První pomoc při bolení ucha

billi
19. lis 2017

Pěkný den všem,

máte nějaká tip, radu, zkušenost, jak pomoct v počátku bolení ucha, aby se to nerozjelo v zánět? Přírodní kapky, homeopatika, cokoliv. Budu ráda i za nějakou prevenci, co dělat, aby to nesedlo do ucha.
Smrkání, kapky do nosu a další je jasné. Ale syn už měl zánět několikrát i bez rýmy.
Pak máme vyzkoušené babské rady typu tee trea na vatičku a do ucha.
Nejvíc zabírá Otobacid a Ibalgin, ale ráda bych zkusila i něco dalšího.
Děkuji za rady a zkušenosti.

nikoulinka
19. lis 2017

Me pomaha rada,co mi kdysi dala babicka. Teplejsi vodu (ale ne horkou!), nasat do stříkačky. Cim vetsi, tim lepsi. Naklonit hlavu nad vanu a pomalu strikackou vodu strikat do ucha. Udelat to tak dvakrat za sebou... a po dvou hodinach popripadne opakovat... opravdu ale davat pozor, at se tam voda nestrika moc rychle ☺

market1512
19. lis 2017

Moje babicka zase dava rozpustene teple maslo (nakapat do ucha) nebo teply olej. A pomaha ji to. To je z drivejsich babskych rad. Nasla jsem to I na internetu ☺

lenka_strelenka
19. lis 2017

@billi Děláte vše zcela správně - smrkání, nosní kapky (v akutním stádiu typu Nasivin/Olynt/Muconasal - něco, co stáhne sliznice, solné roztoky nestačí), dát dítěti něco na bolest. Jako jedinou prevenci můžu doporučit mezi infekty stříkat do nosu Vincentku nebo mořskou vodu, u větších dětí zkusit konvičku (Rhinohorn, relativně nový je Respimer). Bylinkář nejsem, takže neporadím; místo homeopatik radši kupte kilo cukru a ušetříte.
Naopak důrazně varuji před strkáním čehokoliv do ucha!! Tea tree olejíčkem maximálně podráždíte jemnou kůži zvukovodu - stejně se to přes celistvý bubínek nedostane (zánět středního ucha probíhá za bubínkem), pokud bubínek praskne a ucho začne téct, tak do ucha už vůbec nic nesmí přijít (kromě jednoho typu ušních kapek, které jsou na předpis). Vyplachovat dítěti ucho velmi výrazně nedoporučuji - to, co bolí, je bubínek, tlakem vody ho budete jen dráždit, navíc můžete poranit zvukovod!
Má-li syn opakované záněty středního ucha, pak bych jako "preveneci" zvažovala i odstranění nosní mandle.

lenka_strelenka
19. lis 2017

@market1512 proboha neeee! 😨

betelgeuzz
19. lis 2017

mně přímo na ušním radili, dát při první bolesti kapku slivovivce. A nastříkat do nosu olynth, nasivin a podobné. Ty se ale nemají stříkat delší dobu, pak si na ně tělo zvykne. A při rýmě proplachovat nos slanou vodou.

billi
autor
19. lis 2017

@lenka_strelenka mandli už nemá a situace je ještě mnohem horší než když ji měl. Když ji měl, tak měl zánět 1x za 2 měsíce, aktuálně má 2 do měsíce.
Teď neměl rýmu a ani nic jiného a zase zánět.
Ten tee trea na vatičku mi doporučovala doktorka (dětská).
S homeopatiky mám dobré zkušenosti.

lenka_strelenka
19. lis 2017

@betelgeuzz Podobná doporučení občas slýchávám (obecně jakýkoliv alkohol, někdo doporučuje boralkoholové kapky), ale netuším, na jakém principu by to mělo fungovat. Jako "dezinfekce" asi těžko, když je zánět ve středním uchu za bubínkem, jak píšu výše. Lépe do ucha kápnout Otobacid/Otipax, což jsou kapky obsahující lokální anestetikum, nicméně nejdůležitější je podat něco na bolest (Nurofen/Panadol).

lenka_strelenka
19. lis 2017

@billi Otázka je, čemu říkáte "zánět". Pokud je to bolest ucha, kterou rozeženete kapičkami, pak se o zánět v pravém smyslu slova nejedná, spíše něco, čemu říkáme tubotympanální katar nebo tubární insuficience, což souvisí se zhoršenou funkcí Eustachovy trubice. Sluch je v pořádku? Chodíte pravidelně na kontroly na ušní? Možná by bylo ke zvážení i zavedení ventilačních trubiček.

betelgeuzz
19. lis 2017

@lenka_strelenka já si radši nechám poradit ORL doktorem, nebo ty jím taky jseš? Otobacid je na předpis, takže ten doma člověk běžně nemá.

lenka_strelenka
19. lis 2017

@betelgeuzz Jsem 🙂 Dokonce i s atestací ;)

betelgeuzz
19. lis 2017

@lenka_strelenka ten náš předpokládám taky 😉

billi
autor
19. lis 2017

@lenka_strelenka zánět říkám tomu, že mu ucho buď praskne nebo ho musí píchnout. To, co sama rozeženu doma Otobacidem, nepočítám. Na ušním jsme každý týden. Jeden týden píchne, druhý týden kontrola, třetí týden píchne, čtvrtý týden kontrola a tak dál.

lenka_strelenka
19. lis 2017

@billi ventilační trubičky vám ještě nikdo nedoporučoval?

billi
autor
19. lis 2017

@lenka_strelenka doporučovali, ale pak usoudili, že to na to ještě není.

lenka_strelenka
19. lis 2017

@billi no, uvidíte, jak se to bude dál vyvíjet, ale obávám se, že jestli podobně, jak popisujete, tak se k nim dopracujete... :( Jsou ale i děti, které z toho tzv. vyrostou. Zkuste ten Rhinohorn/Respimer, pokud to syn zvládne; když nebude mít rýmu, pak takový profukovací balónek do nosu, jmenuje se to Otovent.

billi
autor
19. lis 2017

@lenka_strelenka byli jsme tam v létě, když měl 3 měsíce pauzu, takže tamní doktor, který syna viděl poprvé a naposledy, řekl, že ještě ne.

tarien
19. lis 2017

Me se osvědčil jen Nurofen. Dávam při kazde ryme, poloviční dávku 3xdenne. Začínám s tim,když už musí smrkat. Když rýma první dva dny jeste tece, má zvysenou teplotu- to ho jeste nedavam. Za fungovalo to. Rok jsme byli bez pichani. O trubickach u male už taky před rokem přemýšleli. Ten nurofen mi poradila doktorka, že ji to jedine pomohlo i u její dcery.

lenka_strelenka
19. lis 2017

@billi Nejspíš by vám v této situaci řekl asi každý ušař... Zkušenost je taková, že se to přes léto často spraví - není sezóna infektů, dítě nechodí do kolektivu... a se začátkem podzimu vše nanovo :( Pochopitelně by bylo více než vhodné, aby vás sledoval jeden lékař, aby měl přehled o dlouhodobém vývoji stavu.

billi
autor
19. lis 2017

@lenka_strelenka já to chápu, že v létě toho je méně, ale ten doktor v nemocnici to nějak odmítl uznat. Jeho doktor, ho poslal na trubičky v dubnu. Místo bylo v červnu, ale syn onemocněl. Dostal se na řadu v srpnu a doktor řekl, že to nemá cenu, když se to samo srovnalo. Na moji připomínku, že s podzimem se to asi zase rozjede, mi řekl, že není důvod si to myslet.
Teď jede jeden zánět za druhým, do kolektivu nechodí, protože to nestíhá.

betelgeuzz
19. lis 2017

Dcera měla v roce neštovice a od té doby se jí začaly opakovat záněty uší. Asi 2x jí ucho prasklo, bez teplot, bez bolestí, 2x píchaný. vždycky začala rýma a hned zánět. kamarádka, která se zabývala alergiemi, mi řekla, že zánět uší bývá často projevem skryté alergie na mlíko. Moc se mi do diety nechtělo, ale po dalším zánětu jsem začala. A od té doby sice rýmu měla, ale už to nikdy nešlo do uší. na dietě byla skoro rok, pak jsem postupně zavedla mléčné výrobky, mlíko k pití jsem jí nedávala dlouho. Už je to 4 roky a za tu dobu měla 2x zánět, který se rozehnal kapkama.

billi
autor
19. lis 2017

@betelgeuzz to zní zajímavě.
Měla to i přes léto? U syna to je vyloženě sezónní. Od května do října měl klid. Jak se zhoršilo počasí, tak jedeme znovu.

betelgeuzz
19. lis 2017

U nás to začalo někdy v lednu a v dubnu už držela dietu a měla rýmy bez zánětu. na podzim jsem měla obavy, ale i když rýmy měla, do uší to nešlo. dietu držela asi do dalšího jara.
a ještě jí dětská udělala nějaký krevní test, zjistila, že tam má nějaké snížené hodnoty imunity a brala ribomunyl, to až někdy od léta. A taky mi dětská říkala, že i když nebyla naočkovaná prevenarem a už by to nestihla do toho věku, kdy to bylo zadarmo, tak při těch opakovaných zánětech by mohla to očkování zdarma dostat. TO jsem ale nechtěla a nevím, jestli to takhle funguje pořád, je to 4 roky zpátky.

billi
autor
19. lis 2017

@betelgeuzz Prevenar nám taky nabízeli. I jsem o něm uvažovala, ale to bych chtěla vědět, jestli to má od pneumokoků. I když on má ty záněty často bakteriální (horečka kolem 40 a crp hodně přes 100). Výtěry mu u toho ale nikdy nikdo nedělal.

aaa
19. lis 2017

Máme doma v zásobě kapky Otipax. Jsou na předpis, poprosila jsem doktorku, aby mi je napsala a neměla s tím problém. Stejně tak mám neustále v lednici kapky do nosu namíchané v lékárně.

mulgrew
19. lis 2017

Audiron, pri první stížnosti na bolest ucha nakapu 1-2 kapicky

billi
autor
19. lis 2017

@aaa my máme ze stejného důvodu Otobacid. Zkusím poprosit o Otipax, jestli nebude pomáhat víc. Děkuju za tip.

anelamates
19. lis 2017

Synovi jsme takhle nechávali píchat ucho několikrát po sobě, chudákovi. Nakonec to dopadlo tak, že výtěry prokázaly spálového bacila v uchu. Ale zkusil jako pes.

lenka_strelenka
19. lis 2017

@billi Složení je obdobné. Otipax ani Otobacid samotný zánět neřeší, jsou to kapky s lokálním anestetikem, které přes bubínek neproniknou, pouze ho "umrtví".
K Prevenaru - ano, je to doporučitelné, své dítě jsem očkovat dala. Je dost pravděpodobné, že sei u vašeho syna jedná o pneumokokové infekce (ale i tak, i ostatní patogeny běžně způsobující záněty středního ucha jsou citlivé na stejná antibiotika, tak stěry netřeba), ale očkování by nemuselo mít kýžený efekt - Prevenar obsahuje protilátky proti 13 typům pneumokoků, jestli se nepletu, ale těch typů je mnohem víc, které způsobují otitidy. Já to spíše u dcery beru jako ochranu proti pneumokokové meningitidě a zápalům plic.

jezucha
20. lis 2017

@billi jak jste na tom teď s uchem?

billi
autor
20. lis 2017

@jezucha v sobotu mu ho píchli. Včera ho pobolívalo druhé, ale to jsme zažehnali Otobacidem a Ibalginem.
První ucho mu pořád teče.