Meningitida - máte zkušenost?

imzadi
23. únor 2014

Ahoj. V patek me pustili po 14ti dnech z nemocnice, prodelala jsem virovou meningitidu ale s vysokym crp a podezrenim i na nejake bakterie, takze jsem uzivala ATB nitrozilne. Zajima me jestli je tu nekdo, kdo tez onemocneni prodelal, hlavne jaky byl navrat k normalnimu zivotu. Mam ted mit tri tydny klid ale doma dve male deti :( manzel se snazi maximalne ale presto klid moc nemam a dneska krom bolesti hlavy i zvracim... diky!

mathata
23. únor 2014

Ahoj, já jí prodělala v 15ti letech. Šlo mi o život, 14 dní v umělým spánku, komplet na přístrojích, cca měsíc v nemocnici a pak měsíc doma a pak pomalu návrat do života. Prý jsem to přežila protože na mě testovali nějaké léky, které např. ve francii už jsou schválené, u nás tehdy ještě nebyly, jinak furt ATB nitrožilně. Byla to tušim bakteriální meningitida typu C. Následky (doktoři mluvili o štěstí, že jsem přežila a že bez následků) jen časté migrény, které postupně ubývaly, teď už je nezaznamenávám (je mi 25 let). Po umělým spánku jsem měla zvukové halucinace (prý normální), takže jsem brala ještě nějaká antidepresiva asi rok po tom a půl roku ještě nějaké léky na zklidnění mozku (co si matně pamatuju). Do úplně normálního života návrat tak po 2 letech... Ale myslím (podle toho co píšeš), že ty jsi prodělala nějaký lehči průběh, ale i tak to není sranda...asi se snažit nepřepínat a odpočívat co nejvíc to jde...Držím palce!

imzadi
autor
23. únor 2014

@mathata diky za reakci! Ano prubeh byl min narocnej nez ten tvuj. Ale jsem fakt hotova z toho fungovani doma...halucinace ale obrazove mam taky po lecich na otok mozku. Ale nici me ta unava a bolest hlavy. Omezili mi ted rizeni autem,televizi,nesmim na slunce...ale ziju to je fakt. Na ty migreny se fakt netesim 😝 asi si nepamatujes jestli jsi nezkousela nejake bylinky nebo homeopatika? Diky

mathata
23. únor 2014

@imzadi Nezkoušela jsem vůbec nic...v 15ti letech mě to ani nenapdalo, chtěla jsem zase jen co nejdříve lítat s kamarádama 😀 ...vím, že telku jsem měla taky zakázanou, i čtení dokonce a počitač taky. Je to hnusná nemoc 😖 chce to fakt odpočívat a nezatěžovat mozek a zae odpočívat. Manžel by měl bejt fakt teď oporou, on si to člověk neumí představit, dokud nezkusí..

jihajiha
24. únor 2014

Ahoj, tak já byla propuštěna z nemonice před 10 dny, byla jsem tam 14 dní se stejnou diagnozou jako to - virová meningitida. Měla jsem nějaký asi lehčí průběh. Bolesti svalů, zvracení, retence moč, absoulně jsem nemohla koukat na telku a vadili mi zvuky. Teď jsem doma a dostavily se bolesti hlavy - přece jen děti atd. Jsem hodně unavená a pořád odpočívám. I když je fakt, že jeden den je mi třeba fajn a další den jsem totálně grogy, nevím, kdy to přejde, už bych potřebovala nějak fungovat normálně. NO a taky teď řeším to, že se mi strašně špatně chodí na malou....
v nemoncici při propuštění mi dr říkala, že to chce opravdu čas a klid, nic jiného nepomůže ani vitamíny ani nic jiného

imzadi
autor
24. únor 2014

@jihajiha ahoj. Moc diky za reakci. Koukam ze jsme na tom podobne. I s tim curanim..hur se mi cura a tak nejak pomalu a divne 😝 ale tesi me ze slysim ze uz par dnu bylo ok. Ja zatim fakt nic nedelam a stejne si prijdu mrtva...a kdyz vidim ty chuchvalce prachu tak se mi chce pomalu brecet z predstavy uklidu☹ ale co me vytaci nejvic, tak jak jsem unavena tak jsem dost spruzela a vsichni mi "lezou na nervy" ... snad se ta nalada brzo spravi.

jihajiha
24. únor 2014

@imzadi no já jsem taky ráda, že jsem našla někoho, kdo je na tom podobně jak já, na netu toho moc není, teda já toho moc nenašla. Tak jsem ráda.
Do úklidu se nepouštěj, já zkoušela vytírat a akorát jsem se odrovnala, fakt to za to nestojí. Sice je to mi to proti srsti, ale teď prostě borčus neřeším, fakt to nejde.
No a to čúrání doufám, že se to zpraví, neříkali ti skrs to nic? Mě teda moc informací v nemocnici nedali, jen to, že fakt musím odpočívat, ale jak dlouho to už mi neřekli, prý je to individuální. Tak nevím, stále čekkám na nějaké rapidní zlepšení, ale nic moc teda.
A kdy jdeš na nějakou kontrolu? jestli teda jdeš?

imzadi
autor
24. únor 2014

@jihajiha taky me stve ze informace o teto nemoci jsou defakto nulove...v nemocnici pri propousteni rekli 3 tydny klid.... 😝 po tech trech tydnech mam jit na krevni obraz a neurologii na kontrolu, eeg a snad i zase lumbalka. Ohledne toho curani mi nic nerikali..skoro mam pocit jako ze ten sverac ted nejak divne ovladam....

lenkasaf
24. únor 2014

Ahoj holky, tak já jsem před 7 lety prodělala virovou meningititu. 3 dny si nic nepamatuji, antibiotika do žil, 4 kapačku denně. Po 21 dnech mě pustili, pak ještě 2 měsíce doma na nemocenské, hrozná únava, nemohla jsem zajít ani dolů za chodů, po pár dnech zlepšení, trvalé následky bolesti hlavy a migrénu dodnes. Chodím na neurologii, kde mi paní doktorka řekla, že můžu být ráda, že jsem to přežila a ty bolesti musím vydržet. Tak asi tak. ☹ Půl roku rozházenou imunitu, vše jsem hned chytla. Brala jsem nějaké vitamíny běžně koupené v lékárně na posílení imunity, rakytníkový sirup, magnesium. Znovu zažít bych to už nechtěla.

imzadi
autor
24. únor 2014

@lenkasaf vitej v klubu☹ diky za reakci... clovek je tak nejak rad ze najde nekoho se stejnou diagnozou....s tou imunitou toho se desim....neb jsem taky dostavala ty atb do zily a deti donesou furt neco domu, adi taky nabehnu do lekarny...i ta unava me prudi....cloveka to uplne rozseka. Mas pocit ze by to nejak ovlivnilo i povahou? Diky

lenkasaf
24. únor 2014

@imzadi Ne, to si nemyslím, ten první měsíc byl pro mě asi nejtěžší, chtěla jsem něco dělat, uklízet, vařit a tak, ale po chvilce jsem byla vyřízená, musela jsem si lehnou a hned jsem vytuhla. Povahu to myslím neovlivnilo, jen jsem byla na sebe více opatrná a celou tu dobu jsem nepáchla do lesa, bála jsem se klíšťat, nechala jsem se i očkovat, i když proti tomu typu co jsem měla já se očkovat nedá, až loni v létě jsem se poprvé odhodlala a hned jsem chytla 5 klíšťat, ale naštěstí v pohodě.

imzadi
autor
24. únor 2014

@lenkasaf mam si jit zitra pro obcanku a jsem uz ted vyjukana z toho, jak me nekdo necim zas nakazi 😅 odpo jsem zkusila nachystatjakoze veceri...no nic moc teda. Kdyby tak mladsi furt nevyrvavala asi by vse slo lip ale je to pro ni taky stres no...☹ zitra tu mam jeste mamku ale pak asi zdechnu 😅

jihajiha
24. únor 2014

@imzadi no tak to tak nějak asi je. Já jdu na Kontrolu na neurologii tento čtvrtek a pak další týden na infekční (krev a kontrola), jen doufám, že tu lumbálku mi znova dělat nebudou.... chjo, to by bylo zase si poležet v nemocnici......grrrr 😖
no a ten močák měě teda štve, taky mi přijde, že to nějak nemůžu ovládat. jdu třeba 10x na WC a z toho se jednou zadaří... fakt mazec.jen doufám, že to tak nezůstane
@lenkasaf vítej v klubu... s tou únavou to mám taky tak, je to fakt děs. I když říkám, jsou dny, kdy se cítím dobře a třeba dneska jsem nebyla schopna děti ráno vypravit a nachystat....šílená migrena

imzadi
autor
24. únor 2014

@jihajiha tak drzim na kontrolu palce!! Taky doufam ze lumbalka me mine...ikdyz bych si mozna v te nemocnici odpocinula vic nez doma 😅 snad zitra bude den bez bolesti a migren!

lenkasaf
25. únor 2014

@jihajiha No tak migrénu jsem těď měla poslední 2 dny taky, se mi chtělo až brečet ☹ Asi je to i počasím. Na infekčním by ti lumbálku znovu dělat neměli, jen tě poklepou a hlavně by ti měli vzít krev.

jihajiha
25. únor 2014

@lenkasaf jo jo, krev mi říkali, že brát budou, ale o lumbálce nemluvili, tak snad ne.
@imzadi tak jak je dneska, jak si zvládla tu občanku? U mě je to lepší, i když po ránu mě hlava bolí jak čert, pak jsem si vzala brufen a od té doby dobrý, ale ty rána jsou fakt katastrofální.
Jinak s tím čůráním - já byla u obvoďačky a dala mi ATB na zánět močáku, tak se modlím,aby to zabralo, nechce se mi do sebe rvat další antibiotika jen tak, ale já teda trpím, fakt mi to dělá problémy.

imzadi
autor
25. únor 2014

@jihajiha ahojky. Diky obcanku jsem zvladla ale pak jsem odpadla a sla si v 10 lehnout s dcerou....a musim rict ze mi to pomohlo....akorat ted se chudak mala nedostane moc ven☹ ty atb me mrzej ale snad ti to pomuze...kdes k tomu mohla prijit?? Ja bojuju s tim ze co jsem prisla dom z nemocnice tak min piju....to taky neni dobre

hanka.
25. únor 2014

@jihajiha
@imzadi já ji měla v roce 2011. malému byl rok a já z minuty na minutu zkončila na infekčním ☹. Jela jsem na pohotovost s migrénou, aby mi něco píchli a ona to virová meningoencefalitida ☹.
v nemocnici jsem byla 14 dní. doma jsem se dávala do kupy půl roku. ono se to může vrátit ☹. takže já opravdu 2 měsíce nedělala nic. naštěstí kolem sebe mám rodinu, která se synem pomáhala. 2 roky jsem chodila na neurologii a kontrolní EEG, každé cca 4 měsíce, pak 1/2 roku. bolesti hlavy jsem měla pořád. střídala jsem analgetika jak na běžícím pásu. nejlepší byl asi aulin a ataralgin. také jsem brala vitamíny b-komplex, dostatek spánku a min. 2,5 litru tekutin. jakmile jsem to jeden den ošidila, druhý den jsem byla potrestána.

imzadi
autor
26. únor 2014

@hanka. Diky za dalsi zkusenost. Prozivas si taky pekny peklicko teda :( zaujala me ta hlaska ze se to muze vratit...to jako vazne??? 😕 jinak na bolest taky zkousim ten ataralgin ale dnes uz od peti vzhuru s silenou bolesti hlavy☹ no a s tim pitim souhlasim...fakt kdyz nepiju je to mnohem horsi....tak se drz!!!

hanka.
26. únor 2014

@imzadi může se vrátit zpět otok mozku. bylo mi řečeno, že při nedodržtování režimu se jim opravdu lidi vracejí ☹. Dr. mně řekla, že ty 2 měsíce mám opravdu nic nedělat. Já ji teda měla přes prázdniny, kdy je to vedro na to ještě horší, ale i tak. spát, nic nedělat, pít 🙂. Taky mně léky nepomáhaly, už jsem myslela, že se mi to vrátilo. ale je to prý normální 😒. z 90% mě bolela hlava 2x týdně ☹ postupně to bylo mín a mín.
vloni v červnu jsem otěhotněla a v prvním trimestru jsem ty šílené bolesti měla zpět ☹. nemohla jsem ale nic brát, tak to byly muka.
koukám, že máš 2 děti. máš je obě doma a staráš se o ně celý den?

imzadi
autor
26. únor 2014

@hanka. Jo tak...ten otok mozku...no jeste to tak 😝 ale dva mesice nic nedelat to je nerealny proste...starsi syn chodi do soukrome skolky, tak aspon ze tak. Vyzvedavam ho v pul ctvrty...takze pres den valcim jen s dcerou...to by jeste slo ale ty veci kolem jsou zahul. Neco uvarit, vyprat, oblect je....nakupy ted nastesti resi manzel a uklid holt ted neresime😀 😝 koukam ze ty budes mit za chvili take veselo 😵 😵

hanka.
26. únor 2014

@imzadi a nemáš babičky nebo rodinu kolem, co by si vzali i malou přes den. Nebo za tebou chodili? asi je to těžké, ale pak bych ještě zvážila, pokud by vám to finance dovolily, aby si manžel vzal OČR.
my už máme veselo ted. jsem na rizikovém a opět nesmím nic dělat ☹. tak funguje, manžel, moje mamka, rodina, kdy co může. ale snad to za chvíli zkončí.....a nastane větší chaos 😀

imzadi
autor
26. únor 2014

@hanka. Bohuzel bydlime daleko od rodiny a manzel je zivnostnik, coz znamena ze nepracuje, nejsou penize☹ je to na prd...no a drzim palce at zdarne dopeces a mala se narodi ok!

hanka.
26. únor 2014

@imzadi v takových případech je to pravdu těžké ☹. moc držím pěstičky, aby jsi to zvládla. je to hnusná nemoc a rekonvalescence také ☹

imzadi
autor
28. únor 2014

@jihajiha ahojky...tak jak se citis??

jihajiha
28. únor 2014

@hanka. ty jo, půl roku ti to trvalo, než jsi se z toho tak nějak dostala... ach jo, to jsi mě teda nepotěšila, nicméně něco podobného asi nás čeká taky...
@imzadi tobě teda vůbec babička třeba nepomáhá? Mě teda hodně naši, jinak bych se asi zbláznila, ty jo, to tě obdivuju, že to zvládáš sama mě se míní hlava rozkočit když oba kluci začnou křičet!!! a že řvou pořád. No jinak na neurologii to dopadlo asi dobře, dr nic nezjistila, oklepala mě kladívkem a asi dobrý, nicméně jsem dneska volala své obvodní dr a zánět močáku se nepotvrdil, takže bolesti ledvin a močáku jsou z něčeho jiného a nevíme z čeho, takže si budu muset zavolat na tu neurologii, protože má přijít na kontrolu za měsíc. na ty bolesti hlavy mi dr doporučila magne B-6, že to je na uklidnění nervů a tím pádem i bolesti hlavy a prý když bolesti do měsíce nepřejdou, tak mě pošle na vyšetření mozku, jestli se tam něco "nestalo" tak z toho mám hrůzu, ach jo, taková debilní nemoc a co s člověkem udělá. Ještě máš pořád takový divný pocit při čůrání nebo už to přešlo?

jihajiha
28. únor 2014

@imzadi jinak včera jak jsem lítala po doktorech, tak večer jsem teda měla šílený bolesti celýho člověka a až se mi chtělo z toho zvracet, fakt mazec, tady ta neschopnost se postarat o sebe a děti mě teda ubíjí!!!!

imzadi
autor
28. únor 2014

@jihajiha ja mam babicky daleko☹ takze valcim sama...dnes to docela slo ale ted vecertrpim...hlava boli a taky zada...proste ta unava je masakr...a to curani mam furt divny 😅 no a koukam ze si taky pekne uzivas☹ snad ty bilesti jsou jen z te unavy a stresu! A teda doufm ze nebudes mit dalsi potize s ledvinama...snad vikend pomuze k zotaveni😉

Taky me stve jak jsem nepouzitelna a protivna sobe i okoli☹ magne b6 zkusim..diky za tip

jihajiha
28. únor 2014

@imzadi to ti fakt nezávidím, mě to hodně pomáhá, když si naši vezmou malýho, starší syn chodí do školky, takže to je v pohodě.
Hele a nebolí tě třeba někdy ten vpich jak dělali tu lumbálku? Mě to nějak nepřišlo, ale teď poslední dva dny jak kdyby mě to bolelo, já už nevím, od kud ta bolest přichází, tak přemýšlím, co za tím může být??? A třeba i to čůrání, jestli nemůže být z toho???? S takovou ze mě za chvíli bude hypochondr!! 😖 😖 😖

imzadi
autor
28. únor 2014

@jihajiha taky mam pocit ze se furt sleduju 😝 ale to snad casem otupi

vpich po te punkci ani okoli me neboli ale dnes me bolej zada...bederni cast...

hanka.
28. únor 2014

@jihajiha asi tak nějak půl roku to bylo hrozné. hlava mě bolela každou chvíli :-/
vpich po lumbálce cítím do teď při nějaké změně počasí :-/.