Preeklampsie. Za jak dlouho odezní?

pitrisek
16. čer 2009

Ahoj holky! Je tady někdo, kdo prodělal preeklampsii. Jsem 14 dnů po porodu a pořád mě trápí bílkovina v moči. Tlak už se celkem ustálil spolus otoky. Za jak dlouho u Vás preeklampsie odezněla???

soanpe
16. čer 2009

ahoj.
já měla preekl. a bílkovina mi zmizela sama.spíš jsem bojovala s tlakem ☹

sisi.v
16. čer 2009

taky jsem měla, bílkovina mi zmizela asi tři dny po porodu, otoky cca měsíc, ale tlak se držel vysoký víc než půl roku. a tak nízký jako před těhu už ho nemám ani teď.

smilers
16. čer 2009

Ahojky, me zustal po preeklampsii vysoky tlak, bilkovina zmizla hned po porodu a otoky na rukach a nohach sem tam mam, ale to sem mela i pred tehu diky vedru 😉

fifa79
16. čer 2009

pitrisek:ahojky,tlak se mi sám upravil běhen šestinedělí a bílkovinu nevím jestli jsem v moči ještě měla.Otoky trvaly taky tak do šestinedělí.Ještě máš čas, aby se vše vrátilo do normálu.

soanpe
16. čer 2009

fifa
nech si raději udělat vyšetření moči na bílkovinu. je to dost nebezpečné 😉

soanpe
16. čer 2009

smilers
ty jo! ty netroškaříš s dětma 😉 😀 😀 😀

lennyy
16. čer 2009

Ahojky,měla jsem taky prek.,jsem 2 měsíce po císařském řezu.Tlak mám pořád mírně vyšší.A ještě cítím otok pravé ruky,ale jen mírně.Ale myslím že časem se to vrátí do normálu.Bílkovinu jsem neměla.

fifa79
17. čer 2009

soanpe:Dík za radu,radši si to nechám zkontrolovat.V čem to může být nebezpečné?

smilers
17. čer 2009

saon no netroškařím😀😀

fifa závažnost této nemoci spočívá v tom, že preeklampsie způsobuje poruchu funkce placenty a tak může dojít ke zpomalení růstu plodu v děloze. To může být poté důvodem vyvolání předčasného porodu. Ten je nutné postoupit v případě, že vysoce stoupne krevní tlak těhotné, dojde k poklesu funkce ledvin nebo se zhorší zdravotní stav plodu.

Preeklampsie se dá zjistit během těhotenství a neznamená, že neporodíte zdravé dítě. Panika tedy není na místě i když preeklampsií trpíte. Lékaři vás budou pravidelně kontrolovat a měřit krevní tlak. Ženám se také doporučuje aspirin, který závažnost nemoci snižuje. Budete také užívat léky snižující krevní tlak, které jsou pro vás i v těhotenství bezpečné. Úplná prevence proti preeklampsii zatím není vyvinuta, někteří lékaři doporučují užívání vitamínů C a E ještě před těhotenstvím.

Přehled komentářů
Moje preeklampsie (Ilona U, 04. 09. 2007 23:43)

ivulinda
17. čer 2009

Ahojky.já jsem měla taky preeklampsii.mĚLA JSEM STRAŠNĚ VELKÉ OTOKY PO CELÉM TĚLE,VYSOKÝ TLAK TAKY A HLAVNĚ BÍLKOVINU a tu jsem měla ještě půl roku po porodu 😠 při porodu mi odcházeli ledviny a ani ted nejsou 100%.na staré kolena mám počítat s tím,že budu s tím mít problémy mi řekla tchýně,která je zdravotní sestra a i doktorka spocializovaná na ledviny ☹ mě se malá kvůli gestoze narodila hrozně malinká-1940g a 44cm,a bylo to tím,že se jí nedostávaly živiny jak měly...je to hnus ta těhotenská nemoc 😝

krista
17. čer 2009

apap • 1d • Včera ve 22:08
Ahoj, já ji taky měla. Při propuštění z porodnice jsem měla ještě špatné jaterní testy, tlak už byl v normě. Měla jsem jít na kontrolu k obvoďačce cca 3 týdny po porodu. Ta říkala, že mám ještě nepatrně zvýšené hodnoty nad normál, ale že mám dobrat léky a že se to samo upraví.

magggi
22. čer 2009

Ahoj!
Zhruba za týden či 8 dní mě čeká vyvolávaný porod právě kvůli hypertenzi. O preeklampsii se snad zatím nejedná - chybí bílkovina v moči - přesto se můj mudr rozhodl porod vyvolat. Bude to cca týden před termínem, ale mám strach a chtěla jsem poprosit o případné zkušenosti - nic totiž nenasvědčuje tomu, že by se mimi chystalo na svět... 😨

ivulinda
25. čer 2009

nagggi a co je to hypertenze?

kamiiik
26. čer 2009

Ahoj,
já měla taky preeklampsii a porod mi museli kvůli ní vyvolávat ve 37.týdnu a Anetka byla taky malinká (2,2kg).
Tlak mám mírně vyšší doteď,ale přikládám to taky kojení, že mi ještě lítá.Bílkovina zmizela asi po týdnu.

Maggi ničeho se neboj. 😵 Mně začali porod vyvolávat a malá taky rozhodně nechtěla ještě na svět. Měla jsem CS 2.A v pohodě jsem se rychle otevřela a porodila. 😉

amp
29. čer 2009

Ahojky. taky mám zkušenost s preeklampsií, ale dopadlo to dobře. U mě se však jednalo spíše o preeklampsii "naroubovanou" - ještě před otěhotněním jsem občas měla vyšší tlak. Každopádně při prvním těhu to zůstalo jen u toho vysokého TK (ale léky to zvládly), při druhém z toho už byla klasická preeklampsie - s porodem se čekalo na 37+0, placenta už byla samý infarkt apod, ale syn je naprosto v pořádku a já taky, no a třetí těhu bylo bez jakýchkoli problémů, dokonce i bez vyššího TK.
naggi, vyvolávanýho porodu se neboj, navíc jsi už de facto v termínu (od 38.tt), já měla vyvolávaný všechny tři a čím blíže to bylo k termínu (resp. ten třetí týden po), tím to bylo lepší. Dokonce i ten ve 37+0 byl vcelku v klidu a to se klukovi ven fakt nechtělo. Mysli na to, že pro to malý je to nej řešení. držíme pěsti!

alenakk
28. únor 2013

Ahoj, i já jsem měla preeklamsii. 1. těhu bylo úplně bez problémů, preeklampsie se objevila až u druhého. Od 7. měsíce otoky - úplně všeho (v 9. už mi byly sotva vidět oči), bílkovina v moči, tlak při kontrolách hraniční. Zatla jsem zuby, popřela doktorovi motání hlavy, bolest hlavy, mžitky před očima, jen abych nemusela ležet v nemocnici. Nebylo to moudré, vůbec nevím, co mě to napadlo. Nepřipouštěla jsem si, co hrozí malému, a o sobě jsem byla přesvědčená, že do konce už to nějak vydržím, jen ať si nemusím lehnout. Nakonec byl porod vyvolán ve 40. týdnů - zánět placenty a tlak 160/116. Naštěstí vše dopadlo dobře, malý měl 4kg a 52 cm, vše bez problémů. Já špatné jaterky, bílkovinu v moči a vysoký tlak - v porodnici jsme si poleželi týden po porodu, pak jsem na revers šla domů s léky na tlak. Během šestinedelí jsem sundala (vyčůrala) 20 kg. Po 2 měsících kontrolní odběry potvrdily ještě všechny hodnoty zvýšené ale s klesají tendencí. Poslali mě na sono ledvin - to dopadlo docela dobře, ale změny na očním pozadí od vysokého tlaku mám. Nyní je to 6 měsíců od porodu, tlak je stále vyšší, mám medikaci a čeká se, co se stane až přestanu kojit. Shrnuto: byla jsem nezodpovědný blbec. Kdybych si šla lehnout, ušetřila bych si krutý 9 měsíc a pravděpodobně i běhání po doktorech do dnes. Vyvolávaný porod byl u mě super, vše rychlé, zcela bez problémů (ale už byl v termínu). A všichni svatí stáli u malého. Dnes to všechno vím, ale ten těhotný mozek vše vidí trošku jinak ....

jennyska
15. kvě 2013

Ahoj všem!

Na MK funguje Wiki Modrého koníka, která je knihovničkou pojmů, znalostí a zkušeností maminek maminkám.
Máte-li tedy znalosti a nebo osobní zkušenosti s preeklampsií (eklampsií, DIC, Hellp syndromem), prosím, vložte je do https://www.modrykonik.cz/preeklampsie. 😉

Sdílení osobních zkušeností je ve Wiki daleko přehlednější než ve fóru a proto se snažíme, aby měly pod daným tématem místo právě ve Wiki Modrého koníka.

Děkuji Vám za sdílení svých znalostí a zkušeností, které budou spoustě maminkám k pomoci, radě a třeba i podržením v nelehkých životních chvílích. Děkuji Vám, že si navzájem pomáháme! 🙂

Mějte krásný den!
Jennyska
Modrykonik.cz - Asmira team

@alenakk @amp @kamiiik @smilers

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru