zkusím. Možná by pomohly to ohřívací polštářky - efekt by byl stejný jako ty brambory,co? Ty s tím plíškem, co se smáčkne a pak to krystalizuje a hřeje.
Teď sem se ze zoufalství nahřívala nad plotýnkou, ale líp mi teda není. Tlaky v hlavě mám binki taky- to je ucpanýma dutinama, ale taky nevím co s tím. Nemohu se ani ohnout, začne mi hučet v hlavě. A to kolem mě skáče batole, co má taky ATB, ale okamžitě mu pomohly - to je nespravedlnost . ☹

musko
6. bře 2009

Kubaka, ono záleží aj od toho, aké máš tie ATB. A do vlhkého tepla - páry - by som ja osobne neša

foogy
6. bře 2009

kubaka - ta cibule je fakt zaručená!!! Já mívám zánět tak 3x do roka a dycky mi to zabere! A je to otázka 20 minut! A nevím, jestli ty plíšky budou mít stejnej efekt jako brambory, záleží na tobě. Já si dycky dávám brambory.
A kubako, vím, jak ti je, je to brutální! Hlavně nechoď nikam ven a buď jenom doma v teple! Já osobně dycky strašně spím, ale s batoletem to asi ty nemůžeš, co?

kubaka
autor
6. bře 2009

foogy - no ven ani náhodou, mám teplotu a sotva lezu. Batole zase leze po mně , sotva si lehnu a jsem ráda, že klukům aspoň uvařím. (Ty plíšky- to jsou takové nahřívací polštářky z igelitu a vevnitř je hmota, která prudce hřeje asi 20 minu. Neznáš to?- v zimě se to dá do kapsy a teplo si aktivuješ podle potřeby jen tím lupnutím plíšku. Doma to zase uvaříš ve vodě. Nevím, jak se to jmenuje, ale jde o nějakou chemickou reakci - rybáři si to taky nosí na k vodě.)

musko - ty jsi lékařka? - mám Duraceff 500 mg po 12 hodinách, dla mi je na ORL. S tím vhlkým tteplem si taky nejsem jistá, ale cibuli zase za sucha nevylouhuju - no po plotýnce- suchým teple, to je jako solux, co?- zatím nejvíc zabraly kapky na oplasknutí sliznice - dětký Olynth 😒 hm - zase chemie. Bez nich mám prostě beton místo nosu 😒

vikinka27
6. bře 2009

kubako, ak nemozes vlhke teplo, vyskusaj suche. mne to poradila kolegyna: nahriat sol v hrnceku (nie dlho, pozor, rychlo sa prehrieva) a prilozit vo vreckovke na dutiny. alebo v plienke ;)
robi to asi nieco podobne ako tie zemiaky.
jej to povedal doktor na opakovane zapaly dutin. neviem ako velmi to pomaha, ja nejake velke problemy s dutinami nemavam. ale jej dr. povedal, ze na zapal nema ist vlhke teplo ale suche.

majkeela
6. bře 2009

kubaka - najdi si v sekci volné diskuse - ap recepty, rady a nápady a tam je asi tak na 3-4 stránce příspěvek od Macik-a, kde píše, jak na rýmu - mně to strašně moc pomohlo.... Je to odvar z bylinek a kape se přímo do nosu... Další varianta je tam nakapat si tam šťávu přímo z cibule.... Drsné, ale velmi účinné. Také jsem měla zánět dutin. Ten bylinkový recept je šetrnější.

kubaka
autor
6. bře 2009

ááá děkuji za odkazy - vikinko - taky jsem si říkala, že na záněty má jít suché teplo, ne vlhké, díky za potvrzení. /je to jako se zádama) psala to už i musko - v tom je asi problém s těmi odvary - je to vlhké teplo . Zítra odzkouším podle možností a domácích zásob.
Bezva, díky všem, jdu spát, bolí mě hlava... 😔

tictac
7. bře 2009

neznate neco na ucpane dutiny? mam je ucpane uz strasne dlouho a zaleha mi od toho ucho a na ucho uz jsem vyzkousela vsechno mozne i nemozne... 😖

musko
7. bře 2009

solux alebo biolampa - nie je to v tomto prípade len o suchom teple, ale o tom červenom svetle, ktoré oplaskáva sliznicu.... Vlhké teplo pomože v prvej fáze a v druhej sa to zdurí a prekrví ešte viac..... Tá soľ je výborná, potom dostať ešte v zdravej výžive "pohánkové vankúšiky" a na zaľahnuté uši Apis 3x5 guličiek pod jazyk
Kubaka - ak nekojíš - tak by som si dala antihistaminika a pár dní pravidelne tie kvapky do nosa.... Ak nechceš chémiu, tak ten recept z AP 😉 . Duracef dobrý, ale nástup účinku dlhší - tak do 72 hodín. Vydrž.

kubaka
autor
7. bře 2009

musko - díky - no, právě ještě ATB asi ještě nezabraly, to mi neřekl až za 72 hodin 😠 , bylo mi to divné, že je mi čím dál hůř - dnes to pekelně bolí - celý obličej, i oči, pohyb hlavou. Antihistaminika tu mám, čtyřsložkoké kapky s framykoinem a sanorinem co mi dal v pondělí už jsem dokapala a jsou prošlé a vyhozené. Nekojím. Stříkám akorát dětský Olynth - ten mi zabírá, a ruce do horké vody. Já proti chemii nic nemám - tady není čas na hrdinství 😝 Cokoliv co pomůže.

S tím červeným světlem jsem to netušila, aha. Sem zjistila, že po vlhku to zduří a překrví, právě že mi pak bylo ještě hůř.

On je totiž ještě problém, že doktor už léta u mě nic neřeší, mě se pořád špatně dýchá, mám jakoby ucpaný nos a občas mě pobolívá tvář. Mimochodem až minule prohodil, že tam mám polypy. 😒 Ale je prý proti operacím. Je to Libanonec, s ničím není u něj problém.
Takže až se vyléčím, změním doktora, protože s tímhle se nedá takhle žít. Nechám se vyšetřit a něco s tím musím udělat Jakmile dostanu rýmu, je to katastrofa na tři neděle. Není to obyčejná rýma.

binki
8. bře 2009

kubaka: atb mi zabírají taky až dnes - 4tý den, ale mám chycené i uši a průdušky...

kubaka
autor
8. bře 2009

binki - tak mě zabraly přesně za těch 72 hodin, za tři dny. Uf, konečně mě od rána nebolí obličej. Kašel mám taky pěkný, akorát uši jsou OK, naštěstí.
Už je ti líp? to jsi na tom hůř. Taky nemáš čich a chuť? Já něco uvařila, ale přišlo mi to jako bláto. No, rodina to pozřela bez řečí.
Myslíš, že když nástup byl tak dlouhý, že zase bude déle doznívat? Možná MUSKO vi??? 😲

binki
9. bře 2009

jsem na tom líp, stále cítím knedlík v krku, čich se mi vrací postupně i chuť, ještě včera jsem měla pocit, že má všechno stejnou - nijakou chuť a co ty? u mně to trvá docela dlouho, než se vzpamatuju, hlavně ta kondice stojí po nemoci za prdlačku, ale já jsem astmatik 🙄
kubaka: jak jsi na tom ty? co děláš pro to, aby ses zpamatovala?

musko
9. bře 2009

kubaka - žiadaj si vyšetrenie na krčnom - ak máš polypy - dá sa to čiastočne riešiť aj konzervatívne, ale ak ich máš, tak s tým treba niečo robiť, lebo sa postupne dopracuješ k niečom zložitejšiemu. Nyvaše, podľa toho si asi alergik a terén v dých cestách je všade rovnaký - to značí - ak nič nerobíš, postupuje smerom nadol. preto deti s alerg. rýmou často sklznu do astmy ( aj dospelí).
Ale je fajn, že je Ti lepšie.
binki - moja rada znie - 1x do roka morče na 10-14 dní a 1x do roka hory - najlepšie Štrbské Pleso. 😉

zanetka82
9. bře 2009

Ahoj. Nám s manželem pomáhá na ucpané dutiny ACC long šimivé tablety. 😉 super věc

kubaka
autor
9. bře 2009

binki - krk mám v pořádku, ale čich vůbec a pořád mi sliznice tak otékají, že je mám ucpané - ale pomalu se to lepší. Já se většinou ze všeho rychle vykřešu - virozy nejsou problém, ale z infektů se dlouho dostávám - mám značnou chronickou granulopenii, nikdy nezjistilii z čeho, takže infekce mě prostě složí, akorát mohu odpočívat a moc se nehonit. nic víc. Přejde to tak za další týden 😒

musko - to máš teda asi pravdu, mám dlouho podezření, že mám na něco alergii, vždycky mi vyšly vyšší hodnoty (basofil nebo eosinofil - te'ď nevím, který z nich značí alergii) říkala jsem to i svému ušnímu doktorovi, dožadovala se řešení, ověření, on ale nikdy nic neřeší. Na vše dá antialergika a kapky do nosu. Když jsem mu říkala, že mě bolí tvář a mám toho dost, prohodil, že je to od polypů, které viděl na UZ, ale že je proti operacím sliznic a dutin obecně 🙄 Na všechno odpovídá "Tó budé dobrý paní Kubinovááá. Ja bych sé tohó nebal..."
Půjdu k nějakému opravdu odborníkovi, hned jak se z tohohle vyléčím. 🙄 jDík

ACC nám bezva zabralo na kašel - dutiny ale ne, aspoň že vám to tak funguje 🙂

musko
9. bře 2009

kubaka, doporučujem alego-imunologické vyšetrenie - v Prahe máš určite veľa možností 😉

kubaka
autor
9. bře 2009

musko - dík za název, aspoň vím, jakou ambulanci hledat. Možností je tu hromada - akorát těch schopný je všude málo 😝

kubaka
autor
21. bře 2009

musko, binki a další postižené - jen pro zajímavost vývoj událostí: našla jsem si urgentně jinou lékařku ze soukromého ušního sanatoria, konečně mě někdo důkladne prohlédl a zjistila po týdnu užívání Duracefu, že mám stále rozsáhlý zánět čelních dutin, chronický zánět nosohltanu a podle stavu sliznic jsem na 100% na něco alergická. Dostala jsem na 12 dní další ATB a už v pondělí jdu na alergologii, kam mě doporučili. Po třech týdnech mě konečně nic nebolí 😵 a někdo se mnou něco dělá a řeší 😅

Pozitivní závěr je, že když mám pocit, že doktor je lajdák, tak je nejlepší jít jinam, znát i jiný názor
Doufám, že binki už je taky dobře??? 🙂

binki
22. bře 2009

kubaka: jsem ráda, že jsi šla jinam a že ti léky pomohly, jak jsi dopadla na alergologii?

já byla na krvi, orl, rtg dutin a byl tam ještě doznívající zánět i po dobrání atb, naštěstí průdušky už jsou ok, na orl mi dali tablety na zprůchodnění dutin a ty v kombinaci s antihistaminiky zabraly...jen to ode mne chytil malý i prarodiče 🙄

v péči alergologů jsem 28 let, už jsem si zvykla, snažím se to řešit vždy zavčas, ale když já nemám moc možností k odpočinku ani v noci, tak jsem poslední 4 měsíce pořád nemocná

hanka.knizkova
3. čer 2011

Od pondělí mám zánět dutin,kdo zná ví že je to šílená bolest hlavy,uší,tváří..od st užívám antibiotika Duomox750 po 8h,ale žádné velké zlepšení zatim neni,dnes sem se probudila a strašně mi bolí pravé oko,mám ho celé krvavé..Počkám do zítra a jinak jedu na pohotovost protože už fakt nemůžu bolestí ani spát ☹ ..Máte někdo podobnou zkušenost?A dělali některé z vás punkci? 😕

lepsa
17. lis 2016

Holky, oživuji téma. Minulý týden jsem měla děsnou rýmu, v pondělí jsem byla u lékaře a zánět dutin (jen na levé straně). Dostala jsem ATB Augmentin (jsem ve 26tt). Rýmu už skoro nemám. Kašel už je taky pryč, ale pořád mě bolí půlka hlavy a trochu lícní kost. Napařovat se nemám, co na to dát? Nechci do sebe cpát další léky, když už musím ty ATB.

citun
17. lis 2016

@lepsa Nejlepší na dutiny je sinupret. Nám taky vždycky pomůže horské sluníčko, ale to nevím jestli seženeš. My ho máme už od dětství. 😉

lepsa
17. lis 2016

Myslela jsem spíš jen něco na tu hlavu. Mám ATB + nějaké kapky, takže do sebe nechci cpát nic jiného, když jsem těhotná.
Ale je to taková pitomá bolest, kolem spánku :(

smaug
17. lis 2016

Taky jsem s tím teď bojovala, byla nemocná i dcera a aby někdo pohlídal bylo mimo realitu. Tak jsem googlila, jestli atb jsou nutný a našla jsem článek, dle něhož proběhla studie, v níž se zjistilo, že zánět dutin se vyléčí s atb stejně rychle jako bez atb. Takže jsem měla sinupret, mořskou vodu, do který jsem nakapala grepový olej (je proti bakteriím, virům, plísním) a koupila jsem ještě rakytníkový olej, spíš teda na posílení imunity a po 14 dnech jsem měla pokoj i bez atb. A musím říct, že ty oleje mi asi pomohly nejvíc. Je ale pravda, že jsem je začala užívat tak až po 7 dnech, takže nemůžu posoudit, jestli by se mi tou dobou neulevilo i bez nich, ale rozhodně se s nima nic zkazit nedá. Ještě bych doporučila výplach dutin.

citun
17. lis 2016

@lepsa jee, tak to jsem si nevšimla, že jsi těhotná. Tak jedině fakt to horský sluníčko 😒