Nedaří se mi přibrat. Co dělat?

zertaincz
6. zář 2023

Zdravím, mám takový problém a to je ten že i když se úmyslně přejídám a nemám ani deka nahoře.
Muž, 20 let, 185cm, 61.2 kg na lačno. Dnes jsem od rána do cca 16:00 snědl:
- 4 vejce s cibulí, šunkou, chlebem a okurkem (7:30).
- Svačinku Emco sušenky (9:00).
- Oběd jsem měl 600 gramů mletého masa s rajcatovou omáčkou a těstovinami. (11:20).
- 40g proteinu s vodou (13:00).
- 600 g burgr s 250 g hranolek a omáčkou (16:00).
Jsem celkem plnej, tak jsem si stoupl na váhu a tam bylo 61.3. Může mi někdo říct, kam se to vytratí ? Nemůžu mít třeba špatnou funkci štítné žlázy, nebo nějakou jinou nemoc ? Přijde mi to absurdní a mám trošku strach. Díky za odpověď

jancazao
6. zář 2023

@zertaincz hlavně se neuč přejídat. Může se ti časem zpomalit metabolismus a budeš přibírat až moc.
Jak vypadají tvoji rodiče?
Co tvůj pohyb? Je potřeba budovat svalovou hmotu a ne tuky

blackblue
6. zář 2023

Presne... Taky mi chybi informace o genetickych predispozicich a zpusobu zivota - jak moc se hybes behem dne, sportujes? V jidelnicku mi rozhodne chybi nejake ovoce a orisky, pripadne seminka. A krevni obraz bych si nechala udelat, stitnou zlazu zkontrolovat.. se divim, ze jsi to jeste neresil. A to jsi predtim nejak zhubl, nebo jsi byl vzdy spis "tintitko"?

zertaincz
autor
6. zář 2023

@jancazao moji rodiče jsou spíš obéznější. Mám pejska běžně mám denně víc než 10 tisíc kroků. Do posilovny se snažím chodit pravidelně už druhý měsíc, zatím bez výsledků, když nepřibírám.

zertaincz
autor
6. zář 2023

@blackblue dobře zkusím ještě placnout nějaký ořechy, banány apod. K tomu tintítku... Nikdy jsem se nedostal přes 65 kilo

zertaincz
autor
6. zář 2023

Všichni v naší rodině jsou spíš obéznější, i můj mladší bratr je dvakrát větší než já 🤣 už mě to vytáčí, necítím se vůbec dobře ve svém těle. Dřív jsem chronicky užíval marihuanu, asi 5 let, s tím že jsem doufal, že mi to přibrat pomůže. Naopak začal jsem z toho mít bolesti břicha a bez toho jsem se nebyl schopen najíst. Přestal jsem před dvěma týdny úplně, čistě z vlastní vůle. Nemůže tohle mít nějaký dopad na rychlejší spalování nebo podobně?

zertaincz
autor
6. zář 2023

Tuk nemám skoro žádný, kůži mám natahovací jako gumu. Jedine co mě napadá je třeba stres, jsem celkem dost stresový člověk, ale to přece nemůže mít takový dopad na spalování, nebo snižování váhy ne ?

pampeliska1313
6. zář 2023

Kvalitní tuky. Ořechy, vejce, avokado, ryby atd atd. Kvalitní bílkoviny. Cardio do pozadí, spis silovej trénink s vlastní vahou. Nepřepálit to. Jist pocitově, nevazit atd atd. Není důležitá vaha ale cm, objem. Někdo hůř přibírá/shazuje. Líbila se mi jedna kulturistka co o sobě prohlásila, ze i kdyby byla ráda spis jako laňka jako většina fitnessek, má predispozice bejt tažná kobyla a proto šla do kulturistiky. Ze i kdyby se snažila sebevic..)) hlavně si nepokazte metabolismus, fakt. Emočně se prejidam, hodně jsem hubla/tloustla, nejedla nebo se prezirala a najednou se to po x letech překvapivě zastavilo a samozřejmě ze mi teď trvá shodit.) a dejte tomu čas. Hodně času.

konidana
6. zář 2023

@zertaincz stres muze hrat dost velkou roli. Psychika ovlivnuje uplne vsechno

hvezdicka09
6. zář 2023

@zertaincz jedine co pomohlo me segre přibrat na doporučení doktorky-pravidelně pít nutridrinky (koupíš v lekarne)

blackblue
7. zář 2023

Nevím, dle čeho jsi v minulosti usuzoval, že marihuana ti pomůže přibrat... Neužíval jsi ji spíš jako berličku kvůli stresu, úzkostem? Pokud jo, a pokud prostě extrémním stresem nebo i lehčími psychickými problémy trpíš, tak to může hrál velkou roli. Hormony, neurotransmitery.. tělo je dokonale poskládaný a komplikovaný stroj. V tom případě bych ti doporučila začít docházet na psychoterapii, případně si klidně domluvit aspoň jednu konzultaci u psychiatra, pokud tě to omezuje v běžném fungování. A užívat třeba L-tryptofan, pít kvalitní bylinkové čaje (heřmánek, meduňka, mix s levandulí např.), a omezit kofein - taky dost důležité. A dbát na správnou spánkovou hygienu.

ele_nka
7. zář 2023

@zertaincz mám stejný problém celý život. Při nemoci kg shodím a pak se mi je nedařilo nabrat zpět. Na doporučení doktorky jsem začala pít nutridrinky a ty jediné mi pomáhají.

zertaincz
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
zertaincz
autor
8. zář 2023

@blackblue Byl jsem mladej a blbej, myslel jsem že mi to pomůže. Nebo... S tím jsem do toho ze začátku šel. Potom už to přešlo do stádia, kdy jsem bez toho nemohl ráno vstávat a jít něco dělat, natož jíst. Když se nad tím zpětně zamyslím, byl to můj útěk z reality. Když jsem měl nějaký psychický problém, nebo stres, zahulil jsem si a bylo mi všechno jedno. Bohužel už to zašlo do fáze, kdy se to stalo mým jediným stimulem dopaminu či serotoninu, takže to bylo vše přesně opačné... Ale to si závislý člověk nepřizná zejo...

zelenaesmolda
9. zář 2023

@zertaincz
jestli pravidelne posilujes tak si kup proteinove drinky

jerrabina
15. zář 2023

@zertaincz stres má obrovský dopad na váhu, o tom něco vím. Pravděpodobně Ti při stresu jede hlava, jako mě, takže hubneš. Hlava je obrovský žrout energie. (homo sapiens má oproti homo habilis "jen" větší mozek, a přitom má o 40% větší výdej energie. To jen pro názornost jak moc mozek žere 🙂)
Jsou 2 typy lidí, jeden při stresu hubne, druhý tloustne. Už dlouho pozoruji, že to je dáno dost tím, jak se svými strachy a stresem zacházejí. Lidé "tvrdohlaví" a snažící se zabojovat jsou jak křečci v kolečku, když ten problém pro tu chvíli nemá řešení a oni ho stále hledají. Jsme to my, kteří jako řešení nebereme "počkat".
Pak jsou ti, kteří volí jako strategii vždycky to "počkat" a ti si na to tvoří ty tukové zásoby. Takže ať se děje cokoli, při stresu přibírají.
A pak je pár výjimek, kteří dokážou volit správné řešení konkrétní situace i na povědomé bázi. Ti jsou "akorát" a těm že srdce závidím 😁