Menstruace. Dlouhé opožďování. Máte zkušenost?

lora55
23. dub 2020

Dobrý deň, prišla som si k vám pre radu takže začnem tým asi že mam 16 rokov panna niesom ale tehotná taktiež nie, vždy som mala menštruáciu pravidelnu (mam ju od 11) a tu je môj problém posledné 4mesiace nejako meška raz mi meškala 8 dní potom 6 a teraz dosť dlho už ani neviem koľko ( bolia ma iba prsia) ale menštruácia nikde, ku pánovi gynekológovi sa bojím ísť keďže sa bojím že by mi zistil niečo vážne ako neplodnosť keďže som veľmi rodinny typ a dieťatko ku môjmu životu patrí,(horúca sprcha, víno, čaj nepomáha)

ejmate
23. dub 2020

@lora55 A nezhubla jsi poslední dobou? Mě se tohle stalo když jsem hodně sportovala a dost jsem zhubla. Normálně mám cyklus 28 dnů a pak jsem měla i o 10 vic. Taky vím že může menstruace vymizet úplně, než se dá zase tělo dohromady. K dr. určitě jdi! Nevypkati se něco zanedbat.

hermij
23. dub 2020

@lora55 Lori, ženské cykly se ustalují až po 20. roce věku. Takže stále může být všechno v pořádku, hormonální výkyvy jsou v tomto věku v pořádku. Menstruaci nevyvoláš, pokud neproběhla ovulace (uvolnění vajíčka). Menstruace dorazí vždy do dvou týdnů po ovulaci. Takže pokud se něco zpozdilo, tak jedině ovulace - stresy? jiný režim (není škola, nemůžeme se tolik socializovat s přáteli a rodinou)? co spánek? co výkyvy hmotnosti?)

Vyšetření by mohlo být taky vhodné. Pokud cykly máš tak Ti jen tak neplodnost nediagnostikuje, to neboj 😉 Pokud Tě netrápí nic jiného, tak někteří lékaři mívají jediné řešení - hormonální antikoncepci. Ale to není řešení nepravidelností, HA zruší hormonální pochody, tělo uspí do menopauzy a žena přestává menstruovat úplně (krvácí jen z poklesu umělých hormonů). A to prostě není řešení. Pokud už ale žiješ intimním životem, tak by se mohl udělat stěr z čípku... tak to zvaž. A taky by se udělaly krevní odběry. Pokud je neudělá a nabídne HA, tak od takové utéct.

Pokud Tě netrápí nic jiného, než toho, tzn. nemáš třeba bolesti, podivné zapáchající výtoky atd., tak si můžeš zkusit diagnostikovat své cykly sama pomocí symptotermální metody. Jde o vedení záznamů cyklu a krásně se v nich projeví, zda je cyklus zdravý, anebo bys opravdu měla na gynekologii zajít. Pokud bys do toho šla, tak mi klidně napiš a pošlu Ti nějaké materiály, podle kterých se to můžeš naučit.

lora55
autor
23. dub 2020

@hermij budem len rada keby ste mi vedeli pomôcť ❤️

lora55
autor
23. dub 2020

@ejmate nie, neschudla som

levandule_k
23. dub 2020

A co stres? Jsi v poslední době v pohodě nebo řešíš nějaké závažné věci? Nemáš nějakou extrémní fyzickou zátěž? Nemáš za sebou nějakou chřipku? Jak se stravuješ?

Nechci ti kecat do života, ale pokud žiješ aktivním sexuálním životem ke gynekologovi bys jít měla.

Pravděpodobně to nebude nic vážného. Nikdo z nás tady nemá super diagnostické schopnosti na dálku, aby ti řekl, co to je a co s tím.

lora55
autor
23. dub 2020

@levandule_k žiadne stresy aspoň myslím a áno sexuálne žijem ale nikdy som to nemala a k tomu pohlavný styk nemala som dlho viac ako pol roka

levandule_k
23. dub 2020

A co strava? Jaké jíš tuky? Máslo (z mléka od krávy) nebo margaríny (Rama, Flora, Perla)?

Pokud ti jen blbne cyklus kvůli nerovnováze hormonů, zaměřila bych se a) strava - vyhodila bych průmyslově upravované rostlinné oleje (margaríny) a nahradila je kvalitními tuky viz. tady https://www.margit.cz/hormony-fungovaly/ Dále bych se zaměřila, aby strava byla vyvážená a zdravá.

b) zkusila bych hormonální jógu

c) zkusila bych bylinky na srovnání cyklu

d) zkusila bych psychosomatiku - hledat příčinu nerovnováhy cyklu a nepravidelný cyklus brát jako informaci, že něco děláš špatně

e) souvisí s bodem d, inventura vztahů - k sobě a okolí (rodina a přátelé)

Cyklus se ti nesrovná hned, ale chce to čas 🙂

Pokud jsi nikdy nebyla u gynekologa, jít bys tam měla už jen z preventivních důvodů Není důvod k obavám, vyšetření není bolestivé, ale chápu, že je ti to může být nepříjemné.

lora55
autor
23. dub 2020

@levandule_k jasne ďakujem môžem poprosiť viac info o tej joge? A áno nikdy som tam nebola a bojím saa dosť keďže myslím na to najhoršie a bojím sa toho ze nebudem môcť mať deti a deti k môjmu životu patria, bojím sa že či nemám rakovinu alebo neviem, ale inak môžem poprosit info o tých bylinkách a joge? Ďakujem

levandule_k
24. dub 2020

Na ženské potíže je vynikající kontryhel a řebříček, více info třeba tady https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st... Koupíš v normální lékrně, čaj nechat luhovat 15 minut

něco o józe si vygoogli nebo si najdi kurz ve tvým okolí https://zeny.iprima.cz/zdravi/hormonalni-joga-3...

Tady je video jak to probíhá na gynekologii

https://www.youtube.com/watch?v=0YE4pHMxRZE