Kliniky nabízející nepravdivé analýzy mikrobiomu. Je to podvod?

jardalon
15. dub 2025

Už dlouhou dobu se léčím se střevními potížemi a rozhodl jsem se proto vyzkoušet léčbu probiotiky na jedné nejmenované klinice, která slibovala, že vám na základě analýzy střevního mikrobiomu vytvoří probiotika na míru. Toto mé rozhodnutí jsem učinil přibližně před rokem a tím tehdy začala moje honba za skutečnými výsledky testů mého mikrobiomu.
Na zmíněné klinice mi odebrali vzorek stolice a brzy na to přišly výsledky. Bylo z nich jasně vidět, které bakterie mi chybí, a kterých mám naopak dostatek a bylo mi také řečeno, že není problém je doplnit uměle vytvořenými probiotiky. Dal jsem za ně nemalé peníze, ale metoda mi přišla důvěryhodná, takže mi to ani tolik nevadilo. K mému velkému překvapení, se však ani po dvou měsících užívání těchto probiotik žádný pozitivní výsledek nedostavil.
Abych to zkrátil, rozhodl jsem se poté vyzkoušet ještě jinou kliniku, která poskytovala stejné služby a dovedete si představit mé překvapení, když jsem zjistil, že se dvě analýzy mikrobiomu z obou klinik vůbec neshodují. Nedalo mi to a rozhodl jsem se poslat vzorky stolice i do klinik v zahraničí – konkrétně v Německu a USA. A jak to dopadlo? – ANI JEDEN VÝSLEDEK ANALÝZ MÉHO MIKROBIOMU ZE VŠECH ČTYŘ KLINIK SE NESHODUJE.
Naštěstí jsem finančně dobře situovaný, takže mě ztráta peněz tolik nezasáhla a celé jsem to dělal spíše ze zvědavosti, ale chtěl bych před těmito podvodníky varovat ostatní. Výsledky testů si prachsprostě vycucávají z prstu a akorát lidi obírají o nemalé peníze.

tama59
15. dub 2025

To jsi neobjevil nic nového, mikrobioložka z IKEMu Monika Cahová se k tomu vyjadřovala už před rokem a považuje analýzu mikrobiomu za podvod.
Střevní mikrobiom je velmi složitá věc, každý člověk má ve střevě minimálně tisíc různých bakterií, a testy, které se dělají jenom na pár z nich vám logicky budou absolutně k ničemu. Analýza mikrobiomu je prostě podvod a firmy tak akorát vydělávají na lidech.

makovice88
15. dub 2025

Mikrobiom se mění každým dnem. To, co tam bylo dnes, už zitra nemusí být. Takze ano, vyhozené peníze.