Očkování proti rakovině děl. čípku - daly jste dcerám?

zuzineckah
16. črc 2015

Ahoj holky, máte tady některé dcery ve věku kolem 13 let a starší? Na prohlídce doktorka navrhla očkování proti rakovině děložního čípku. Jaký na to máte názor? Já jsem toho docela dost pročetla, ale zajímá mě jestli třeba někdo očkoval a potíže se objevily - jaký byl průběh a výsledek? Nebo jestli jste zaznamenaly nějaké vedlejší účinky?Nechci, aby se tady rozjela diskuze o škodlivosti očkování nebo jeho přínosech. Prosím respektujte to. Zajímají mě vaše konkrétní zkušenosti. Pokud je máte, podělte se. Díky moc 😉

stverakovaj
16. črc 2015

@zuzineckah Ahoj, já teda osobní zkušenost nemám...ale moje kamarádka i sestra jo.
Kamarádka byla přeočkovaná v 15 letech (ještě jako panna), ale minulý rok bohužel musela na konizaci. Vycházely jí špatně výsledky cytologie, tak k tomu přistoupili. Od té doby naštěstí v pořádku.
Vysvětlovali to tím, že zřejmě v době očkování měla oslabenou imunitu nebo v sobě nějaký virus, který účinky očkování narušil.
Sestra očkovaná nebyla. Na čípku jí našli nějaký nález, tak po nějaké době také musela na zákrok. Po zákroku jí doporučili přeočkovat. Od té doby taky naštěstí v pořádku...

bajunka
16. črc 2015

mám dvě kamarádky co se nechaly očkovat a obě tvrdí, že už by do toho nešly od očkování mají jen problémy, jedné lítá pořád po doktorech a druha začla mít velké problémy s MS(bez čípků proti bolesti to nezvládá :( a bohužel ji nijak nedokážou pomoct už byla u třech gyndařů a nic nezabralo... a právě po tom co jsem četla bych do očkování nešla a dcery rozhodně nenechám očkovat.

anetka1701
16. črc 2015

Ahoj. Zkušenost nemám, ale vím na 100% že toto očkování svejm dcerám NIKDY nedám. Načteno mám o tom opravdu hodně a prostě za mně žádnym případě. Pokud budou holky chodit pravidlně na gyndu na cytologii, tak by se případnej problém chytl hned v začátku a vyřešil by se, takže z toho prostě takovej strach nemám... z očkování mám mnohem větší a nevěřím mu.

simsamsim
16. črc 2015

Ahoj, nás nechali rodiče naočkovat - já v 16, sestra ve 13... vše proběhlo bez reakce, žádný problém nebyl a nyní taky není.. výsledky OK.. jsme obě zdravé

tridvajedna
16. črc 2015

Můžu u sebe potvrdit bezproblémový průběh - očkování v 17ti Silgardem, v průběhu následujících 9ti let se žádný problém, který bych přikládala očkování, nevyskytl.

shine2015
16. črc 2015

Nedame. Jednak je to nechrání před všemi druhy hp víru ale pouze pred nejčastějšími, z další stejně se mus chránit prezervativem kvůli syfilis, HIV atd a za další nikdo neví, co to s tělem udělá, dlouhodobě studie zatím nejsou, kdo ví co to udělá s organismem.....nikdo 100% neřekne že je to nezávadné....to je to samé jak hormonální antikoncepce....proč přibyly případy s karcinomem prsu? Proč mají ženy problem s těhotenstvím otěhotněním atd atd??? No pokud do sebe cpou x let hormony není se čemu divit...a i když jsou teď s nižšími hormony,pořad to jsou hormony.....a x let zpět např rok 1998 byly reklamy jak jsou nezávadné, bajecne na pleť atd atd....a tisíce výhod....dnes vidíme ty výhody.....

Takže za mě ne.....

ilona23
16. črc 2015

Ja jsem dceru taky nechala ockovat a zatim vse o.k.Bez vedlejsich ucinku. 🙂

schotja
16. črc 2015

Kamarádce se po očkování rozvinula epilepsie, během několika dní po očkování dostala první záchvat.. Epileptické ložisko v hlavě nemá,..takže z čeho asi? :( Záchvaty se vracely, takže bere léky proti epilepsii. Ale nejsem si jistá, jestli dostala vakcínu Silgadr, nebo Cervarix.. jedna z nic je i tady : http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2357-11-nejt.... Za mně určitě ne. Mimoto nikdo nikdy neprokázal, že HPV virus je původce rakoviny děložního čípku! Můj názor - v tomto případě jen politika strachu a nebezpečný byznys
@zuzineckah Jinak souhlasím s
@anetka1701

zuzineckah
autor
16. črc 2015

Holky, děkuji za vaše reakce. Já osobně mám zkušenost takovou, že očkovaná nejsem, cytologie mi vyšla asi před 10 lety špatně, podstoupila jsem konizaci. Celkově 2x.Chodím pravidelně na kontroly, od té doby mám vše v pořádku, teď dokonce úplnou náhodou moje gyndařka pracuje přímo v pražském CGOP, takže nic lepšího v tomhle směru nenajdu.. Nicméně jsem o očkování uvažovala, ale pravdou je, že jsem spíš nakloněna k názoru neočkovat (už jen proto, že i případný nález se dá včasnou diagnostikou a léčbou eliminovat). Možná jsem čekala, že se dočtu o nějakém dalším aspektu očkování, který jsem doteď neobjevila.

shine2015
16. črc 2015

@schotja když má někdo hp vír je vyšší riziko.....ale hp víru je strašně moc druhů.....navíc prezervativ je ochrání i před hp virem,stejně ho musí používat před HIV atd...

Já myslím,že je to i marketingový tah....nejprve se za očkování platilo 10tis a pak když opadl zájem tak ho začaly proplacet pojišťovny....jasné. Jak jsem psala nikdo neřekne jaké důsledky ta vakcina má na zdraví....a hlavně vakcína nezaruci,že hp vír mít nebudete......

ingrid1450
16. črc 2015

Já nemám strach z očkování, i když nepopírám nežádoucí účinky. Tohle očkování ale rozhodně nedám. Sama mám HPV, špatnou cytologii a jsem po konizaci. Není to sice nic hezkého, ale jsem ráda, že jsem si ze svého divokého mládí odnesla jen tohle. Radši svoje děti dobře (a často) poučím o kondomu 😎

adau
16. črc 2015

mě máma očkovat nechala (nikdo se mě neptal, prostě půjdeš a basta) a jsem v pohodě, žádné problémy ani vedlejší účinky. Nicméně potom, co jsem si načetla, pokud budu mít holky, tak tohle očkování nedostanou! Raději zvolím cestu řádného poučení. Samotné očkování nikoho nespasí

nataly007
16. črc 2015

Ahoj, s tímto očkováním mám zkušenost. Jsem očkovaná v 16 letech (Silgard) a jediný vedlejší projev byl ten, že mě kolem místa vpichu pokaždé dávce asi jeden den bolel sval - nic hrozného, asi jako když to přeženeš v posilovně. Každopádně na tohle mě už předem upozorňovala lékařka, že je to běžné. Jinak bez problému, na kontrolách vždy cytologie OK.
Sestra je očkovaná v 15 letech, vakcínou Cervarix a ta to měla úplně bez obtíží a taky je v pořádku.
Jinak před HPV neochrání ani kondom, lze to chytnout i bez pohlavního styku při obyčejném mazlení s partnerem, těsnějším dotykem v intimních oblastech, takže tady bych si dala pozor.
Každopádně dělám v nemocnici a když chodí vzorky ze stěrů, tak z těch, kde je maligní nález, je před 98 % nakaženo HPV 16 nebo 18 (tedy těm, proti kterým se očkuje). S ostatními kmeny jsem se snad ani nesetkala a jen vzácně se tam stává, že se najdou maligní změny u ženy, která tímto virem není infikovaná.
Takže i když jsem se nechala očkovat už v době, kdy jsem o tom prd věděla, tak po tom, co mám za sebou 5 let vysoké se zaměřením molekulární biologie, bych se tím tuplem nechala očkovat.

zuzineckah
autor
16. črc 2015

@nataly007 ptam se jako cisty laik - po konizaci ten vir mizi nebo zustava a ciha dal?
Když shrnu to,co si napsala,muzu tomu rozumet tak,že ockovanim se rozhodne nic nezkazi? (Kdyz pominu mozne vedlejsi ucinky )

martaveg
16. črc 2015

@zuzineckah Ja byla ockovana v 25 letech (tj.pred sesti lety) Silgardem, na druhou injekci jsem mela reakci, bolavou ruku po vpichu a par dnu horecku a strevni problemy, jinak naprosto bez problemu, cytologie vzdy v poradku

alcar
16. črc 2015

Ja jsem ockovana v 25 letech Silgardem. Bez reakce a zatim bez potizi. Ted, co mam sama dite a zajimam se o to, uz bych se naockovat nenechala a nenecham asi ani svou dceru. Ne kvuli nezadoucim reakcim, ale kvuli tomu, ze jsou to vyhozene prachy.

anina32
16. črc 2015

Má dva syny, ale kdybych měla dceru tak bych určitě očkovat nechala. Tchýně zanedbala prevenci, nechodila na kontroly a zemřela na rakovinu čípku, v té době byly už metastázy v celém těle. Já sama jsem po třech letech zhoršených stěrů podstoupila konizaci čípku, teď čekáme co bude dál, mluvili jsme s doktorem i o odebrání dělohy. Potvrdil mi že se jedná o typ proti kterému se očkuje, bohužel v mém věku a v tomto stádiu už je na očkování pozdě.

nataly007
16. črc 2015

@zuzineckah - záleží, které buňky jsou infikované. Může se stát, že infekce je jen v některých buňkách (např. jen vrchní vrstva epitelu nebo jen do určité hloubky) a když se konizací odstraní všechny zasažené buňky, tak pokud nedojde k další infekci od partnera, je po problému. Spíše bych se ale klonila k tomu, že konizací se odstraní buňky, u kterých už je viditelný problém a virus mezitím může být rozšířený i v buňkách, u kterých zatím nejsou žádné změny pozorovány.
Co se týká očkování - pokud není u tebe nebo dcery známá přecitlivělost na nějakou složku, nosič nebo alergie na část vakcíny, popřípadě silné oslabení imunity, tak bych se toho nebála. Živé vakcíny by se už snad u nás používat neměly (takže nehrozí, že by tě vakcína nakazila) a obecně u očkování vedlejší projevy jsou známkou aktivace imunitního systému (např. při zaznamenání antigenu termoregulační centrum v mozku zvýší teplotu lehce nad 37 stupňů, protože se při ní mnohem lépe tvoří protilátky a imunitní systém lépe funguje... ale samozřejmě dítě bude třeba neklidné, plakat, ale do 38 stupňů je to naprosto fyziologické a neublíží to nijak tělu).
Jinak HPV funguje tak, že tvoří proteiny E6 a E7. E6 inaktivuje v tvých buňkách protein p53, který je nezbytný k tomu, že když se v buňce vyskytne poškození, tak zajistí její opravu, nebo neopravitelné buňce nařídí, aby umřela - a tedy neohrozila zbytek těla. E7 zase degraduje v buňkách protein pRB, který má zajistit, aby se buňka dělila jen tehdy, kdy má, a nikoliv nekontrolovaně, jak se jí zachce.

teenyel
16. črc 2015

Já jsem ockovana. Nemám žádné problémy, ockovana jsem byla hned jako 2.u nás ve městě, když k nám vakcína dorazila. Už je to cca 9 let.

zuzineckah
autor
16. črc 2015

@nataly007 dekuji ti za odpoveď.
Je to tedy tak,ze ockovani muze zamezit rozšírení viru do takoveho stadia, aby byla nutná konizace?
Na druhé strane, pravidelnou prevenci se pripadny problem odhali a eliminuje i bez očkovaní.Nebo na to nahlizim spatne?

nataly007
16. črc 2015

@zuzineckah Nahlížíš na to správně. Očkování umožní tělu vytvořit dopředu protilátky a ty pak při setkání se skutečným virem patogen eliminují, takže virus nepronikne do buněk a neohrozí je. Když jsme se bavila na téma očkování proti HPV z MUDr. Karlem Zitterbartem (je sice z dětské onkologie, ale pořád je to onkolog), tak ten říkal, že se prokázal pozitivní přínos očkování i u dospělých, sexuálně aktivních žen, které už se s HPV mohly setkat.
Preventivní prohlídky jsou určitě super, i po očkování bych si je rozhodně nedovolila vynechat (prostě náhoda je blbec). Ale včasný záchyt ti nezajistí, že se odstraní problém celý a nezůstane tam infikovaná buňka, která ten problém za třeba 2 roky rozjede zase znovu. Pro mě je rozhodně prevence onemocnění (tedy očkování) větší jistotou, než spoléhat na to, že když se něco objeví, tak se problém odstraní trvale.

nika_sp
16. črc 2015

Nechala jsem se do očkování v podstatě vnutit od gynekologa v době, kdy začínalo a já se o očkování nijak nezajímala. Silgard, cca 9let, kromě celkem dost namožené ruky cca týden po vpichu NÚ žádné. Preventivky vždy v pořádku. Imunita v pohodě. Nemocná jsem cca jednou rýmičkou za dva roky. Teď už bych ale možná postupovala jinak.
Každopádně teď se o očkování s dítětem zajímám víc a jsem ráda, že mám zatím jenom kluka a nemusim zrovna tohle řešit. Asi bych ale pro klidné svědomí hledala hodně a hodně odborných informací:-/ (A ne jenom dvě knížky od Strunecký...)

dvojka
1. únor 2019

V mem okolí nechávají matky očkovat dcery ve 13 letech věku, momentálně neznám žádnou, která by nenechala. Takže jsem brána za exotku co dcerám škodí a zadělává jim na velký průšvih.
Jak se k tomu stavíte vy? Zde jsem si několik názorů přečetla, nyní je rok 2O19.
Kdo má zkušenosti s očkováním proti rakovině děložního čípku u svých dětí ?
Proč dát nebo nedat.

saminomimino
2. únor 2019

Na Fb je skupina neockujeme,pokzd chcete odkazy na studie s fakta proč tímto neockovat a dcerám tak zachránit život i zdravi,koukněte tam 😉

schotja
2. únor 2019

@dvojka

https://www.youtube.com/watch?v=rOzZcck2oGQ

Vždy jsem se snažila udělat si na věc vlastní názor, na základě co největšího množství informací z více zdrojů, nejlépe i z "táborů" naprosto protichůdných.. Mám dceru v předškolním věku, je částečně očkovaná - povinný Priorix nemá kvůli dg. Aspergerův syndrom - kvůli neurologickým obtížím.. Nejsem žádný odpůrce očkování, lidi nic lepšího nevymysleli, ale vše dobré může být i zneužito, jako tomu kolikrát v minulosti už bylo.. Na kom profituje nadnárodní farmaceutický gigant? Na zdravých lidech? Opravdu je v jejich zájmu to, aby lidi byli zdraví a "chránění"? Proč v dobách našeho dětství stačilo povinné očkování - trojkombinace, o ochranu populace se starala českoslovená "Sevafarma", lidem se nabíraly celoplošně odběry na přítomnost protilátek..? Dneska se nic takového nedělá, dneska se jede na maminky jen "politika strachu" a všude se tvrdí, jak očkování funguje u 80% očkovaných. Moje příbuzná dostala desetiletou dcerku do namátkové studie - z devíti povinných očkovaných nemocí měla protilátky proti jedné jediné.. Ať si každý udělá názor na věc sám.. Mimoto, je dobré zjistit si i informace o tom, kolik kmenů papilomavirů existuje, a proti kolika kmenům má vakcína ochránit.. Moje dcera nikdy toto očkování nepodstoupí, nebudu riskovat, že to bude zrovna ona, kdo si toho "černého Petra" vytáhne, přestože může být milion zdravých oočkovaných holčin bez potíží..