Namožené zápěstí po příchodu miminka

eldudova
6. led 2017

Ahoj holky,
Taky se vam stalo,ze od prichodu miminka mate totalne namozene leve zapesti? Jsem pravak a levacku jsem asi nikdy takhle intenzivne nevyuzivala.
Dostava dost zabrat od noseni male,od pridrzovani pro kojeni,same zkroucene polohy ruky apod.
Rano, nez to rozhybu uz s tim ani pomalu neotocim a boli to cim dal vic v kloubu!:/
Osvedcilo se vam neco? Obklady,maste,bandaze??
Diky za rady!

hanih
6. led 2017

Ja bych s tim sla k doktorovi, protoze to klidne muze byt zanet slach. Presne takhle jsem to mela taky a byl to zanet, dceru jsem se pak i bala rano vyndat z postylky, aby mi neupadla, nez to rozhybu. Doktor mi rekl, ze po porodu nejsou tyhle zanety nic vyjimecneho, pry to zpusobuje kombinace nejakych hormonu a zvysene zateze. Nosila jsem ortezu a nakonec mi pomohla laserova terapie.

eldudova
autor
6. led 2017

@hanih no presne,taky mam strach ji rano zvedat protoze te ruce vubec neverim:/ jak se to rozhybe je to trosku lepsi. Mala ma jit navic za 3tydny na operaci,tak potrebuju obe ruce 100%!!

hanih
6. led 2017

@eldudova Jo, tohle je hroznej previt. Me se to nakonec vystridalo na obou rukach. Kazdopadne lecba je dlouhodobejsi zalezitost, pokud je to zanet, tak do tri tydnu to ok nebude. Ale super je orteza, ta vam tu ruku pekne zpevni.

alcar
7. led 2017

Ja mela obe zapesti taky zpocatku namozene, ale postupne si to zvyklo. Moje sestrenka dopadla hur...prave s onim zanetem slach na jedne ruce a pomohl klidovy rezim a orteza.

majkoz
7. led 2017

Tak já chodila, při prostředním synovi, několikrát na "odcuc" ,při nahromaděné tekutině v zápěstí. Velká bolest, až skoro nehybnost zápěstí- dr. řekl: no jo, to vy matky pravačky! Co jediné mi do budoucna pomohlo bylo tejpování- koukni, jestli někoho ve svém okolí nenajdeš, kdo tejpuje...Než jsem našla, tak mi pomohl návod na youtube- jak samotejpovat😉

eldudova
autor
7. led 2017

@majkoz to me prave taky napadlo!sice jsem to nikdy nezkousela,ale vim ze si to moc chvali!mrknu,jestli v okoli nekdo s timhle neporadi.

eldudova
autor
7. led 2017

Noo jsm zvedava jestli to pravacka vydrzi ve zdravi.levou se snazim setrit a zkousim zatim priessnitze na noc..trosku je to lepsi,ale stejne v pondeli radsi zajdu k doktorce.

alcar
7. led 2017

@eldudova me tentokrat cekaji dvojcatka, uz ted mam trochu problemy s karpalama, tak uz se zas desim, co po porodu bude. Kdyztak si je necham taky zatejpovat, to je pry super vec. 🙂

saja23
8. led 2017

Taky mam stejný problém, také levé zapesti. Me uz zacalo bolet par dni před porodem. Uz za par minut po porodu jsem s nim sotva hybala. Trvá to dodnes. Volala jsem Mudr, ta mi řekla ze to muzu mazat zlatý Dolgitem, ale ne déle nez 1 tyden! Trosku to pomohlo ale uplne nevylecilo. Řekla mi ze mam byt trpeliva, ze takové věci po porodu proste byvaji ale přejdou. Mam pry akorát dorazit pokud se to bude zhoršovat nebo to natekat. Tak nevím no 😕

kristynatita
8. led 2017

Mazat mazat.... domaci konopná mast top, jinak voltaren, ale pri kojeni nevím

netopejr
8. led 2017

Není to naložené a obvykle to není žádný zánět, ale.vlivem kojících hormonu zbytni tkáně v zapěsti, což utlačuje nervy, zhoršuje hybnost, může zkřivit prsty, ze nejdou natáhnout, problem.může byt udržet dítě, dat kolik na s uru, rozdělat jogurt - ten protitlak palce a ukazováku, prostředníku proste nejde, neni dostatečně silný, nebo nejde současně držet a táhnout, vyždímat prádlo v ruce - kroucením ap., se ztratit cit,.člověk neciti horké a studene.Kdo ma syndrom metakarpálního tunelu mívá to horší, protože už zúženo ma předtím. Taky tomu nesvědčí některé polohy při spaní, pokud spite s miminem nebo batoletem, rádi lezou do podpaží hlavou a vase ruka je.objímá, a to je poloha, která to zhoršuje. Pomáhá spat a.ležet tak, aby prokrveni bylo volné, ruce dělá dobre byt v rovině - dlaň a předloktí, (proto ta ortéza může pomáhat,) ale ne vždy to jde.
Většinou ta akutní faze během měsíce odezní. Stejně se to nedá léčit. Škodí tomu psaní na klávesnici, na nb ještě horši, telefon taky není výhra a všechno,kdy je to zapěsti dlouho v nepřirozeně zaúhlené poloze, samozřejmě těžší a namáhavější věci, otřesy, třeba i u kočárku.

77moona
8. led 2017

Měla jsem něco obdobného, jen zánět lokte, úplně mi "hořel". Kvůli kojení jsem nemohla žádné léky, ale pomohlo mi renomovaní. Teď když cítím že ten loket se začíná ozývat, nechám si ho preventivně zatejpovat.

eldudova
autor
9. led 2017

@netopejr
No presne,kocarek tomu taky moc nedoda.mala spi s nama par tydnu a je fakt,ze jsem mela cele noci uplne vykloubene ramena a ruce od toho jak jsem ji objimala.ted uz si ty svoje ruce nechavam podel tela,protoze to dal takhle neslo! Mala se stejne rozvali a vytlaci nas oba z postele :D Na pocitac se nastesti skoro nedostanu :D misto toho skoro vsechno vyridim na mobilu ve volnych chvilkach,to ale asi taky neni uplne ok,rozmer telefonu neni vibec delany na pohodlny drzeni:/

eldudova
autor
9. led 2017

Diky vsem za vase zkusenosti! Zajdu dneska za mudr a uvidim,co mi rekne.
A vam holky preju at uz nas takove veci nezlobi! A kdyz jo,at odezni co nejdriv!

saja23
9. led 2017

@eldudova tak jak to dopadlo? Co rikala? 🙂

eldudova
autor
10. led 2017

Mudr.skolila chripka,a my jsme dpsle pozde,protoze jsem byla s malou na ockovani,tak uz nikdo neordinoval.ta ve ctvrtek dopooedne nove kolo..;) zatim stahuji obinadlem a mazu gelem z konskyho kastanu

eldudova
autor
14. led 2017

@saja23
Lehky zanet karpalu a volnejsi vazivo v zapesti.Nakonec jsem na ortopedii vyfasovala ortezu skoro az k lokti.jelikoz kojim tak mi na to nemuze nic dat,v lekarne objevila lekarnice kostivalovou mast Traumaplant. No jinak setrit,nenamahat,davat na pul hodiny priesnitz obklad, mit volne ruku dolu a zurgovat babicky a pritele na pomoc...;)

hanih
14. led 2017

Zkus se zeptat na tu laserovou terapii (na ten zánět). Já jsem byla nejdřív u jednoho doktora a ten mi dal ortézu, nějaké masti a pokud možno klid s tím, že se nedá nic jiného dělat, protože kojím. Když to samo nepřejde do ukončení kojení, tak obstřiky, a když nepomůžou ani ty, tak operace. No a pak jsem se asi po půl roce náhodou dostala k jinému doktorovi a ten řekl, že je to blbost a poslal mě na ten laser. Za měsíc jsem byla z nejhoršího venku a za další měsíc se mi to uklidnilo úplně.

eldudova
autor
14. led 2017

@saja23 jinak doktor rikal ze pricina je zmena hormonu,pretezovani a taky stitna zlaza na kterou se lecim...orteza je sice naprd,ale pomaha!

saja23
16. led 2017

@eldudova tak diky za info. Asi si taky uz zajdu protože není mozne jak to bolí. Nedovedu si ale představit ortezu s miminkem. Ta by mi asi ležela doma :/

eldudova
autor
16. led 2017

@hanih aha! O tom se vubec nezminoval...

eldudova
autor
16. led 2017

@hanih a jak to vlastne probiha,lecba laserem na zapesti?? A nejste nahodou z Prahy,jestli mi muzete nekoho doporucit. S rukou hybu,ted po tom tydnu s ortezou je to trosku lepsi,ale v zalomene poloze porad poboliva.nemam to moc,ze bych s tim nepohla,to zas ne.ale je to neprijemny

hanih
16. led 2017

Na laser jsem chodila v Čelákovicích, to je východně od Prahy. V Praze je takových pracovišť určitě hodně, doktor by měl doporučit. Já byla celkem na sedmi sezeních. Jedno sezení trvalo cca 10 minut a spočívalo v tom, že mi po tom bolavém místě přejížděli takovou tlustou tužkou. Mě se to s ortézou taky trošku lepšilo, ale pak jsem ji na den sundala a byla jsem tam, kde předtím. Navíc jsem s dcerou chodila plavat a do bazénu jsem mohla mít jen neoprénovou ortézu a ta není moc pevná.