Reakce těla na chlad. Setkal se s tím někdo?

dominikapraha
1. únor 2022

Ahoj, pred par tydny me zacala trapit reakce meho tela na chlad. Po par minutach venku me zacnou palit stehna, oblicej, usi. Na dotek jsou uplne varici, na pohled jako bych se oparila. Prsty na rukou mi zcervaneji a otecou. Vzit si nekolik vstev obleceni nepomohlo. Navic se mi zda, ze se to zhorsuje. Ruce mi otecou a zvervenaji, stipou a pali i kdyz varim a dotknu se chlazeneho. Vyrustala jsem v lokalite, kde jsou mnohem chladnejsi zimy, je mozne, ze je to reakce tela na ockovani proti covid, to je totiz jedina zmena a jinak me nic nenapada. Bezne alergie (pyl, prach…) mam od detstvi a beru Xyzal. Setkal jste se s tim nekdo? Snad to odezni, tak rychle jako to prislo…

klarasza
3. únor 2022

@dominikapraha já s tím měla problém před pár lety. Přesně jak píšeš, bylo to vždy v zimě a s odstupem času jsem vypozorovala, že to bylo i v období zvýšeného stresu (tenkrát jsem byla od rána do večera v práci). Začalo to koprivkou na stehnech, pak se přidaly ruce, obličej, krk. Odeznelo to s nástupem na rodičak 😁.

drep
3. únor 2022

Mám taky, vysloveně rozsáhla plošná ložiska urtiky hlavně na stehnech, které bolí a svědil zároveň. Řeším poctivým vrstvením, merinovýma spodkama, aby mi nebyla zima.

anetalisto
3. únor 2022

Ahojky, měla jsem několik let stejný problém. Navíc mi to zasáhlo i obličej. Lidé na mě koukali a já až v zrcadle zjistila,a obličeji mi vyskákaly bílé fleky červeně ohraničené a jako bych opuchla. Já pak musela chodit do práce tak o 20 minut dříve, abych rozmrzla a lidé mě poznali. Na nohách to bylo jiné, přesně jak píšeš. S obličejem už je to v klidu a nohy občas pozlobí, ale já jsem "horal", takže tomu jdu naproti. V "normálním provozu" mě to netrápí. Ale nepracuju venku 😉.

anetalisto
3. únor 2022

Jo a kdysi jsem dostala nějaké mazání, ale bylo, jak se říká, na dvě věci. I alergie na sluníčko a na pyl přišly, nějakou dobu potrápily a zase samy odešly. Vlastně ta na sluníčko přetrvává, nevyhýbám se mu, ale taky se cíleně neopaluju.

priefi
3. únor 2022

@dominikapraha ano existuje, manžel měl dokonce brutální kopřivku po celém těle. Chtěla jsem ho vést na pohotovost, ale Dithiaden pomohl.

kekita
3. únor 2022

@dominikapraha Jo, presne tohle se me stalo minuly rok. Hrozne to napuchlo a palilo. Bylo to strasne horke po kazdem pobytu venku-a ani tam nemusela byt nejaka velka zima. Par dni po sobe jsem si vzala daseltu a od te doby se to nastesti neobjevilo. U mne to z ockovani nemuze byt, ptz minuly rok se jeste neockovalo. Spis bych rekla, ze je to ze stresu....

blecha94
3. únor 2022

@dominikapraha Já mám alergii na chlad od puberty. Poprvé se u mě pálení, svědění, kopřivka a otok objevily když mi bylo třináct. V létě jsem vlezla do bazénu, který měl 18 stupňů a bylo to. 😀 Nejhorší je to v oblasti stehen, břicha a hrudníku, a pak bohužel i v obličeji.

Více či méně s tím existuju celých 15 let. Někdy jsou ty reakce horší, někdy mírnější, ale nikdy to úplně nezmizelo. Mám vždycky po ruce Zodac, nebo Zyrtec, zkrátka nějaké volně dostupné antihistaminikum, když je krize, a jinak to neřeším.

Jestli existuje nějaká léčba nevim, povětšinou na mě lékaři koukají jako na marťana, když na dotaz, jestli mám nějaké alergie, jmenuji chlad. 😂

dominikapraha
autor
3. únor 2022

@klarasza tak ja se toho snad zbavim az se vratim do prace😀

dominikapraha
autor
3. únor 2022

Holky musela jsem vcera uz k lekari alergologie/imunologie a dostala jsem Tamalis 2 x denne. Snad budu moct aspon s malou na prochazku🙏🏼