Přerušení vejcovodů - sterilizace. Kde jste ji absolvovaly a jaká byla cena za zákrok?

saoirse
20. říj 2019

Uvažuji o přerušení vejcovodů jako formě antikoncepce. Vzhledem k zdravotním problémům by už nebylo moudré být znovu těhotná, zobat prášky nechci a různé bariérové metody mi nevyhovují, tak přemýšlím nad tímto způsobem ochrany. Zajímaly by mě vaše zkušenosti z poslední doby. Jak jste byly spokojené v té které nemocnici a jak se ceny za zákrok liší. Díky předem za info.

saoirse
autor
20. říj 2019

Není tu nikdo takový?

leilinka1234
20. říj 2019

Přidávám se čistě ze zvědavosti. Není to pro mě aktuální téma, ale neříkám, že nad tím nebudu přemýšlet třeba za 5 let. Nicméně, slyšela jsem, že se po sterilizaci žena mění... K horšímu 🙈 ráda bych se dozvěděla něco víc.

princezna8
20. říj 2019

@leilinka1234 To nemusi byt pravidlo, moje znama ma prerusene vejcovody, a je normalni. Jen se u ni diky tomu udelalo mimodelozni tehotenstvi.

saoirse
autor
20. říj 2019

@leilinka1234 Měnit se.. jako hormonálně? Hormony produkují vaječníky, tady se jedná jen o vejcovody a jejich přerušení (popřípadě odstranění, kdy to má dokonce zdravotní benefit - snižuje se riziko rakoviny). To do hormonální rovnováhy přece nijak nezasahuje.

saoirse
autor
20. říj 2019

@princezna8 Tohle mi také moc nedává logiku, ledaže by zákrok byl proveden špatně. Když jsou opravdu přerušeny, tak vajíčko přece nemá šanci doputovat nikam, kde by mohlo být oplodněno a způsobit mimoděložní těhotenství

aronek
20. říj 2019

@saoirse ahoj, neporadím s cenou, já to měla zadarmo v rámci čtvrtého CS. Dělali mi to v Havlíčkově Brodě. Změny nepociťuji, ale dvě nejmladší holky ještě kojím, takže lítají hormony.

princezna8
21. říj 2019

@saoirse To nechapal ani jeji gynekolog. Nakonec si nechala vsechno behem operace vyndat a ma klid.

kaja2016
24. říj 2019

@saoirse Zaujalo me to ohledne rakoviny. Ja si tedy myslim, ze je potreba odstranit vajecniky, ne jen vejcovody. Jinak ja o tom take uvazuji. Cekam dvojcata a mam uz jedno dite. Vzhledem k tomu, ze predispozice k dvojcatum mam v zenske linii, tak bych dalsi tehu uz nechtela riskovat. A prave ze mam i predispozici k rakovine spodku, tak si dohledavam informace na odstraneni vajecniku.

saoirse
autor
24. říj 2019

@kaja2016 Jsem v tomto naprostý laik, ale myslím, že v případech genetických predispozicí k rakovině ženského ústrojí lze udělat laboratorní testy, které zjistí tu konkrétní genetickou mutaci ( https://www.mammacentrum.cz/geneticke-testy/ ) a podle toho se pak postupuje dále. Co se týče odebrání vejcovodů jako formy antikoncepce, řekla bych, že snížení (jak moc, to netuším) rizika rakoviny spíš takový vedlejší benefit. Odstranění vaječníků už je oproti tomu zákrok, který musí mít své velké opodstatnění. Tělo přijde o zdroj ženských hormonů, dostane se do přechodu se všemi nežádoucími efekty, co menopauzu provází. Musí k tomu být fakt vážný důvod, neb se pak musí řešit důsledky hormonální nerovnováhy... Řekla bych, že tohle je nejlepší probrat s odborníkem, který by pak zvážil,co je pro tebe po zdravotní stránce nejlepší, sám člověk tohle nevyřeší....

kaja2016
25. říj 2019

@saoirse Dekuju za info. Asi jsem mela napsat, ze jsem u genetika byla. Zatim jsem testy odmitla. Planovala jsem jeste dalsi deti a nechtela jsem vedet, ze mam 80%sanci dostat rakovinu. Budu to delat az po porodu. Ano odebiraji se pak vajecniky. Nastava menopauza

saoirse
autor
27. říj 2019

@kaja2016 Jasně. Chápu. A doufám, že v budoucnu testy dopadnou dobře a ty budeš moct tyto starosti hodit za hlavu

verunka_korunka
27. říj 2019

@kaja2016
@saoirse prave mam za sebou sterilizaci, ale v ramci cisarskeho rezu, takze jsem neplatila nic. Cena v UPMD Podoli za sterilizaci mimo nejaky operativni zakrok hrazeny pojistovnou je 15tis., tahle cena je skoro ve vsech nemocnicich, ceniky maji vetsinou vsichni na strankach. Pokud mate nejaky problem, mozna by vam to lekar napsal jako indikaci k odstraneni, ale nevim co uz je pro hrazeni pojistovnou a co neni.
Co se tyka hormonu, ano rikate to spravne, hormonalne by zena mela zustat stejne, i ms je zachovana. Seberou se jen vejcovody.
Rakovina, presne jak pisete, odebranim vejcovodu je snizene riziko rakoviny vajecniku. Bavila jsem se o tom se svoji lekarkou, pry ty vajecniky "se nakazi" nejcasteji necim z vejcovodu, proto odstraneni vejcovodu to riziko snizuje. Pokud by se vzaly i vajecniky, bude sice riziko fuc, ale taky cela hormonalni rovnovaha bude v haji. Pokud vejcovody zustavaji, je riziko napr pro zenu bez delohy a zdravou zenu uplne stejne.

saoirse
autor
10. lis 2019

@verunka_korunka Mohu se tě ještě zeptat: čtu si teď o posttubálním sterilizačním syndromu. Může prý nastat, názory veřejnosti se různí, zda je opravdový, nebo ne. Když jsi podstupovala sterilizaci, bavil se o tom s tebou někdo? Nevíš o tom něco víc? Nevím, co si mám o tom myslet. I tady na koníku je tu o tom článek..

verunka_korunka
11. lis 2019

@saoirse nikdo mi o tom nic nerikal. Ani ma gynekolozka co ma take odstranene vejcovody a to jsem se s ni o tom bavila docela dlouho a ani lekar v poradne se kterym jsem resila zadost ke sterilizaci. V podstate oba lekari rekli, ze funkce hormonu nebude nijak zmenena. Jedine co, riziko mimodelozniho tehotenstvi tam je, ale je hooodne hooodne male, ale vim o tom.
Sama za ten mesic nic zvlastniho nepocituji. Laktace je normalni, na to ze byl zacatek sileny. A jine neduhy co jsou u toho syndromu nepocituji. Mozna treba casem... ale to tam pisi. Ono je pak asi otazka, jestli to nebude mit i spojitost s normalnim prechodem. Babicka co si pamatuji mela nejake problemy treba 10let pred prechodem. Proste to pomalu prichazelo. Zrovna ty navaly horka a chladu si u ni vybavuji. Ja mam teda ted taky, ale mela jsem to i po minulem tehotenstvi. Takze to beru jako normalni.

verunka_korunka
11. lis 2019

@saoirse jeste me napada, o nicem takovem nebyla ani zminka v informovanem souhlasu ke sterilizaci.

saoirse
autor
12. lis 2019

@verunka_korunka Díky za odpověď. Řekla bych, že když už to není ani v informovaném souhlasu, tak je to opravdu jen nějaká hypotéza, kterou není třeba se zabývat🙂

verunka_korunka
13. lis 2019

@saoirse ja si vzdy ctu vsechno co podepisuju a opravdu myslim, ze kdyby to tam bylo, tak si to zapamatuji. Protoze u prvniho souhlasu s revizi delohy jsem probrecela noc, kdyz jsem si tam precetla mozna rizika 🙂

kaja2016
14. lis 2019

@verunka_korunka Diky za informaci. To je zajimava informace, ze to snizuje moznost rakoviny vajecniku, ja mam prave predispozici. S tim syndromem, ono to bude take do jiste y souviset s psychikou. Je to precejenom definitivni reseni a nevedomi muze v tomto nejak zafungovat, i kdyz je s tim zena na vedome rovine srozumnena. Ale to jen takova uvaha. Kazdopadne jeste jednou diky za zajimave info o moznsotech.

verunka_korunka
15. lis 2019

@kaja2016 uplne definitivni neni. Pokud by byla vule, jde si zaplatit umele oplodneni 🙂 pojistovna to samozrejme hradit nebude ;)

saoirse
autor
16. lis 2019

@kaja2016 Myslím, že ten domnělý syndrom spíš než s psychikou souvisí s tím přechodem, jak píše @verunka_korunka . Ty příznaky, které jsou třeba tady vypsány: https://www.modrykonik.cz/zdravi/posttubalni-sterilizacni-syndrom/ mi jako psychosomatické projevy nepřijdou. Ale kdo ví.

kaja2016
17. lis 2019

@saoirse Ale u preruseni vejcovodu nedochazi k prechodu. To by museli vzit i ty vajecniky, vis...

saoirse
autor
17. lis 2019

@kaja2016 Aha... No samozřejmě vím. Dokonce jsem to byla já, kdo to jako první psal tady výše v diskusi (že sterilizace s hormonálním útlumem nijak nesouvisí). Bylo to myšleno tak, že pokud se časově sterilizace s nástupem přechodu kryje (u toho syndromu píšou, že se projevuje až za několik let, což může u té které ženské odpovídat), může ona mylně přisuzovat projevy tomu zákroku.

saoirse
autor
16. pro 2019

@kaja2016 Jsem čtyři týdny po operaci, i ptala jsem se doktora na snížení rizika rakoviny vaječníků, pokud se odeberou jen vejcovody, bylo mi sděleno, že je "významné". Bohužel odpověď, na kolik procent, mi nikdo nebyl ochoten sdělit...

kaja2016
16. pro 2019

@saoirse Aha, tak to je supr informace, dekuji. Doufam, ze se citis uz dobre a jsi fit ❤

monunik
5. lis 2020

Prosím mám dotaz také mám v plánu přerušení vejcovodů v Podolí a můžu se zeptat kde se objednat? Díky