Předrakovinový nález na čípku, máte zkušenost?

skavenka
25. dub 2014

Ahoj holky mam dve deti, pravidelne chodim k dr. na kontroly asi pred rokem jsem zacala mit zmeny na cipku a ted po posledni kontrole mam dysplazii cipku (predrakovinove bunky). Doktor me chce zkontrolovat za tri mesice,mam z toho celkem strach mate nektera zkusenost?

lv
25. dub 2014

mě to nějak odstraňovali laserem, před dětmi..

skavenka
autor
25. dub 2014

a deti jste mit jeste mohla a mate uz klid?

consti
25. dub 2014

@skavenka nevím, jestli jsem to měla taky v takovém stadiu, nicméně taky jsem měla změny na čípku, ještě jako bezdětná...dala jsem se tehdy očkovat a od té doby mám pokoj, ťuk ťuk 😉 . Držím pěsti, bude to ok, hlavně, že se to sleduje 😉 .

anina32
25. dub 2014

@skavenka Já jsem chodila před druhým dítětem asi dva roky na kontroly po 6ti měsících, že se tam něco děje a musí se to hlídat. Po druhém porodu jsem měla najednou stěr úplně v pořádku, tak kontrola po roce a když jsem volala na výsledky, tak mám přijít na ko už po třech měsících, takže se to je zhoršilo 😕 jdu ted v půlce května a taky mám docela obav. Na září jsme plánovali KET, tak mám strach že se to kvůli tomu bude muset odložit. No doufám že jenom odložit...

skavenka
autor
25. dub 2014

prave mu se cipek nelibil uz behem toho druheho tehu,ale bylo to jeste dobre a ted cca tri mesice od porodu tohle,tka snad to bude dobre uz skrz ty moje deti a taky to,ze jeste jedno do budoucna chci

anina32
25. dub 2014

@skavenka jsou to nervy, ale musí to být dobrý 😉

zarucha
25. dub 2014

@skavenka klid klid, je dobře, že to gynekolog hlídá. Ono to nepostupuje takto rychle, za tři měsíce zjistí, jak změny vypadají a případně pošle na další odbornější vyšetření. V tomto stádiu stačí drobný chirurgický zákrok, konizace děložního čípku, absolutně to nevylučuje další děti, ani žádné komplikace. Podstoupila jsem před pěti lety, žádné obtíže, za tři týdny čekám své první dítě. Doporučuju nečíst katastrofické scénáře na webu, toto není rakovina, nečeká vás ozařování ani nic podobného, je to však prevence, aby se nic nerozjelo. Žádný strach, klid.

irennn
25. dub 2014

Měla jsem ještě před těhotenstvím...moje dr. je super, nestrašila mě, ale doporučila mně i manželovi koupit si B-komplex, kyselinu listovou a INDONAL PARTNER (ne woman ani man,ale pro oba Partner) ...to jsme každý den brali celou kůru...za tři měsíce jsem šla na kontrolu a bylo to lepší....za další tři měsíce bez nálezu....takže po půl roce...léčbu už jsem nebrala. V těhotenství čípek normální a po porodu také.... zkus to, není to úplně nejlevnější, ale má to skvělé výsledky....

levisie78
25. dub 2014

Skavenko 🙂 , o změnách na dělož. čípku hodně vím 😔 . Protože jsem si tím procházela celých šest posledních let. Cytologie vždy negativní, před 2 roky lehký ASC-US (nejlehčí změny, které nemusí nic znamenat), poté opět výsledky zcela negativní. A loni nález na čípku opticky opět a k tomu (opět) ASC-US a to už mě konečně poslali na biopsii.
A zázrak se nekonal.
V šoku jsem byla já a překvapení i doktoři. CIN 2 až CIN 3 (tj. středně těžké až těžké předrakovinové změny). To jsem tedy nečekala. Nicméně potom to vzalo rychlý spád, díky tomu, že jsem nechtěla fakt na nic čekat. Za 14 dní jsem podstoupila konizaci v Nemocnici v Praze. Histologie potvrdila změny a také, že byly odstraněny vše "špatné" buňky🙂 🙂 , což je důležité. Kontrola po půl roce ok, a nyní (po roce od operace) opět kontrola ok a i HPV negativní, což je hodně podstatné, takže jsem vlastně zdravá (doufám)🙂)))

Závěrem. Je moc důležitý chodit opravdu pravidelně na kontroly. S velkým smutkem hledím na paní Magdu s metastázami po rakovině děložního čípku z dokumentu Život se smrtí... Hodně se mě to osobně dotýká.

Snad má rada. Pokud lékař konstatuje jakékoliv změny na čípku, které přetrvávají např. déle jak rok (u mladých holek se vir HPV, který tyto změny způsobuje se vyskytuje velmi často, ale dobře fungující imunitní systém si s ním poradí a změny na čípku časem samovolně vymizí). Doporučuji nechat si udělat odběr u lékaře, který využívá bioptickou laboratoř v Plzni (zadejte na netu, tam se dozvíte v čem se liší) a vyžadovat metodu LBC. Je to počítačově zpracovávané a o hodně přesnější než klasický PAP stěr na sklíčko. Bude Vás to stát 500,- Kč, to za to ale stojí. U mě bylo paradoxem, že PŘED NECELÝM ROKEM před operací jsem byla přímo na Onkocentru v Praze (kam jsem šla z vlastní iniciativy) díky změnám, které mudr. vždy pod mikroskopem viděl. Výsledek byl ten, že jsem ZDRAVÁ. Cytologie (klasická) též zcela negativní!! V mém případě se opravdu jednalo o chybné výsledky cytologie, neboť histologie potvrdila změny od CIN 1 do CIN 3 - tudíž se vyvíjely skutečně postupně. Neviním lékaře. Vše se zachytilo ještě včas a nebýt toho, že jsem chodila opravdu pravidelně, tak se nyní možná potýkám s daleko větším problémem než tehdy s předrakovinovým nálezem. Pamatujte, že se nejedná ještě o rakovinu. Máte ale velkou šanci, že ji dostanete, pokud to nezačnete řešit. Skavenko, takže se opravdu neboj. Budeš v pořádku. Tak jako já, jako má kamaráda, má kolegyně v kanceláři. Všechny nás to potkalo .. a to mě také uklidňovalo, když jsem viděla, že jsou úplně zdravé. .... 🙂 🙂 🙂 🙂 K podpůrným prostředkům (vitamíny, doplňky) jsou lékaři spíše skeptičtí. Ale nic za to nedáš. Kromě tedy těch pár stovek 😀
Kdybys chtěla napsat ještě něco více, nebo se na cokoliv zeptat, napiš mi svůj mail.

skavenka
autor
25. dub 2014

levisie78 : Manzel nasel na netu nejake informace k tem vitaminum a ty mi chce nakoupit (mam pocit,ze se rozhodl vykrast lekarnu). Je fakt,ze ty zmeny zacali u syna,ale az ted z toho skoro po trech letech vyšlo tohle. S doktorem jsem se domluvila, ze to zkusime za tri mesice znova a jestli se neco zmeni ci to zustane stejne ,tak mi navrhl hystologii pripadne biopsie. To me uklidnoval i doktor,ze nador to jeste neni tka uvidime, Ja se hrozne bojim ,neumim si predstavit byt hospitalizovana ,co s detma a nejvic se bojim,abych jeste nekdy mohla mit miminko, ja vim, ze uz dve mame,ale proste ten treti broucek by nas casem potesil. Me nejvice zarazi,ze je mi 27 ,že se to vyskytuje spise u starsich zen

kvietorka
25. dub 2014

Moja svagrova mala predrakovinovy nalez na cipku cca pred 4 rokmi. Chodila pravidelne na gynekologicke kontroly, vzdy bola zdrava, ziadny nalez a zrazu v ramci 1 preventivnej prehliadky jej nasli nalez a hned predrakovinovy stav. Podstupila hned laserovu operaciu v Prahe v nemocnici u Apolinare, zakrok trval par minut a druhy den sla domov. Myslim, ze nejaky cas po zakroku este dochadzala na onkologicke prehliadky (cca 1 rok po zakroku), vysledky mala v poriadku, takze uz tam chodit nemusi a chodi len na klasicke preventivne prehliadky 1x do roka ku svojmu gynekologovi. Svagrova deti este nema, ale vravela, ze jej doktor povedal, ze laserovy zakrok bol tak minimalny, ze by nemala mat problem v tehotenstvi.

pivonka2
25. dub 2014

@skavenka Ahojky, měla jsem nález na čípku asi ve 20 letech? Hodnoty jednou hraniční a po další kontrole se jí nález už nelíbil. Takže jsem byla na ambulantním zákroku laserem (konizace děložního čípku), hned jsem šla domů a od té doby ťuk ťuk, vše OK. Na prohlídky chodím pravidelně, to si fakt hlídám. Na očkování se můžu vyprdnout - dle kamarádky gynekoložky je to zbytečný a je to pračka na peníze, protože těch virů, které to mohou způsobit, je hodně, a očkování je proti minimu z nich...
Při prvním těhotenství problémy ohledně čípku naprosto žádné, ve druhém (zatím) taky🙂
Takže neboj, vše bude OK. Důležité je, že jsi sledovaná, přišla jsi včas, na kontroly neprdíš a doktor tě hlídá 🙂 Držím palce.

zuza01
25. dub 2014

Loni mi vyšly špatné výsledky, ale chodím pravidelně a dr. sám říkal, že se mu ten výsledek zdá podivný... Takový skok za krátkou dobu. Čekala jsem 3 měsíce a výsledek negativní, vše v normálu. Kdyby to bylo špatné, nečekal by u tebe tři měsíce.

anatanka
26. dub 2014

Ja mela taky jeste pred tehu. Dr. mi uz naplanovala termin konizace cipku, ale ja v te dobe na zdravi jeste dost pekla, tak jsem se na to vykaslala, navic jsem doktorum moc neverila, protoze me za muj zivot poslali uz na desitky zakroku a operaci, bez kterych jsem se nakonec velice hezky obesla.
Kazdopadne to dopadlo tak, ze jsem pak zmenila gynekologa a ten uz nikdy nic na cipku nenasel. Tak nevim... 😕

levisie78
28. dub 2014

Skavenko, nemyslím, že by vitaminy, které manžel ve velkém dovalí z lékáren či eshopech Ti budou co k čemu. Dobře fungující imunitní systém si s HPV viry poradí sám (setkává se s nimi většina mladých sex. aktivních lidí). Takže ti, kteří volají jak jim vitaminy pomohly mohou mít sice pocit, že to zabralo, ale s velkou pravděpodobností by dopadly stejně i bez nich! Konzultovala jsem toto s jedním z nejlepších odborníků - dr. Slámou z nemocnice z Apolináře.

ProsímTě zákrok je otázkou půl dne, večer jdeš domů (v případě Apolináře). Můžeš mít na pokoji i své miminko a kojit. Není třeba se hroutit.Mj. k Apolináři jezdili maminky i hodně z daleka, neboť jsou na toto jedni z nejlepších.

levisie78
28. dub 2014

Omlouvám se za hrubku v předchozím příspěvku. ☹
Anatanka: To je právě to, o čem jsem psala. Dobře fungující imunitní systém si s HPV většinou poradí. Takže může být období, kdy ji změny (zpravidla CIN1) na čípku skutečně měla, ale v horizontu cca už 12ti měsíců se To ztratí a nález je již v pořádku. 🙂
Bohužel u mě toto nenastalo, ale ani tak to není žádná tragédie, když konizace a následné testy dopadnou dobře.
Co je velmi ošemetné a nebezpečné je, když jsou nebezpečné buňky v KANÁLKU ČÍPKU, což není ani při mikroskopu viditelné. To měla například Maruška Retková - moderátorka. Tento typ bývá i agresivní. To výsledky z cytologie nevycházejí jako CIN, ale CIS. Na toto pozor 😢

neominka
7. kvě 2014

mě dělala má gynda zákrok ambulantně v ordinaci. Čípek opíchla a pak provedla zákrok. Po 10 min jsem odcházela domů
@levisie78

skavenka
autor
16. kvě 2014

moc děkuju za odpovědi

hehena
31. pro 2014

@neominka ahoj, v jiné diskusi jsem narazila na tvůj příspěvěk, že se to u tebe projevilo krvácením po sexu? je to tak?

neominka
31. pro 2014

@hehena nene neprojevilo se me to nijak... proste na kontrole na gynde me to drm zjistila ze steru

kostimilek
5. led 2015

Mam za sebou zkraceni cipku operaci...tri dny jsem byla v nemocnici...je to rok a pul a zatim vse ok...dokonce se mi narodil i syn...🙂 ...sleduji me na okologii a tri kontroly v pohode...

atenka46
18. dub 2015

Ja jsem mela predrakovinovy nález, mela jsem jít na konizaci, ale jako zázrakem se mit o spravilo samo, coz mi zjistili na predoperacnim vyšetření!!! Ale mela jsem předtim i jiné zdravotní problemy a vůbec mi nefungovala imunita a jakmile jsem to dala vse do pořádku, me tělo si poradilo samo... Nicméně doktor mi rekl ze to byl skoro zázrak.

chivava1
29. říj 2015

ahoj, musím reagovat, protože to samé postihlo i mě. Na kontroly chodím pravidelně. Před dětmi jsem mívala jednu dobu problémy s výtoky apod. Vyřešil to leaser. Měla jsem pokoj. Pak přišlo první těhu za tři roky další a pořád vše OK. A najednou rok po porodu cytolka ukázala špatné výsledky, doktor mi doporučil test LBC za 500 Kč, tak jsem si ho nechala udělat a potvrdilo se že těch hnusných HPV virů tam mám celkem dost. Znovu leaser, mi to přišlo že to pomohlo a že je to OK a dneska po výsledcích zděšení. Vůbec se to nezlepšilo ba naopak asi zhoršilo a doktor mě posílá do Hlučína na polikliniku za jiným doktorem a ten rozhodne zda je nutná biopsie a následně i něco jiného nebo ne. Přečetla jsem dneska o tom už hodně, protože jsem z toho byla celkem vynervovaná ale tady jste mě aspoň trochu uklidnili. Takže v pondělí se objednávám a pak dám vědět jak to se mnou dopadlo. Věřím že to bude dobrý

rennu
4. pro 2015

@chivava1 Držím pěsti, jak to s tebou vypadá? já řeším něco podobného ted ☹

valeri10
4. pro 2015

Ahoj já si tím prošla tento rok. Chodím pravidelně na prohlídky a jednou za čas si nechám udělat test LBC ze 500,-, který odhalil změny na čípku. dokonce jsem četla nedávno článek, že běžné vyšetření změny na čípku neodhalí!!!!! A já tomu věřím, protože jsem po vyšetření LBC měla CIN II (po půl roce od běžného vyšetření). Takže běžné vyšetření nezaznamenalo ani CIN I natož CIN II. Byla jsem na konizaci a po čtvrt roce jsem měla pořád nález, ale to je prý normální po tak krátké době. Další kontrolu mám za půl roku.

chivava1
11. pro 2015

rennu minulý čtvrtek jsem byla na biopsii a teď čekám na výsledky. Mají být 15. Jestli to dopadne špatně tak mám jít na konizaci asi v únoru. Já ale doufám že to nebude potřeba. Někde jsem se dočetla že je dobrý kontryhelový čaj. No ten mi to asi nezachrání ale věřit v to můžu, ne? 🙂

beruunka7
2. led 2016

Ahoj, bohužel mám také zkušenost. Všechna cytologická vyšetření jsem měla v pořádku, dokud jsem neporodila. Cytologie po šestinedělí mi vyšla špatně - HSIL. Poté jsem šla na biopsii čípku a vyšlo mi CIN 3 - těžká dysplazie, předrakovinový stav. Doktor mi také udělal test na HPV a vyšel mi pozitivní na nejagresivnější typ HPV. Vše se odstartovalo těžkým porodem, který po použití vakuumextraktoru nakonec skončil akutní sekcí. Zřejmě jsem pak měla velmi slabou imunitu a díky tomu vznikly změny na čípku. Za 2 týdny jdu na konizaci. Protože si mě tam ponechají přes noc, odstříkávám teď každý den mléko a plním mrazák. Mám totiž doma 5 měsíční miminko, které plně kojím. Na zákrok se netěším. Po porodu, na který nemám pěkné vzpomínky, jsem doufala, že se mi tam dole už nebude nikdo hrabat. Jsem ale ráda, že se na to přišlo tak brzy a doufám, že vše dobře dopadne a budu brzy v pořádku. Všem, co čeká stejný zákrok, držím palce.

knobloska
8. led 2016

@beruunka7 Ahoj, i já se přidávám. 4 roky po druhém porodu, změny na čípku. Nevím stupeň, ale dr říkal, že jde o ty nejlehčí změny. Zatím se mám snažit zvýšit si imunitu (beru Wobenzym a laktobacily) a za 4 měsíce na kontrolu s tím, že si rozhodně zaplatím LBC. Nonejsem z toho nadšená, ale doufám, že to bude dobrý. Tu poslední cytologii mi nabíral, když jsem měla poměrně velký zánět způsobený streptokokem. Někdo říká, že to mohlo být způsobené i tím, někdo zase, že to s tím nesouvisí.

eficenka
8. led 2016

@valeri10
prosím, kdo tento test dělá ? také soukromý gynekolog?
musí se předtím něco "uhradit" a nebo vyzjistti, zda má k tomu potrebné vybavení?

eficenka
8. led 2016

@beruunka7
na youtube najdeš jedno video, kde má doktor velmi velmi pozitivní zkušenosti v megavysokými dávky vit.C - u žen s předrakovinotvorným nálezem.
najdeš i tu ve wiki jako megaaskorbická léčba...
zkus to i k tvému doporučení gynekologa...