Nesnášenlivost mléka v dospělosti. Máte s tím zkušenost?

28. led 2021

Máte některá zkušenost s nesnášenlivostí mléka v dospělosti, aniž by se vyskytoval průjem, veliké bolesti, zvracení? Mívám občas bolesti v břiše (mírné křeče, někdy tlak), zvýšená plynatost a občas stav, že mi je zle, ale ne do té míry, že bych zvracela. Od mala mám atopický ekzém. Oba moji synové od narození ABKM a alergie na vejce. Je to v řešení s doktorkou, jdu na ultrazvuk břicha. Jen jsem chtěla vědět, jestli třeba někdo má zkušenost a tím, že nemůže mléčné výrobky v dospělosti, ale neprojevuje se to tak razantně, bez průjmu.

michaelarousova
28. led 2021

Ano mam to take☺️ Alergii nemam prosla jsem asi vsim a pravdepodobne to ma spojitost s drazdivym tracnikem☺️

keksik002
28. led 2021

Ahoj.. Sestre az skoro ve 20ti prisli na nesnasenlivost laktozy, neni to alergie.. Takze muze vse s nizkym obsahem laktozy a je to ok 🙂

sigyn
28. led 2021

Také jsem to měla od mala, až když jsem si v dospělosti začala zjištovat, proč je mi po některých mléčných výrobcích blbě, tak jsem našla intoleranci laktozy a všechno to sedělo. Manžel začal mít problémy cca kolem 25. Naštěstí je teď už dost bezlaktozových jogurtů, mléka atd. takže je čím nahradit.

jiss
28. led 2021

Ne osobně, ale moje máti měla celá léta 'jen' zácpy, než jí přišli na intoleranci (nebo alergii, teď nevím) na mléčnou bílkovinu a sóju.

emillyhk
29. led 2021

Mě se objevila intolerance laktózy až po třicítce. Dlouho pocit nafouklého břicha, nadýmání, zhoršení pleti, vyloženě průjmy ne, ale jakoby hlen ve stolici. Vysadila jsem běžné mléčné výrobky, nahradila je bez laktózovými a cca do měsíce fakt viditelné zlepšení (nějakou dobu trvá, než se organismus vyčistí). Potvrzeno lékařem to zatím nemám, protože podezření jsem pojala v prosinci 2018, než jsem se objednala k dr., přišel covid a potom jsem otěhotněla. Takže nemusíš čekat na nějaké potvrzení a zkus laktózu vysadit.
Jinak já časem zjistila, že mi prochází máslo a tvrdé sýry (eidam, gouda).

priefi
29. led 2021

@sigyn který dr. zkoumá nesnášenlivost laktózy? A testy sis hradila sama, nebo to šlo na ZP?

sigyn
29. led 2021

@priefi Doktor jen podotkl, že to asi intolerace a víc to neřešil. 😒 Já už od mala nedokázala vypít ani trochu mléka, později už jsem třeba zvracela i po jogurtu. Čím více poctivý, tím více se mi z něj zvedal žaludek. Celkově jsem z mléčných výrobků mohla bez problémů jíst tvrdé sýry a smetanu. Jinak to dělalo neplechu v žaludku nebo ve střevech.

priefi
29. led 2021

@sigyn to je divné, jogurtu by laktóza neměla být, naopak ve smetaně ano.

michaelarousova
29. led 2021

@priefi test se dela na alergologii/imunologii☺️ Nebo aspon ja byla tam☺️

priefi
29. led 2021

@michaelarousova moje děti testovali na gastru (dětská ambulance) mi na gastru nic nenabídli, akorát udělali sono břicha a podívali se do žaludku přes hadičku gastro vyšetřením přes ústa. To byl teda zážitek... Ale alergie bez zájmu. Na alergologii mi testy nechce udělat. Že nemám žádnou změnu. Ale já od malá mám v podstatě problémy s žaludkem a kůže taky není 100%. Podle dr.tohle není příznak alergie. Ale děti takové příznaky mají a řeší se to

michaelarousova
29. led 2021

@priefi ja prosla testama na alergii, sonem, gastroskopii , kolonoskopii a nakonec mi na pricinu prosli az na te kolonoskopii☺️ Ale na alergologii mi udelali testy snad na vse☺️ Sle kdyz jsem rekla ze u toho nemam prujem a jeste k tomu mi nevadi uplne vse mlecneho tak mi narovinu rekli ze alergie to neni...me teda vadi i veci bez lactozy☺️