icon

Musíme na testy na koronavirus?

aurelie34
31. říj 2020

Hezký den, tchyni dnes vyšel pozitivní test na koronavirus. Bydlíme s ní v jednom domě a jsme v každodenním kontaktu. Já už mám nějaké příznaky, manžel a děti 3 roky a 8 měsíců zatím nic. Musíme všichni na testy nebo stačí dodržet 14 denni karanténu?

Strana
z3
alcar
31. říj 2020

@werumka tehle vete moc nerozumim. “Předpokládám tedy, že od doby, co jsem se já chránila, už se nikdo nenakazil.”. To jako ze by ses pak doma chranila?

werumka
31. říj 2020

@alcar Můžou a děje se to. Bohužel. Natahuje se karanténa. Je to opruz a nic příjemného. Také tyhle rodiny znám. Ale drží to, protože chtějí ochránit ostatní.

werumka
31. říj 2020

@alcar Jak bych se pak doma chránila? Od testu mám nařízenou izolaci 10 dní minimálně. Zruší se ve chvíli, kdy mi ji zruší ošetřující lékař 🙂 Do testu jsem izolaci neměla, tudíž se rodina mohla nakazit. Protože jsem nevěděla, že mám zrovna covid 🙂

alcar
31. říj 2020

@werumka jako ze zijes v jedne mistnosti a stravu ti posilaji oknem? 😃 Takhle to myslis?

werumka
31. říj 2020

@alcar To je viď? 😀 Hele, ono když se dusíš, je ti to celkem fuk 😀 A i doma se dají nosit respirátory 🙂

alcar
31. říj 2020

@werumka tak ja takove rodiny neznam. Jdou na test do 10. dne a pokud je negativni, tak dodrzi 10 dni a jdou pak do prace ci do skolky. Nikdo je na test jeste den pred skoncenim karanteny neposila.

werumka
31. říj 2020

@alcar Každý musí uvážit, kdy na test jít a kdy je moc brzy, že tam hrozí, že by se nemoc teprve projevila. To je osobní odpovědnost každého. Na to nepotřebuju od nikoho nikam honit 🙂

alcar
31. říj 2020

@werumka a to si fakt myslis, ze timhle ty rodinne prislusniky fakt ochranis? Protoze podle toho, co pises (Předpokládám tedy, že od doby, co jsem se já chránila, už se nikdo nenakazil) to fakt predpokladas uplne spatne. Takze teoreticky by tve dite melo byt (dle tebe) testovano opravdu nejdrive 4 dny po skonceni tve karanteny.

alcar
31. říj 2020

@werumka sorry, ale od toho mame hygienu. Ja fakt nejsem kompetentni si sama zvazovat, kdy nejlepe jit na test.

werumka
31. říj 2020

@alcar Klidně ještě může, když to uznám za vhodné, neboj 🙂 Minimálně pak všichni ještě budou mít test na protilátky. Ale děkuju za přednášku, bylo to fajn, Já samozřejmě s hygienou i lékaři v kontaktu jsem a ještě budu, takže tyhle anabáze nejsou z mé hlavičky. Do doby, než jsem to nemusela řešit, jsem to taky neřešila 🙂

alcar
31. říj 2020

@werumka tak ja tohle zrovna resim, ale resim to dle toho, co mi rekne hygiena a ne to co ja “uznam za vhodne”. Stejne jako ty nejsi kompetentni si sama neco uznavat za vhodne. Ale jako klidne si jako rodina zustante dva mesice doma. Ja se ridim tim, co mi naridi hygiena. 😃

werumka
31. říj 2020

@alcar Já právě taky, proto šly děti na testy 😀 o tom celá tahle diskuze byla.

nazka
31. říj 2020

@alcar
@werumka naše dítě taky muselo povinně na testy, když u nich ve školce vypukla korona. A i když byly negativní, musela dodržet 10ti denní karanténu.

alcar
31. říj 2020

@werumka no vidis a moje deti na testy nemusely a po dodrzeni 14denni karanteny pujdou do skolky. Dle narizeni hygieny. Takze mam se citit nejak “vinna” dle tebe? Mam mit spatne svedomi? 😃

alcar
31. říj 2020

@nazka tak u nas ne. Musi byt 14 dni doma.

werumka
31. říj 2020

@alcar V pořádku, já tady nedělám nikomu křížový výslech, tak s tím nemusíš začínat ani Ty 🙂 Jen jsem řekla, že povinností to je. Což je fakt. Pokud si to hygiena uzpůsobila podle svých kapacit a možností, je to samozřejmě jejich volba. Já jsem zvyklá dělat věci s nejlepším vědomím a svědomím a když něčemu nerozumím, tak se ptám. To je celé 🙂

alcar
31. říj 2020

@werumka take jsem zvykla takto veci delat. A nemam z mistni hygieny pocit, ze by kapacitne nestihala (coz dle meho i tak neni duvod k tomu si uzpusobit narizeni podle moznosti, jednou to ma byt narizeni, tak by ho meli tedy dodrzet). Podle vseho je takovyto postup bezny a zustava i pres “narizeni” hlavni hygienicky. Buhvi, jestli je to narizeni nejak papirove oficialne podlozeno a jedna se opravdu o narizeni ci jen “durazne” doporuceni. Nevim...

nazka
31. říj 2020

@alcar to je děs, jak všude je to jinak 🤷‍♀️

alcar
31. říj 2020

@nazka nevim, podle ceho to hodnoti. 🤷‍♀️

werumka
31. říj 2020

@alcar Já jsem právě četla, že zákonně nařízeno je to od začátku, ale z důvodu přetížených kapacit se to u dětí doteď řešilo takto. Myslím, že to řešilo tohle usnesení: https://www.infekce.cz/Covid2019/RespDeti140920.... Když se ukázalo, že právě ty děti můžou být bezpříznakoví přenašeči tak se ta povinnost zdůraznila. Ono i v tom usnesení je to psané tak šalamounsky: "Výtěr ke zjištění původce COVID-19 lékař indikuje (doporučí), pouze pokud je k tomu důvod (průběh nemoci, kontakty, rizikové děti)."
Mělo to zabránit tomu, aby se honily na test děti, které mají jen nudli u nosu a ani se vědomě s nikým nakaženým nesetkaly (typicky - vyděšená maminka volá doktorce, že dítě má rýmu - což se na podzim stává - a dožaduje se testu). Někteří z toho ale asi vyvodili, že netřeba posílat děti vůbec... Jedna věta, nařízení, se dá vyložit různě a určitě to funguje i napříč spektrem krajských hygienických stanic.

j.a.n.i
31. říj 2020

@alcar No a jak chces ve spolecne domacnosti urcit ten posledni kontakt? Když to vezmu do dusledku, tak u společné domacnosti by se jako den kontaktu mel brat opravdu az poslední den karanteny toho nakazeneho.

alcar
31. říj 2020

@j.a.n.i nevim, co by se melo ci nemelo. Mam kamaradku aktualne v teto situaci. Ona priznaky, sla na test, ten byl pozitivni. O ctyri dny pozdeji sel na test zbytek rodiny, manzel pozit., jedno dite pozit. a druhe neg. To negativni dite uz na dalsi test nepujde a po 10 dnech pozitivniho testu otce pujde do skolky. Takhle to funguje. Neprislusi mi hodnotit, zda je to spravne nebo ne.

alcar
31. říj 2020

Podle me je hlavne uplne minimalni sance, ze by to clovek chytil po tolika dnech v nepretrzitem kontaktu s pozitivnim. S timto hygiena nejspis pracuje.

ahyt
31. říj 2020

@alcar ale to se minuly tyden změnilo.Ted uz musi vsichni ,kdo byl v kontaktu,driv stacila 14 denni karantena bez testu.Ted je to POVINNE!!!

ahyt
31. říj 2020

@j.a.n.i karantena se bere od data testu toho pozitivniho,pokud s nim sdili domacnost.

merope
31. říj 2020

@alcar @ahyt Tak on je asi klíčový problém, že každá hygiena skoro každý den řekne něco jiného. Takže někde řekou, že dítě musí na testy, někde že nemusí. A kupa dalšího.

werumka
Autor odpověď smazal
j.a.n.i
Autor odpověď smazal
j.a.n.i
31. říj 2020

@ahyt No, což je pitomost, protože se klidně může nakazit až po pozitivním testu toho dotyčného, takže by měl jít na test až při konci jeho karantény.

alcar
31. říj 2020

@ahyt no asi nezmenilo 😃, kdyz moje decka na test nemusela a po 14 dnech muzou do skolky.

Strana
z3