Rady ohledně zubů. Koupit si elektrické kartáček? Jaký?

pitrisek87
25. říj 2020

Ahoj,
mám za sebou tři porody. Nejmladší syn ma 20m, již nekojim. Ale měla jsem v průběhu 6 let tři těhotenství, porody, kojení a odnesly to u mě zuby. Částečně i nedostatečnou péčí o ně, to vím. Na kontroly k zubaři chodím pravidelně 2x ročně, jinak by nás doktor vyřadil z evidence. Jenže přesto, že chodím na kontroly a snažím se o zuby starat, není to žádná sláva. Mám kazy, dost narusenou sklovinu, zuby mám citlivé a přijde mi, že mi plomby ani moc nedrží, především na předních zubech. Kazy mám především mezi zuby u dásní.
Momentálně uvažuji jestli nevymenit zubaře za soukromého ve větším městě. Bydlíme na vesnici a je tu jeden zubař takže na narváno. Přemýšlím také jestli bych neměla lepší péči. Dentální hygienu a třeba by neporadil co stim.
Uvažuji také jestli si koupit elektrický kartáček ale nevím jaký? Máte s ním zkušenost? Jsem ochotna zkusit vše a investovat peníze, jen abych nemusela trpět na zubarskem křesle a nechat si dělat korunky protože už nebude jiná možnost... Pastu používám cannadent a jsem s ní spokojená. Nevím už co dělat víc? Koupit nějaké doplňky stravy? Čistit častěji nebo důkladněji? Zaplatit si tu dentální hygienu? Problém je teď se někam dostat a najít hlídání pro tři děti... Budu ráda za rady, tipy a názory... Děkuji

Oastu momentálně

evika_1105
25. říj 2020

@pitrisek87 rozhodne navstivit dent. hygienu oni vam poradi jak spravne cistit. El ksrtacek je zbytečnost. Staci obycejny s hustyma, rovnyma a mekkyma stetinama, pred tim vycistit zuby jeden po druhem jednosvazkovym kartackem a hlavne mezizubnim! Proste ciste zuby se nekazi 😀

squezy
25. říj 2020

@pitrisek87 Na 100% tu dentalku. Vemete si svůj zubní kartáček a oni vas naučí si správně čistit zuby, mrknou, jestli máte vhodný zubní kartáček, ukáží, jaky a jak si čistit mezi zuby, z čehož se také hodně tvoří kazy. Pak doma kvalitně čistit 2xdenne, deti musí prostě chvilku počkat. Ja mam 20 měsíční dvojcata a dělám to tak, že když si čistím zuby, tak jim dam do rukou jejich zubní kartacky, svohe zuby si čistím před nimi a oni mi tam strkaji obcas ty jejich, jako ze mi je čistí a takhle si všichni 3 cistime 🙂 Pokud na zuby máte nějaké peníze, dejte si je u zubaře drobet do pucu, co půjde, ale nejdřív bych sla do te dentalky. Ja mam i vozp pojišťovnu a ta přispívá 400,- ročně.

pitrisek87
autor
25. říj 2020

@evika_1105 to chápu, jen přemýšlím jestli to není spíš důsledek mé nekvalitní péče z drivejska... U mě je problém, že nemám trpělivost chci to mít prostě rychle hotové... Fakt se snažím ale s dentální niti jsem se nikdy nenaučila. A to jsem na dentalku před detma chodila. Pouzivam ty párátka s dentální nití a mezizubní kartáčky. Kartáček mám curaprox ten měkký CS 7600. Dentalku zkusím pohledat a uvidím co mi tam řeknou... Díky

pitrisek87
autor
25. říj 2020

@squezy do dentalky půjdu ale musím nějakou najít v okolí... A přemýšlím jestli nezměním zubaře. Ja mám nějaké kazy ale zubař to zatím neřeší. Tím že jsou mezi zuby u dásně, tak by mi musel vyvrtat celý zub a zaplombovat a tak čeká. Nevím vlastně na co, sám od sebe ten kaz asi nezmizí že jo. Jestli pokud se to nebude zhoršovat tak to nechá tak. Nevím no ale i to čištění je pak náročnější. Zachytává se mi tam jídlo. Máte nějaký tip na ústní vodu na vyplachovani?

martiiina69
25. říj 2020

za mne na 100% sonický kartáček. My mame Philips Sonicare Easyclean a nic lepsi jsem nemohla udelat! Doporucuje ho i muj zubar.

pitrisek87
autor
25. říj 2020

@martiiina69 já nad ním právě uvažuji uz z časového hlediska. Že bych měla vyčištěne zuby kvalitně a asi i rychleji než když si budu čistit zuby sama... Ale nevím no spoustu lidí říká, že je to zbytečnost. Tak jsem ráda za každou radu a osobní zkušenost někoho kdo má vyzkoušené. Docistujete pak mezizubním kartáčkem a nití?

leiladelly
26. říj 2020

Nečetla jsem příspěvky výše, ale za mne: najít dobrého zubaře, ten bude určitě požadovat dentální hygienu. Tak Tě naučí pořádně čistit a jak. Jediná prevence kazu je "čistit, čistit, čistit" plus doplnit fluor , nejlépe v pastě, v gelu. Až se stabilizuje hygiena a stav parodontu, tak nechat opravy všechny kazy. Při dobrém čištění se další kazy tvořit nebudou.

mar8
28. říj 2020

no ale v dnešní době není jen tak najít nového zubaře, pokud tu možnost máte, tak určitě změňte, na zubařovi taky hodně záleží, já si myslela celou dobu jak mám super zubaře, no a až jsem ho změnila, tak mi ten nový dával minimálně rok zuby do pořádku, kolik jsem tam měla skrytých kazů, neměl ani ten moderní rengen, vše dělal po staru, mám už hodně mrtvých zubů, a kanálky jsou špatně ucpané a tak je otázkou času, jak dlouho ten zub vydrží. Určitě navštivte dentální hygienu, vysvětlí jak se starat o zuby, jak správně čistit, pokud vás čištění nebaví, šla bych do toho sonického, malý syn používá a myslím, že pro děti je úplně ideální, mohla bych vám doporučit i super zubní pastu, která opravdu zabírá i na citlivé zuby, na paradentozu a dokonce i bělí

odula
28. říj 2020

@pitrisek87 zdar. Měla jsem taky priserny zuby. Chodím posledních pár let pravidelně k hygienistce (2x za rok) a poslední dva roky se mi už nedělají kazy, dásně nebolí. Takže určitě, určitě hygienistku jako první krok - vyčistí ti zuby, zbaví zubního kamene a poradí ti jak na ně. Co řekla hygienistka mně - a co mi stopro funguje.
1. doporučila mi elektrickej kartáček. Je ale potřeba kvalitní, s kvalitní hlavou, měkčím vlasem. A je potřeba čistit určitým způsobem - ukázala mi jak. Opravdu to je rozdíl oproti čištění běžným kartáčkem. Někomu běžný kartáček stačí, někomu ne. Mně třeba el.kartáček opravdu hodně, hodně pomohl. Co si budem povídat - ona dobrá vychytávka je i ten dvouminutový časovač. zubní pastu použivám zendium. Ta mi opradu velmi vyhovuje. manžel měl problémy s krvácivostí dásní a používal paradontax nebo jak se to jmenuje. Taky super.
2. pravidelně vždycky po čištění zubů vyčistit mezizubní prostory zubní nití. To je potřeba taky dělat správně, protože jinak si poškodíš dásně. ale péče o ty mezizubní prostory je opravdu důležitá. mně vyhovujou silnější zubní nitě.
3. pravidelně používat po čištění ustní vodu. 1x denně fluor (oralflux myslím?), 1x denně nějakou antibakteriální(třeba antibakterialni listerine) . vyplachovat aspon minutu, pak chvilku nepít.
Já ještě dostala takový ty tenký mezizubní kartáčky, protože jsem měla úplně dodělaný dásně. Tím jsem si je masírovala a pohoda. Přestaly záněty, dásně nebolí.ty používám ale max. 1 denně, někdy obden.
Ale jak jsem psala, je potřeba, aby ti někdo ukázal jak se to správně používá, poněvadž jinak by sis s tím mohla i ty dásně poškodit. Tak hodně štěstí. 🙂. Já jsem nevěřila, že bych někdy mohla mít zuby takhle v pohodě. Ale s tím poctivým čištěním to jde 🙂

odula
28. říj 2020

@martiiina69 prosím jak funguje ten sonickej? v čem je lepší než normální el? Taky jsem na něj koukala ale potřebovala bych slyšet nějakou tu osobní zkušenost. 😉

odula
28. říj 2020

@pitrisek87 jo jinak - kazy opravdu nebudou postupovat, pokud budeš o ty zuby správně pečovat. Fluorová zubní voda po čištění dokážet prohlubování toho kazu i zastavit. 🙂

daasqua
28. říj 2020

My máme sonický kartáček od AEG (o dost levnější, než Phillips, a umí stejné), manžel si ho nemůže vynachválit, i jeho dentální hygienistka si všimla rozdílu. Pak bych doporučila do stravy dát dostatek vápníku a případně si zjistit i další vitamíny, a tím se prostě pořád ládovat. Já při kojení a těhu do sebe vápník hodně cpala. Základ je ta dentální hygiena, příjemné to sice není, ale zuby to vyčistí super. Je možné, že máš agresivnější sliny a že se ti třeba kámen (a možná i kaz) tvoří snáz, tak je dobré jít na hygienu tak 2x ročně (obecně se dentální hygiena nyní považuje za takový standard, co by měl každý dělat, jako jezdit na technickou). Zuby si prý pamatují "hříchy mládí", takže mají určité zpoždění a setrvačnost, co se týče vzniku kazů. Pak ty mezizubní kartáčky, různé velikosti podle mezer (ty já používám místo niti každý den). Nárazově jdou i takové silnější fluorové pasty (Elmex geleé), ty jsou na oslabenou sklovinu, kazy a teoreticky náhlé bolesti (jeden čas jsem měla po kojení, kojila jsem dlouho). Je potřeba zuby nechat pořádně zkontrolovat a nechat si třeba udělat plán, co se kdy musí opravit, aby se to nezhoršovalo (aby stačily jen plomby a ne rovnou endo a korunky) - to já udělala teď mezi těhu a plno věcí jsme vychytali (já měla tedy i osmičky).

zuzangel
28. říj 2020

Hlavní je se naučit zuby čistit správě a poctivě si na to denně najít čas, který za to prostě stojí.
Pokud jsi u hygienistka už byla, tak si opraš vše co ti říkala. Výběr kartáčku taky důležitý, stejně jako čištění mezizubních prostor, já doporučuji zubní sprchu, je to dražší, ale úplně super a něj. Philips je v tomto za mě.top 👍
Jinak pozor na používání silných ústních vod ala Listerin, nepoužívat denně! Zničí ti přirozenou mikroflóru v ústech!! A pak bude ráj pro kazy raz dva.