icon

Neviditelná nebo fixní rovnátka: Která jsou lepší volba?

ivcaz
22. led 2025

Ahoj, chtela jsem se zeptat na vase zkusenosti s rovnatky. V dusledku urazu mam pryc dvojku a dostavovane jednicky (jedna byla napul vyrazena a vraceli mi ji), nez jsem byla kvuli bolesti schopna zacit nosit nasazovaci dlahu s umelym zubem, posunuli se mi zuby do te diry po dvojce, takze ted me pred finalnim resenim noveho zubu ceka srovnani, aby tam bylo misto a nemela jsem zuby sejdrem. Pry muzu mit jak dratky, tak neviditelna (folie). Nosim podobnou folii s umelym zubem uz 7 mesicu, nezvykla jsem si, naopak cim dal vic mi vadi - porad tam smejdim jazykem a vycucavam sliny, az mam namozeny vsechny svaly ve tvari. A to ta folie je jen pres asi sest zubu a na jednom patre. Neumim si predstavit mit ten plast pres cele patro dalsiho jednoho a pul roku. Nevim teda jestli je to z jineho materialu, ktery by mi tolik nevadil, ale zatim se priklanim jit spis do fixnich. U tech zas nevim, cim mi budou vadit ty a jestli to bude horsi ci lepsi. Mela jsem necely mesic drat, kdyz mi vracely tu jednicku a taky me to stvalo, ale ten drat byl asi tlustsi nez rovnatkovy, a asi mi to vadilo obecne kvuli tomu, jak jsem mela bolavou pusu a cely oblicej kratce potom uraze. Ale nevim, folie zas muzu aspon vyndat a na chvili ulevit. Co vam na jakych rovnatkach nejvic vadilo, prip. nekdo se zkusenostmi s obojim, ktere by doporucil? Diky

felis
22. led 2025

Ahoj, dcera mela fixní rovnátka a ok. Zvykla si. Jen po výměně drátku a gumiček ji huba bolela. Teď má rovnátka na noc do cca 21 let, než se držtička přestane vyvíjet a je moc spokojená, že ma krásný rovný zuby. Neviditelný mela kolegyně a kamoska a taky si to chvalily, byť vidět to trochu je. Asi bych se zeptala lékaře, co doporučuje. Co jsem tak pochopila, tak ortodoncie je fakt věda a co platí u jednoho nemusí být vůbec vhodné jako léčba u druhého.

evaviki
22. led 2025

mam prusvitna rovnatka uz dva a pul roku.. Zuby uz mam rovne davno, jen se posouva sedmicka na misto, kde uz nemam sestku a to trva dlouho. To, co popisujes, nedelam, neni duvod. Kovove bych nechtela kvuli aftam a bolesti.

kayty
23. led 2025

Dceři paní doktorka neviditelné nabízela jako možnost. Ovšem při její vadě ta cena byla masakr. Měla dva roky fixní. Jediné, tak ji bolely zuby po zákroku - nový drátek, úpravy apod. Zvykla si v pohodě. Teď už je má sundané a na tři další roky bude mít sundávací, aby se jí zuby zase nepohly zpátky.

Každopádně je to na lékaři, na Vaší vadě a možností, co se s tím může dát dělat.

ivcaz
autor
25. led 2025

@kayty Dle lekare muzu mit oboje, financne bych to taky zvladla. Resim teda hlavne to, ktere mi budou min vadit a ktere budou mit min vedlejsich neprijemnych nasledku. Dost me irituje ta folie v puse, ale bojim se, ze ty fixni me budou taky neprijemne jen jinak a aby se mi po nich vic zuby neznicily…

evaviki
25. led 2025

@ivcaz zuby se víc ničí po kovu, než po plastu.