Klíště v těhotenství. Mám to říct dr.?

helcakab
19. srp 2019

ahoj holky, jsem ve 24 tt. Začátkem srpna jsem si odstraňovala klíště, v minulosti jsem měla boreliozu, tak mám tedka strach. Zatím se mi skvrna neudelala. Mám to říct na gyndě, že jsem měla klíště? Stejně si myslím, že se na mě mudr vykašle, pochybuju, že mě pošle na odběry.

zirafka11
19. srp 2019

Já měla dosud už 3 klíšťata v těhotenství (29.tt) a v minulosti 2x boreliozu. Doktor mi řekl, ať sleduju, jestli nebude flek, ale nemám se tím stresovat, letos jich prý moc nakažených není. I kdybych boreliozu měla, tak by mi holt dal antibiotika, co se můžou...

urtica
19. srp 2019

taky jsem měla, vše bylo ok. Pokud bys z toho byla hodně nervozní, můžeš si za tři týdny nechat udělat test jako samoplátce.

fitzyk1987
19. srp 2019

@zirafka11
@urtica tak teď jste uklidnily i mě. Včera jsem byla v lese, už cestou z lesa jsem objevila zakousnute klíště, manžel ho hned odstranil (pokud jde o klíště, jsem trochu hysterická). V minulosti jsem prodělala encefalitidu, takze na tu bych měla mít protilátky. Ale i tak mi nebylo příjemně...

urtica
19. srp 2019

@fitzyk1987 Mám pocit, že zvlášť u encefalitidy - pokud se klíště odstraní včas - je riziko minimální..

klea81
19. srp 2019

@urtica nejdříve za měsíc

urtica
19. srp 2019

@klea81 Ok, už si to přesně nepamatuju...jinak je ještě myslím možné přímo otestovat i to klíště

helcakab
autor
19. srp 2019

@zirafka11 no já právě v minulosti boreliozu měla, ale flek ani klíště ne, vlastně se na to přišlo náhodou, že jsem ji prodělala, poté co sem byla nejmín pul roku unavená mi doktorka nabrala i na borelku.

ito
19. srp 2019

taky jsem měla. pokud odstraníš správně- používám dezinfekci před i po vytáhnutí a opravdu zavčas, můžeš být v klidu. v těhotenství se holt vyplatí častěji kontrolovat, během dne opravdu několikrát. při pobytu ve vysoké trávě je dobré použít repelent a po nějaké procházce např. lesem je vždy lepší se přeslíct a osprchovat.

luckylee
19. srp 2019

Ja taky mela ted v tehu kliste.Mluvila jsem s lekarem a pry zalezi jak dlouho bylo kliste prisate Pokud mene nez 12h tak je nakaza velmi nepravdepodobna.Na gynde mi jen rekl doktor ze se mam prave zeptat praktika☺

helcakab
autor
19. srp 2019

@luckylee no na internetu právě píšou různé informace, někde, že musí být přisáte aspoň 12 hodin, jinde zase, že uz po dvou hodinách začíná vypoustet látky. Repelent jsem právě použila a to extra strong 😀DD evidentně bez efektu a jak dlouho jsem ho měla nevím, ale snažila jsem se kontrolovat, takže bych řekla max. tak půl den.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru