Má smysl jít na test Covid?

misar91
18. říj 2020

Dobrý den, zkusím se zeptat tu,třeba někdo bude mít podobnou zkušenost.
V pondělí mě začalo bolet v krku,v úterý večer 37,7 bolest svalů a kloubu.To už jsem tušila...ve středu jsem sice už neměla teplotu a cítila se lépe ale za to jsem ztratila čich a chuť a měla zazivaci potíže.Doktor mi ještě ve středu odeslal zadanku na covid test.bohužel jsou přetížení a na výtěr jdu až v úterý.tedy za týden od prvního priznaku.Má vůbec smysl tam chodit? Na 99% to asi je covid,karantenu dodrzujeme cela rodina.Myslím že v zo úterý už budu třeba bez příznaků,je možné že vir bude ještě prokazatelný?

jipe
18. říj 2020

@misar91 však se má chodit 5. - 7. den od prvních příznaků, ne?

puhelin
18. říj 2020

@jipe 5 az 7 dni od kontaktu s nakazenym.

misar91
autor
18. říj 2020

@puhelin a to právě nevím kdy bylo,najednou jsem odpadla🤷🏻

goovana
18. říj 2020

@misar91 měla jsem teď to samé od úterý příznaky a dnes jsme byli na testech takže uvidíme

misar91
autor
18. říj 2020

@goovana tak pak dej vědět,to mě zajímá.Ještě teda nic necitim a chuť taky nulová a jsem unavená ale jinak už mi nic není...

elencze
18. říj 2020

Pokud už jsi v karanténě, lékař ti ji vypsal, musíš na test, bez něj ti ji nezruší. Osobně to považuji za zbytečné plýtvání penězi.

misar91
autor
18. říj 2020

@elencze já si to totiž taky myslím.jsme doma už od pondělí,pokud mi v úterý vyjde pozitivní test budu doma dalších deset dni🤷🏻 budu mít asi nejdelší karantenu v zemi

elencze
18. říj 2020

@misar91 no, bohužel, je to tak, známá řešila se svou holčičkou následující situaci. Nemocné dítě ve školce, celá třída šla do karantény. Po 14 dnech, kdy neměla žádné problémy, s ní měli jít konečně na test. Nechtěli, protože zcela bezpříznakové dítě, které bylo 14 dnů jen doma, nechtěli podrobit tomu hnusnému testu. Začali jim vyhrožovat pokutou 3 miliony. Na test museli. Byl naštěstí negativní a karanténa tím byla hned ukončena.

jaja01k
18. říj 2020

@elencze To jako fakt, že jim vyhrožovali, že na test musí? Mně když volali z hygieny, protože jsem měla pozitivní test, tak se mně rovnou ptali, jestli s dětmi na test jít chci, že když nemají příznaky, na test nemusí.

elencze
18. říj 2020

@jaja01k znám to z vyprávění, takže ruku do ohně za to nedám, ale dle jejich slov, a nevím, proč by lhala, jim měli takto vyhrožovat. Možná byl rozdíl v tom, že už byla holčička oficiálně v karanténě.

lenkahonza1
18. říj 2020

@elencze mám čerstvou zkušenost. 1.10 mi ředitelka volala, že zavírají školku kvůli pozitivně nakaženemu dítěti, hygiena nám napsala, že buď zůstane dcera v karantene 10dni a bude mít negativni test nebo zůstane 14 dni a pak na test chodit nemusí, aby splnila podmínky pro návrat do školky. Jelikož mi ředitelka volala a já byla 2dny po operaci ještě v nemocnici, zůstal s ní doma 10dni manžel a na testu byla, aby šla do školky po 10dnech.

hanve
18. říj 2020

No taky by mě to zajímalo. Já s manželem jsme lehli ve stredu,prostřední v pátek. Já s manzelem už kromě unavy a ztráty čichu a chuti nic. Děti úplně ok. Nejbližší termín na test ve čtvrtek. Pokud tedy půjdem na test,jak to bude s karanténou? Bude nám všem od pozitiv testu běžet zase 10 dní,když už budem bez příznaků,ale nemoc jsme prodělali o týden driv? To nedám, takže raději na test nepůjdu...

kakret
18. říj 2020

@misar91 tak to holka zcela jistě ne. Naši to měli na jaře to byla ještě Era toho že pokud nemas dva negativní testy za sebou tak ti nezruší karanténu. Byli doma v sedmi lidech 56 dní. Nedivím se že je tolik nakažených když po deseti dnech jsou všichni ještě pozitivní a promenáduje se kde chtějí... Jestli jsou přenašeči to je věc druhá to nevim ale přijde mi to padlé na hlavu

veronika_tvrda
18. říj 2020

@hanve A přesně kvůli takovým sobcům se ten virus šíří dál a dál. Sorry, ale tohle je prostě fakt hnusný uvažování, počítání dnů, kdy musíš nebo nemusíš sedět doma na zadku - pro jiného je to počítání dnů do smrti.

misar91
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
veronika_tvrda
Autor odpověď smazal
Zobraz
ckei
18. říj 2020

@misar91 určitě to smysl má. Už jen pro případnou hrozbu budoucí karantény v následujících 90dnech,kdy budeš z obliga,i když tě vytrasují....

kometkak
18. říj 2020

@misar91 Já mám taky pozitivní test (manžel i dvě děti jsou se mnou doma v karanténě) A doktoři si to nenechali vymluvit.. že by na testy nešli. Jsou taky 100% pozitivní.. Nechápu, na co chcou ty testy, když stejně se mnou trčí doma.. Nemá to logiku, ale prý musí taky..

hanve
18. říj 2020

@veronika_tvrda ne,opravdu nejsem sobec. Vy mě neznáte,tak mě nesuďte. Já vás taky neznám a nenapadam vás tu. Pokud nemáte odpověď k mému dotazu,pak se asi nemáme spolu o čem bavit.

kuttu
18. říj 2020

@misar91 Měla jsem ty samé příznaky,bez teploty,na test jsem nešla,jsme s manzelem v karanténě...řešila jsem to s lékařem,u kzereho pracuju a zadanku na test mi nabizel,ale sám rekl,ze je evidentní,ze ho mám

rencinka87
18. říj 2020

@misar91 Ztrata cichu a chuti je dost vymluvny priznak, ze to asi bude ono. Takze teoreticky bys na test nemusela. Ale ja bych ho kazdopadne podstoupila, at mas jistotu. Pokud jdes az pozdeji, tak bych hlavne uz ted kontaktovala maximum lidi, cos mohla potkat az dva dny pred prvnimi priznaky - ty vsechny jsi mohla nakazit a ti muzou nakazit nekoho dalsiho. Takze uz jen timhle tomu dalsimu sireni muzes pomoct.

rencinka87
18. říj 2020

@rencinka87 A hygiena ti pak bude vdecna, az zjisti, ze uz sis nejen pripravila seznam kontaktu, ale ze uz jsi je sama varovala, ze teoreticky muzes byt nakazena a oni tim padem taky.

nazka
18. říj 2020

@misar91 pokud už máš zadanku, tak je bohužel Tvou povinností tam jít..

nazka
18. říj 2020

@hanve jojo, bude vám to běžet od toho dne, kdy byl proveden test. Zůstaňte tedy sami v karanténe ještě 4 dny od konce příznaků, nejméně ovšem. 10 dní od počátku + 4 dny a je to ok. Pokud teda nemáte vypsanou zadanku.
Na test rozhodně nemusíte, ale nechoďte prosím mezi lidi.

hanve
18. říj 2020

@nazka děkuji za odpověď, já samozřejmě nikam nechodím a ani se nechystam někde trajdat. Jen mi to přišlo podle nynějších pravidel na hlavu postavené.

becicka
18. říj 2020

@misar91 Myslím si, že vir ještě bude prokazatelný. U mě to začalo taky v pondělí a na test jsem šla další pondělí a prokázalo se to. Navíc pokud už máš poslanou žádanku, tak si myslím, že asi jít musíš, těžko říct.

becicka
18. říj 2020

Otázka je, jestli není lepší mít ofiko v papírech, že člověk měl pozitivní test a covid prodělal. Do budoucna... kdoví co bude...
I třeba kvůli dalším pozitivním kontaktům, aby nebyla další karanténa? Nebo chystá se plošné testování, jak to bude s těma, co už byli teda ofiko pozitivní?

elencze
18. říj 2020

@misar91 jinak ještě k prokazatelnosti testu, ano, vir se nejspíš zjistí i pak, ty PCR testy jsou hodně citlivé a neudávají množství viru, proto byl třeba na jaře, kdy jsi musela mít dva negativní testy, člověk mnohdy doma i 2 měsíce, i když už dávno neměl příznaky a zřejmě nebyl ani infekční. Proto se měnily podmínky.

goovana
19. říj 2020

@misar91 pozitivni
Ale jestli má covid probíhat tak jako u nas.
Tak je ro prochazka ,, růžovou zahradou ,,

nazka
19. říj 2020

@hanve ty fronty jsou na několik hodin, to nikomu nepřidá. A praktičtí doktoři ani neposílaji na testy, pokud přímo nejsi v kontaktu s nakazenym nebo není v domácnosti riziková skupina. Přeji brzké uzdravení!!