Molluscum contagiosum u 2letého dítěte. Molusky seškrábali, ale stá se vracejí. Co dále zkusit?

Zodpovězené
11. únor 2019

Můj dotaz nemusí být anonymní, nenašla jsem možnost jak položit otázku normálně. 🙂

Krásný den.

Poradíte prosím, jak řešit Molusky u dvouletého dítěte?
Nejprve jsme to řešili na soukromé kožní klinice, kde je synovi seškrabávali, pokaždé se ale vrátily.

Nyní chodíme už déle než půl roku na kliniku čínské medicíny do Inspirity, kde nám předepsali homeopatika Dulcamaru ch15 následně na to bylinky, které dáváme každý den. Molusky ale stále přetrvávají.
Syn také trpí na ekzem, který ale po akupunkuře a bylinkách vypadá velice dobře, a však uvidíme v léťe.

Děkuji moc za odpověď.
Šárka K.

Dobrý den,

molusky u malých dětí jsou častý problém, jsou hodně přenosné. Pokud se vracejí, je to ale také známkou horší imunity, tedy bych se soustředila na posilování imunity dítěte, i s ohledem na ekzém bude dobré nasadit kvalitní probiotika, případně pokud nemá dítě omezení stravy, tak přirozená probiotika aka pickles, kefír, výborný je kefír z tibetské kefírové houby, kterou lze sehnat od dárců například na příslušných fb skupinách, nebo mohu poslat kontakt. Dále doporučuji koupele v epsomské soli, podávat pravidelně raw vitamin C (nikoli syntetický) pro děti tohoto věku je optimální například prášek z aceroly. V ČR v dobré kvalitě nabízí např. firma Mycomedica.

Zevní ošetření by mělo být založeno na nějakém vysušujícím a antimikrobiálním agens, zde bych navrhovala vyzkoušet například propolisovou tinkturu, jejíž snášenlivost si ale raději nejprve před aplikací ověřte testem snášenlivosti na předloktí, pokud si nejste jisti, že dítě včelí produkty toleruje.


Přeji Vám krásný den.
Pavla