Kouslo mě cizí. Co dělat, abych něco nechytla?

lucifux
7. srp 2019

Dnes, když jsem se snažila chytit cizí kotě, tak se mi docela dost zakouslo do ruky, bylo fakt agresivní. Kůži na prstě mi prokouslo, až na krvavé ranky. Ten prst mě bolí jako prase. Vůbec nevím co mám dělat, bojím se abych něco nechytila. Kojím 4 měsíce staré miminko.

Co by jste dělali vy?

sudylichozrout
7. srp 2019

@lucifux Odkud to kote bylo? Nejste u hranic se SVK? Me kdysi pokousala kocka, kterou jsme si vezli nevedomky v motorovem prostoru ze SVK. Pred Brnem jsme na to prisli, kdyz jsem ji vyndavala, rafla me a zdrhla. V Praze jsem pak sla k dr. na protitetanovku, ale mama me odtahla na infekcni na Bulovku. A dobre udelala, na SVK se tehdy vyskytovala vzteklina. Uz me nepustili ani pro kartacek na zuby a zacal srumec. Prosla jsem tehdy preventivni antiseraci a pak jeste nekolik mesicu dochazela ambulantne na injekce. V CR vzteklina neni, takze pokud nehrozi, ze by kote trajdalo za hranicemi, nemusis to hrotit. Jestli mas i tetanovku, tak ok, neresila bych nic.

lucifux
autor
7. srp 2019

@sudylichozrout Pardubický kraj, takže hranice asi fakt ne. A jestli mám tetanovku, tak to netuším.

sudylichozrout
7. srp 2019

@lucifux Máš někde očkovací průkaz? Pokud ne, zavolej zítra svému praktickému lékaři, bude mít tyhle údaje v kartě. Když zjistí, že máš tetanovku "propadlou", asi ti ji píchne. Víc asi neřeš. Kdyby to začalo nějak hnisat, tak si v lékárně kup tzv. višňák, což je Višněvského mast (strašlivě to ale smrdí, to je její jediná obr nevýhoda), ránu opatlej a pak převaž sterilním polštářkem a obvazem. Případně namaž ten polštářek, přilož na ránu a zavaž. Je to jedno. To samé by ti udělali i na chirurgii. Mám s tím zkušenosti, kromě té z Bulovky mě kousla i moje kočka, zanítilo se to a takto se to řešilo v Thomayerce. Za pár dnů to bylo dobré.

adrianka1816
7. srp 2019

@lucifux Mě tedy pokousal můj vlastní kocour, byl tedy furt doma ale i tak, byla jsem v 8měsíci těhotenství tak jsem jela do nemocnice kde mi to rozřízlo a vyčistili měla jsem tedy ranku až na steh ale kord když to není tvůj kocour raději bych tam zajela. Nevíš co může mít za nemoc ...

vemira
7. srp 2019

Taky mě v těhotenství kousla cizí kočka. Dostala jsem že takovou a odeslali mě na infekční. A tam se právě řešilo, jak to bylo daleko od hranic (V mém případě to byl Moravskoslezský kraj, hranice se Slovenskem a Polskem). Po zhodnocení rizikových faktorů došli lékaři k závěru, že kočka nakazena nebyla a sedím proti vzteklině jsem nedostala. Už jsou to dva roky a ještě pořád žiju takže asi Měli pravdu. Ale v tvém případě bych k doktorovi došla.

sudylichozrout
7. srp 2019

@vemira Buď ráda, že jsi to nemusela zažít. Chápu, že vzteklina je konečná, navíc u mě bylo velké riziko, takže to bylo nutné, ale už tedy snad nikdy víc. Tolik injekcí, navíc šílených velikostí, to jsem ještě v životě nedostala.

ahyt
7. srp 2019

100%k lekari!!!!Jednak kvuli tetanovce nutno preockovat pokud je od ockovani dele nez 3 roky,Dr zkontroluje ranu /ve slinach jsou jednak enzymy ktere mohou nebezpecne rozlozit tkan/moje pacientka si úmyslně pichla sliny pod kuzi dostala flegmonu -plynatou snet a ruku ji amputovali/a je v nich spousta bakterii casto je potreba dat atb a i nutna konzultace s inf.odd.zda je nutno preventivně aplikovat antirabicke serum.Ale nebojte vse dobre dopadne jen nepodcenit

ariadna12
7. srp 2019

Jak jiz bylo psano, k lekari. Pokud ma kote v tele treba zanet nebo nemoc, muze min. solidne natect ruka. Partnera kousla kocka se silnym zanetem v tele (resp. toxiny pri uzavrenem zanetu delohy, jakoby otrava zevnitr), nesel hned k doktoru, rana se zacelila, ale nateklo to, zcervenalo, ruka jako bakule, a museli mu to rozriznout na chirurgii. Na nic bych necekala, kor kdyz kojis. Asi to bude v poradku, ale jistota je jistota.

rencinka87
8. srp 2019

My tohle absolvovali se synem vloni v lete touhle dobou na vychodnim Slovensku u manzelovych rodicu. Hned po prijezdu b´na zahrade toulavy kote, kterymu obcas dali neco k snedku, takze se od nich nechtelo hnout. Malymu tehdy byly cerstve dva a to kote po nem vyslovene slo, asi pochopilo, ze on tam ted bude mit to vysadni postaveni, kazdopadne bylo agresivni, zacalo ho nahanet a skoncilo to tak, ze ho chytilo za nohu a snazilo se kousnout. Nakonec jsme ho odehnali, ale stihlo udelat krvavej sram drapem.
Zacalo mi to srotovat, ze je to cizi kote a chova se fakt divne a ze co kdyby nahodou bylo nakazeny.. Volali jsme teda na veterinu, tam nam jasne rekli, ze vzit dite a na pohotovost.. na pohotovosti moc mila doktorka, ale rekla, ze urcite pujdeme na infekcni do nemocnice a budeme pichat proti vztekline 🙄 Ze pravdepodobnost je mala, ale nahoda je blbec a vzteklina je konecna.
Takze v deset vecer po osmi hodinach cesty z Prahy jsme hledali infekcni v nemocnici.
Tam nam doktorka rekla, ze mame cas tri dny, takze pokud mame to kote, tak ho odchytit, na veterinu s nim, nechat vysetrit na vzteklinu, pokud by bylo pozitivni, tak nastup na injekce.
Kote se nastesti odmitalo hnout ze zahrady, takze ho tchan s manzelem chytili a jeste v noci jsme obvolavali veteriny, kde udelaji ty testy (byla sobota v noci). Rano odjel manzel s tchanem a s kotetem v krabici na veterinu, kote se nechalo usmrtit a poslali z mozku vzorky na rozbor.
Byla i varianta nechat ho nazivu a testovat (nejspis z krve) ten prvni den a pak ho jeste dvakrat dovezt po tydnu a dvou tydnech snad, ale tchan se neminil starat o cizi kocku a hlidat ji, aby nekam nezdrhla, takze bylo tohle finalni reseni.
Pak uz jsme jen cekali na vysledky, nastesti snad v pondeli vecer nebo kdy prisla zprava, ze kocka vzteklinu nemela.
Ale rozhodne to nikdo nepodcenoval, ackoli veterinar tvrdil, ze se tam ted vzteklina nevyskytuje a na 99% to bude ok, ale ze rozhodne radeji vysetrit. Jeste jsme museli na veterine vyzvednout potvrzeni z laborky a odvezt na infekcni do nemocnice, ze neni nutne zahajovat ockovani.
Takze takovahle anabaze kvuli jednomu skrabanci..