Prodloužená délka cyklu po druhém porodu. Proč se to děje?

Zodpovězené
6. kvě 2019

Dobrý den,

mám na vás dotaz, nejprve ale nastíním situaci.

Mám dvě děti narozené 6/2016 a 4/2018. Před prvním těhotenstvím jsem měla menstruační cyklus úplně v pořádku, trval 32 dnů, ovulace probíhala 21.-22. den cyklu. Po porodu jsem kojila 7 měsíců bez menstruace. Po odstavení jsem prakticky ihned otěhotněla z první ovulace, bohužel těhotenství nedopadlo dobře, v 7. týdnu došlo k SP. Po potratu jsem měla délku cyklů 44 dnů (šestinedělí), 45 dnů, 37 dnů a pak jsem otěhotněla 22. den cyklu, což znamená, že se celý cyklus vrátil do normálu a kdybych neotěhotněla, měl by délku cca těch 32 dnů. Po druhém porodu jsem opět kojila 7 měsíců bez menstruace, po odstavení menstruace přišla až za 6 týdnů, byla v pořádku. A následující cykly byly 41 dnů, 41 dnů a nyní 42 dnů s tím, že ovulace probíhá 31.-32. den cyklu. Znamená to, že se mi po druhém porodu prodloužila folikulární fáze cyklu o 10 dnů.

Moje lékařka toto prodloužení nepovažuje za podstatné, pokud je cyklus pravidelný, takže jsem se obrátila na CAR, aby se zkusilo přijít na to, proč se prodloužil. Byl mi nabrán prolaktin, na výsledky ještě čekám. Pan doktor v CAR mi řekl, že hormonálně vyvolávat ovulaci dříve Clostilbegytem je u mě zbytečné (a já souhlasím), protože jsem jinak úplně zdravá. Nicméně pokud by byl prolaktin v pořádku, nabídl mi možnost nasazení Utrogestanu na 3 měsíce od cca 17. dne s tím, že Utrogestan "donutí" tělo srovnat cyklus.

A moje hlavní otázka zní, je to možné? Po ty tři měsíce budu mít nejspíše ovulaci "blokovanou", čímž pádem nebude možné otěhotnět. Je mi nyní 35 let, rádi bychom ještě jedno dítě a rádi bychom ho stihli ještě letos kvůli mému věku i rozestupu mezi sourozenci. Byli bychom rádi, kdyby k sobě měli věkově blízko. Jaká je tedy pravděpodobnost úspěchu? Bojím se, že pouze tzv. probendím čtvrt roku a výsledek bude takový, že si ještě tělo zbytečně rozházím hormony, případně že výsledek bude nulový.

A druhá otázka z té první vyplývá. Existuje přírodní produkt/výživový doplněk, který by mi skutečně postupně zkrátil tu folikulární fázi cyklu, ale zachoval ovulaci? Nepotřebuji prodlužovat luteální fázi, jen zkrátit tu předovulační zpět na původní délku.

Moc děkuji.

Sudý Lichožrout

Dobrý den,

nevím, zda budu schopna vám plnohodnotně odpovědět, nezabývám se ve své praxi neplodností a poruchami cyklu.

Doporučuji pouze ženám při nepravidelnosti menstruačního cyklu užívat ženské byliny jako je drmek a kontryhel, které upravují menstruační cyklus. Jiné přírodní preparáty, které jsou na našem trhu, neznám.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová